Naast Hans Wiegel in de NRC

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Sinds enige tijd zijn veel oude jaargangen van de NRC gedigitaliseerd te doorzoeken in het geweldige online archief Delpher. Een uitstekende aanvulling natuurlijk en ik maak af en toe wel gebruik van de database. Maar pas vanavond kwam ik door wat toeval op het idee om de foto van mij met Hans Wiegel van de voorpagina van de NRC uit 1974 te gaan zoeken en om daar dan een klein paginaatje over maken. Leuk, en de voorpagina van donderdag 28 maart 1974 kon ik zo vinden. Ja hoor, daar stond ik vrij groot afgedrukt naast mijn toenmalige politieke held Hans Wiegel, ik was 13 jaar. Je zou het niet zeggen.

Heel aardig om nu te kunnen laten zien, maar heel verrast was ik ook niet, want ik ken de foto goed en ik heb ook ergens de originele papieren krant liggen. Ik weet alleen niet waar en ik heb geen scanner meer, dat wordt dus niets, maar nu kan ik de voorpagina en foto via internet en mijn pc zo hier tevoorschijn toveren.

Maar hoe zat dat met die foto? Op de dag van de foto werden de Provinciale Statenverkiezingen van 1974 gehouden en verkiezingen zijn in Nederland altijd op een woensdag, dus toen ook, op de verjaardag van mijn zus. Ik was al vroeg ge´nteresseerd in politiek en ik voelde mij in mijn jonge jaren nog rechts-liberaal en was een aanhanger van de VVD, kwam ook wel door mijn vader, die wat VVD-contacten had, de school en de buurt waarin ik woonde. Een paar jaar later maakte ik een progressieve ommezwaai.

Een vriend van mij uit die tijd van het Nederlands Lyceum was Arie Jan Schlingemann. We konden het goed vinden met elkaar in de symfonische rockmuziek van die jaren en we hadden samen kennelijk ook dezelfde politieke interesse. Maar hij was ook gek op het verchromen van zijn mobylette, daar had ik dan weer niets mee.

Hoe weet ik niet meer, maar ik wist dat op de avond van de verkiezingen de VVD zijn partijbijeenkomst hield in het Haagse Congresgebouw. Met natuurlijk tv erbij. Die combinatie maakte het interessant om er heen te gaan. We spraken bij Arie Jan af en ik weet nog goed dat we allebei een bekakte choker (lefdoekje) omdeden, geleend uit de klerenkast van zijn vader. We waren er klaar voor om op tv te komen.

Het was een lange avond met uitslagen en met veel enthousiaste partijleden in de verschillende zalen. Er werd later een overwinning gevierd. Maar wij vermaakten ons aanvankelijk niet heel erg en we zochten contact met een cameraman van de televisie en raakten met hem aan de praat over hoe dat maken van live-televisie allemaal in zijn werk ging. Boeiend en leerzaam gesprek en hij zei een paar keer waar we moesten gaan staan om dan in beeld te komen. Dat was natuurlijk een uitstekend plan en juist onze bedoeling.

We liepen ook wel wat rond en wat later op de avond kwamen we Hans Wiegel tegen in een zijgang, zat hij even op een bankje uit te blazen. Wij werden toen kort aan hem voorgesteld. Het ging ongeveer, Zo jongnes, jullie zijn vanavond de jongste aanhangers van de Veu Veu Deu ... En wij spraken onze steun uit aan de partijleider. Maar wat ik op dat moment niet wist was dat bij die ontmoeting verslaggever Wibo van der Linde van de Haagse Post achter ons stond. Een paar weken later las ik dat hij ons gesprek met Hans Wiegel woordelijk in een artikel had opgetekend. Goed detail toen, maar ik heb dat nummer van de Haagse Post al heel lang niet meer.

Maar wel had ik snel de krant van de NRC met de foto naast Hans Wiegel op de voorpagina in mijn bezit, ik sta prominent rechts naast hem in beeld. Arie Jan staat er ook nog en-profile op aan de rechterkant. Je kan duidelijk mijn shoker zien. Maar toen al kon ik me totaal niet herinneren dat ik naast hem had gestaan in de grote zaal, laat staan dat ik toen wist dat er een foto was gemaakt. Ik werd op de foto geattendeerd door een overbuurmeisje die in de vooravond aanbelde: Je staat op de voorpagina van de NRC! Wij lazen de Haagsche Courant en ik was totaal verrast. Mijn ouders waren trots op de foto.

Eerder die dag waren Arie Jan en ik al wel door diverse bekenden aangesproken die ons de avond daarvoor hadden gezien op tv tijdens de live-schakelingen. Ik herinner me ook nog dat de oude, stug sigarenrokende, veel te zware partij-coryfee Harm van Riel in zijn stoel werd verplaatst door een paar sterke partijleden voor een tv-interview. Zelf rookte ik toen nog niet. Ik was jong, voor de VVD en voor Radio Veronica, al gek op meisjes en Sjef van Oekel.

En zo stond ik in de lente van 1974 lachend op de voorpagina van de NRC naast een nog breder lachende Hans Wiegel, waarvan ik later zou zeggen, Mijn Forest Gumpfoto. Mooi.

Den Haag, Congresgebouw 27 maart 1974, fotograaf onbekend. NRC Handelsblad 28 maart 1974.

www.delpher.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl