( klik op logo voor HOMEPAGE )

Friends: The Reunion

Recensie van een tv-film

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Vrijdagavond (28 mei 20-21) werd de langverwachte slot-special van Friends uitgezonden op SBS6: Friends: The Reunion. Ik heb de oorspronkelijke serie grotendeels gezien in re-runs toen er dagelijks een aflevering werd herhaald. Best aardig, maar ik was nooit een heel grote fan, hoewel ik zelf ook mijn 'friends-periode' heb gekend in de jaren 80 en dat schiep wel een band met de zes vrienden uit de zeer populaire sitcom die liep van 1994 tot 2004.

Nu ben ik al lang een sporadische tv-kijker, maar je moet pieken op het juiste moment en dus heb ik vrijdagavond (uit)gekeken naar de hele lange, gevarieerde reŁnie-show en ik vond het ... geweldig! Het was hilarisch en bij vlagen ontroerend en zelfs ik kreeg af en toe een brok in mijn keel. Ik vind het - zonder veel tv te zien - nu al het tv-hoogtepunt van het jaar.

Er hebben 773.000 mensen gekeken en de meeste vonden het ook heerlijk om Rachel en Ross, Chandler en Monica en de alleenstaande Phoebe en Joey weer terug te zien, maar dan in de gedaante die ze in het echt zijn: Jennifer Anniston, David Schwimmer, Matthew Perry, Courtney Cox, Matt LeBlanc en Lisa Kudrow en op sociale media bleek tijdens en na de uitzending op sociale media dat vooral de wat oudere, jonge vrouwen het niet droog hebben gehouden.

Mijn uiterst positieve beoordeling en die van de meeste kijkers, staat nogal in contrast met wat er vooraf over deze special door kenners werd geschreven die Friends: The Reunion al hadden gezien. VariŽrend van 'Best aardig, maar met veel overbodigs', tot, 'We kennen die verhalen nu wel' en in Vlaanderen was een columnist ronduit teleurgesteld en ook andere Vlamingen waren behoorlijk ontgoocheld en een fors kritiekpunt was ook elders te horen, Waarom hebben ze de Engelse talkshow-host James Corden gevraagd voor het groepsinterview, want die is toch totaal ongeschikt? Al deze matige recensies vooraf zullen ertoe hebben bijgedragen dat - denk ik - de kijkcijfers niet eens zo heel hoog waren en velen maar niet hebben gekeken. Maar onterecht, want ook zonder een kenner of fan te zijn van Friends was het bijzonder.

Maar waarom vind ik dat en wat heeft kennelijk vrijwel niemand begrepen en over het hoofd gezien? Alles was van a tot z, van de eerste tot de laatste minuut gescript, iedere uitgesproken punt en komma, iedere lach van Ross en iedere traan van Rachel was geacteerd. Ik had dat al gelijk vanaf het begin door en dat was geen pretbederver, maar juist een verhoging van de kijkbeleving.

We keken niet naar een 'echte' gevarieerde show, met allerlei documentaire terzijdes, maar naar een heel geraffineerde drama-productie, precies zoals Friends vroeger ook werd geproduceerd. De sleutelscŤne voor mijn observatie was wat acteur Matt LeBlanc over de oude Friends-serie zei, namelijk dat niets, maar dan ook niets aan het toeval werd overgelaten. Een sleutelscŤne omdat het ook een duidelijke verwijzing en knipoog was dat bij de show die we nu zagen natuurlijk ook niets aan het toeval was overgelaten. Ook de nu gesuggereerde realiteit was een vorm van fictie. Geniaal gedaan, geweldig gespeeld. Applaus.

En dan is het niet vreemd dat James Corden hier een belangrijk aandeel in had omdat hij de maker is van zijn befaamde Carpool Karaoke waarin hij met een zanger of zangeres een autorit maakt en onderwijl wat vragen stelt en ze samen stukjes van bekende songs van de artiest zingen. Heerlijk om naar te kijken en de aflevering van even voor kerst in 2018 met Paul McCartney is legendarisch, ook door allerlei uitstapjes buiten de auto in Paul zijn geboorteplaats Liverpool. Maar het was allemaal heel bijzonder en emotionerend omdat het allemaal van begin tot eind heel nauwgezet in elkaar was gezet. Niets was aan het toeval overgelaten en dat zorgde voor een aantal memorabele emo-momenten, zoals waarop Paul vertelt hoe jaren na de dood van zijn moeder Mary, zij in een droom aan hem verscheen en tegen hem zei dat hij zich geen zorgen moest maken en alles goed zou komen. Daarna schreef Paul McCartney gelijk de onvergetelijke Beatlessong Let it be: "Mother Mary comes to me, speaking words of wisdom, Let it be, let it be ..." En James en Paul zetten de song in de auto in en James houdt het niet droog en de kijker en ik ook niet. Prachtig.

Is het erg dat dit allemaal niet echt was, dat wil zeggen de enscenering, het verhaal van Paul was wel werkelijk gebeurd, en dat ook de reŁnie van Friends niet spontaan was? Totaal niet, in tegendeel, het liet juist zien hoe knap het is gemaakt en hoe goed het juist allemaal werkte. Op een gewone manier, zonder script, was er niets van terechtgekomen, dan hadden we geen tranen gelaten en niet zo kunnen lachen. Het zou mij niet verbazen dat het hele idee voor deze geŽnsceneerde reŁnie was geÔnspireerd op de Carpool Karaoke en met name op de aflevering met Sir Paul en het dus het voor de hand lag dat uitgerekend James Corden het gesprek met de acteurs voerde.

Het beste voorbeeld hoe geraffineerd het allemaal in elkaar stak, was een gesprekje op de bank bij James Corden en waar zowel een traan als een lach inzat en het hoogtepunt van deze allerlaatste aflevering vormde. Heb je de slotshow nog niet gezien, ga die dan alsnog bekijken, ook deze spoiler zal je plezier niet verpesten.

Jennifer (die Rachel speelde) en David (die haar vriend Ross was) bekenden op de bank bij James dat ze in het eerste seizoen van Friends ook echt verliefd op elkaar waren geworden, maar ze waren geen grens overgegaan. Joey, die zeer dik was geworden, reageerde heel adrem en onderkoeld: ' 'Bullshit'. En gelijk erachteraan, 'I'm joking ...'. Ik moest voor het eerst in jaren heel hard lachen door wat tranen heen.

DirkJan Vos
Amsterdam

Zondag 30 mei 20-21.

Gestuurd naar diverse kranten als ingezonden artikel. Reactie nog onbekend. Maar het is nog maar de vraag of hier interesse voor is met het argument, 'Ook al was het allemaal gescript dan kan deze slot-show nog steeds tegenvallen en teleurstellend zijn geweest'. Ok, maar dan heb je niets van mijn stuk en kijk op deze reŁnie-aflevering begrepen.

(En anders een beetje benieuwd naar de eventuele recensies maandag en of mijn analyse daar nog invloed op heeft gehad. Daar kom je dan nooit achter.)

__

Friends: The Reunion | Official Trailer | HBO Max
https://youtu.be/HRXVQ77ehRQ

__

I'll be there for You - The Rembrandts - Clip Friends en band
https://youtu.be/SCQGnVrTsAM

__

Dancing in the dark - Bruce Springsteen - Courtney Cox wordt het podium opgetrokken om een dansje te maken met 'The Boss' - 1984
https://youtu.be/129kuDCQtHs

__

James Corden - Carpool Karaoke - Paul McCartney - 2018
https://youtu.be/QjvzCTqkBDQ

__

Zondag 6 juni 20-21

Publiek dat je hoort lachen bij reŁnie-uitzending Friends in werkelijkheid al 17 jaar dood - De Speld - speld.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )