Een grafmonumentje voor Arthur Conley

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

De Amerikaanse soulzanger Arthur Conley werd in McIntosh County (Georgia) op 4 januari in 1946 geboren. Hij overleed op 17 november in 2003 in de Achterhoekse plaats Ruurlo en ligt begraven in het nabijgelegen Vorden.

Ik kende de man van naam en van zijn grootste en eigenlijk enige wereldhit Sweet soul music uit 1967. Een tiende positie in de Nederlandse Top 40. Ik ken het nummer al als tiener uit de jaren zeventig en later ook op gedanst in de discotheken. Een geweldig explosief nummer.

En wie het niet helemaal precies (meer) weet, hieronder een fantastische live-tv-clip van Sweet soul music uit de Sam en Dave-show. Ja, dat is pure soul en het succes van Michael Jackson is nog ver weg, maar ergens ook dichtbij. En het was toen, zoals hij later zei, De driehoek van Sam Cooke, Otis Redding en dan Arthur Conley, 21 jaar. Kijk en luister zelf.

Ik werd gelijk gegrepen door de clip en de muziek en ik kwam hierop terecht door een net gepubliceerd tweeluik van pophistoricus Harry Knipschild op zijn site. Bijzonder interessant en vooral het tweede deel over zijn leven in Nederland. Neem de tijd en ga rustig lezen.

Arthur Conley van Sweet soul music I - Harry Knipschild - harryknipschild.nl

Arthur Conley was de protegé van Otis Redding en dat is ook goed te horen in Sweet soul music. Maar Otis verongelukt eind 1967 met een vliegtuig en de carrière van Arthur loopt vast.

Arthur Conley van Sweet soul music II - Harry Knipschild - harryknipschild.nl

Conley vertrekt eind jaren zeventig naar Europa en wil onder zijn nieuwe artiestennaam Lee Roberts een comeback maken. Hij woont in 1980 in Amsterdam om zijn geest vrij te maken en in 1981 vestigt hij zich in een groot huis van zijn vriend Jos en zijn moeder in Ruurlo. Daar werkt en opereert hij verder en heeft daar een huisstudio. Successen blijven uit. Maar hij heeft meer goede muziek gemaakt dan Sweet soul music met zijn prachtig stemgeluid.

Reportage in Ruurlo - VPRO - Atlantis - Met prachtige live-zang. Maar 12 minuten. Aanrader.

Dan terug naar het einde van het verhaal van Knipschild. Arthur Conley (Lee Roberts) ligt begraven in Vorden en Harry Knipschild is daar onlangs geweest en voegde een paar opmerkelijke recente foto's van het graf aan zijn artikel toe. Want waarom ligt er geen grafzerk? Als mensen geen grafzerk willen of kunnen betalen, dan wordt er standaard een klein tuintje op het graf aangelegd. Zo ook op het graf van Arthur Conley. En er staat een foto met zijn naam op het graf. Dat zou toch beter kunnen en ik pleit voor een volwaardig grafmonumentje voor deze vergeten soulheld.

Foto Bert Feringa 2010 - Op de website van Harry Knipschild staan nog een paar goede recente foto's van zijn graf.

Als je verder op internet zoekt, moet ik toch concluderen dat maar weinig mensen weten over deze soulzanger en dat hij hier begraven ligt. Zou er niet een passend grafmonumentje moeten komen? Ook aandacht voor de man vanuit Ruurlo? Maar er is een maar. Het is mogelijk dat Arthur Conley dat allemaal niet wilde. Hij had opmerkelijke ideeën als natuurfilosoof en misschien was dit graf zijn wens. Zijn vriend Jos wil met niets en niemand verder te maken hebben lijkt het.

Respect voor nabestaanden, maar we mogen deze soulzanger beslist met wat meer historisch besef behandelen en eren. Ik kan zelf niets uitrichten in de media of met crowdfunding, maar ik heb de gemeente Bron(c)khorst, waar Ruurlo onder valt, aangeschreven en de gemeente Berkelland die over het dorp Vorden en de begraafplaats gaat.

Een balletje opgooien en afwachten. De moeite waard.

DirkJan

April 2016

Arthur Conley live in Reiziger met muziek.

__

Het laatste concert van Arthur Conley vond plaats op 9 Juni 2002 in cultureel centrum 't Pakhuus te Silvolde. (Gelderland).

__

Algemene begraafplaats Vorden - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Hier liggen ook Riek Schagen, actrice en bekend als Saartje van Swiebertje en de 18e/19e-eeuwse dichter A.C.W. Staring begraven.

__

Arthur Conley - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Updates

Ik heb een reactie ontvangen van de gemeente Bronckhorst waar de begraafplaats in Vorden onder valt. Ze kunnen zelf niets doen en alleen de rechthebbenden van het graf kunnen ergens over beslissen. Maar ze gaan mijn mail doorsturen naar diegenen die over het graf gaan. Er valt over te speculeren, maar ik doe het niet. Voorlopig rustig een vervolg afwachten.

26 april 2019

Ik ontving een reactie van iemand die Arthur persoonlijk kende en dat het uitdrukkelijk zijn wens was om zonder poespas of een steen begraven te willen worden. Dat is een nobele en eerlijke wens die ik moet respecteren, maar toch is deze pagina op zijn plaats om aandacht voor deze zanger te vragen en dat er ergens toch iets van een gedenkteken kan komen. Maar wellicht druist dat ook in tegen zijn wensen. Vooralsnog gebeurt er ook niets. Rust zacht.

juli 2019

Iemand stuurde een mailtje dat hij pas bij het graf was geweest en dat het een en al onkruid was. Er zat een foto bij en hij vond het triest om te zien. Ja, maar ik antwoordde dat dit hoogstwaarschijnlijk toch Arthurs nadrukkelijke wens was en bovendien, onkruid vergaat niet!

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl