( klik op logo voor HOMEPAGE )

De Twitquiz

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Met onderaan updates. Laatste update 1 januari 2021. Klik op Updates

Sinds vorige maand 1 mei 2014 zit ik op Twitter. Niet om nu zelf veel tweets te maken - ik heb ook geen volgers - maar om diverse media te volgen, taalonderwerpen, muziek, varia en wat opiniemakers. Best aardig. En ook zonder eigen tweets kun je af en toe contact hebben door iemand die je volgt een tweet te sturen. En dan ontvang je soms ook een reactie.

Na een paar dagen ben ik @Hans Beerekamp gaan volgen. Hij is/was film- en nu met name tv-recensent van NRC. Ken hem al dertig jaar van zijn artikelen. Op afstand een paar keer gezien en een keer gesproken over de telefoon. Even uitchecken wat hij nu zoal te melden heeft. Tv kijk ik nauwelijks.

Maar ik kom er snel achter dat hij iedere avond tussen 21.00 en 22.00 uur een twitterquiz plaatst en waar iedereen aan mee kan doen. Loeimoeilijk, maar daardoor des te aantrekkelijker.

Ik ga nu niet uitweiden over mijn interesse in feitjes, nutteloze kennis van de wereld. encyclopedieën, quizzen, radiospelletjes en lijstjes. Die interesse is evident en bestaat al mijn hele leven lang, ik ben van 1960.

Maar daar was hij dus opeens, de dagelijkse Twitquiz en die wilde ik hoe dan ook een keer winnen. Ik wist verder van niets en kon niet inschatten hoe of wat. Maar hoe zit de quiz in elkaar? Daar kwam ik na een paar dagen achter.

Hans Beerekamp verzendt doorgaans even na negenen een tweet met daarin een aantal kloes. Bijvoorbeeld namen van mensen, steden, titels of losse woorden en ook een mix van deze kloes. Meestal een stuk of tien. En dan is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de verbindende link tussen de kloes weet te bedenken, of weet te googelen. En dan direct naar hem het antwoord sturen. Ben je de eerste dan win je de quiz en eeuwige roem.

Na een paar dagen was het gelijk raak. Ik won de kwis. Zie hieronder de screenprint van het verloop.

Meestal wordt de quiz vrij snel geraden, vaak secondenwerk. Is de opgave makkelijk, dan moet je heel snel zijn. Is hij moeilijk, dan moet je goed zien te googelen. Parate kennis is doorgaans altijd noodzakelijk.

Wanneer na de eerste inzender nog meer goede oplossingen binnenkomen, en de winnaar is nog niet bekend, dan vermeldt Hans Beerekamp ook nog wel de nummer 2 en 3, maar die tellen niet voor het klassement. Na mijn eerste zege ben ik ook nog twee keer tweede geweest. Maar ik heb daarna nog gewonnen. En ik had al meer kunnen winnen; als, als, als ... Dat telt niet.

Inmiddels kwam ik meer te weten over de quiz zelf. Het is een variant van een quizshow die wordt uitgezonden op BBC Four, Only Connect. Het principe is hetzelfde, alleen kunnen ze daar denk ik niet googelen en alleen per team beschikken over parate kennis. Knowledge.

Only Connect BBC - Wikipedia

[ Hans kent de quiz niet en heeft het idee voor zijn Twitquiz zelf bedacht. ]

Hans Beerekamp maakt zo snel mogelijk de winnaar en oplossing bekend. Vaak minutenwerk, of nog korter. Dat is soms frustrerend. Want dan ben je net iets op het spoor of weet je het opeens en ben je al te laat. En terwijl de adrenaline nog stroomt, heb Ik al meerdere malen na afloop analyses gemaakt waarom ik het niet goed deed, Je leest de opgave en transformeert naar een mentale focus op een verlossend antwoord. Associaties, woorden, links, enzovoorts. Een snelkokende hersenpan. En dan blijft soms na vijf minuten het goede antwoord uit. Dan valt er nog veel te winnen door goed en snel te googelen op een paar kloes. Zo won ik voor de tweede keer met als antwoord op een serie getallen: De twintig KV-nummers van de opera's van Mozart. Pfoe, en ik ben geen kenner van klassieke muziek. Ik weet weer wel veel van film en deze categorie komt vaker aan bod. De nummer 1 van het klassement is een scenarioschrijver. Winnen zonder googelen en hints is het meest elegant, maar verder is alles toegestaan.

En als er niet gelijk een antwoord komt van iemand en je gaat zelf googelen, houd dan de Twitterfeed van Hans goed in de gaten: lees wat andere mensen inzenden en volg de reacties en hints van Hans. Nerveus multitasken.

Over de quiz zelf is weinig te vinden, ook niet bij de tweets. Maar wat heb je ook te communiceren, je wilt alleen maar winnen. Wat en hoe dan ook. Er zijn nu bijna 400 opgaven geweest en verreweg de meeste antwoorden kwamen van eenmalige winnaars, ruim 300. En maar een klein groepje weet vaker te winnen. De nummer 1 had het tot nu toe (in het tweede seizoen) 16 keer goed en ik sta op nummer 6 met inmiddels 4 goed. Zie hieronder de tweet-sequentie van mijn laatste kleine triomf.

Speltips: Niet te snel googelen, maar denk na over de kloes die je wel herkend en niet over de kloes die je niets zeggen. Denk na over wat je wel weet en ga op zoek naar wat je niet weet. Een paar kloes zijn voldoende, maar welke en wat? Zie je een verband: gelijk insturen en niet twijfelen.

Als de opgave te moeilijk is en ook snel googelen niet naar een oplossing leidt, dan geeft Hans hints. Aanwijzingen als warm of koud en soms extra informatie. Dan is het zaak om ook de #hashtag goed in de gaten te houden. Zoals bij de opgave met een reeks Nederlandse plaatsnamen. De link was -kuch- huidige burgemeesters met de voornaam Peter! Hij werd uiteindelijk geraden. Ik schreef al, loeimoeilijk. En de quiz kent geen verliezers, alleen maar winnaars. Weten of niet weten is de vraag en het antwoord.

Een mooie quiz. En ik voel me nu wel als een wielrenner die uit het peloton is ontsnapt en op weg is naar de kopgroep om daarna de eenzame koploper te passeren. Nog een lange weg, en het gaat mij zeker om het winnen, de zege en de eerste plaats, maar het gaat me ook om de weg van de dagelijkse opgave en de kansen die er voor iedereen liggen. Je moet natuurlijk wel even volhouden en zo veel mogelijk keren meedoen, en je moet ook wat geluk hebben. Krankzinnig is wel dat de quiz soms veel later begint, terwijl ik dan vanaf 21.00 uur al klaarrzit.

Een fantastische en prikkelende online-quiz waarvoor ik nog wel even het geduld kan opbrengen tegenover het ongeduld bij het vinden van de oplossing. Adrenaline en endorfine, de drang en dwang om keuzes te maken. De spanning vooraf, wat staat er in de actualiteit, het activeren van het geheugen, de eenzame nazit en soms de 'debriefing' met een ontnuchterende toelichting bij de oplossing van de opgave. Evaluatie van verkeerde sporen, tunnelvisie en gemiste kansen.

Maar als je de Twitquiz wint, ook al is dat eenmalig, dan ruik je even de glorieuze geur van euforie: It smells like victory!

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

@djwvos

Amsterdam 8 juni 2014

(Jaren later heeft Hans een aparte categorie toegevoegd aan de opgaven: #waarbenik? Hans Laat dan een eigengemaakte foto zien van een plek, doorgaans ergens in Nederland, en moet je de plaats en/of exacte locatie noemen. Op de foto staat doorgaans een gebouw of ander punt van mogelijke herkenning. Soms is een foto te googelen.)

Updates

31 december 20-20

Het eindklassement van de #twitquiz 2020

Van harte gefeliciteerd Vincent Schmitz die voor de vijfde maal op rij met weer een glorieuze eindzege iedereen achter zich liet!

1 @VincentSchmitz 54,5
2 @GVR73 46
3 @Esther_vd_S 29
4 @Dnarbys 19,5
5 @Sjoerdpellen 13,5 (16)
6 @StefMigchielsen 13,5
7 @bikstra 10,5
8 @syrtaki_knopas 10
9/10 @BolsiusTom 9
10 @koenkoolstra 8,5

11 @arnhemsejongens 7,5 12 @TomDicke 7 (6) 13 @ons_stiekske 7 (3) 14 @jolandasoeting 7 (1,5) 15 @JoostvanV 7 16 @shakethetweet 6 17 @maartjejan 5 (3) 18 @ThijsvdHulst 5 19 @BendeJager 4,5 20 @joepsweyen 4 (1) 21 @vidoliber @thomas_bergh 4 23 @AdvanOosten 3 (2) 24 @AswnMrks @Rolf_Oldejans 3 26 @JaapvanAalst 2,5 27 @rndngs 2 (77) 28 @JoostTel 2 (27) 29 @PeterRisseeuw 2 (24) 30 @djwvos 2 (4) 31 @betweetje @BossieSchrijft @CasperHuls @dcjdevries @erikslomp @HermanvdZandt @janbeuving @JournaLaurens @Koenie02 @nietsmoet @PatrickLeloux @Robert_Jaap @SonjaRenaud @ukeMiedema 2 45 @cadouere 1 (73) 46 @plagvreugd 1 (5) 47 @DiederikSmit @LodewijkB @rovaz @Timo_Msc 1 (1) 51 @BaldEagle68 @betweetje @BigFurryMonster @carelris @Dalvoorde @DonPetracelli @elineverburg @ellemers @emieldejager @Flies4no1 @frankslijpen @hart_thijs @djwvos @HugoElings @ingardoh @Ionicasmeets @JamesSjaalman @janbeuving @jeroenboersma @joostlubach @kavander @KelvinvandeVegt @LenMills @MarkoVeenstra @mopperwezen @msteeman @Naituutstad @Noor2310 @RensNL @rollebols @ShadowMakerSdR @TheoHakkert @Tholdos @TomasSloot @vidoliber @Wanbeheerder @wbekhof @willemwytze 1

Hans weer bedankt voor zijn meticuleuze, punctuele, enthousiaste en onvermoeibare inzet en iedereen weer veel succes in 20-21!

__

29 september 2020

__

9 en 10 april 2020

Sinds korte tijd doe ik 's avonds om 21.00 uur weer mee met de Twitquz, maar het wilde maar niet lukken om een puntje te scoren en bedacht ik voor Goede Vrijdag een opgave die ik de avond daarvoor naar Hans tweette. Hij vond het een leuk idee en prompt won ik een paar uur daarna de opgave. Mijn eerste punt binnen.

Retweet
Hans Beerekamp @Hansbeerekamp
#twitquiz2237 Elliott Gould, Diane Ladd, Julianne Moore, Kenneth More, James Stewart, David Warner.

Retweet
Hans Beerekamp @Hansbeerekamp
@djwvos wint #twitquiz2237 acteur in Hitchcock-remake

En de dag daarop kwam mijn opgave, op Goede Vrijdag, en deed ik nog een extra suggestie die Hans overnam. Hieronder de tweetsequentie rond de opgave.

Hans Beerekamp @Hansbeerekamp
Vanavond is #twitquiz2238 bij wijze van uitzondering nul pepertjes Iedereen maakt een kans, dus leuk als de vaste spelers de 5 minuten-waarschuwing een keer RT’en suggereert @djwvos die de opgave bedacht ...

Hans Beerekamp @Hansbeerekamp
Over 5 minuten #twitquiz2238 gesuggereerd door @djwvos een makkelijke dit keer, dus instapmodel. Iedereen welkom, zegt het voort. Ook vaste spelers natuurlijk ...

Hans Beerekamp @Hansbeerekamp
#twitquiz2238 Anna, Bill, Chuck, Dave, John, Julia, Martha, Paul, Vera.

Hans Beerekamp @Hansbeerekamp
De winnaar van #twitquiz2238 is koploper @VincentSchmitz naam die voorkomt in song van Beatles (precies 50 jaar geleden uit elkaar).

Hans Beerekamp @Hansbeerekamp
#twitquiz2238 Zilveren medaille @facd224 Bronzen medaille @Sjoerdpellen Beatles-personage (net als Lucy, Penny, Eleanor en Michelle)

__

31 december 2019

Het eindklassement van de #twitquiz 2019

1 @VincentSchmitz 41,5
2 @GVR73 33,5
3 @Dnarbys 16
4 @SonjaRenaud 15,5
5 @bikstra 15
6 @koenkoolstra 14
7 @EsthervdSHU 12,5
8 @ThijsvdHulst 11,5
9/10 @Country_Knoop @ShadowMakerSdR 11

__

23 november 2019

Eindstand #twitquiz derde periode 2001-2100

- 1 @VincentSchmitz 12,5
- 2 @Dnarbys 7
- 3 @GVR73 6
- 4 @bikstra @EsthervdSHU @shakethetweet @SonjaRenaud 5
- 8 @ShadowMakerSdR 4,5
- 9 @joepsweyen @nietsmoet 4

Na drie ronden stopt de periodetitel.

__

8 augustus 2019

Eindstand #twitquiz tweede periode 1901-2000

- 1 @GVR73 11
- 2 @VincentSchmitz 11
- 3 @bikstra 5

(De nummers 1 en 2 hadden evenveel punten, maar Rutger Kiezenbrink had deze periode meer opgaven ingezonden en wint deze tweede ronde.)

__

17 april 2019

Eindstand #twitquiz eerste periode 1801-1900

- 1 @GVR73 13
- 2 @VincentSchmitz 10
- 3 @jolandasoeting 6

__

31 december 2018

Het eindklassement van de #twitquiz 2018

- 1 Goud - @VincentSchmitz 39
- 2 Zilver - @PeterRisseeuw 28,5
- 3 Brons - @ShadowMakerSdR 22

4 @GVR73 17
5 @arnhemsejongens 15,5
6 @joepsweyen 13,5
7 @EsthervdSHU 10,5
8-9 @Country_Knoop @jolandasoeting
10 10 @AswnMrks 9,5

11 @plagvreugd 9
12-13 @DiederikSmit @maartjejan 8
14-15 @bikstra @SonjaRenaud 7,5
16 @ThijsvdHulst 7
17-19 @AdvanOosten @cadouere @Timo_Msc 5
20-25 @Dnarbys @henkjanverkerk @Maarten1909 @MarkoVeenstra @ons_stiekske @wbekhof 4

Vanaf 2019 wordt er niet meer alleen per jaar gespeeld voor het kampioenschap, maar wordt er per 100 opgaven ook om de periodezege gestreden.

__

31 december 2017

Definitieve Eindstand #twitquiz 2017

1 @VincentSchmitz 57,5
2 @PeterRisseeuw 34
3 @ShadowMakerSdR 29
4 @maartjejan 12
5 @jolandasoeting 8,5
6/7 @Timo_Msc @arnhemsejongens 8
8 @ThijsvdHulst 7,5
9 @plagvreugd 7
10 @SonjaRenaud 6

__

16 augustus 2017

Niets aan de handa, de Twitquiz is weer hervat.

__

Juni 2017

Hans Beerekamp heeft onverwachts aangekondigd dat hij gaat stoppen met zijn tv-recensies voor de NRC. Mogelijk heeft dat na de zomer ook gevolgen voor de Twitquiz. Is nog afwachten. Sterkte Hans, maar ook gefeliciteerd, eindelijk eens weg van die vermaledijde teluhvisie!

__

31 december 2016

Ik ben zelf actief en passief helemaal gestopt met de Twitquiz, is mooi geweest, maar de Top-3 van 2016 was:

1. Vincent Schmitz
2. Peter Risseeuw
3. Sander de Regt

Proficiat mannen! En vrouwen, kom op, doe mee!

__

12 oktober 2016

Ik had dus nog een aardige opgave naar Hans ingezonden. Hij wist hem meteen en vond hem heel makkelijk. Ik zei dat dat nog wel tegen kon vallen, maar hij was ook niet heel moeilijk. En vanavond kwam hij aan bod. Een pepertje, maar werd later opgewaardeerd naar twee door een toevallig dwaalspoor in de opgave.

#twitquiz1083 Arjan, Dick, Gerard, Herman, Kees, Kees, Piet, Piet, René, Willy, Wim, Wim.

De deelnemers zaten gelijk op het spoor van tweelingen en voetbal vanwege René en Willy, maar die namen sloegen niet op de gebroeders Van de Kerkhof. Was puur toeval zo. Hans bracht de hint in dat de namen anders gerangschikt moeten worden dan alfabetisch. En toen werd de opgave geraden door koploper Vincent Schmitz, maar door een rake voorzet van Sander de Regt die er - terecht - nog een halve punt voor kreeg.

Toch gelijk deze keer de oplossing geven? Het waren de voornamen van komische mannen-duo's: De Duo's, Koot en Bie, De Mounties, Peppi en Kokki, Snip en Snap en De Wama's. ;-)

Misschien ga ik nog wel eens een opgave inzenden, maar ik neem weer even met zelf meedoen een soort van time-out. Ik vind het dagelijks klaarzitten om 21.00 uur toch echt wel een bezwaar en dan soms ook nog behoorlijk wachten. Ik zie wel.

__

2 oktober 2016

Onlangs mijn eerste punt weer gescoord, die is binnen. Ik hoop er voor het eind van het jaar nog een paar te pakken zodat ik nog in het tweetklassement voorkom binnen de 140 tekens. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Ik won door de opgave met Franse steden die met eenzelfde letter beginnen als het departement waar ze de hoofdstad van zijn. Heel klein beetje weten en veel gokken, maar bingo!

En vanavond een nieuwe eigen opgave naar Hans via DM gestuurd. Verder even afwachten. Ik vind hem wel leuk.

__

21 september 2016

Een paar dagen geleden riep Hans op om opgaven naar hem te sturen via direct messages van Twitter. Nu had ik nog van lang geleden een geschikte vraag liggen en ingestuurd. Hans wist het antwoord niet en dacht dat hij vrij moeilijk zou zijn, ik dacht van niet. Hij zou kijken of hij de vraag zou gebruiken.

Vandaag kwam mijn opgave aan bod, met naamsvermelding. En al een tijd geeft Hans bij de opgave de moeilijkheidsgraad aan met een tot vijf pepertjes, met emoji's. Nu gaf hij deze opgave drie pepertjes, maar schreef dat ik hem er maar een waard vond. Hier de opgave.

#twitquiz1062 André, Eric, Danny, Jelka, Jochum, Lindsay, Loes, Lucy, Nicole, Philip, Robert, Ron, Sissy, Stan, Susan.

Hij werd snel geraden door Jolanda Soeting en hij bleek inderdaad niet zo moeilijk. Gelukkig maar, want zonder hints en googelen vind ik de Twitquiz het elegantst. Weet je het antwoord niet van mijn opgave, zoek dan op Twitter op hashtag #twitquiz1062. En ergens had Hans nog een hint gegeven door te schrijven dat hij voor deze opgave een blinde vlek heeft.

__

20 september 2016

Nu ruimschoots een jaar verder en ik ben na de vakantiestop van 2016 in augustus weer mee gaan doen. En nu zonder de wedstrijdstress en adrenaline, maar ontspannen wachten en meedoen aan de opgave. Ik hoef niets meer te winnen voor een klassement, ieder puntje is nu meegenomen. En dat eerste puntje was eindelijk vandaag met een snel gokje: een serie Franse plaatsnamen waarvan de eerste letter ook de naam van hun departement was. Niet gegoogeld.

Twitterkkampioen Pieter Steinz was vorig jaar ook gestopt en is inmiddels overleden. Er zijn nu drie cracks in de top van de quiz, Vincent Schimtz, Peter Riseeuw en deelnemer van het eerste uur en voormalig winnaar Sander de Regt. Het is voor iedereen moeilijk om bij dit drietal in de buurt te komen.

______________________

12 mei 2015

Ik doe nu een jaar mee met de Twitquiz, maar ik neem nu een time-out. Ik heb daar meerdere redenen voor, maar de belangrijjste is dat ik even niet meer iedere dag om 21.00 uur achter de pc wil zitten en wacht wanneer de nieuwe opgave komt. Ik heb onlangs kort ongedeeld derde gestaan, wat ik een mooie plek vind. Mooie quiz, maar voor nu ook even mooi geweest.

__

17 april 2015

In de nieuwe serie zijn nu 100 opgaven geweest. En voor de statistiek, 35 procent heeft maar een vraag goed beantwoord en de top 10 is goed voor maar liefst 62 procent van alle opgeloste opgaven. De top 2 met Pieter Steinz en Peter Risseeuw vormen samen 20 procent. Ik sta op 7 procent, best aardig, maar had meer verwacht. En zullen er dan toch mensen afhaken omdat ze nooit (meer) winnen? Info gevraagd aan Hans Beerekamp.

__

28 maart 2015

Hans Beerekamp was er een weekje tussenuit en de Twitquiz is weer begonnen. Ik miste al gelijk de eerste opgave, vergeten. Vanaf morgen weer om 21.00 uur present. De kampioenen zijn Pieter Steinz en Peter Risseeuw, maar ik heb inmiddels zes zeges op mijn naam staan. Niet de moeilijkse opgaven, maar dan toch. Ik heb mijn ambities voor een top-klassering al eerder bijgesteld. Play ball!

__

5 maart 2015

Uit de gevarenzone en voorlopig in beeld als Hans Beerekamp de stand twittert. Ik sta nu met drie zeges ongedeeld op de zesde plaats. Weinig mensen achter me, maar voor me een sterke kopgroep. De kampioenen scoren toch veel. Ik blijf achter. Niets aan te doen en heb er vrede mee. Maar waar blijft de eerste zege van Jolande Soeting? En Peter Risseeuw is een nieuwe uitblinker aan het firmament.

20 februari 2015

__

Wel, dan eindelijk de tweede zege (met dank aan Pieter Steinz) en ik ben uit het peloton. Nu gedeeld zesde. Mijn ambities heb ik al eerder bijgesteld. De opgaven zijn moeilijk en ik denk dat er met het begin van de nieuwe serie meer mensen meedoen. De kansen zijn geringer. En Jolanda Soeting moet nog haar eerste zege halen. Ik tel mijn zegeningen.

__

6 februari 2015

Pas na vijf weken is het me nu gelukt om een eerste zege in de nieuwe serie te pakken. Het ging kennelijk allemaal niet gemakkelijk, ondanks een aantal tweede en derde plekken, maar die tellen niet. Er is een groot peloton met een zege, maar Maartje Jansma staat vrij eenzaam aan kop met vijf zeges! Nee, het zal allemaal niet makkelijker worden.

__

2 januari 2015

De derde serie van de Twitquiz is weer begonnen. Bas Paternotte mocht de eerste zege op zijn naam schrijven, een outsider. Het is wachten op de eerste zeges van de kampioenen. Ik scoor gemiddeld eens in de tien dagen wat hoog is. We gaan het meemaken.

__

18 december 2014

Vanavond was onverwacht de laatste opgave van deze lange reeks die na de zomer van 2013 startte. Pieter Steinz heeft ruim gewonnen, Sander de Regt op twee en ikzelf dan nog mooi het brons op de derde plaats. Begin januari begint de nieuwe serie.

__

11 december 2014

Sta weer ongedeeld derde. Pieter Steinz solide op de eerste plaats.

__

23 november 2014

Al een aantal dagen ben ik mijn derde plek kwijtgeraakt aan Maartje Jansma. Ergens balen, maar ik zie er ook de humor in van mijn mengeling van fanatisme en relativering. Go Maartje! ;-)

__

8 november 2014

Vooralsnog sta ik gewoon derde en er kan een reset aankomen. Hans in ieder geval bedankt voor de felicitatie.

__

21 oktober 2014

Sander de Regt en Pieter Steinz zijn nog steeds verwikkeld in een strijd om de eerste plaats van het klassement. Ik sta al een tijd stationair op de derde plaats, maar ik voel weer de hete adem van Maartje Jansma in mijn nek. Jolanda Soeting is een nieuwkomer die zich naar boven spoedt. Ik gok te snel en te veel.

En er is een kopie op Twitter opgedoken van de Twitquiz, @kennisquiz. Tja. Hans dacht dat ik erachter zit, maar die geruchten heb ik kunnen ontzenuwen.

Ik heb nog wel een reserve-opgave voor Hans Beerekamp, omdat hij mijn eenmalige inzending voor mijn ingezonden opgave aanvankeijk afkeurde. Maar hij nam hem later toch over. Maar toen had ik al een eenmalige nieuwe klassieke filmvaag bedacht als vervanging. Komt misschien begin november op een speciale datum aan bod. Is al een hint.

__

30 september 2014

De nummer twee in het klassement, Pieter Steinz (NRC), heeft de koppositie overgenomen van Sander de Regt. Spannend, en Steinz is goed in de moeilijke vragen. Ik sta nog steeds op de derde plaats en vind dat prima. Ik bekijk het van dag tot dag of ik een dagzege bij kan schrijven. Voorlopig niet meer dan dat. Ik hoop alleen niet ingehaald te worden door mijn achtervolgers. Vasthouden.

__

25 september 2014

Een opgave winnen is een zoet genoegen, maar een opgave bedenken is ook aardig. Hans Beerekamp is daar erg goed in, maar ik wilde dat ook eens proberen. Moeilijk, maar uiteindelijk een opgave bedacht met twee dwaalsporen en naar hem gestuurd. Hij vond hem aanvankelijk wat te gekunsteld, maar tot mijn verrassing vandaag toch gebruikt. De laatste kloe was door Hans zelf toegevoegd:

Het goede antwoord moet je zelf bedenken of googelen. Hij werd niet direct gevonden en foute antwoorden, maar na zes minuten kwam de juiste oplossing van Desirée Dortland. Gefeliciteerd! Het was haar eerste overwinning na vele malen een tweede of derde plaats. Maar die tellen niet.

__

16 september 2014

Weer een zege geboekt met een combinatie van parate kennis, geluk en vooral ook snelheid: met de hand op de knop. Maar ik ben al content dat ik mijn derde plek nu kan vasthouden op mijn achtervolgers. Maar de top is in zicht.

Een tijdje terug heb ik drie dagen achtereen gewonnen, ik zou dat een hattrick of een triple noemen. Als je twee maal achter elkaar wint, dan noemt Hans Beerekamp dat een rally. Ik denk dan ook aan een double. Maar het zou ook in het Nederlands kunnen met een tweeslag, drieslag, enzovoorts. Iemand die voor het eerst of eenmalig de Twitquiz wint, zou ik een first-winner noemen. Daar zijn er velen van.

__

De Twitquiz is begin 2013 gestart. Na de zomerstop van dat jaar is de stand weer op nul gezet. De nummer een van de eerste reeks was Sander de Regt, die ook nu bovenaan staat. Mogelijk dat bij de Twitquiz van de #500e opgave weer een eindstand wordt opgemaakt. Dat zal dan ergens begin november 2014 zijn. Hans Beerekamp heeft een moment om te resetten in gedachte, maar laat zich er verder nog niet over uit. Vanavond weer een overwinnig en consolideer mijn derde plaats.

__

Sta nu ongedeeld derde, maar zal niet makkelijk zijn om verder te stijgen en twee volgers hijgen in mijn rug. Eerst maar consolideren.

__

24 augustus 2014.

Vanavond de elfde zege en sta nu gedeeld derde.

__

De zomerstop is ingegaan. Paar maal gewonnen en diverse keren tweede of derde. De stand is eerder een keer op nul gezet en mogelijk gebeurt dat weer na de 500e Twitquiz. Nog even de tijd om verder te stijgen.

__

Vanavond voor de derde keer op rij gewonnen. Was een moeilijke opgave en had ruim de tijd. Sta nu vijfde met negen goede antwoorden. Maar toen de nieuwe opgave op de vierde dag. Ik zag hem gelijk, maar niet ingestuurd. Te veel spelbederf. Een eenmalige actie. Vanaf nu medogenloos.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )