Oud en Nieuw De Haag

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Ik volg nog steeds de blog van Hofstijl. En ik ben van plan om nog wel eens een stukje aan te leveren. Nu stond er een aardig verhaal op de site over oud en nieuw in Den Haag. Ik heb daarstraks gereageerd.

Hofstijl.nl - Ouwejaah in een groot dorp - Snaaijbaard - Met mijn reactie van hieronder

Mooi Haags verhaal. Ik heb ook nog wat herinneringen. Als kind in de jaren zestig vierden we oud en nieuw altijd thuis op de Juliana van Stolberglaan in het Bezuidenhout. Vanwege de gezellige buren die allemaal bij ellkaar kwamen na middernacht bij de familie Steggerda. Die hielden dan altijd open huis. Pa Steggerda -Nico- was de eigenaar van het Biljartpaleis in de Wagenstraat. In de oudejaarsnacht organiseerde hij in de achterkamer voor iedereen van de laan een roulette met echt geld. Een barkeeper was de croupier. Het huis helemaal vol, veel champagne, muziek, oliebollen en frituur. Gezellig, ook als kind met al die uitgelaten drukte ‘s nachts. En toen nog wel behoorlijk gefixeerd op vuurwerk.

In de jaren zeventig maakte ik het mee in Benoordenhout. Ook daar waren straatbendes actief om kerstbomen te verzamelen voor een oudejaarsvuur. Ik heb een keer meegedaan met kerstbomen-rausen met de boys van de Sadeestraat. Bennie Aartsen. Mijn fascinatie voor vuurwerk en open vuren was toen al aardig getemperd.

Nog later, in de jaren 80, woonde ik in het hartje van de Schilderwijk. En ja, dat was wel even andere koek rond middernacht. Tientallen aso’s met matjes en trainingspakken die met een biertje in hun hand gebiologeerd in een vuur op straat stonden te staren. Op het Hannemanplantsoen gingen de massa’a autobanden en pallets in vlammen op. Op diverse kruispunten in de Schilderswijk werden auto’s een vuur ingeduwd. Ik ben toen ook een keer -eind jaren tachtig- speciaal thuisgebleven omdat allle grote vuren verboden werden. De gemeente had toen zelf op het Hannemanplantsoen -waar het beeld van het werkpaard van de Schilderswijk staat- een groot sier- en knalvuurwerk georganiseerd. Het was gigantisch, imponerend en het kostte wat, maar het miste de gebruikelijke en rituele sfeer van vroegah. Ik weet niet hoe het er nu aan toegaat.

Den Haag heeft wat met vuur en pyromanen. Als je in de oudejaarsmorgen door de Schilderswijk liep of fietste wist je niet wat je zag, kwa apocalyptische, smeulende vuurbergen. Op Scheveningen bij de Woeste Hoogte weten ze er nu vast nog raad mee.

Ik moet ook denken, eind jaren tachtig, aan een zwarte oudejaarsnacht in Den Haag toen voor de deur van discotheek de Nastasta op het Spui, een bekende portier werd doodgeschoten. Ik kwam er vaak, toen net niet, maar velen die ik kende waren wel binnen toen het gebeurde. Een inktzwart drama en tragedie. Maar er is ook nieuwjaarsdag. En voor de nieuwjaarsborrel kroop ik in de middag uit bed, de kater verwerken, douchen en weer de deur uit. En dan rond borreltijd naar Lokaal Vredebreuk in de Paapestraat. Een vaste, aangename traditie. Misschien doen ze dat nu nog wel.

En nog altijd luister ik in de oudejaarsnacht een keer naar het radionieuws om te horen hoe het in Den Haag is gegaan. Het is de laatste jaren geloof ik redelijk rustig. Doe ook rustig aan en een prettige jaarwisseling voor alle Hofstijlers..

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam - 31 december 2011 - Den Haag - 1960 - Voor hofstijl.nl # 3 1/2

Ouwejaah in een groot dorp - Snaaijbaard - Met een lange reactie van mij - 31 december 2011 - # 3 1/2

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl