Een straatnaam voor Paul Acket

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Amsterdam, 5 maart 2012

Beste mensen van de Haagse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders,

Ik zal het kort houden, maar ik vind al jaren dat er een straat, laan of andere plek vernoemd zou mogen worden in Den Haag naar de grote, Haagse jazz- en poppromotor Paul Acket, de grondlegger van het North Sea Jazz Festival. Ik meen dat de gemeente Den Haag een criterium hanteert dat een persoon minimaal twintig jaar overleden moet zijn. Op 5 oktober 2012 aanstaande is dat het geval. Een uitstekend en memorabel moment om het ook daadwerkelijk te doen. Er zijn natuurlijk diverse mogelijkheden. Bedenk dat er al een wijkje in Loosduinen is met straatnamen van bekende jazzgrootheden. Het zou op termijn ook om een nieuwe straat kunnen gaan. Zelf dacht ik ook aan een eenvoudiger oplossing, bijvoorbeeld een naam voor het plantsoen op het Sweelinckplein. Overleg eens met mensen en bekijk wat reŽel en mogelijk is.

Maar het begint met een idee en een initiatief. Ik doe dat op dit moment omdat in juni het nieuwe Jazzin' The Hague plaatsvindt en in juli North Sea in Rotterdam. Wellicht momenten om het idee in de gemeenteraad te lanceren. Neem het initiatief over en ik vind dit eerbetoon voor Paul Acket meer dan op zijn plaats. Hieronder nog drie linkjes met meer info over hem. En zijn dochter Karin heeft al eerder een boek over haar vader geschreven.

nl.wikipedia.org - Wiki - Paul Acket

www.historici.nl/Nieuws/Tips/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn5/acket

www.rockart.nl - paul acket

Bedankt voor uw aller aandacht en met vriendelijke groet,

DirkJan Vos

____________________________________________________________

Reactie's: Uit(een)gezet in een mail naar Peter Beets van Jazzin' The Hague en ook verspreid via Radio 6 in Co Live! Co de Kloet in gesprek met de baas van North Sea 2012, Jan Willem Luyken. Hij is enthousiast ...

Tot drie maal toe een speciaal straatnamen-formulier van de gemeente Den Haag ingevuld voor een voorstel. Geen enkele respons. Politieke partijen in de residentie willen hun handen niet meer branden aan straatnaamvermeldingen. Ik heb met ze gemaild, D66, VVD, PVDA.

Een mail ontvangen van een kleinzoon van Paul Acket. Hij is het helemaal met mij eens en heeft ook via het formulier zijn steun betuigt. Geen reactie.

En het is nu 31 december 2012, morgen 1 januari 2013. Geen vooruitgang.

____________________________________________________________

Update 11 juli 2015

Ik kwam een foto tegen van een steen die kennelijk al jaren ergens ligt in de buurt van een tramhalte op de Scheveningseweg bij het oude Congresgebouw. Mooi, maar mogelijk een persoonlijk initiatief en vind het verder veel te mager. Ik ga nog steeds voor een straatnaam, of anders een mooi bescheiden beeld in bijvoorbeeld het Segbroekpark.

Foto Marco Raaphorst

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl