Koude pasta-salade met tonijn

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

IngrediŽntenlijstje

Benodigdheden voor vier personen, ongeveer. Maak altijd te veel, want het is ook de volgende dag als lunchhapje erg smakelijk. Het is een maaltijdsalade. En het is vooral bedoeld voor grotere gezelschappen.

Alles is te koop bij je lokale supermarkt. En makkelijk en snel te maken.

- een zak 500 gram farfalle, de strikjespasta

- twee/drie blikjes tonijn in olie

- een/twee potjes uitgelekte kappertjes

- een bosje dille

- blikjes of vers: mais, erwtjes, paprika - stukjes, gesneden zwarte olijven

- halve citroen

- likje creme fraiche

Zet een grote pan met ruim water op om de farfalle al dente te koken en dan vooral te laten afkoelen. Het gaat om een koude pasta-salade.

Eerst de pasta helemaal laten afkoelen en dan pas voor het serveren de rest erbij, koud.

Het hoofdingrediŽnt is verder tonijn in olie, maar dan wel de olie weg laten lekken en alleen de stukken tonijn gebruiken. En het is een roersalade; alles hussel je random door elkaar in kleine stukjes. De farfalle is de basis en constante.

"How to open a can of tuna."

Na het afkoelen de tonijn en de kappertjes erbij; de mais, erwtjes en paprika. Ook de ontpitte olijven in stukjes snijden en toevoegen. Dan daarna met een schaar de dille knippen en er doorheen roeren. Dan de halve citroen uitknijpen en weer flink doorhusselen.

Voor het serveren, op het laatst nog even omroeren met een paar lepels creme fraiche. Bovenop nog wat bewaarde stukjes dille. [ je kan de tonijn ook vervangen door blokjes gerookte zalm, of combineren. eigen inbreng is welkom. ]

Koud serveren met een droge witte wijn uit de buurt van Firenze.

Erwtjes zou je eventueel nog weg kunnen laten. Creme fraiche ook...

En makkelijk uit te breiden voor een groter gezelschap. Kinderen vinden het ook erg lekker.

Ga het eens proberen en succes!

DJ

[ Stokbroodje erbij met aioli-boter om je handen en mond mee aan af te vegen, ook voor na de pasta, voor bij de licht geroosterde lamskoteletjes, in knoflook-roomboterjus, met wat verse oregano. En voor toe sorbet-ijs met koffie en likeur ... ]

Juli 2010

Tonijn

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl