KultNite - Ontmoeting Paul Verhoeven

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Op het korte stukje van het Lange Voorhout in Den Haag vind je hotel Des Indes, het paleis Lange Voorhout, waar nu het Eschermuseum in is gevestigd, het kleine huisje van baron Hop, en de Amerikaanse ambassade. Daar aan de overkant zit kreeftenrestaurant Sauer en daarnaast uitspanning de Posthoorn.

Een café kun je het niet noemen. Een rustige gelagkamer met zomers een heerlijk terras. Er wordt bediend in zwarte pantalon met wit overhemd. Geen muziek, wel bittergarnituur met bitterballen, oude kaas, leverworst met een schaaltje mosterd ...

Begin jaren 90 organiseer ik met mijn goede vriend Lester in november een cultfilmavond/nacht in het Haags Filmhuis. Op een zaterdag. De donderdagmiddag ervoor loop ik over het Lange Voorhout in mijn speciaal gemaakte T-shirt en met een stapel flyers. Een van de vijf cultfilms is Robocop van Paul Verhoeven. Het staat prominent op de T-shirts en flyers die ik heb laten maken. Ik moet een rondje lopen om in allerlei gelegenheden in de binnenstad de flyers neer te leggen. Dus ook bij de Posthoorn.

Ik kijk bij de Posthoorn naar binnen en tot mijn grote verrassing zit daar Paul Verhoeven aan een tafeltje. Te lezen, met een biertje. Ik zie dat het de Ontdekking van de hemel is. Ik doe een stapje terug en begin koortsachtig na te denken. Dit kan ik niet laten lopen. Een buitenkansje. Ik zou hem kunnen uitnodigen voor zaterdag, als eregast en dan aankondigen dat hij in de zaal zit, voordat Robocop begint. Een geweldige cultverrassing. Mijn hartslag gaat omhoog.

Ik ga de Posthoorn binnen en stap op Paul Verhoeven af. We maken kennis, hij is vriendelijk, geďnteresseerd en enthousiast. Paul Verhoeven is zeker een grote held van mij. Ik vertel hem over de KultNite en ik laat hem mijn T-shirt zien en de flyers, en waar beide groot ROBOCOP op staat. Ik vond het te toevallig om te laten passeren en nu wilde ik vragen ...

Enfin -helaas- hij vloog zaterdagmorgen al weer terug naar de States en anders was hij zeker gekomen. Hij vond het bijzonder leuk, de aandacht in zijn eigen geboortestad. Ik ontspan.

We zaten nog twee uurtjes -pils pils- over film te praten, maar toen moest ik helaas weg naar een afspraak. Het was een fraaie, toevallige ontmoeting.

-

En nee, de Ontdekking van de hemel ging hij zeker niet verfilmen.

Op de wiki staat een aparte pagina over de historie van bodega de Posthoorn.

Bodega de Posthoorn - Wikipedia

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam – Augustus 2008 / December 2012 – Den Haag – 1960

__

Hoge Bomen - Tv-portret Paul Verhoeven op YouTube gezet - Avro 2002

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl