Hellevaart Den Haag / Amsterdam

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

[ fictief dagprogramma van een zogenaamde Hellevaart van de nieuwsgroep nl.taal. En HEL staat voor het echte leven. Deelnemers aan de groep spreken af en toe af in een stad voor een ontmoeting. Ik ben er nooit bij geweest en bedacht een eigen programma. ]

> Vandaag, 15 september 2012 vindt de Haagsche HEL plaats.

[...]

> Voor zondag zijn tijd en locatie nog niet bekend.

Ik zal er niet zijn, maar ik wil nog wel een suggestie doen voor de zondag. Vooral als jullie ook nog een strandwandeling willen maken op Scheveningen.

Op zondagmiddag is het Panorama Mesdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. In de Zeestraat. Een magnifiek schilderij, een virtual-reality-ervaring en kunstzinnig, impressionistisch oogsnoep. De toegang is 7 euro, met tien of meer man, 5,50 euro. Meer dan de moeite waard. En dan vooraf afspreken in Grand-café Schlemmer in de Korte Houtstraat. Voor een lekkere brunch in de achtertuin.

http://panorama-mesdag.com

[ En dan daarna kan de reis naar Scheveningen beginnen. Ik zou niet de bus nemen, maar een tram naar het Gevers Deynootplein. En dan kijken of je de voet van de vuurtoren kan bereiken en even een wijde blik over Scheveningen kan opvangen, maar dan anno nu. En vervolgens het strand op, richting Wassenaar en weer terug, daarna een kijkje en drankje in het Kurhaus ... ]

Maar andere suggesties zijn net zo goed. En wellicht is het ook te veel van het goede.

Veel plezier!

DJ

Of lekker eenvoudig vis eten bij de Weduwe van der Toorn, aan de haven, of een Indisch rijsttafeltje. Met Den Haag kun je veel kanten op ..

PS

Onlangs overleed de Nederlandse, Zuid-Afrikaanse saxofonist Sean Bergin. Maar hij was ook componist. Schreef hij een stuk over een bekende Nederlandse klarinettist uit Sneek?

De titel is:

Reib Letsma

KwisTaalVraag: Of is er iets anders aan de hand met de titel van het nummer?

(Het is het omgekeerde van Amstel Bier - DJ 2013)

_________________________________________________

Hellevaart Amsterdam, Pasen 2008

[ fictief dagprogramma van een zogenaamde Hellevaart van de nieuwsgroep nl.taal. En HEL staat voor het echte leven. Deelnemers aan de groep spreken af en toe af in een stad voor een ontmoeting. Ik ben er nooit bij geweest en bedacht een eigen programma voor Amsterdam. ]

Ik kan me nog lente-achtige Paasdagen herinneren en het heerlijk was om erop uit te trekken. Nu is het binnenblijven en een beetje achter de pc eieren zoeken op internet.

Daarstraks vond ik in een hier gepost linkje een verwijzing naar de mogelijk laatste Hellevaart die door nl.taal is georganiseerd. Twee dagen, eind 2006. Ik had al eens eerder op dit soort samenscholingen gezocht, maar heb er nooit iets over kunnen vinden. Ook nu niet.

In mijn beginjaren van internet heb ik diverse samenscholingen bijgewoond en die vond ik bijzonder leuk en verrassend. Maar ik zat te denken, stel, stel ik verzin een Hellevaart in Amsterdam, wat zal ik dan voorstellen? Mm. Ik heb wat gefilosofeerd en kwam tot het volgende.

10.00 - 11.00 Aankomst en welkom in Café de Waag op de Nieuwmarkt. Koffie en kennismaking. Daarna een bezoek aan het amfitheater in de bovenzaal. Hier schilderde Rembrandt in 1632 zijn anatomische les van Nicolaes Tulp.

12.00 Bezoek en rondleiding in het Multatuli museum in de Kostjespoortsteeg.

13.30 Lunch in de Hortus met een korte rondleiding over de bijzondere bomen en hun namen in de tuin.

14.30 Bezoek aan de nieuwe, Centrale bibliotheek aan de Oosterdokskade.

16.00 Wandeling door de Plantagebuurt en bezoek aan Artis. Vrij wandelen tot 18.00 uur.

18.00 Borrelen in Café Eik en Linde met bittergarnituur.

19.00 Diner bij Nam Kee op de Nieuwmarkt.

21.00 Avondwandeling over de wallen.

22.30 Bezoek aan café Casablanca op de Zeedijk met karaoke met Nederlandstalige nummers.

00.00 Afsluiting en naar huis.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl