Hypes 2015!

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Een hype is doorgaans een door de media aangezwengeld nieuwsevent, maar ook nu kunnen sociale media als Twitter en Facebook de motor zijn achter een hype. Er valt meer over het fenomeen hype te schrijven, maar doe dat nu (nog) niet. Op deze pagina wil ik de komende tijd de grote en kleine hypes alleen registreren en eventueel voorzien van kort commentaar. En een hype kan belangwekkend nieuws zijn, maar ook ongekend triviaal.

Vrijdag 20 maart 2015

Een week zonder meldingen hoewel er natuurlijk wel van alles is gebeurd. In het buitenland, de binnenlandse politiek en de eclips van 2015 is aanstaande. Maar echt hypes waren er niet. Het zijn allemaal kortstondige evenementen, reacties en emoties.

Ik ga deze pagina weer afsluiten en ik heb wel enig nieuw inzicht verkregen in de media-aandacht voor allerlei onderwerpen, maar ik geloof niet dat ik hier verder op door hoef te gaan.

Bedankt voor de korte aandacht.

Vrijdag 13 maart 2015

De terroroehoe is gevangen.

En Poetin is al bijna een week niet in het openbaar verschenen. Vanavond een hoax bij de Vlaamse Standaard. Bij een foto bij het Kremlin werd geschreven dat er voorbereidingen waren te zien voor de opbouw van een podium omdat Poetin dit weekend een belangrijke persconferentie zou geven. Correspondent Olaf Koens meldde op Twitter dat het ging om het afbreken van een ijsbaan. Later was de pagina bij de Standaard verdwenen.

Maandag 9 maart 2015

Vandaag het debat met Mark Rutte over de Teeven-deal. Zoals te verwachten veel verbaal geweld vanuit de oppositie, maar uiteindelijk ging het als een nachtkaars uit.

Maandag 9 maart 2015

Vanavond dan de eerste echte hype van deze maand: Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven zijn afgetreden vanwege de zogenaamde Teeven-deal. Een paar uur een piek in de media, maar voor middernacht al weer geluwd. Morgen een debat met de minister-president en dan wellicht meer antwoorden op een hoop vragen. Geen storm in een glas water, maar ook niet op volle zee.

De loslopende wolf blijft in het nieuws en wellicht wordt hij nog gevangen.

Vandaag werd het eerste kievitsei gevonden, maar kennelijk is dat geen prominent nieuws meer zoals vroeger.

Zaterdag 7 maart 2015

Geen nieuws behalve dat er (weer) een wolf in Drenthe is gespot. De foto overtuigt, maar mogelijk is het toch een tamme wolf. En zoals iemand twitterde, Een wolf maakt nog geen zomer. En dan denk ik, Laat staan een roedel.

Vrijdag 6 maart 2015

Het kabbelt voort. Rutte moet nog eens uitleggen waarom hij vindt dat jihadstrijders beter kunnen sneuvelen dan terugkeren. De uitspraak wordt hem steeds in de mond gelegd, maar het was het antwoord op een stelling in een tv-debat. En hij staat pal achter Ivo Opstelten. Mark Rutte levert nooit ergens bonnetjes in.

En het weer is een weekend-topic. Zondag een eerste lentedag met veel zon en 15 graden. Het is wachten op de eerste hashtag #rokjesdag.

terroroehoe, seksrabbijn, afpersopa, crimiclown, gangsterduo.

Donderdag 5 maart 2015

Weinig bijzonderheden vandaag, maar vanavond wel reuring door de finale en ontknoping van Wie is de mol? en het debat op RTL4 met de politieke leiders vanwege de verkiezingen van de Provinciale Staten.

En een hype vandaag in de kring van jazz- en radioliefhebbers, dus ook voor mij. De NPO trekt per 1 januari 2016 de stekker uit Radio 6. Dus de jazz gaat verdwijnen van de Nederlandse radio. Boos en schandalige bezuiniging.

Willem Holleeder weer een tijd achter de tralies en de film van Peter R. de Vries flopt.

Woensdag 4 maart 2015

Vanmiddag was er veel aandacht voor de verklaring van de familie van de vermiste en omgekomen vriendinnen Kris en Lissanne in Panama van vorig jaar. Ze houden het op een noodlottig ongeluk. Ik haal het nu aan, omdat het mogelijk de afsluiting is van een hype die destijds behoorlijk lang heeft aangehouden.

Vanavond berichtte Nieuwsuur over bewijzen rondom een deal die staatssecretaris Fred Teeven vijftien jaar geleden had gesloten. Opstelten onder vuur in de Kamer of hij niet heeft gelogen, maar ik ben verbijsterd dat de Kamer verbijsterd is. Hoe die zaak in elkaar stak was vorig jaar al uit de doeken gedaan door advocaat Piet Doedens. Hoe zal het aflopen? Ik denk zonder gevolgen, en daar vind ik het ook een te kleine affaire voor. Maar alles wordt tegenwoordig gewogen en niets meer gerelativeerd.

Dinsdag 3 maart 2015

Vandaag was er vooral op de sociale media een kleine hype rondom een natuurfoto. Een wezel op de rug van een vliegende specht. De originele foto kwam eerst vele malen voorbij en al snel volgden allerlei gephotoshopte variaties. Later schreven de media er ook over, zoals de NRC. De opwinding was wereldwijd.

De wezel op de rug van de specht ziet er liever uit dan hij is - nrc.nl

__

Dan is er nog het gasdebat, minister Kamp vanavond in de Kamer, maar iedereen ging verder vroeg slapen.

__

En is hier sprake van een broodje-aap-verhaal? Dat is een variant van de hype, het spookverhaal. Vaak met veel details. Maar is het waar Peter Burger?

Gebakken spons bedreigt honden her en der - nos.nl

Website onderzoeker Peter Burger naar broodje-aap-verhalen - gestolengrootmoeder.nl

__

Meer een anti-hype waren de beelden van een Amsterdamse liquidatie in Paramaribo. Bij uitzondering via AT5 gekeken op YouTube. Schokkend en koelbloedig. Ik kijk zelden gruwelijke beelden, maar op de Surinamer werd vorig jaar al een mislukte aanslag gepleegd in een cafť hier bij mij om de hoek. En ik kwam daar tot enkele jaren geleden wel voor een biertje. Allemaal Surinamers, maar ik voelde me wel op mijn gemak. Een kleine persoonlijke hype. Het YouTube-filmpje is niet heel veel bekeken. Ik ga geen link geven.

Zondag 1 maart 2015

De moord op de Russsiche oppositieleider Boris Nemtsov is groot in het nieuws. Toch zei de naam mij niet gelijk wat. Er is een stroom aan complottheorieŽn losgebarsten, zoals gebruikelijk rondom het nieuws uit het Rusland van Poetin. Zondagmiddag is er een mars in Moskou en dinsdag de begrafenis. Ik denk vooral een hype van journalisten en Ruslandkenners.

Op social media nog steeds veel aandacht voor het nieuwe seizoen op Netflix van House of Cards. Liefhebbers willen graag laten weten dat ze fan zijn. Netflix heeft in Nederland bijna een miljoen abonnees. Naar Boer zoekt vrouwen kijken wekelijks meer dan vier miljoen mensen, lees vrouwen. Dat is de hype van de zondagavond.

En er vliegt in Noord-Holland nog steeds een oehoe rond die mensen aanvalt.

De campagne voor de Provinciale Staten is begonnen. De affaire rond VVD'er Mark Verheijen lijkt al weer weggeŽbd, maar zal op straat nog wel een rol spelen. Nu PVV'ster Faber onder vuur. Weinig ophef.

Op het eind van de middag de wedstrijd PSV-Ajax. Ajax wint het prestige-duel.

De bezetting van het Maagdenhuis is nu bubbling under totdat de 'vreedzame' ontruiming volgt. Woensdag wordt een landelijke actiedag georganiseerd.

En de ophef van de afgelopen dagen op internet over een foto van een jurk is geluwd. Of de kleuren van de jurk blauw met zwart zijn of goud met wit. Iedereen was het al snel meer dan beu.

__

Dus nog geen echte hypes in het nieuws. Om er een beetje in te komen.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960