Bert Bossink - Muziekfenomeen

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Bert Bossink (Amersfoort, 1946, Boxtel 2016) heb ik eind jaren 80 leren kennen toen ik met een vriend research deed naar de opkomst en ondergang van de Haagse tiener- en beatcultuur in de jaren zestig. Dan kom je automatisch bij Bert Bossink uit, want hij is al decennialang de muziekkenner en verzamelaar bij uitstek over de meest uiteenlopende, populaire muziekartiesten. Hij heeft een enorme kennis en een grote verzameling tijdschriften, boeken, lp's, foto's, knipsels, enzovoorts. Ik ben toen één maal bij hem thuis geweest in Boxtel en dat was een aangename belevenis; een huis vol met waardevol muziekmateriaal en een uiterst aimabele man. Van mijn project kwam niks terecht.

In 2005 heb ik op deze pagina een aantal muziekonderwerpen aangesneden. Ik zocht weer contact met Bert en sindsdien mailen we geregeld met elkaar en heeft hij deze site voorzien van een aantal mooie, exclusieve foto's en knipsels. Bert Bossink vind ik een uniek figuur in de Nederlandse wereld van al dan niet professionele muziekliefhebbers. Sinds enkele jaren onderhoudt hij een eigen website en hij is momenteel actief op de site van de RVU met diverse onderwerpen.

Een paar jaar terug stuurde Bert mij een gesigneerd exemplaar van zijn boek 'Het Liverpool van Nederland' dat hij schreef met Ton van Steen. Een boek over de popmuziek in Den Haag in de jaren zestig.

Ik wilde een keer aandacht aan Bert Bossink besteden en wel met een serie foto's waarop hij te zien is met bekende artiesten. Hij bezit tientallen privé-foto's en ik heb er een aantal uitgekozen. Maar eerst een kort interview uit Pc Plus, van mei 2008, door Walter Wijnhoven.

_______________________________________________________________

Wandelende muziekencyclopedie Bert Bossink

De wens van Bert Bossink was altijd om beroepsmuzikant te worden. Dat is niet gelukt en na zijn pre-pensioen in 2005 houdt hij zich fulltime bezig met de hobby die zijn vrije tijd al geheel beheerste: muziek. Sinds 2007 heeft hij hierover een eigen website: www.bertbossink.nl

Bert mag zich muziekhistoricus noemen over de jaren twintig tot en met zeventig van de vorige eeuw. Hij interviewde zo'n 170 artiesten uit die tijd, waaronder The Searchers, The Tremeloes, The Jordanaires (de close- harmonygroep achter onder andere Elvis Presley), Trea Dobbs en The Fortunes. Hij werkte mee aan talloze radio- en tv-programma's en wordt nog steeds geraadpleegd voor moeilijke muziekvragen. Zijn muziekcollectie bestaat uit 18.000 lp's, 18.000 singles, tweeduizend cassettes, vijftig geluidsbanden en vele dvd's en cd's. Niet verwonderlijk dat hij er dag en nacht mee bezig is! "Mijn doel is de muziek uit die tijd levend te houden en hierover informatie te verstrekken in woord en beeld", aldus Bert.

'Bye Bye Love'

"Mijn moeder kocht in 1953 een radiootje en als klein jochie danste ik op de muziek van artiesten uit die tijd", vertelt Bert. Toen ik platen hoorde als 'Bye Bye Love' (Everley Brothers) en 'Blueberry Hill' (Fats Domino) was ik verkocht. In 1961 ging ik met mijn ouders een dagje naar Scheveningen en op de autoradio hoorde ik voor het eerst Radio Veronica. Later ontmoette ik dj's als Joost den Draayer, Ferry Maat en Gerard de Vries. Tom Mulder is enkele malen bij mij thuis geweest, omdat de Tros platen nodig had voor de top 100 van de jaren vijftig en zestig die ze toen uitzonden. Ik had platen die niet in het archief van de NOS zaten. Wat mijn allereerste single was? Die kreeg ik in 1961 van mijn moeder voor mijn verjaardag: 'Melodie der Nacht' van Freddy Quinn. Mijn eerste lp was 'Greatest Hits' van Connie Francis die ik in 1963 kocht. Toen ik een jaar of vijftien was, was ik zwaar verliefd op haar.

Eigen website

Bert is al actief op internet sinds 1998 toen hij via zijn baas deelnam aan een pc-project. Hij schreef artikelen over muziek op diverse websites, maar het was een droom om nog eens een eigen website te hebben. Die droom kwam in 2007 uit. "Het leuke is dat mijn site tot stand kwam door de vrijwillige medewerking van websitebouwer en muzikant Ruud Wegman (zie www.bluesharmonica). De site wordt wekelijks uitgebreid, en levert leuke contacten op, zoals uitnodigingen voor festivals en meetings. Muziek schept een band, levert contacten en biedt een leuk sociaal leven. Mijn partner Bep is mijn rechterhand bij deze hobby, die natuurlijk wel een beetje uit de hand is gelopen. Ook zij geniet van de concerten en ontmoetingen met artiesten zoals recent Tommy Allsup (ex-Buddy Holly & The Crickets)." En dat levert weer een leuk plaatje op in het tijdschrift 'The Fabulous Sounds Of The Sixties', waarvan Bert als sinds 1976 hoofdredacteur is. Interessante foto's of artikelen die niet in het blad komen, worden soms op de website geplaatst. En zo blijft er altijd werk aan de (muziek)winkel.

Uit Pc Plus, door Walter Wijnhoven, mei 2008

_______________________________________________________________

Bert Bossink, vooraan bij een optreden van Armand, 30 april 2010, Boxtel

Foto: Peter de Koning, Nieuwsblad Brabants Centrum, Boxtel

Bert Bossink met Fats Domino, jaren 80

Bert Bossink met Carl Perkins, Belgie 1987

Bert Bossink en Felix Meurders tijdens de Rock & Roll Revival Show Den Haag, 31-5-1981

Bert Bossink met Peter Lewis en Graham Leemam, Scorpions, 1977

Bert Bossink met Wally Tax en Armand, 1989 tijdens het Flower Power Festival in Etten Leur

Bert Bossink met Trea Dobbs en Anneke Grönloh, Zaandam 15 aug 1991

_______________________________________________________________

website www.bertbossink.nl

Ook te bereiken via www.tijdvoorteenagers.nl

Bert Bossink is een actief luisteraar van Radio 5, Nostalgie. Over veel onderwerpen uit het verleden schrijft hij korte stukjes met eigen beeldmateriaal op de site van de RVU:

pagina's Bert Bossink op site.rvu.nl

Extra uit 2002:

www.brabantscentrum.nl/oud_archief_2002/archief0202/nieuws/bossink

DJ - Mei 2010

Op Youtube staat een aardige clip online over Bert Bossink en zijn huis en hobby in Boxtel. Eind 2010. Bert Bossink - Boxtel - 2010 - YouTube

Bert Bossink overleden

Bert Bossink is zaterdagmiddag 26 december 2015 overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Dat meldt Fatia Mouaki, de dochter van Bert's partner Bep Strik. Bert Bossink was muziekhistoricus over de muziek van de jaren '20 t/m '70 van de vorige eeuw. Bert Bossink werkte mee aan talloze radio en TV programma's, interviewde tientallen artiesten, was beheerder van de website "Tijd voor Teenagers" en was hoofdredacteur van het blad "The Fabulous Sounds of the Sixties". Bert maakte in het verleden ook een aantal mooie bijdragen voor MediaPages.

Bron. De Mediapages.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960