( klik op logo voor HOMEPAGE )

Een grafmonumentje voor Arthur Conley

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Laatste update: 31 juli 20-21 (zie onderaan).

___

De Amerikaanse soulzanger Arthur Conley werd in McIntosh County (Georgia) op 4 januari in 1946 geboren. Hij overleed op 17 november in 2003 in de Achterhoekse plaats Ruurlo en ligt begraven in het nabijgelegen Vorden.

Ik kende de man van naam en van zijn grootste en eigenlijk enige wereldhit Sweet soul music uit 1967. Een tiende positie in de Nederlandse Top 40. Ik ken het nummer al als tiener uit de jaren zeventig en later ook op gedanst in de discotheken. Een geweldig explosief nummer. Het is geschreven door een illuster trio, Sam Cooke, Otis Redding en Arthur Conley,

En wie het niet helemaal precies (meer) weet, hieronder een fantastische live-tv-clip van Sweet soul music uit de Sam en Dave-show. Ja, dat is pure soul en het succes van Michael Jackson is nog ver weg, maar ergens ook dichtbij. En het was toen, zoals hij later zei, De driehoek van Sam Cooke, Otis Redding en dan Arthur Conley, 21 jaar. Kijk en luister zelf.

Ik werd gelijk gegrepen door de clip en de muziek en ik kwam hierop terecht door een net gepubliceerd tweeluik van pophistoricus Harry Knipschild op zijn site. Bijzonder interessant en vooral het tweede deel over zijn leven in Nederland. Neem de tijd en ga rustig lezen.

Arthur Conley van Sweet soul music I - Harry Knipschild - harryknipschild.nl

Arthur Conley was de protegé van Otis Redding en dat is ook goed te horen in Sweet soul music. Maar Otis verongelukt eind 1967 met een vliegtuig en de carrière van Arthur loopt vast.

Arthur Conley van Sweet soul music II - Harry Knipschild - harryknipschild.nl

Conley vertrekt eind jaren zeventig naar Europa en wil onder zijn nieuwe artiestennaam Lee Roberts een comeback maken. Hij woont in 1980 in Amsterdam om zijn geest vrij te maken en in 1981 vestigt hij zich in een groot huis van zijn vriend Jos en zijn moeder in Ruurlo. Daar werkt en opereert hij verder en heeft daar een huisstudio. Successen blijven uit. Maar hij heeft meer goede muziek gemaakt dan Sweet soul music met zijn prachtig stemgeluid.

Reportage in Ruurlo - VPRO - Atlantis - Met prachtige live-zang. Maar 12 minuten. Aanrader.

Dan terug naar het einde van het verhaal van Knipschild. Arthur Conley (Lee Roberts) ligt begraven in Vorden en Harry Knipschild is daar onlangs geweest en voegde een paar opmerkelijke recente foto's van het graf aan zijn artikel toe. Want waarom ligt er geen grafzerk? Als mensen geen grafzerk willen of kunnen betalen, dan wordt er standaard een klein tuintje op het graf aangelegd. Zo ook op het graf van Arthur Conley. En er staat een foto met zijn naam op het graf. Dat zou toch beter kunnen en ik pleit voor een volwaardig grafmonumentje voor deze vergeten soulheld.

Foto Bert Feringa 2010 ;-) Op de website van Harry Knipschild staan nog een paar goede recente foto's van zijn graf.

Als je verder op internet zoekt, moet ik toch concluderen dat maar weinig mensen weten over deze soulzanger en dat hij hier begraven ligt. Zou er niet een passend grafmonumentje moeten komen? Ook aandacht voor de man vanuit Ruurlo? Maar er is een maar. Het is mogelijk dat Arthur Conley dat allemaal niet wilde. Hij had opmerkelijke ideeën als natuurfilosoof en misschien was dit graf zijn wens. Zijn vriend Jos wil met niets en niemand verder te maken hebben lijkt het.

Respect voor de nabestaanden - zijn laatste levenspartner was Jos Jansen en woonde bij hem in Ruurlo - maar we mogen deze soulzanger beslist met wat meer historisch besef behandelen en eren. Ik kan zelf niets uitrichten in de media of met crowdfunding, maar ik heb de gemeente Bron(c)khorst, waar Ruurlo onder valt, aangeschreven en de gemeente Berkelland die over het dorp Vorden en de begraafplaats gaat.

Een balletje opgooien en afwachten. De moeite waard.

DirkJan

April 2016

Arthur Conley live in Reiziger met muziek.

__

Het laatste concert van Arthur Conley vond plaats op 9 Juni 2002 in cultureel centrum 't Pakhuus te Silvolde. (Gelderland).

__

Algemene begraafplaats Vorden - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Hier liggen ook Riek Schagen, actrice en bekend als Saartje van Swiebertje en de 18e/19e-eeuwse dichter A.C.W. Staring begraven.

__

Arthur Conley - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Updates

Ik heb een reactie ontvangen van de gemeente Bronckhorst waar de begraafplaats in Vorden onder valt. Ze kunnen zelf niets doen en alleen de rechthebbenden van het graf kunnen ergens over beslissen. Maar ze gaan mijn mail doorsturen naar diegenen die over het graf gaan. Er valt over te speculeren, maar ik doe het niet. Voorlopig rustig een vervolg afwachten.

___

26 april 2019

Ik ontving een reactie van iemand die Arthur persoonlijk kende en dat het uitdrukkelijk zijn wens was om zonder poespas of een steen begraven te willen worden. Dat is een nobele en eerlijke wens die ik moet respecteren, maar toch is deze pagina op zijn plaats om aandacht voor deze zanger te vragen en dat er ergens toch iets van een gedenkteken kan komen. Maar wellicht druist dat ook in tegen zijn wensen. Vooralsnog gebeurt er ook niets. Rust zacht.

___

Juli 2019

Iemand stuurde een mailtje dat hij pas bij het graf was geweest en dat het een en al onkruid was. Er zat een foto bij en hij vond het triest om te zien. Ja, maar ik antwoordde dat dit hoogstwaarschijnlijk toch Arthurs nadrukkelijke wens was en bovendien, onkruid vergaat niet!

___

22 Februari 20-21


Maya Eksteen en Lee Roberts (Arthur Conley), VOO, YouTube

Ik ontving een hartelijke mail van Maya Eksteen (Amsterdam, 1958, oa oud-Veronica-presentatrice) met een paar herinneringen en een foto die ze vandaag op haar blog heeft gepost. In haar tv-programma MAYA (VOO) heeft ze in 1989 in de laatste uitzending een duet met Arthur Conley gezongen! Hij noemde zich toen Lee Roberts en er ging nog een en ander aan de samenwerking met Maya vooraf. Lees het op haar blog,

Lee Roberts / Arthur Conley - Maya's verhalen - mayaeksteen.wixsite.com

Leuk Maya en succes met je blog!


(Silent night - Lee Roberts - VOO - 1988 - Introductie Maya Eksteen)

+

Door de mail van Maya ben ik nog wat gaan googelen en kwam ik op YouTube een clip tegen op het Top Pop-kanaal van AVRO/TROS met een versie van Sweet soul music die Arthur in 1968 op Kattenburg in Amsterdam heeft opgenomen, Curieus, maar Top Pop was toen nog niet op televisie.

Even in de Top 40 gekeken en Sweet soul nusic werd in 1967 bij Radio Veronica de Alarmschijf en verbleef 10 weken in de hitlijst met een nummer-10-positie als hoogste notering. Conley had nog een paar hitjes in Nederland, klik hiervoor op onderstaande link.

Arthur Conley in de Top 40 - top40.nl

___

31 juli 20-21

Ik ontving spontaan een heel aardige mail van Bart Kouwenhoven (Leeuwarden 1969 - Zuidwolde Drenthe) die hij ook naar Harry Knipschild stuurde. Hieronder zijn mail met een aantal foto's van Bart waarvoor hij toestemming gaf om die te plaatsen. Hartelijk dank daarvoor! En zo zie je maar, er is weliswaar geen echte gedenkteken voor Arthur, maar deze pagina is voor mij - en wellicht voor anderen - wel een eerbetoon voor deze soulheld.

DJ

______________________

Dag DirkJan,

Ik heb jouw webpagina en een artikel van Harry Knipschild en de verwijzingen daarin over Arthur Conley met veel interesse gelezen. Als liefhebber van blues & soul (begon als fan van Elvis) kende ik hem al, maar het feit dat hij eigenlijk vrijwel onbekend in Ruurlo is overleden na ruim 20 jaar in Nederland gewoond te hebben vond ik altijd erg intrigerend.

Omdat ik met vrouw en zoon op vakantie ben in de Achterhoek schoot me dat verhaal van hem weer te binnen en heb ik dus diverse websites over zijn periode in Nederland gelezen. En vandaag ook maar eens op pad geweest. Eerst naar zijn oude woonhuis aan de Groenlose straat 34 in Ruurlo. Dat is ook het huis dat je ziet in de Atlantis-documentaire.

Het ziet er allemaal nog redelijk uit en mevrouw Jansen (de moeder van Jos) lijkt er volgens Google nog steeds te wonen. Het grote open veld naast het huis is inmiddels bebouwd met nieuwbouwhuizen. De werkplaats waar hij samen met Jos aan tapijten werkte is ook nog steeds aanwezig. Ik heb ergens gelezen dat hij een deel van de weef-machines overgedragen heeft aan een organisatie die zich met weven bezig houdt, Crafts Council genaamd. Zie ook:

Weefatelier Jos Jansen - Ruurlo - Crafts Council Nederland - craftscouncil.nl
https://craftscouncil.nl/jansen-engelgeer-heritage-revival

<< ... Jos Jansen, eigenaar van een weefatelier fabriek in Ruurlo, een klein dorpje in het oosten van Nederland. Wat we daar vonden, was een schat, vooral voor een textielontwerper. Een oude schuur met grote weefgetouwen, een zolder vol gekleurde wol in verschillende diktes en kwaliteit, dozen vol kleurstalen en combinaties. >>

Daarna zijn we naar Vorden gereden om zijn graf te bezoeken. Het was even zoeken maar rechts achterin (in het derde deel) is zijn graf. Het is inderdaad een “natuurgraf', op zich zag het er best redelijk uit vond ik. Ik heb op zacht volume “Sweet Soul Music” afgespeeld op mijn iPhone denkend aan zijn carrière, zijn passie voor muziek en zijn relatief anoniem leven in Nederland. Toch een vreemd idee dat zo’n groot artiest in Vorden begraven ligt.

Met vriendelijke groet,

Bart Kouwenhoven

Foto's Bart Kouwenhoven, gemaakt op dinsdag 27 juli 20-21.

(Harry Knipschild bezocht onlangs weer het graf van Arthur en hoorde dat Jos Jansen nog leeft.)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )