( klik op logo voor HOMEPAGE )

De Van Hoytemastraat


( december 2018 )

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

[ Wekelijks heeft mijn oude Haagse kompaan Casper Beaumont een radio-programma op Den Haag FM, Beaumont Time! Ik volg dat al lang via een internetstream en vaak reageer ik kort met een luisterrecensie. Soms ook met andere onderwerpen, zoals afgelopen nacht. Zijn jongere broer was een jeugdvriend uit het Haagse Benoordenhout waar ik woonde in mijn tienertijd in de jaren zeventig. Casper kende ik toen wel, maar pas later bevriend mee geraakt toen ik er niet meer woonde. En nu pikte ik er een nostalgisch onderwerp uit dat we beiden goed kennen. En ik tiepelde mijn stukje terwijl de muziek en zijn stem door de kamer zachtjes zoemden ... ]

Amsterdam - Den Haag - 2 oktober 2014

Hai Casper,

Het is nu 2:28 en om 3.00 uur ga ik verzenden. Ik schrijf de tijd even vol met de stream op in mijn huis- en jongenskamer. Prima uurtje verder met b-kantjes en obscurantia.

Hier nog het laatste nieuws over Den Haag, Benoordenhout. Ik volg Haags nieuws via de tweets van Den Haag FM, heel handig en informatief, maar doorgaans alleen de koppen.

Grote brand Van Hoytemastraat - denhaagfm.nl

Ik las er al eerder vanavond wat over, maar ik kon niet op de naam van de ijzerhandel komen. Maar het is Beumer en Zoon. O ja, natuurlijk. Ik weet wel waar ze zaten in de Van Hoytemanstraat en kwam er ook weleens. Van de oude Beumer heb ik nog wel een beeld voor me op mijn netvlies, de toen al oude man moet al lang overleden zijn.

En zo dwaalde ik met de muziek wat verder af naar de winkels van de Hoytemastraat en het Hoytemaplein.

Ik las dat eerder dit jaar brand was geweest bij slagerij Van der Zalm in de Hoytemastraat. Ken ik ook, maar wij kwamen vooral bij slagerij Ammerlaan. Met Google kom ik er denk ik achter dat ze niet meer bestaan. Dat geldt dan ook voor de twee banketbakkers, waarvan de namen me niet te binnen schieten. Bestaan kennelijk ook niet meer. Vishandel Taal (garnalenkroketjes!) ook weg, maar boekhandel Couvee is er nog. Kwam ik ook graag om jeugdboeken te kopen. Poelier Ruwardy onvindbaar en die had hele lekkere kipslaatjes ...

De patisserie tegenover Beumer had heerlijk vers soft-ijs uit een ijsmachine, vermaard om hun lekkere, zelfgebakken kaaskoekjes en niet te vergeten hun echte nierbroodjes. Een delicatesse. Of was het toch Engelhard?

Op het Hoytemaplein herinner ik me nog de coffeeshop, Praalder voor radio en tv en de drogist. Kwam ik voor de drop ...

Allemaal zo'n veertig jaar geleden. Jij komt er mogelijk nog wel eens ... Ik heb maar zes/zeven jaar in de Roelofsstraat gewoond ...

Nog veertien minuten.

En dan nog dichtbij in de Hoytemastraat. Natuurlijk om de hoek van de Roelofsstraat sigarenhandel Jacobs. Kwam ik geregeld, voor mijn ouders en later voor mijzelf. Pakjes Caballero en Marlborough. Pas jaren later aan de shag gegaan. Nog steeds. Drum of Kornet. Rizzla-rood.

Iets verderop aan dezelfde kant van Jacobs zat een wijn- en drankenhandel. Naam vergeten. Wij hadden daar een rekening lopen en we betaalden dus nooit in de winkel. Haalde ik wel flesjes wijn. Voor mijn ouders en voor op mijn jongenskamer met Joan en Thijs ... Je moeder had voor ons ook wel eens eenzelfde soort flesje met zoete bubbeltjeswijn ... Was Joan nogal gek op. Maar doorgaans een paar pijpjes bier. Nooit veel. Het echte drinken kwam pas bij het Kijkhuis en later het Filmhuis en Het Paard. Allemaal voor half geld of gratis ... Werken en pleasure. Burp.

En schuin tegenover de drankenhandel zat een kaasboer, heette dacht ik Kroon. Allemaal lekker en op zaterdagmorgen kocht ik daar voor ons thuis wel vers, goed Frans stokbrood en een groot stuk brie of camembert van de mat. Voor de brunch. Ik eet nog steeds weleens een broodje met roombrie. Lekker.

En dan had je nog Rettie? Een soort van barretje, was het niet? In de Paul Gabrielstraat. Kwamen veel Maerlanders, ik geloof zelf een keer geweest. Was toen niets voor mij. Met hele andere dingen bezig.

Dan de Weissenbruchstraat. Zat een fietsenmaker, een kleine Albert Heijn, natuurlijk snackbar Corma en verderop de banketbakker Maison Kelder. Die hebben nog steeds die lekkere en bijzondere hazelnoottaarten ... Den Haag is ook een stad van taart en gebak. Zag net dat er nog wel een patisserie op het Hoytemaplein zit maar onder een andere naam die ik kende ... (Het Hoytemaplein wordt nergens zo genoemd. Allemaal Hoytemastraat, en het is de Van Hoytemastraat, waar wie spreekt 'Van' uit? Ik niet.)

Die koffiebar op het Hoytemaplein heette volgens mij Charco of zoiets. De moeder van toetsenist Michael Eschauzier was volgens mij de uitbaatster ...

Tja, het Benoordenhout, Den Haag. Een mooie, rustige en beschermde tienertijd beleefd, maar ik was blij dat ik later opging in het echte Haagse stadsleven. Bye bye Benoordenhout.

Het is 3.00 uur en je nachtelijke radio-programma is afgelopen. Was een aangenaam uurtje met fijne herinneringen. Ik ga verzenden en afsluiten.

Groet,

DirkJan

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Reacties met aanvullingen

2 oktober 2014

Deze pagina stond nog niet koud online, of ik ontving een reactie van een mij toen bekende, oudere tiener uit het Benoordenhout, nu Ben, maar toen Bennie Aartsen. Hij stuurde een aantal nuttige aanvullingen en correcties. Ik loop ze even door.

Eerst de twee banketbakkers, die van het Hoytemaplein heette Van der Meijle, inderdaad, en de andere tegenover Beumer, Engelhard. Daar had ik wel aan gedacht, maar dacht dat het een banketbakker was in de Theresiastraat. Dat is ook zo, nog steeds, maar toen hadden ze ook een filiaal in het Benoordenhout. Van Van der Meijle herinner ik me vooral hun bijzondere profiterolles-taart, bekend als soesjestaart, een soort vam reuzenmoorkop met chocola en slagroom. Die aten wij wel op verjaardagen. Moest je wel vooraf bestellen. Kennelijk zit er nu nog een patisserie, maar dan onder de naam Jearreau.

En dan was ik nog de bakkerij Lensvelt vergeten die naast Praalder zat op het plein. Een kleine winkel en werd ook Hus genoemd. Lensvelt zal verwant zijn aan de beroemde tearoom Lensvelt-Nicola uit Den Haag, maar die bestond al niet meer in de jaren zeventig. Bij Lensvelt kocht ik vooral saucijzenbroodjes en niet te vergeten stukken marsepein van het varken. In de winkel stonden twee wat oudere dames.

De poelier die ik ken als Ruwardy zou Van der Geest heten, toen of nu. Zegt me verder niets. Of toch Remmers, gaat een belletje rinkelen. Of was het toch Remmerswaal?

De drogisterij heette de Salamander. Vaag. Wel herinner ik me nog goed de drogist zelf, een zeer beschaafde heer in een witte jas. Een vriend, Huib van Romburgh, werkte daar wel part-time op de zaterdag. Hierdoor had hij allerlei chemische stoffen in zijn bezit waarmee hij onder meer spectaculaire rookbommen maakte. Huib woonde met zijn moeder en broer ook in de Van Hoytemastraat. Ik kwam wel op zijn jongenskamer waar hij graag Wagner draaide en bier dronk. Hij werd jurist, plaatsvervangend rechter en buitengewoon hoogleraar. Hij had vroeger ook wel verhalen waarvan je niet helemaal zeker wist of ze wel waar waren.

De naam van de drankenhandel zou Kemmers zijn geweest. Gaat vaag een lichtje branden, maar ik heb nog wel de eigenaresse en haar oudere winkelbediende, een wijnkenner, voor ogen.

De koffiebar heette Cortado. Ja, daar kon ik niet opkomen. Ben er misschien één keer binnen geweest, zonder iets te bestellen. De eigenaresse was dacht ik een wat bekakte, Wassenaarse vrouw.

Tot zover de aanvullingen en correcties. Maar ik herinner me nu ook de platenzaak Record House naast vishandel Taal. Kwam ik wekelijks om het gedrukte exemplaar van de Top-40 te halen en om af en toe wat platen te luisteren in de luistercabines. Mocht je gewoon roken. De man van de zaak zie ik nog zo voor me, hij was nogal streng en formeel. Hij had een bril met een dik, zwart montuur. Ik kocht er zelden iets, want te duur. Voor lp-aankopen ging ik naar Elpee en de Queens-Passage in de binnenstad.

En tegenover de platenzaak zat de wijn- en delicatessenwinkel Van der Loos. Lekkere hapjes daar. Zitten nu op de Laan van Meerdervoort.

En dan nog wat over de Weissenbruchstraat. Daar zat ook John's Barbershop waar ik mijn haar liet knippen. In de Sadeestraat zat ook een fietsenwinkel, annex fietsenmaker, die heette Energie.

__

Het begint met een Haags radioprogramma en dan eindigt het met herinneringen.Muziek, geluiden, stemmen, voorwerpen, beelden woorden, geuren en smaken openen deuren naar het verleden.

Tot zover.

__

Update januari 20-21

Zangeres Conny Vandenbos (Jacoba Adriana (Conny) Hollestelle - Den Haag, 16 januari 1937 – Amsterdam, 7 april 2002) heeft ooit het lied In Den Haag is een laan gezongen. De tekst is geschreven door Herman Pieter de Boer. Conny groeide op in de Van Hoytemastraat. Haar broer was Peter Hollestelle, ook zanger en bekend van de band Kashmir waarmee hij met zangeres Jody Pijper eind jaren zeventig de hit Love's what I want scoorde. De vader van Conny en Peter was kapper. Mij is onbekend of er nog andere linkjes dan dit lied tussen Herman Pieter de Boer en Den Haag zijn.

In Den Haag is een laan - Conny Vandenbos - www.denhaag.wiki

[ Herman Pieter de Boer begon in de reclame en schreef ruim 700 liedteksten, waaronder Laat me voor Ramses Shaffy, Visite voor Lenny Kuhr (met wie hij getrouwd is geweest), Annabel en waar Hans de Booy een grote hit mee had, maar oorspronkelijk door Boudewijn de Groot werd gezongen en die de muziek schreef voor het lied. Herman Pieter schreef ook Op een onbewoond eiland voor Kinderen met Kinderen en niet lang voor zijn dood Maak me gek! voor Gerard Joling ... ]

__

En dan een paar dagen later na deze update mag Volkskrant-journalist Jean Pierre-Geelen (contact mee gehad toen hii deejay was bij 40UP Radio en is een import-Hagenaar) in het radioprogramma Volgspot op Radio 5 vertellen over de verhalenbundel die is verschenen van Herman Pieter de Boer die ook een succesvole schrijver was van korte verhalen, maar daar nooit enige erkeninnig voor kreeg. Jean-Pierre schreef het nawoord voor deze nieuwe uitgave en is al sinds hij een jonge tiener was een fan van zijn werk. Ik reageerde met een appje en een verzoekje, het appje werd voorgelezen door presentator Hylco Span en mijn verzoekje werd door hem gehonoreerd ... Conny Vandenbos verhuisde, net als ik, van Den Haag naar Amsterdam, waar ze ook overleed ...

Fragment Volgspot - NPO Radio 5 - 11 januari 20-21 - 4:45 mp3 - De Jongenskamer

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960


( klik op logo voor HOMEPAGE )