FOXOF'S FRITUUR FAQ

EEN NIEUW JAAR, NIEUWE FRITUUR !
Wat verstaat men in het algemeen onder "frituren" en wat in het bijzonder onder "het moderne frituren"?

Zoals zovele aanwinsten van de moderne tijd, is de kunst van het frituren stokoud en stamt uit China, waar heden ten dage ook nog veel gefrituurd wordt.

Er bestaan vele heerlijke gerechten, waarbij frituren, nl. het bakken in een ruime hoeveelheid hete olie of plantaardig vet, onontbeerlijk is. Dat er tegenwoordig echter in veel kookboeken weinig of geen aandacht aan besteed wordt, vindt zijn oorzaak in de tot op heden onvermijdelijke onplezierige bijverschijnselen bij huishoudelijk gebruik. Bakgeuren trekken immers niet alleen in kleding en haren, maar dringen ook vaak in het gehele huis door. De vette oliedamp die uit de pan opstijgt bevuilt fornuis, muren en kleding en kan zelfs brandwonden veroorzaken.

Bij het 'moderne frituren' is dit alles echter verleden tijd. In de eerste plaats zijn er gezonde en niet spattende vetten in de handel en in de tweede plaats is er de moderne techniek, die u in staat stelt het frituren van zijn beste zijde te leren kennen.

De Super Friteuse is de enige geheel 'gesloten' frituurpan, die op de markt is. Het deksel heeft een gummiring en een kleine regulatiestop, die op dezelfde wijze functioneren als die van een snelkookpan.

De gerechten worden, met 'gesloten deksel', in het vet gedompeld er eveneens weer zo uitgehaald. In de Super Friteuse ontwikkelt zich evenveel damp, als in een klassieke frituurpan. Deze damp wordt echter in de Super Friteuse door een speciaal filter gevoerd, zodat ze ontvet en reukloos wordt. Doordat dit filter naar verhouding vrij klein is, is de druk op het moment dat het frituurmandje in het vet gedompeld wordt, zeer sterk, maar neemt langzamerhand af. Het is zeer belangrijk, dat de olie (of het vet) op de juiste temperatuur is, wanneer de gerechten erin gedompeld worden, zodat ze aan de buitenkant direct dichtschroeien en er geen vet meer binnenin kan dringen. Voedingswaarde, vocht, vitaminen en smaak blijven dan volledig behouden.

Bij de Super Friteuse garandeert een thermostaat de juiste temperatuur, waardoor u dan ook niet bang behoeft te zijn voor overmatig "vette" gerechten. De in het frituurvet achtergebleven restanten van bij voorbeeld paneermeel, kunt u gemakkelijk door middel van de "opvangbak" verwijderen. Gezien de afmeting van de Super Friteuse is het mogelijk in één keer 1 kg frites, of één in vieren gesneden kip, of 6 moten vis te bakken en dat nog wel in slechts enkele minuten.

Super-frituren betekent gezond frituren, en schept de mogelijkheid uw kookrepertoire te verruimen.

De nu volgende recepten zullen het aantonen; of het nu gaat om de bekende frites of wel om chips, vis, vlees, groenten of vruchten - alles gebeurt naar wens: reukloos, spettervrij en goed verteerbaar. De gerechten worden van buiten knappend goudbruin en van binnen zacht en gaar. Alles verloopt zeer snel. Ook onverwachte gasten kunt u zonder bezwaar met knappende lekkernijen verrassen.

Belangrijke gedragsregels voor het gebruik van de Super Friteuse, die u zeker aandachtig moet lezen.

1. Alleen frituren in eerste kwaliteit olie of plantaardig vet. Dierlijk vet, visolie, boter en margarine zijn niet geschikt voor de Friteuse. Aanbevelenswaardige vetten zijn olijfolie, zonnebloemolie, kokosvet, ongehard plantevet of geharde aardnotenolie.

2. Nooit een mengsel gebruiken van olie en vet, of twee verschillende vetsoorten; evenmin gebruikt en ongebruikt vet door elkaar mengen.

3. De Friteuse volgens voorschrift van de fabrikant met olie of vet vullen. De pan moet minstens tot op 1/3 gevuld zijn.

4. Het vet kan meerdere keren gebruikt worden, als tenminste de gerechten goed voorbereid en de aangegeven temperaturen niet overschreden zijn. Het afgekoelde vet van tijd tot tijd reinigen, door het voor het hard geworden is door een dunne doek te gieten en het koel te bewaren.

5. Juiste temperatuur kiezen (zie recepten) en het te frituren gerecht er pas dan inleggen als het controlelampje uitgaat.

6. Het te frituren gerecht van te voren zorgvuldig afdrogen en langzaam in het vet laten glijden, zie gebruiksaanwijzing van de Super Friteuse.

Zo veel mogelijk vermijden, dat er zout in het frituurvet komt. Evenals water vermindert dat de kwaliteit en bruikbaarheid van het vet.

7. Niet te veel ineens bakken. De te frituren gerechten moeten rond kunnen zwemmen zonder tegen elkaar aan te stoten.

8. Men kan verschillende dingen na elkaar en ook wel tegelijk bakken, bijvoorbeeld vissticks gelijk met appelbeignets. Ze zullen elkaars smaak niet overnemen.

9. Door oververhitting kan vet vanzelf ontbranden. Uw Friteuse is hiertegen verzekerd door de thermostaat, maar laat voor alle zekerheid de pan nooit zonder toezicht in werking.

10. Verplaats de Friteuse nooit als ze met heet vet gevuld is, door struikelen zou u ernstige brandwonden kunnen oplopen.

11. Mocht door één of andere oorzaak het vet in brand raken, dan onmiddellijk de pan sluiten met het deksel en de stekker uit het contact trekken. Nooit met water trachten te blussen!!!

12. Leest u vooral vóór het gebruik zorgvuldig de gebruiksaanwijzing die bij uw Super Friteuse is bijgelevert, want alleen dan zult u er goed mee kunnen omgaan en zult u er lang en veel plezier van beleven.

Enkele tips en aanwijzingen ten aanzien van de recepten.

In de nu volgende afdeling "Recepten in Aanbouw" zult u binnenkort vele smakelijke gerechten aantreffen zowel op het gebied van voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten als gebak. Daar men echter zelden een vleesspies, een schnitzel of gefrituurde vis eet zonder bijgerechten, zult u in dit boek ook recepten vinden van pikante en zoete sauzen en salades, waar u een ruime keuze uit kunt maken. Veel te frituren gerechten smaken beter als ze gepaneerd, of alleen door bloem gewenteld of met een bakdeeg omhuld worden.

Hiervoor gelden de volgende algemene regels.

Paneren

De beste paneermethode is het zogenaamde "paneren á l'anglaise". Het te paneren gerecht wentelt u achtereenvolgens, na het goed afgedroogd te hebben, door bloem, door losgeklopt ei en dan door paneermeel. Daarna moet u het goed afkloppen, zodat overbodige kruimeltjes paneermeel het vet niet onnodig vervuilen. Paneermeel is kant en klaar, en al of niet gekleurd, in de handel. Als u het te frituren gerecht alleen maar 'door bloem' wentelt, moet u er wel op letter, dat het goed droog is en dat het meel er goed op hecht!

Bakdeeg of pate a frire

Hiermee blijft het te frituren gerecht zeer sappig. Bij deze methode moet u er om denken dat het mandje tijdens het verwarmen in het vet hangt en dat u de te frituren gerechten er rechtstreeks langzaam in moet laten glijden met geopend deksel, waarna volgens de voorschriften de pan direct gesloten moet worden.

Grondrecept voor het bakdeeg

150 gr bloem

1/4 l vocht

mespunt zout of suiker

Als vocht kunt u kiezen tussen melk, water, bier en al of niet mousserende wijn. Ook is het mogelijk het deeg te aromatiseren met rum, Grand Marnier of andere likeuren. Wenst u een nog luchtiger deeg, klop er dan een eierdooier door en laat het deeg op een warm plekje iets rijzen om dan op het laatst het eiwit er stijfgeslagen door te mengen.

Alle gerechten met een bakdeeg omhuld, moeten halverwege de baktijd met behulp van een vork omgekeerd worden.

RECEPTEN ZIJN VIA DE NIEUWSGROEP NL.CULINAIR OP TE VRAGEN

Voorgerechten en andere lekkernijen

Bitterballen

Camembert, goudbruine

Flensjes, gevulde

FoXoFjes, gevulde kleine

FoXoFjes, gevulde grote

Garnalen-balletjes

Hambroodjes

Hambroodjes, open

Kaasballetjes

Kerrieballen

Loempia's

Mosselen, gebakken

Nez d' Elle, le

Nierbroodies

Peren, gebakken

Piroggen

Pruimensticks

Sandwiches, kaas-vosseworst-

Selderij - aardappelbeignets

Snoesjes, pikante

Ui(l)enballetjes

Vossestaartjes

Gevogelte

Duifjes, gefrituurde

Haantje op z'n Haags

Kalkoenschnitzel

Kipkroketten

Kippeborst, gepaneerde

Kiprolletjes, gevulde

Kipschnitzels

Vlees en lekkere spiesen

Cordon bleu, namaak

Eieren, verscholen

Frikandellen ala FoXoF, gefrituurde

Frikandellen, pikante

Gehakthalletjes met olijven

Gehaktballetjes, pikante

Gehaktsalade "Mandarin"

Karbonaden, gefrituurde

Kroketten, wilde

Lever, gefrituurde

Schaschlik met champignons

Schnitzel, Milanese

Schnitzels, amandel-

Spies, Boedapester paprika-

Spies, bonte rookworst-

Spies, worst-

Spiesen, hunnen-

Spiesen, lams- met bananen-kerriesaus

Spiesen, lever-

Spoetnik

Steaks "Surprise"

Vleessticks met kaas-dip

Vogelnestjes

Vis

Forellen in frituurbeslag

Frikandellen, vis-

Frutti di mare

Kabeljauw, gebakken

Makrelen, gefrituurde

Paling, gefrituurde

Schaschlik van vissticks

Scholfilets, gefrituurde

Spiering, gefrituurde

Visfilets, gefrituurde met bananen

Vissticks, koude gegarneerde

Vissticks met kruidenboter

Zalm, gefrituurde meten

Zeetong met druiven

Aardappelspecialiteiten

Aardappelkoekjes

Aardappelkoekjes, pikante'

Aardappelsoesies

Kroketten, aardappel-

Kroketten, aardappel- met champignons

Kroketten, amandel-

Kroketten, kaas-

Kroketten, quick

Pommes chateau

Pommes chips

Pommes frites

Pommes frites (snelle manier)

Groenten

Aubergines, gebakken

Bloemkool, gebakken

Brussels lof met ham en kaas

Champignons, gebakken

Groenteschotel, gemengde

Komkommerschijven, gevulde

Koolrabi-balletjes

Prei, gebakken

Spruitjes, gebakken

Uien, gevulde

Witte kool, gebakken

Warme nagerechten

Beignets, appel-

Beignets, appel- "Lucullus"

Beignets, bananen-

Beignets, dadel-

Beignets, peren-

Kersen, gebakken

Kokossurprise

Kwarkballetjes

Meloen, gefrituurde

...en de rest mag je verder verzinnen... Post je op-en aanmerkingen en vooral recepten op nl.culinair.

FoXoF: Oud en Nieuw 1977 - 2005/2006

Moby Dirk Freestyler 2005