( klik op logo voor HOMEPAGE )

Croque madame speciaal

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Update oktober / december 2016!

Na mailverkeer met Mangiare! gaat nu in mijn plaats mijn ex Liesbeth naar de finale van Lekker Vies! om mijn croque madame te bakken. De finale is op vrijdagavond 16 december van 19.00 tot 20.00 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 1 vanuit Studio DeSmet met publiek. In de jury zitten Yvette van Boven, Jonah Freud, Francien Knorringa en juryvoorzitter Ronald Giphart. Het wordt een leuke en humorvolle finale. En gezellig in de donkere dagen voor kerst en na Sinterklaas. Later meer en een url naar uitzending gemist.

__

De finale is geweest en het was weer heel gezellig, geslaagd en humorvol. Ik zat bij de radio en mijn ex presenteerde mijn gerecht dat ze inmiddels 'croque mademoiselle' had genoemd vanwege haar eigen interpretatie. Je kan de uitzending op onderstaande link terughoren, voor de presentatie van de croque kun je ook doorspoelen naar minuut 27. Dan kun je daarna ook horen hoe het afliep. Assistente Francien kon niet aanwezig zijn bij de finale, dat was wel bijzonder jammer. Liesbeth in ieder geval heel hartelijk dank voor het waarnemen van mijn honneurs. Het was al met al een groot genoegen om te luisteren en om zo toch mee te hebben gedaan.

Finale Lekker Vies! - Radio Mangiare! - 16 december 2016 - NPO Radio 1 - uitzendinggemist.nl

Al een paar jaar luister ik met veel plezier naar het tweewekelijkse kook- en eetprogramma Mangiare! op NPO Radio 1. In 2014 startte de eerste wedstrijd voor luisteraars met het insturen voor een recept onder de noemer Heel Holland prakt. Ik deed mee met een bijzonder zuurkoolrecept en haalde de finale.

Vorig jaar was de opgave om een gang voor een kerstdiner in te zenden. Ook wel iets ingezonden, maar zonder veel overgave. En ik had al een keer meegedaan. Nooit iets van gehoord verder.

Maar eind 2015 werd het nieuwe onderwerp voor de finale van eind 2016 in studio DeSmet bekend gemaakt: Lekker Vies. Maandelijks wordt een inzending behandeld, gemaakt en geproefd door Mangiare!

Ik heb toen wel even zitten nadenken. Ik ken genoeg dingen die lekker vies zijn - een broodje kaassoufflé met mayonaise, of een broodje gefrituurde speklap met shaslick-saus - maar ja, die liggen voor de hand, heb ik niet iets originelers ooit gemaakt en gegeten? Ja, en op de avond van Eerste Kerstdag, na de laatste aflevering, schoot me een goed idee te binnen, opgeschreven op mijn Kladblokje. En nu aan het begin van het nieuwe jaar ingezonden. Het stukje en herinnering van mijn site wijzen zich vanzelf. En ja, ik had al een keer meegedaan en wie weet waar anderen mee zijn gekomen? Ik achtte mijn kansen gering, zeker omdat ik tot voor de uitzending van vanavond geen mail had ontvangen.

Maar ik schakel bij de radio om 19.00 over naar Radio 1, Mangiare! begint. En ping. Een mail op het laatste moment van Francien Knorringa, de charmante culi-assistente van de onvolprezen Petra Possel. Mijn inzending was gekozen voor de opening van de wedstrijd en zou zo gemaakt worden door Francien en worden geproefd en becommentarieerd door Petra, vaste tafeldame Jonah Freud van de Kookboekenwinkel en de gaste van de avond.

Ik was verrast en heb het met heel veel plezier beluisterd. Dat was een veel betere recensie dan toen met het zuurkoolrecept en er een man aan tafel nogal negatief was. Maar nu dus vier vrouwen ...

STOP!

Lees nu niet verder, want hieronder staat precies hoe en wat ik heb ingezonden. Maar klik eerst op onderstaande link en luister naar de drie fragmenten. Dat is het allerleukst. Bedenk je eigen beelden bij de audio. Daarom ook geen food-foto van de inzending op deze pagina. Ja, wat hou ik van radio.

Bespreking inzending crogue madame speciaal - Mangiare! NPO Radio 1 - 08-01-16 - Montage 8 minuten

Van mijn Kladblokje en bijna precies zoals ik heb ingezonden en gemaild.

Croque madame speciaal

Het kook- en eetprogramma Mangiare! van Radio 1 organiseert volgend jaar weer een wedstrijd. Je mag recepten insturen voor de finale van kerst 2016 met als thema Lekker vies. Gerechten, snacks en zoetigheden die je zelf wel heimelijk wilt eten op zijn tijd, maar nooit aan anderen zal voorschotelen.

Presentatrice Petra Possel gaf al eerder een goed voorbeeld. Ze zei dat ze 's nachts wel kan smullen van een bord Hollandse macaroni met extra kaas, een paar knakworsten en ketchup. Hot.

Ik vind dit gerecht al zeker finale-waardig en ik weet niet of ik hier overheen kan komen. Maar ik herinner me ook nog iets 'lekker vies' uit mijn tienertijd in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Ik had er weleens over gelezen, in Frankrijk kennen ze naast de croque monsieur, een normale tosti, ook een crogue madame; een tosti met als extra een gebakken eitje bovenop. Daar heb ik mee geëxperimenteerd. Een paar maal heb ik hem helemaal compleet gemaakt naar eigen inzicht. Ik zal vertellen hoe en wat.

Je smelt roomboter in een koekenpan. Met een klein borrelglaasje stans je een cirkelschijfje brood uit een witte boterham. De boterham gaat op hoog vuur in de pan. Dan breek je op het gat een eitje. Beetje peper en zout. Als het ei wat gestold is draai je de boterham om met een bakspaan. Dan leg je er een paar plakjes boterham-chorizo-worst op, daarbovenop twee plakken jong belegen kaas en helemaal bovenop een plakje ham dat je ten slotte weer als een tosti afdekt met een witte boterham. Het losse schijfje van de boterham bak je aan beide kanten mee.

Als de pan en tosti door de hitte beginnen te roken, draai je de tosti om met de spaan. Even goed opletten met het gebakken ei. Beetje schrapen. En dan nog rustig een paar minuten nabakken tot de kaas goed is gesmolten. Het ronde boterhamschijfje leg je op de plek van de gestolde eierdooier.

Als de croque madame klaar is, op een bordje leggen met niet alleen ketchup, maar beslist ook met een grote lik mayonaise.

Voor als je als scholier om vier uur 's middags thuiskomt en die dag nog niets gegeten hebt. Ook geen ontbijt. Schreeuwende, knagende geeuwhonger. Lekker, lekker veel, vet en machtig. Lekker vies!

Mijn inzending voor Het diner van 2016 van Mangiare!. Ik ga het recept begin volgend jaar naar ze mailen.

[ En handiger is nu om het eitje bovenop te breken en dan onder een grill of in de oven te bereiden. Je kan een eitje ook apart, naast de tosti, in de pan bakken en er daarna opleggen. Maar zo deed ik het niet. ]

PS. Twee voetnootjes over de wedstrijd. Over de titel, Lekker vies. Ik vind eten per definitie nooit vies, weleens niet lekker, of zoals nu, juist wel, maar dat is wat anders, maar nooit vies. En er werd geopperd om Kees van Kooten als jurylid te vragen, vanwege zijn rol als de vieze man. Ik dacht nog aan de baas van de Febo, Hiske Versprille van Het Parool (gek op fastfood) en Joop Braakhekke ... Of Sylvia Witteman, maar die is mediaschuw. Misschien niet voor de radio. De Haagse omnivoor Pierre Wind?

Wel wat curieus, maar erg lekker vond ik als kind om een zakje zwart-witpoeder in een mok te mengen met suiker. Dan je wijsvinger nat maken in je mond en steeds dopen in het mengsel en opsnoepen.

Kladblokje - dejongenskamer.nl

__

Het was een mooi en humorvol item. En dan vraag ik me nu af of er mensen al dit weekend of later, ook een croque madame gaan maken. Dat de eierverkoop stijgt. Mooi begin van 2016 met deze herinnering en culinair concept. Het plakje ham extra had ik er voor de wedstrijd bij bedacht.

[ PS. Ik kwam er door de uitzending en met googelen achter dat voor een croque madame ook bechamelsaus wordt gebruikt. Die gaat over de tosti en daar bovenop het ei. Dat wist ik niet. ]

Het resultaat van mijn recept en Liesbeths kookkunst in het keukentje van DeSmet.

Troostprijs voor alle deelnemers, twee pannetjes en een kookboek van jurylid Ronald Giphart (met foto's van zijn vrouw).

Croque madame speciaal - Recept site Mangiare! - 8 januari 2016 - mangiare.ntr.nl

Zuurkool a la Lies - dejongenskamer.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Januari 2016


( klik op logo voor HOMEPAGE )