Dick Bos

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Nu ik het een paar keer over de namen Dirk, Dik en Dick heb gehad, moet ik denken aan de kleine rechthoekige stripboekjes van in en na de oorlog over detective Dick Bos. Getekend en geschreven door Alfred Mazure.

Ik dacht dat hij een Hagenaar was, maar hij is pas op latere leeftijd in Wassenaar gaan wonen. De Haagse jiu-jitsu-specialist Maurice van Nieuwenhuizen, met naar achter gebrylcreemd haar, heeft letterlijk model gestaan voor Dick Bos. Ik herinner me van jaren later nog zijn sportschool op de Groot Hertoginnelaan.

Mazure heeft in de oorlog nog twee films gemaakt over Dick Bos en een laatste in 1946. Ik ben er een keer speciaal voor naar de RVD gegaan om een film te bekijken op een montagetafel, Moord in het modehuis, die was opgenomen in de Haagse Bonneterie. Ik dacht, misschien wel heel bijzonder en mogelijk een cultfilm. Dat was helaas niet het geval, het was te amateuristisch. Ik had toen gelezen dat ze voor de avond-opnamen als filmlampen een auto gebruikten met de koplampen aan.

Ik heb zelf een paar boekjes van de strip, waaronder de allerlaatste uit 1968, Diamanten. Ik vond ze als kind en tiener ouderwets en gedateerd, maar ook mooi, met sexy getekende vrouwen, maar bovenal curieus en cult. Nog steeds.

De overheid heeft in de jaren vijftig en zestig actief gewaarschuwd voor de slechte invloed van de stripboekjes. Tevergeefs.

Alfred Mazure is later gedesillusioneerd naar Engeland verhuisd omdat hij geheel ten onrechte bekend bleef staan als 'fout' in de oorlog.

Het boekje Diamanten heeft jarenlang bij mij op de vensterbank gelegen als cult-pronkstukje en als uitdrukking van mijn liefde voor strips.

Jan Bosdriesz en Paul Verhoeven hebben in 2004 een documentaire over Dick Bos gemaakt, maar die heb ik helaas (nog) niet gezien.

Dick Bos - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Dick Bos info - Website - www.dickbos.info

__

Dick Bos was voor Paul Verhoeven een inspiratiebron, bijvoorbeeld voor Basic instinct.

Reacties

Rob van der Werf: Leuk, ik heb ze verslonden, die boekjes! Moest ze lenen, kon ze zelf niet kopen.

__

Lester: Kan me levendig herinneren dat ze in de 4e-6e klas lagere school werden doorgegeven onder de bank door zodat je stiekem kon lezen onder de les. Door het formaat leenden die boekjes zich daar uitmuntend voor. Spanning en opwinding.

[...]

Waar hij zich specialiseerde in pikante tekeningen van meisjes. Geweldige tekeningen overigens. De man was gezegend met een enorm talent.

__

Martin Rep: Het fenomeen Dick Bos is grotendeels langs me heen gegaan. Ik kwam er denk ik pas mee in aanraking toen mijn vader tijdschriften in zijn winkel ging verkopen. Ik meen dat de boekjes toen, rond 1959, '60, een gulden kostten, misschien 90 cent. Ik herinner me ze als vierkante boekjes met één plaatje per pagina. Alleen op de cover een steunkleur.

Ze hadden een slechte naam. Door de tegenwerking van de autoriteiten uit die tijd tegen strips in het algemeen, maar ook op mijn school waar er op werd neergekeken. Strips waren niet per se taboe op de middelbare school, maar Dick Bos stond voor goedkoop en slecht vermaak. Meer voor jongens van de ambachtsschool, voor wie Kuifje of Donald Duck nog te moeilijk was. En die veel van knokken hielden, want er werd soms vele pagina's lang geknokt, waarbij Dick allerlei judo- en jiu-jitsu-technieken demonstreerde.

Er werd over gezegd dat ze speciaal het kleine vierkante formaat hadden gekregen (formaat Enkhuizer Almanak) omdat je ze dan tijdens de les kon lezen: boekje net onder het blad van je schoolbank houden en dan bladeren. Eén blik erop was genoeg. De Heinz-strip uit Het Parool was duidelijk op Dick Bos geïnspireerd, met name het taalgebruik. In die tijd, eind jaren zestig/begin jaren zeventig, begon volgens mij de cult-status van de Dick Bos-strip.

Mijn herinnering: ik vond ze erg slecht getekend. Dieptepunt: de paginalange uitleg aan het eind van het verhaal, met een miniem kopje van den detectieve nog net zichtbaar in een klein hoekje onderaan.

Toch benieuwd naar die documentaire.

Overgenomen van mijn: Kladblokje - dejongenskamer.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl