( klik op logo voor HOMEPAGE )

Standbeeld voor Dolf Brouwers
(Sjef van Oekel)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Op 31 augustus 2012 is het de 100e geboortedag van Dolf Brouwers, alias Sjef van Oekel. Dolf Brouwers werd op latere leeftijd een beroemde Hagenees en all-round cultfiguur in het universum van Wim T. Schippers. En Wim T. Schippers wordt op 1 juli 70 jaar, ook een memorabele mijlpaal die gevierd mag worden.

Een half jaar geleden las ik een artikeltje op internet dat er mensen bezig waren om rondom Dolf Brouwers zijn geboortedag een tv-serie over zijn leven te maken. Een prima plan, maar ik heb er verder niks meer van gehoord. Toch wil ik nu weer de aandacht op zijn geboortedag vestigen en vind ik dat er een en ander rondom die dag mag worden georganiseerd in Den Haag. Wellicht zijn er hier lezers die ideeŽn hebben, reageer dan, of schrijf naar Haagse instellingen wat voor plan je hebt. Wellicht zijn er al andere initiatieven.

Ik wil deze ideeŽnbus openen met een wild plan om een standbeeld van Sjef van Oekel te laten vervaardigen en later dit jaar te plaatsen voor ijssalon en ontmoetingsplek Florencia in de Torenstraat. Een perfecte plek en ook vlakbij de straat waar hij de laatste decennia van zijn leven woonde. En het geld zou moeten komen van de Haagse inwoners. Wellicht niet realistisch, maar je moet ergens beginnen. En mogelijk dat Hofstijl als spin in het web eventuele activiteiten kan coŲrdineren en aanjagen.

Op mijn website staat nu een gecombineerde pagina met ideeŽn voor het vieren van de 70e verjaardag van Wim T. Schippers en bovenstaand plan voor Dolf Brouwers. Het enthousiasme is nog niet groot. Wel is al bekend dat de HerensociŽteit in Olst aandacht aan beide data wil besteden. De festiviteiten vinden plaats rond het Willy Dobbeplantsoen dat zij in 1997 hebben aangelegd. Er is een concreet begin, nu Den Haag nog.

Lees voor meer achtergrondinformatie mijn website:

MobyDirk

Amsterdam Ė 29 januari 2012 Ė Den Haag Ė 1960 Ė Voor hofstijl.nl # 4

Standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) - 29 januari 2012 - hofstijl.nl - De Jongenskamer

NOOT:

# 1 Een beeld voor Dolf Brouwers zou ontworpen kunnen worden door Theo van den Boogaard, die hem al als stripfiguur neerzette als Sjef van Oekel. Maar Dolf Brouwers is later in ernstig conflict geraakt met de tekenaar en met Wim T. Schippers.

# 2 En de Haagse moppentapper Harry Touw, beter bekend als Fred Hachee, hoort natuurlijk ook bij de wereld van Wim T. Schippers. Ik heb hem een maal ontmoet en niet lang voor zijn dood nog telefonisch gesproken. Ik zou een interview met hem doen voor het uitgaansblad Doen. Maar hij was zo aangeslagen over zijn ziekte dat een interview niet meer ging. En weer sneefde er toen een Haagse held die we niet mogen vergeten.

# 3 Ook de Haagse kunstenares Phil Bloom werd door Wim T. Schippers wereldberoemd toen zij op 9 oktober 1967 geheel naakt op televisie verscheen in het legendarische programma Hoepla. Ik was toen 7 jaar, maar ik ben er zeker van dat ik die beelden destijds heb gezien.

Brouwersgracht wordt Dolf Brouwersgracht - zaterdag 31 maart 2012 - # 8 - hofstijl.nl - De Jongenskamer

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )