Klappertjespistool - Het Theater van het Sentiment

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Voorgelezen in Het theater van het Sentiment - Radio 2 - 5 december 2012

Hai Stefan,

Ik kan me de kroondag van Sinterklaasavond, 5 december 1998, nog goed herinneren. Ik weet dat zo zeker omdat 5 december toen op een zaterdag viel. En vooral de zondagmorgen erna staat mij nog helder voor de geest. Ik was toen 38 jaar en woonde in Amsterdam. Wat ik heb gekregen weet ik niet, maar nog wel goed wat ik heb gegeven.

Op 5 december 1998 heb ik mijn zoon van ruim vier jaar voor Sinterklaas een klappertjespistool gegeven met veel roze rolletjes klappertjes. Lekker knallen. Het was toen al niet politiek-correct om zoiets te geven en in deze tijd is dat al helemaal not-done. Maar ik wilde het per se doen als herinnering en sentiment aan mijn eigen kindertijd in de jaren zestig. Toen speelde ik oorlogje of cowboytje met nep-pistolen en klappertjes. Dat was toen heel gewoon. 1998 was voor peuters en kleuters het jaar van de Teletubbies, maar mijn zoon en ik keken geen tv. Wij zaten liever achter de computer vrij onschuldige spelletjes van cd-rom te spelen. Maar een klappertjespistool vond ik toen zeker nog klassiek speelgoed waar je als jongen een keer mee gespeeld 'moest' hebben. Ik wist niet of ze nog te koop waren, maar dat was wel het geval. En aldus gegeven op pakjesavond en uitgepakt.

Op de volgende, koude zondagmorgen op de uitgestorven gracht heeft hij het pistool uitgeprobeerd. Hij vond het machtig mooi. Ik had er geen spijt van en voelde me toen uitermate tevreden en zelfs trots dat ik dat dubieuze speelgoed anno 1998 toch nog had gegeven. Een klappertjespistool. Ik zal het nooit vergeten.

Groet,

DirkJan
Amsterdam

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl