( klik op logo voor HOMEPAGE )


De viering van Keti Koti in Paramaribo

Open brief aan Sylvana Simons

Maak op Keti Koti een statement:

Ik ben woke!

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam, woensdag 30 juni 20-21 - 16.00 - Den Haag 1960

Dame uit Suriname - Cherry Wijdenbosch - Top Pop 1983
https://youtu.be/JkTKlFPsRLk

M'n broertje die is zwart, m'n zusje die is zwart
M'n vader is zo zwart en m'n moeder is zo zwart
M'n tante is zwart en m'n oom is zo zwart
En m'n neeh ... neefjes zijn zwart en ik ben ...

Jazeker, u ziet ik ben een dame
Nee dank u, ik houd niet van bananen
U raadt het, ik kom uit Suriname
U bent dan wel blank maar u heeft zwart geld op de bank

Wat wil je, ze is hier niet geboren
Wat wil je, ze is hier niet geboren
Wat wil je, ze is hier niet geboren

Open brief aan Sylvana Simons - Maak op Keti Koti een statement: Ik ben woke!


Sylvana Simons bij het Black Lives Matter-protest van 5 juni 2020 op het Jaarbeursplein in Utrecht

Beste Sylvana,

Ik stuur je hierbij een 'open brief' aan jou en aan je politieke partij BIJ1 en ik zal het eerst kort en krachtig houden met het noemen van mijn drie hoofdpunten en die ik vervolgens nader toelicht.

Hieronder naar mijn overtuiging drie belangrijke en urgente kernpunten waarmee je donderdag 1 juli op de feestdag van de afschaffing van de slavernij in 1863, de herinneringsdag van Keti Koti, een sterk statement zou kunnen maken. Ik doe een voorzet.

1. Ik ben woke!

2. Ons slavernijverleden is niet iets van lang geleden uit de gouden 17e eeuw, de slavernij is in Nederland pas recent in 1863 afgeschaft.

3. Als excuses maken voor het slavernijverleden door de regering onmogelijk is, maak dan van 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, van Keti Koti een nationale 'vrije' feestdag.

Dit zijn mijn drie kernpunten voor een betrokken statement.

Ik zal de drie punten nu nader uitwerken en vooral punt 1 - 'Ik ben woke' - vind ik heel belangrijk. Ik heb eerder gegoogeld en op Twitter gekeken, maar nergens noem jij je woke, of heb je het daarover. Misschien ontwijk je dat woord welbewust, maar ik vind onterecht. Ik ben een witte man van 61 - woon in Amsterdam-Oost, twee kinderen - maar ik noem me wel woke!

Wat schrijft het Algemeen Nederlands Woordenboek over wat woke betekent? En het ANW is een actueel woordenboek samengesteld door een onafhankelijk overheidsinstituut.

Woke

"Alert op mogelijke maatschappelijke misstanden, zoals racisme en discriminatie, en: proberend die te vermijden; maatschappelijk bewust; maatschappijkritisch."

Wie zou er dan niet woke zijn, niet willen zijn? Maar wat is er gebeurd?

Al direct na het overwaaien van Black Lives Matter uit Amerika is het woord woke door rechts in een kwaad daglicht gesteld en kreeg het vrij snel een negatieve lading dat woke synoniem is met zwarte activisten die amok maken, die dingen willen verbieden, de geschiedenis willen wissen en staat voor een cancel-cultuur. Wat woke primair betekent, namelijk de gelijkwaardigheidsstrijd van zwarte mensen en andere achtergestelde minderheden, wordt door rechts ontkend en terzijde geschoven. Maar veel erger, dit giftige frame is sinds vorig jaar - misschien al iets langer gelden - door vrijwel alle witte Nederlanders overgenomen, ook door de linkse, progressieve intelligentsia. Wie woke is, is nu agressief, dom en discrimineert. Zo wordt er nu gedacht. Bullshit, de wereld op z'n kop, Sylvana!

Het woord woke wordt aangegrepen omdat mensen al die kritiek van gediscrimineerd voelende minderheden op de allochtone witte Nederlander spuug- en spuugzat zijn. Witte mensen kunnen niets meer goed doen, zo vinden ze. Wat en wie ze dan zelf wel zijn en waar ze voor staan, dat benoemen ze niet meer, maar geven alleen de schuld aan de anderen, zoals aan al die woke figuren. Want wie woke is, die is fout.

Ik verzet me daar fel tegen en dat moet jij ook doen: Spreek je hardop uit en maak van woke weer een positief geuzenwoord door uit te leggen wat het wel betekent: Je bewust zijn van onrecht en discriminatie en daar actief wat tegen doen. Maak mensen wakker: Ik ben woke!

Dan over punt 2. Over het slavernijverleden. Daar willen de meeste witte Nederlanders het ook niet meer over hebben en niemand vindt dat er excuses moeten komen, zeker niet omdat al die misdaden al van zo lang geleden zijn. Ook een vals en welbewust vertekent frame. Want mensen hebben het dan altijd over het begin van de slavernij in de gouden 17e eeuw. Terecht, maar de slavernij is pas in 1863 afgeschaft en bestond er tot dat moment ook nog institutionele slavernij en ook daarna heeft het lang geduurd voordat de situatie van zwarte mensen verbeterde, sterker nog, omdat het allemaal nog niet zo lang geleden is, is er nog steeds discriminatie en leg ik een direct verband tussen het relatief recente jaartal 1863 en de nog steeds niet gelijkwaardige situatie van zwarte mensen nu - denk aan de Toeslagenaffaire en etnisch profileren - en dus niet zozeer vanwege slavenhandelaren, of een (voormalige) nationale held als Jan Pieterszoon Coen, dat was 500 jaar geleden ... Begrijp je, dat is het valse frame.

Ik ga nog even door.

En ook links wil geen foute standbeelden verplaatsen of foute straatnaamborden wijzigen, ook de progressieve GroenLinks-wethouder Klein Wassink van Amsterdam ziet daar niets in. Waarom niet? Omdat we de geschiedenis niet moeten wissen, zo is het argument. Maar dat gebeurt helemaal niet, zeker niet nu er meer aandacht voor het slavernijverleden komt in het onderwijs, musea en de media. We wissen niet de geschiedenis als je het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen weghaalt in het centrum van Hoorn, maar door het te laten staan, eer je nog steeds zijn apert foute slavernijverleden. En dat geldt ook voor de erenaam van de Coentunnel in Amsterdam. Waarom?

En dat zal ook de reden en argumentatie zijn dat er geen excuses worden gemaakt door de regering. Een regering onder leiding van historicus Mark Rutte die bij monde door ons staatshoofd koning Willem-Alexander in 2020 wel na 70 jaar excuses aanbood voor het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (voorheen eufemistisch 'politionele acties' genoemd), maar die niet wil maken voor het slavernijverleden in ons Koninkrijk der Nederlanden, omdat hij vindt dat we daar nu zoveel jaren later individueel noch als staat schuld aan hebben.

Ik ben het daar niet mee eens, want we moeten het verleden van onze voorouders, onze recente voorouders, onder ogen zien, net als dat nu met Indonesi? in de jaren 40 wel is gebeurd, daar treft onze minister-president Mark Rutte persoonlijk ook geen blaam.


Keti Koti - Nationaal monument slavernijverleden - Oosterpark, Amsterdam - Beeld Erwin de Vries (2002)

Maar als dit voor de regering een brug te ver is Sylvana, dring dan donderdag op Keti Koti bij de minister-president erop aan dat 1 juli in ieder geval een nationale feestdag wordt, een 'vrije' dag voor iedereen.

Maak donderdag een krachtig statement op Keti Koti, de ketenen zijn verbroken, we hebben nog een weg te gaan, wit en zwart, nog samen een berg te beklimmen en ik ben woke!

Groet, sterkte en succes,

DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)

KETI KOTI: Zo werd slavernij herdacht in Amsterdam - NOS 2019
https://youtu.be/gxDjl8auCXU

Wie zijn nu de echte verliezers? - Over de vertaling van The hill we climb van Amanda Gorman - En meer - De Jongenskamer

BIRTH OF A NEW AGE

"Yu no man broko mi"

Skin as rich as a starlit night
Your rhythm is rebellion

Yu no man broko mi

We are the birth of a new age

Birth of a new age - Jeangu Macrooy - In de toelichting staat de volledige tekst van het anti-racismelied - YouTube
https://youtu.be/p4Fag4yajxk

! FEEST !

"Slave to the rhythm" - Grace Jones - 1985 - vinyl 12 extended version
https://youtu.be/1UXCSn-o2PA

___________________________

KETI KOTI 1 JULI 20-21

___________________________

Retweet:
Als antwoord op @parool
Open brief aan Sylvana Simons - Maak vandaag op Keti Koti een statement: Ik ben woke!
DirkJan Vos - De Jongenskamer
http://dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
@sylvanabij1 @PolitiekBIJ1 @AmsterdamBIJ1 @rubenkoops @KroosSara @Joop_nl @PvdA
#ketikoti #sylvana #femke #amsterdam #markrutte #ikbenwoke

DirkJan Vos @djwvos
"Namens de regering moet de minister-president excuses aanbieden en de bereidheid uitspreken het historisch onrecht te herstellen door bij voorbeeld racisme en discriminatie tegen te gaan."
Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden
#ketikoti #ikbenwoke
(Het Parool - Patrick Meershoek - Rapport: Nederland moet zijn rol in de slavernij erkennen en excuses aanbieden - www.parool.nl/amsterdam/rapport-nederland-moet-zijn-rol-in-de-slavernij-erkennen-en-excuses-aanbieden~bb9f1919)

DirkJan Vos @djwvos
Nu viering Keti Koti op NPO1 vanuit het Oosterpark. Bij het slavernijmonument van Erwin de Vries in een uithoekje waar ik een bankje had, al daarvoor. Vaak bij Keti Koti geweest met de kinderen: schaafijs met siroop. Nu ook op @NPORadio1.
#ketikoti #oosterpark #femke #ikbenwoke

OPEN BRIEF: BIJ1 viert en herdenkt Keti Koti - BIJ1 - bij1.org

DirkJan Vos @djwvos
Burgemeester Femke Halsema spreekt ....
Ik heb haar gisteren ook mijn Open Brief aan Sylvana Simons gestuurd:
Maak op Keti Koti een statement: Ik ben woke!
Sylvana deed 't niet, Femke?
DirkJan Vos:
http://dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
#ketikoti #femke #slavernij #excuses #ikbenwoke

DirkJan Vos @djwvos
Femke Halsema maakte namens het gemeentebestuur van Amsterdam excuses voor het slavernijverleden. Goed zo, maar collega- en partijgenoot Klein Wassink wil niets doen aan besmette straatnamen en beelden. Moet Rutte excuses aanbieden, Keti Koti een nationale feestdag? #Femke zweeg.

DirkJan Vos @djwvos
De herdenking van Keti Koti is voorbij, maar organisatie en NPO, Waar is nu de feestje? Mijn kinderen zaten in Oost op de Surinaams-Nederlandse crèche Sophie, was heel fijn en gezellig en altijd Keti Koti, maar zonder grafstemming, het was feest! #ketikoti
(Swiet Firi - Keti Koti- Oosterpark 2020 - https://youtu.be/cljGvq9k0KU)

Swiet Firi - Keti Koti- Oosterpark 2020
https://youtu.be/1UXCSn-o2PA


www.dejongenskamer.nl/roti.htm
(NRC - Juliët Boogaard - De Surinaamse geschiedenis kun je op je bord terugzien)

Zo, Keti Koti bijna voorbij. Mijn open brief aan Sylvana Simons is nauwelijks ergens geland, laat staan verspreid en mijn herwaardering van 'woke' bleek niet meer dan een koevoet voor een eigen statement:
http://dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
Maar @ivdnt pas het ANW aan!
#ketikoti #slavernij

#1 - Dame uit Suriname - Cherry Wijdenbosch - Top Pop 1983
Ik ben woke: http://www.dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
#ketikoti #slavernij #femke
https://youtu.be/JkTKlFPsRLk

#2 - Birth of a new age - Jeangu Macrooy
Ik ben woke: http://www.dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
#ketikoti #slavernij #femke
https://youtu.be/p4Fag4yajxk

#3 - Wasmasjien - Trafassi - Op Volle Toeren
Ik ben woke: http://www.dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
#ketikoti #slavernij #femke
https://youtu.be/ORMXFiKDNiA

#4 - Slave to the rhythm - Grace Jones - 1985 - vinyl 12-inch
Ik ben woke: http://www.dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
#ketikoti #slavernij #femke
https://youtu.be/1UXCSn-o2PA

#5 - Max Woiski jr. - Rijst met kousenband - 1963
#ketikoti #slavernij #femke
Ik ben woke: http://www.dejongenskamer.nl/ketikoti.htm
https://youtu.be/r-GDxBtBHXg

Iedereen een heel fijn Keti Koti-feest gewenst!

DJ Brandweerjongen

________

- The Day After -

________UPDATE ZONDAG 11 JULI 20-21

Dossier WOKE (Ik ben woke!) - De Jongenskamer

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )