IM Dennis Hopper

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Dennis Lee Hopper - 17 mei 1936 - Dodge City - Kansas - 29 mei 2010 - Venice - Los Angeles - CaliforniŽ

De grootste allround cultfiguur.

In 2001 organisserde Rudi Fuchs een tentoonstelling in het Stedelijk in Amsterdam van het beeldend werk van Dennis Hopper. Ik kon dit niet voorbij laten gaan door niets te doen rondom mijn cultheld. Uiteindelijk organiseerde ik op de openingsavond van de tentoonstelling -A Keen Eye- een Dennis Hopper Filmnacht in filmtheater Kriterion. Op vrijdag 16 februari 2001, met onder andere de klassieker Blue Velevet waarin Dennis Hopper is te zien als de maniakale Frank Booth in zijn beste rol. Daarna nog een dansfeest tot een uur of vijf.

Ondanks de voorbereidingen voor de avond ben ik naar de opening in het Stedelijk gegaan. Ik wilde Dennis Hopper uitnodigen voor een appearance op de avond of nacht. Op een geschikt moment heb ik hem aangesproken en heb hem een flyer van de avond gegeven, met de invitatie. Hij wist niet of hij zou kunnen komen. De korte ontmoeting staat op een vhs-band van iemand die het voor me filmde. Maar ik heb die tape helaas niet (Carola!) en of die ooit nog boven water komt zal de tijd leren. Helaas geen linkje nu naar YouTube. Dennis Hopper is die avond in Kriterion niet langsgekomen, helaas.

De Dennis Hopper Filmnacht en het feest waren evenwel een groot succes en ik vond de kunst van Dennis Hopper beslist niet tegenvallen, goed zelfs en af en toe krankzinnig. Zoals dat filmpje waarin hij in de jaren zeventig is te zien op een race-circuit. Op het middenveld staat een kring met explosieven opgesteld. In het midden van de kring gaat Dennis Hopper zitten. De explosieven gaan tegelijk af en Dennis Hopper ervaart een krankzinnige, ook fysieke implosie. Kenmerkend voor zijn gehele leven en carriŽre; implosief en explosief.

Up in smoke...

DJ

-

Niet iedereen kent de uitstekende film The Hot Spot, regie Dennis Hopper, met een opmerkelijke en vrij -onterecht- onbekende soundtrack met muziek van Miles Davis samen met John Lee Hooker. Op een door mij georganiseerde Kultnite in het Haag Filmhuis heeft The Hot Spot nog gedraaid.

-

Rumble Fish van Francis Ford Coppola is ook een cultjuweel met Dennis Hopper. En het is niet onbestaanbaar dat door /mij/ Rumble Fish alsnog in Nederland is uitgebracht door Concorde Film en distributeurbaas Robert Wijsmuller. Gissingen en rumours.

-

Dennis Hopper en Rudy Fuchs - Amsterdam - februari 2001 - Volkskrant

-

-

"I am Frank Booth!" Dennis Hopper

Het verhaal gaat dat David Lynch als gas helium wilde gebruiken zodat Frank Booth er een hoog stemmetje mee zou maken. Maar Dennis Hopper maakte er een onbenoemde gasdrug van. De rol staat bij mij bovenaan als meest verontrustend, angstaanjagend en creepy. Met dank aan David Lynch. Blue Velvet is een sleutelfim uit de jaren 80.

-

Tijdens de avond en de weken erna hingen er ook orginele filmposters van of met Dennis Hopper (een hele grote van Easy Rider) in Kriterion die verzorgd waren door filmwinkel Cine Qua Non uit de Staalstraat, door Eric Ipenburg. Deze:

-

Thom Hoffman gaf me -op de trappen van het Stedelijk met een cammeraploeg, vanwege zijn documentaire over Dennis Hopper (The Decisive Moments)- nog het advies voor de komst naar Kriterion van Dennis Hopper om hem dan een lekkere joint aan te bieden.

www.filmkrant.nl uitgebreide recensie van de docu van Thom Hoffman - Mike Lebbing - 2004

DJ

Mei 2010

Lees een lang artikel van mijn hand - lang geleden - over Apocalypse Now, met een stukje over Dennis Hopper als de krankzinnige fotograaf. En denk aan zijn memorabele verschijning in de making-off Hearts of Darkness van de vrouw van Coppola, Eleonora Coppola. Een meesterlijk tweeluik.

Apocalypse Now - DirkJan Vos - De Jongenskamer

In een necrologie las ik dat Dennis Hopper na de opnamen van Apocalypse Now direct van de Filipijnen doorvloog naar zijn volgende film, Der Amerikanische Freund van Wim Wenders. Dennis Hopper scheen totaal geflipt door Wenders te zijn opgehaald, compleet nog met allerlei fotocamera's om zijn nek en met open beenwonden, direct uit de jungle...

-

Van Rebel Without A Cause, Giant, Speed, Spacetruckers tot 24. En een Razzie voor zijn rol als schurk in Waterworld.

-

Het Algemeen Dagblad had de eerste necrologie klaar staan. Ab Zagt? Hier een overzicht van de digitale media in chronologische volgorde. De NRC en Het Parool kwamen pas zondag met een stuk.

AD 2010/05/29/Amerikaanse-acteur-Dennis-Hopper-overleden

AD 2010/05/29/Veelzijdige-Hopper-had-zijn-momenten

AD 2010/05/29/Jan-de-Bont-Hopper-gaf-alles

AD 2010/05/29/Hoffman-Aimabele-man-met-grote-betekenis

www.volkskrant.nl/kunst/Postuum_Hollywood_leerde_van_Hopper

weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2010/05/30/dennis-hopper-1936-2010/

www.parool.nl/parool/nl/2010/05/30/Dennis-Hopper-1936---2010---topacteur-met-dierlijke-trekken

www.trouw.nl/achtergrond/Wildeman_met_onbestemd_talent

www.nu.nl/achterklap/dennis-hopper-begraven-in-new-mexico

Dennis Hopper op de International Movie Data Base www.imdb.com/name/nm0000454/dennis/hopper

______________________________________________

DirkJan Vos: d.vos35@chello.nl

(Amsterdam - Den Haag 1960)