Please please me

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Debuutalbum The Beatles - 1963 - 2013

(Wanneer was er in Nederland voor het eerst sprake van het woord popmuziek?)

NB: 1964 in het Vrije Volk. Zie de krantendatabase van Delpher.

Op maandag 11 februari 2013 is het precies 50 jaar geleden dat The Beatles hun debuutalbum Please please me hebben opgenomen op een dag in drie opnamesessies in de Abbey Road Studios. Op maandag 11 februari aanstaande gaat een aantal Britse muzikanten deze dag overdoen met het opnemen van alle nummers binnen elf uur. In de popmuziek is er altijd wel wat te herdenken.

Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar als kind in de jaren zestig zijn de Beatles nagenoeg langs me heen gegaan en was ik nog niet zo met muziek bezig. Pas begin jaren tachtig raakte ik als adolescent in een zomer verliefd op alle liedjes van The Beatles, te beginnen bij Love me do. Hun eerste single en hit uit 1962. Ik kan er nog steeds met veel genoegen naar luisteren en ik markeer de song als het begin van de popmuziek. Niet Elvis, Buddy Holly, de Tielman Brothers of Peter Koelewijn met Kom van het dak af, maar Love me do. Popmuziek vind ik iets anders dan de rock-'n-roll-muziek of balads van voor 1962. Maar hoe definieer je popmuziek? Een overzicht op de Engelse Wikipedia. Pop music, en.wikipedia.

Er staan zes covers op Please please me die niet populair werden, behalve Twist and shout, zo'n beetje het enige dansnummer van The Beatles. Nog veel echo's aan Cliff en ergens ook nog veelal zoete meisjesmuziek, met name in de covers. Het verschil met de ruigere Rolling Stones moet toen nog groot zijn geweest, maar alle voorwaarden waren aanwezig voor de toekomst. Love me do, voor mij de eerste echte popsong.

Love me do - The Beatles - Playback-clip - YouTube

Please please me opnieuw opgenomen - 11 ferbuari 1963 - 2013 - volkskrant.nl

Album Please please me - The Beatles - Wikipedia

The Beatles - Please please me - Live-clip - Washington - YouTube

A-kant

1. Saw Her Standing There - Paul McCartney - 2:54
2. Misery - Lennon en McCartney - 1:49
3. Anna (Go to him) - Arthur Alexander - 2:57
4. Chains - Gerry Goffin, Carole King - 2:26
5. Boys - Luther Dixon, Wes Farrell - 2:27
6. Ask me why - Lennon - 2:26
7. Please please me - Lennon en McCartney - 2:03

B-kant

8. Love me do - Lennon en McCartney - 2:23
9. P.S. I love You - McCartney - 2:04
10. Baby it's You - Mack David, Barney Williams, Burt Bacharach - 2:40
11. Do You want to know a secret - Harrison - 1:59
12. A taste of honey - Bobby Scott, Ric Marlow - 2:03
13. There's a place - Lennon en McCartney - 1:51
14. Twist and shout - Phil Medley, Bert Russell - 2:37

Hele album Please please me in 14 hoes-clips - YouTube

Written in music getipt over de datum en deze pagina. Journalist Edwin Wendt pikte het op en schreef een fraai artikel over de opnamesessie van Please pleas me.

It was 50 year's ago today ... - Edwin Wendt - writteninmusic.nl

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam – 23 januari 2013 – Den Haag – 1960 - # 28

Popkenner Jan van der Plas laat de Nederlandse popmuziek beginnen bij het eerste singletje Rock little baby of mine van The Tielman Brothers uit 1958. Het nummer werd op kleine schaal verspreid op de wereldtentoonstelling in Brussel. Maar dat was natuurlijk nog geen populair plaatje, is niet in Nederland uitgebracht en het was rock-'n-roll. Eerder bestempelde een andere popkenner, Constant Meijers, Kom van dat dak af van Peter (Koelewijn) en zijn Rockets uit 1960 als de eerste Nederlandse pophit. Maar dat was ook nog rock-'n-roll. In navolging van The Beatles en The Rolling Stones stond het nummer It's gone van The Motions begin 1965 als eerste Nederlandse beatband een week onderaan in de top-40. Wel een beatnummer, maar nog geen echte hit, want de notering was fake. En afhankelijk hoe je popmuziek definieert zou je dan als eerste echte neder-pophit kunnen denken aan Please go van The Golden Earrings, najaar 1965 en met een tiende plaats als hoogste notering. Dat is dan een late markering. Maar omgekeerd zou ik popplaatjes ook van de Fouryo's van eind jaren vijftig als een begin kunnen noemen. Het is niet eenvoudig vast te stellen. Wie biedt er meer?

Nacht van de popmuziek 2008 over Rock little baby of mine - Andy Tielman - Leo Blokhuis - Matthijs van Nieuwkerk - YouTube

Kom van dat dak af - Peter en zijn Rockets - 1959 - Single-clip - YouTube

It's Gone - The Motions - 1965 - Single-hoesclip - YouTube

Please go - Golden Earrings - 1965 - Fotoclip - YouTube

__

Wanneer was er in Nederland voor het eerst sprake van het woord popmuziek? Via de database van Delpher heb ik dat uit kunnen zoeken. En een eerste vindplaats was begin april 1964 in het Vrije Volk. Daarna komt het woord vaker voor en in 1965 lijkt het al te zijn ingeburgerd.

__

Toevoeging mei 2015.

En dan toch weer vraagtekens bij de eerste single van The Tielman Brothers met Rock little baby of mine uit 1958. Waarom zou je dan niet het eerste singletje van The Fouryo's uit 1957 aanmerken als begin? Toen zetten zij een cover van Bye bye love van The Everly Brothers op de plaat. Geen popmuziek? Rock-'n-roll wel, of ook nog niet? De eerste popsong is voor mij Love me do van de Beatles uit 1962 en dan duurt het nog drie(!) jaar voordat eind 1965 Please go van The Golden Earrings een hit wordt ...

Ik heb al vaker vraagtekens bij dit startsein gezet, maar via internet vond ik in een geheel ander verband een Nederlandstalige cover van Rock around the clock van Bill Hailey and his Comets. De Melody Sisters op een 78-toerenplaat met Onder de klok uit 1956, twee jaar eerder.

Een correctie op de geschiedenis: 2016, 60 jaar Nederlandse popmuziek?

Hier het nummer van de Melody Sisters.

Onder de klok - De Melody Sisters - 78-toerenclip 1956 - YouTube

[ In een reactie werd ik erop gewezen dat de Spelbrekers ook in 1956 de cover De klok rond maakten van Rock around the clock. Het is op intenet niet te beluisteren. En het is hoe dan ook lastig om het begin van de Nederlandse popmuziek op te hangen aan een jaartal, of een plaatje. ]

__

The Fouryo's - Wikipedia

__

Ik gooi het balletje anno 2013 (en in 2015) toch nog een keer op, 50 jaar na het debuutalbum van The Beatles. Maar het ligt natuurlijk allemaal wat genuanceerder en diffuser. En doet 't er eigenlijk ook toe?

Van mijn Kladblokje uit 2015. 1955!

De Bee Bee Sisters

Het is geen indorock, maar wellicht zou je de Haagse Bee Bee Sisters de eerste vertegenwoordigers van de indopop kunnen noemen en van de Nederlandse popmuziek in het algemeen. De Indische zusjes Inge en Jetta Bornemann en hun Indische vriendinnetje Rubi van den Berg maakten in 1955 het 78-toerenplaatje Rollin' Stone voor het Phonogramlabel met medewerking van leden van de Ramblers.

In 1950 zijn ze uit Bandoeng en Batavia naar Den Haag verhuisd en begonnen op de H.B.S. een zangtrio. Ze traden op in de Kurzaal, het Concertgebouw, voor de radio en zelfs voor de NCRV-tv. Hun repertoire is sterk geďnspireerd op de Andrew Sisters. Bee Bee staan voor de eerste letters van de achternamen van de meisjes. Aardige stemmen met goed Engels accent. En wel een grappige titel van het nummer voor die tijd.

De Bee Bee Sisters - Rollin' Stone - YouTube

Met dank aan Bert Bossink voor een knipsel uit de Tuney Tunes, december 1955.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl