De Hofvijver - Mijn romance-bankje

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Het was op een warme zomerdag, begin jaren negentig, in Den Haag. Ik sta op een zaterdagavond rond een uur of tien aan de bar van het Haags Filmhuis, toen nog op de Denneweg. Rustig in de foyer, maar zodadelijk lopen de films uit. Altijd aardig om dan te kijken of er bekenden uit de zaal komen en de trap aflopen. Zo ook die avond. En ik zie de bezoekers uit zaal 1 naar beneden komen. Tussen de stroom in ontdek ik een vrouw van mijn leeftijd, rond de dertig, en ik herken haar gelijk vanuit een dan al ver verleden. Ik zie Tanja, het buurmeisje dat tot mijn twaalfde jaar op de Juliana van Stolberglaan een paar huizen verderop woonde. Ze was iets ouder dan ik en ik had niet echt contact, mijn zus wel. Er was me nooit iets bijzonders aan haar opgevallen. Maar nu bijna vijfentwintig jaar later zie ik een heel mooie vrouw van mijn leeftijd naar de bar lopen. Ik spreek haar gelijk aan en ze herkende mij. Ze is alleen en we hebben contact. Ik bestel een wijn voor haar, en neem zelf nog een fluitje. Ik ben ook totaal verrast dat ik haar nog zo makkelijk kon herkennen. We spreken over de laan en vroeger. Ze is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Ik heb een vriendin en we hebben kinderinteresse. Stof genoeg voor een bijzonder en genoegelijk gesprek in de bar. Maar het is warm. Ik zie steeds beter in al haar bewegingen hoe aantrekkelijk ze is. Er slaat een acute impuls in: Ik wil Tanja meenemen naar mijn romance-bankje op de Korte Vijverberg. Ik heb daar eerder amoureuze momenten meegemaakt. Het wordt me te warm binnen en wellicht kunnen we ter afsluiting nog ergens buiten gaan zitten.

Ik heb een voorstel. Ze is ook verwonderd over de ontmoeting en stemt in. Ze kon eindelijk een avondje alleen op stap. We praten steeds honderduit en lopen over het Voorhout. Dan strijken we neer op het bankje en zetten onze steeds intiemer wordende gesprekken voort. We weten ergens dat we elkaar na deze avond niet meer zullen zien. Dat maakt mensen ook vrij in hun verhalen. Ik pak haar hand vast en wrijf er zachtjes over. Ze laat het gaan en ik heb beet. In de volgende fase breng ik mijn hoofd steeds dichter bij die van haar. Dat gaat even zo door en dan geef ik haar een luchtig kusje onder het praten, op haar zoete lippen. Ik trek gelijk terug en zij reageert met een tegenkus. Het vuur sloeg even over en daar zaten we op het bankje. Een kortstondige verliefdheid en aantrekkingskracht van een paar uur op een zwoele zomeravond aan de rand van de Hofvijfer. Den Haag en alle vrouwen, ik dank jullie met heel mijn hart.

Begin september 2011.

'Gisteravond was de opening van de tentoonstelling Back Home in het Haags Historisch Museum over 50 jaar Golden Earring(s). Ik was er niet bij, maar correspondent Rob wel. Kort samengevat vond hij het een aardige tentoonstelling en een aardige opening, maar de grote afwezigen waren wel de mannen van de Earring zelf. Alsof je een verjaardag viert zonder de jarige. Jammer. Maar Rob had nog een onverwachte, kleine verrassing voor mij in petto in de vorm van onderstaande foto over een aantal zoete en amoureuze herinneringen van mij die ik hem ooit geschreven heb. Ik had er verder niet aan gedacht, maar hij was het niet vergeten. Het schelpenpad langs de Lange Vijverberg tegenover het Binnenhof is mijn favoriete plek van Den Haag, misschien wel van de wereld. Aan de korte zijde, voor het Haags Historisch Museum staat een onopvallend bankje met uitzicht op de Hofvijver. Nu ken ik dat bankje goed, want vroeger nam ik er op zwoele, zoele zomeravonden leuke dames mee naar toe om er te zitten, te praten, te flirten en soms om wat mee te vozen. Het was mijn romance-bankje. Ik denk daar met veel plezier en genegenheid aan terug. Ik herinner me ook nog goed de lantaarnpaal met een wat surrealistisch, oranje schijnsel.'

En nu heb ik van Rob een foto ontvangen als herinnering aan mijn mooie, wilde jaren in Den Haag en aan mijn bankje, mijn romance-bankje.

Bankje Korte Vijverberg - foto: Rob van der Werf - 2011

In 2005 zit ik op een avond voor de tv en zie ik een aflevering van het politieke, Haagse drama Medea, van Theo van Gogh. Op een gegeven moment staan de twee hoofdrolspelers, Katja Schuurman en Thijs Römer, voor mijn liefdesbankje en kussen elkaar, voor het allereerst. Een verrassend, toevallig en herkenbaar moment. Vooral als je bedenkt dat niet veel later de twee acteurs ook een echte relatie kregen en inmiddels zijn getrouwd (en weer gescheiden).

De Nederlandse kunstenaar Paulus Constantijn La Fargue (1729-1782) werd in 1729 geboren in Den Haag. Als telg uit een kunstenaarsgezin, ook zijn drie broers en zuster waren schilders, legde Paulus Constantijn legde zich in eerste instantie toe op het vervaardigen van kamerbehang. Hij werkte onder meer voor de Haagse kunsthandelaar Gerard Huet. Later specialiseerde hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten, landschappen, actuele gebeurtenissen, portretten en genrestukken. Een van onze topstukken – de Hofvijver- (zie afbeelding) is geschilderd door La Fargue.

Bron: FaceBook, Haags Historisch Museum.

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam - 18 december 2011 - Den Haag - 1960 - Voor hofstijl.nl # 3

Mijn romance-bankje (Korte Vijverberg) - 18 december 2011 - # 3

April 2013

# Hofvijver: Constantijn Huygens (1596-1687) is misschien wel de grootste bewonderaar die Den Haag ooit heeft gekend. In zijn dichtbundel 'Haga Vocalis' (1643) gaf hij Haagse straten, pleinen, paleizen en kerken een eigen stem. De 150 sneldichten zijn nu op meesterlijke wijze naar het Nederlands vertaald door Frans Blom en Ilja Leonard Pfeijffer. Natuurlijk schittert ook de Hofvijver in deze mooie ... bundel 'Stemmen van Den Haag'.

De Vijver

Mijn naaste Vijverberg, jouw welving is mijn slib.
Zoals ter wereld kwam de vrouw uit Adams rib,
Ben jij met keizersnee gedolven uit mijn schoot.
Voor even leek die wond jouw leven en mijn dood
Tot opgeleefd ik nu weer leven mag voor twee.
Want zie hoe in mijn koele, vlakke spiegelzee
Verkwikt het groen herleeft van al die ijle bomen
Die dorstend op jouw berg de hitte niet ontkomen.
Zo legt aan ieder kind mijn vijver helder uit
Dat vivere in Latijn in Hollands leven luidt."

De Hofvijver moet in de loop van de veertiende eeuw zijn gegraven in opdracht van de graven van Holland, die al vanaf 1230 op het Binnenhof zetelden. Met het zand dat vrijkwam werd het ernaast gelegen terrein verhoogd en ontstond een ‘berg’, de Vijverberg. In Huygens’ gedicht wijst de Hofvijver zijn buurman de Vijverberg op hun gedeelde, 'pijnlijke' ontstaansgeschiedenis.

Zicht op de Hofvijver omstreeks 1922, door Henk Dekker (1897-1974). De bebouwing langs de Hofvijver aan de overkant staat er nog. Deze zou in 1923 gesloopt worden voor de verkeersdoorbraak Kneuterdijk-Hofweg. De spits van de Grote Kerk is op dit schilderij nog van gietijzer. Deze was in 1861 geplaatst, maar bleek te zwaar. De toren zou doormidden scheuren en in 1957 is deze vervangen door de huidige spits.

Gezicht op de Hofvijver van Jan Berend Brouwer (1872-1936)

Cornelis Vreedenburgh (1880-1946)

Het Buitenhof/Hofvijver olieverf. Jan van Kessel 1641-1680 en Willem Schellinks 1627-1678

Omstreeks 1900 met het Mauritshuis op de achtergrond.

Hofvijver 1592

<< Zeegeboogh ter Eeren van zijn Majesteit van Groot Britanien, op gerecht voor ‘t Hof van Hollant in ‘s Gravenhage, staande op de zijde. (15-02-1691) >>

<< Het vuurwerk van 13 juni 1749 was het grootste en meest spectaculaire van allemaal. Er werd een gigantisch houten, door Pieter de Swart ontworpen, paviljoen opgericht, welke in de Hofvijver dreef en wel 110 meter lang, 35 meter breed en 17 meter hoog moet zijn geweest. De Vrede van Aken was getekend in oktober 1748, wat wel iets zegt over de voorbereiding van dit luisterrijke feest. >>

Wintergezicht op de Hofvijver - Anton Pieck

Ijspret op de Hofvijver 2009 - (c) Roel Wijnants

100 jaar De Stijl/Mondriaan 2017 - (c) Roel Wijnants

Foto Paul Koopman

Interessante en serieuze hobby-pagina over de geschiedenis en het ontstaan van de Hofvijver. De pagina vraagt om aanvullingen en om een vervolg over de recentere geschiedenis.

Geschiedenis van Den Haag - De Hofvijver - anemaa.home.xs4all.nl

De Lange Vijverberg met de Hofvijver is toch wel mijn favorietste en mooiste plek van Den Haag. Ik heb er honderden keren gelopen en er ook wel gezeten. En vaak was het er ook zo stil. Prachtig, door alle seizoenen heen. In 1995 maakte ik een (Haags) docudrama en daar moest deze plek beslist in. En dat gebeurde ook en kun je op onderstaand kort fragment zien. Een complete verrassing dat het die nacht had gesneeuwd.

De Steen - Docu-drama - Johan de Witt - dejongenskamer.nl

HOFVIJVER

Licht blauw wolkenwit schelpenpad
Lange bomenrij met Van Oldenbarnevelt en zijn beschutte stenen hoofd
Verderop wijst Jantje naar de macht
Veelkleurig vuurwerk met gouden kermismuziek
Een drankje op een bankje
Koek en zopie op het glazen ijs
De stille onderstroom van beek en gracht

De lichten zijn gedoofd
Alles is statig grijs

Een eiland midden in deze stille stad
Overdag paraderen en flaneren hier de ranke reigers voor koninklijk publiek
Nu met rode vrouwen in de nacht verdwaald
Ik neem een laatste duik en heb de overkant gehaald

__

DirkJan Vos

december 2016

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl