Recept spaghetti carbonara

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Ingrediëntenlijstje

Benodigdheden voor vier personen, ongeveer. Maak altijd te veel, want het is ook de volgende dag als lunchhapje erg smakelijk, zelfs koud. En dan mogelijk nog met weinig spekjes, alleen de spaghetti. Uitproberen en dan daarna voor anderen maken. Kinderen vinden het ook heerlijk. En je hebt grote en kleine eters. Hoeveel gram pasta per persoon? Ik zou gaan richting de 100 gram, en misschien iets meer voor de volgende dag...

400/500 gram spaghetti, met ei als ze het hebben.

4/5 eieren (1 ei per persoon)

2 scheuten olijfolie

300/400 gram gesneden pancetta (Italiaanse ontbijtspek)
of 1 pak (twee pakjes) met (gerookte, magere) spekjes (blokjes of reepjes)

2 flinke uien. of één ui en een paar lente-uitjes met stengel
1/4 liter slagroom

25 slagen met de zwarte pepermolen!

1 bosje peterselie

1 stuk parmezaanse kaas, voor in het ei-mengsel en om af te maken. (of een zakje)

1 fles witte, droge Italiaanse wijn: Frascati, voor door de spekjes en ui en voor bij het eten zelf.

Aan de slag

Drie parcoursen:

1. De spaghetti. Al dente op het laatst. In een grote hoge pan met aardig wat water. Met koken en alles duurt dat ruim twintig minuten. Precies de tijd die nodig is voor de rest van het recept. Het is dus snel te maken en voor veel personen. Dus zet eerst een pan met ruim water op. Als het water kookt de spaghetti erbij. Ondertussen en tijdens het koken maak je de rest.

2. Uien in kleine stukjes snijden. Met lente-uitjes is één extra ui voldoende. En dan vooral ook een stukje groene ringetjes meesnijden voor in de pan. De spekjes en ui aanbakken in de olijfolie. Even op hoog vuur en afblussen met wat scheuten witte wijn. Dan verder laten garen totdat de spaghetti op de borden ligt.

3. Maak het mengsel van vier geklopte eieren, de slagroom, gehakte peterselie en veel slagen van de pepermolen, en dan nog wat geraspte, verse parmezaan. Of uit een zakje...

Dus in een grote kom: vier eieren klutsen, niet te veel slagroom toevoegen, hangt ook van de hoeveelheid kaas af die je nog toevoegt. Een kwart liter is te veel, er mag anders ook een eitje extra bij. Proberen en ga op je gevoel af. Het mengsel mag wat traag, taai en viscoos zijn. De peterselie in kleine stukjes snijden en in de kom mengen. Daarna de parmezaanse kaas. Het beste is van een stukje en dan raspen. Maar uit een zakje kan ook, maar houd ook over voor bovenop het gerecht. Anders twee zakjes kopen. En dan de peper, dat is essentieel, heel wat slagen met de zwarte pepermolen. De smaak verflauwt, maar blijft goed proefbaar in het uiteindelijke smaakpalet.

- de spekjes, ui, olie en wijn in de koekenpan
- de kom met het ei-mengsel is klaar
- de spagehtti is bijna al dente

De borden klaar zetten en de lepels en vorken. Bij voorkeur de sphagetti niet snijden met een mes, maar met de vork in je lepel draaien.

Spaghetti afgieten en terug op het vuur. Hoog vuur. Het ei-mengsel erbij en omscheppen. Net zolang totdat het ei is gestold en gemengd, en de spaghettisaus droog is geworden, maar toch ook nog wat nat... Keuzes. Maar verantwoord, want geen rauwe eieren. Johannes van Dam denkt daar anders over.

Dan heb je de spaghetti op de borden geserveerd en dan daarover heen schep je met een lepel het spekjes-jus-ui-mengsel over de spaghetti. (Eventueel nog wat rauwe stukjes groen van het lenteuitje bovenop.) En afmaken op tafel met parmezaan erover. De glazen vullen met de resterende wijn en smakelijk eten.

Tenslotte

Heel veel gemaakt, vaak zonder wijn en lente-uitjes en parmezaan uit een zakje. Maar ook wel met alles erop en eraan. Je kan grote of kleine porties maken en je kan er een lekkere salade naast serveren.

Heb je geen pepermolen? Koop er één en een zak zwarte peperkorrels. En anders strooien uit een busje of zakje. Heb je geen kaasrasp? Koop er één en dan gelijk een stuk parmezaan. Ook lekker over de bolognese of door de lasagne.

Heb je geen goede, grote, hoge pan voor spaghetti? Koop dan zo'n pan, of als het moet kun je het ook met penne maken.

Vooraf tip: geroosterd brood met Hollandse garnalen en knoflookmayonaise. Desserttip: citroenijs met verse vruchten en slagroom. En voor de liefhebber nog een geurige espresso met een zoete Italiaanse dessertwijn (bijvoorbeeld Vino Santo) en een cantuccini (hard amandelkoekje) om in de wijn te dopen. Calvados in een warm glas kan ook. (En als het kan en mag een rokertje voor de liefhebber. Je kan ook buiten eten.)

Het is wellicht een ietwat boers recept, maar je kan het alle seizoenen eten. Het is gemakkelijk en snel te bereiden en alles is te koop bij een gewone supermarkt. Kinderen vinden het ook bijzonder lekker. En je kan het verder feestelijk omkleden, of als klein voorgerecht maken, maar het is beslist ook gewoon voor een doordeweekse dag, of twee dagen.

Ga het eens proberen en succes!

DJ

April 2010

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl