Content-curator

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Midden jaren negentig van de vorige eeuw was ik al volop bezig met internet. Mailen, surfen, nieuwsgroepen volgen en een eigen webpagina onderhouden. Een homepage bij de Digitale Stad die toen al was aan te merken als een van de eerste weblogs. Alles in basic-html, net als nu, nog steeds. Ik hou van eenvoud in vorm en inhoud, ook al is dat soms ingegeven door onvermogen.

Met mijn goede vriend Lester probeerden we de mogelijkheden en trends van het world wide web te voorspellen. Wij waren ervan overtuigd dat er information brokers zouden komen. Mensen die interessante informatie filteren en weer doorgeven. Het leek me ook wel wat. De hele dag achter je pc informatie zoeken, analyseren, selecteren en al dan niet voorzien van commentaar online zetten. De nieuwssites ontstonden en rond 2000 werd de weblog een populaire vorm. Maar al snel bleek dat op weblogs veelal niets meer wordt gedaan dan het rondpompen van dezelfde informatie, of het verspreiden van de zoveelste mening. En dan heb ik het nog niet over persoonlijke trivia. De weblog is al jaren op zijn retour en is overgenomen door Facebook en Twitter. Maar daar gebeurt hetzelfde.

Ik blijf bij dit simpele paginaatje en de uitdaging is om toch af en toe met wat nieuws te komen waar interesse voor is. Maar verder blijft het vooral bij wat vrijblijvend ge-oh waar weinig mensen op zitten te wachten. Ik heb daar niet zo'n moeite mee. Het is een vorm van suggestie, auto-suggestie. Mijn genoegen is nog steeds het vermogen dat je vanuit je eigen onafhankelijkheid kan publiceren. Wat dan ook. Ik waan me binnen de context van De Jongenskamer bij tijd en wijle ook een information broker met linkjes en clipverwijzingen.

Nu las ik vandaag een nieuw begrip voor information broker. Zo iemand heet tegenwoordig een content curator. Mensen die nieuws selecteren en van enige duiding en context voorzien. Wellicht gaan de nieuwsmedia in de nabije toekomst echt achter een betaalmuur en moet je voor informatie en 'kwaliteit' gaan betalen. Ik kwam het nieuwe beroep content curator tegen in een artikel over een nog te lanceren nieuws-website. Een fraai en hip nieuw woord, maar ik blijf op dit paginaatje lekker knutselen, associėren en schrijven vanuit mijn eigen perspectief en voorkeuren, in de marge, vanuit de jongenskamer.

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam – 16 december 2012

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl