Nabezorging NRC

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Ik ben nooit een krantenjongen geweest omdat ik dat niet mocht van mijn ouders. Bovendien had ik geen brommer. Wel ben ik in de jaren zeventig twee zomers een aantal weken ingevallen als hoofd-nabezorging voor de NRC in de regio Den Haag. Ik was toen zestien, zeventien jaar. Ik zat in een kamertje van het toenmalige Haagse Vaderland in de Parkstraat, nummer 25. Er stond enkel een tafel met een stoel en op de tafel stond een telefoon met daarnaast een blocnote. Als je in Den Haag na zessen de NRC niet had ontvangen kon je bellen en dan werd de krant alsnog nabezorgd. Ik nam de telefoon aan, schreef de adressen op en gaf die later door aan de nabezorger. En de NRC stond er toen om bekend dat de krant regelmatig laat werd bezorgd, en soms ook helemaal niet. Dat lag niet aan de bezorging maar aan de NRC zelf. Ik moest altijd hele klachten-litanieŽn aanhoren. Voornamelijk van oude, bekakte, boze Hagenaars. En dan vooral beleefd blijven. Soms had ik ook telefonisch contact met de redactie in Rotterdam over wat er aan de hand was. Het was een aardig en leerzaam vakantiebaantje.

Wij lazen vroeger thuis de Haagsche Courant. Mijn favoriete schrijver was Nico Scheepmaker met zijn tv-recensies. En ik heb door de 'haze-krant' cryptogrammen leren oplossen. Ik ben later de Haagse Courant altijd erbij blijven lezen vanwege het Haagse nieuws, totdat ik uit de stad verhuisde. In 2005 hield de 'neutrale' Haagsche Courant op te bestaan en ging op in het AD-Haaglanden. Tot 1982 telde Den Haag nog twee andere kranten. In dat jaar verdween het liberale dagblad Het Vaderland en in 1993 stopte het christelijke, van oorsprong katholieke, Het Binnenhof. NRC Handelsblad is nog steeds wel verbonden met Den Haag vanwege de politiek en de vele abonnees van stand. En hoe staat het nu met de kwaliteit van het AD-Haaglanden?

Het is toch opmerkelijk, bedenkelijk en bijzonder jammer dat een stad als Den Haag geen eigen krant meer heeft. Schande! Maar aan de andere kant, is er nog wel een toekomst voor de papieren krant?

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam - 3 maart 2012 - Den Haag - 1960 - Voor hofstijl.nl # 7

Nabezorging - 2 maart 2012 - # 7

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl