Jazz Alarm! - Radio 6

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Op het oog lijk ik misschien alleen een pop- soul- en rockliefhebber, maar dat combineer ik al ruim dertig jaar met een grote liefde en waardering voor de jazz, met name de instrumentale jazz. Ik ben daarnaast ook een groot radioliefhebber.

Na de zomer van 2009 is het format van Radio 6 veranderd in Soul en Jazz, ook in die volgorde. Ik luister er nog dagelijks graag naar, maar het gaat niet goed met de zender die niet via de ether is te beluisteren. Luisterden er vorig jaar in september 2011 nog 168.000 mensen naar het station, nu zijn dat er eind 2012 nog maar 135.000, een daling van bijna 20 procent! Nu bekommer ik me nooit zo om luistercijfers, maar ik vraag me wel af welke koers de zender zou moeten gaan varen. Zitten echte jazzliefhebbers op actuele soul te wachten, of omgekeerd? Ik hou wel van die brede smaak, maar is al het actuele aanbod nu wel zo interessant en is de belangstelling aan het afnemen? Ik hoop dat Radio 6 kan inspelen op die vragen en ook in de toekomst als jazz-zender blijft bestaan.

Het Metropole Orkest dreigt en lijkt voor goed te verdwijnen. Een onbegrijpelijke ingreep in het Nederlandse muziekleven. Het Nederlands Jazz Archief probeert ook nog te overleven. Jazzfestivals die niet meer plaatsvinden. Enzovoorts. Laten we de jazz vooral levend houden, maar ik kondig nu wel een Jazz-Alarm! af. Code rood, want ik ben woedend.

Radio 6, politiek, muzikanten, luisteraars, concertzalen, theaters, podia, kroegen, café's, festivals, jazz-en hipcats en andere mecenassen: laat van je horen. Bird lives!

Geluid luchtalarm - YouTube

DirkJan Vos - 12-12-12
d.vos35@chello.nl

Teken de petitie 'Voorkom dat het Metropole Orkest verdwijnt' - petities.nl

Zondag live-uitzending benefietconcert voor het Nederlands Jazz Archief - Bimhuis - Co Live! - Radio 6 - Zondagavond 16 december 2012 - 20.00 - 00.00

_________________________________________________

Hieronder nog een stukje van vorig jaar over drie Radio 6-presentatoren waar ik graag naar luister. In de rebound als luistertips. En vergeet dan ook niet de Zaterdagavond met Frank Jochemsen en Co Live! met Co de Kloet op zondagavond.

_________________________________________________

September 2011 - Radio 6 - Mijke - Wilfried - Benjamin

Sinds het nieuwe seizoen op Radio 6 is ingegaan, is mijn luisterpatroon veranderd. Ik luister vrijwel niet meer naar een aantal programma's en ik verkies nu soms liever de stilte of eigen muziek. Ik ga niet schrijven welke programma's dat zijn, want ik schrijf in principe alleen maar over dingen die me juist wel interesseren. Anders is er geen beginnen aan en zou ik mogelijk binnen de kortste keren verzuren. En ik voel al een lichte dreiging omdat ik vermoeid begin te raken van al die actuele jazz- en souldeuntjes. Ik heb het allemaal inmiddels vaak gehoord, het beklijft allemaal nauwelijks en ik vind het meeste gewoon niet goed. Maar alternatieven heb ik niet. En dus richt ik nu mijn pijlen op drie mensen van Radio 6 die mij zeker nog weten te boeien en waar ik van alle drie ronduit min of meer een fan van ben.

_________________________________________________

Mijke van Wijk

Op iedere werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur is er Mijke's Middag met Mijke van Wijk. Geboren in 1974 en opgegroeid in Wassenaar. Dat het Wassenaar is kan ik niet horen, maar ze heeft wel op een paar punten een karakteristieke Haagse uitspraak. Ze studeerde psychologie in Amsterdam en was werkzaam voor diverse radiostations voordat ze de 'anchorwoman' van Radio 6 werd. Een aangename en onnadrukkelijke stem, gecombineerd met een enthousiaste en volwassen houding tegenover de muziek en de onderwerpen. In het programma zit ook een aantal nieuwsupdates die de actualiteit binnen brengen. Geregeld een telefoongesprek, een aantal vaste rubrieken en enkele simpele spelletjes annex prijsvragen. Ik denk dat Mijke van Wijk zich deels moet houden aan een afgesproken muziekformat voor de namiddag, maar ik hoor toch ook geregeld wat eigen voorkeuren. Naast de nieuwste soulzangers en -zangeresjes moet ze ook van de oude bebop houden. En ze is een kenner met kennis van zaken en liefde voor de jazz en soul, of moet ik zeggen, soul en jazz? Ze heeft vroeger ooit -tevergeefs- zelf saxofoon gespeeld. Het programma is gelukkig nog niet besmet met het Facebook- en Twittervirus. Ik vind het een aangename show voor later op de middag en als de dag naar het kook- en etensuur loopt. Op vrijdagmiddag komt Mijke's Middag live on stage vanuit het MC-Theater op het Westergasterrein in Amsterdam. Vooral als het weer vroeg donker wordt is dat extra genieten.

_________________________________________________

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong is een geboren en getogen Rotterdammer met als bouwjaar 1957, min of meer van mijn generatie. Lang geleden leerde ik hem kennen als deel van het duo Waardenberg en de Jong. Ik heb destijds hun voorstelling Bandkaai gezien. Vervolgens uit het oog verloren, maar op afstand gevolgd. Paar keer Holland Sport gezien op tv en ik weet dat hij ook schrijft, acteert en optreedt. Ook bespeelt hij de contrabas. Op dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 mag hij twee uur vullen op Radio 6 met zijn eigen keuze. Als ik zijn smaak overzie, dan zitten we doorgaans precies op dezelfde golflengte, hoewel ik meer een alleseter ben. Wilfried de Jong schuwt ook niet de funk en de jazzrock als het zo uitkomt, ook geregeld wat recenter materiaal. Maar de hoofdmoot blijft toch de vele juweeltjes uit de instrumentale jazzgeschiedenis. Hij kent altijd de bezettingen, draait nog wel eens wat van vinyl en dit alles praat hij rustig aan elkaar in vloeiende zinnen zonder opsmuk, maar wel met overtuiging en een aanstekelijk enthousiasme. Af en toe schuift ook een Rotterdamse muziekvriend aan, Jesse Mayeux. Twee mannen van middelbare leeftijd die voor elkaar een plaatje draaien alsof ze op hun oude jongenskamer zitten. Ik vind het bijzondere radio om voor te gaan zitten en naar te luisteren en van te genieten.

_________________________________________________

Benjamin Herman

Ik kijk al weer ruim een jaar iedere maandag uit naar de twee uur van Benjamin Herman tussen 19.00 en 21.00 uur. Al gelijk na het eerste programma was ik verkocht. Precies mijn muziek, mijn sfeer, mijn held. Benjamin wordt geboren op 9 mei 1968 in Londen en heeft een tweelingbroer. Als hij acht jaar is komt hij naar Nederland en studeert later cum-laude af aan het Hilversumse conservatorium op de alt-saxofoon. Veel gespeeld, veel opnames, veel reizen, veel contacten en prijzen. Het bekendst is hij als oprichter, solist en componist van The New Cool Collective, maar ook van zijn eigen kwartet. Ik vind de muziek niet sterk vernieuwend -hoeft ook niet- maar wel energiek en met veel invloeden zoals latin en afro-beat. Live staat het als een huis en wordt er een feestje met het publiek gebouwd. Ik herinner me nog sterk het nummer A Night in Tunesia dat hij samen met Piet Noordijk speelde in het Concertgebouw in 2010. Erg goed. En steeds probeert Benjamin Herman met iets nieuws te komen, dat zal ook in zijn aard liggen. En al dat enthousiasme en al die energie neemt Benjamin Herman mee in de uitzending. Altijd opgewonden, druk, veel superlatieven - krankzinnig goed! - en soms kan je een blikje bier horen opengaan. Hij haakt altijd in op zijn eigen wederwaardigheden van die week en stelt een gevarieerde playlist samen rond enkele thema's. Vooral veel oude jazz uit de bebop en aanverwanten. Allerlei gedownloade nummers komen voorbij en vinyl. Benjamin Herman is een aanstekelijke ouwehoer over jazzmuziek en het leven. Hij is de ideale vriend of stapmaat in het nachtleven van -noem eens een plaats- Antwerpen. Alles zit hem mee, hij heeft een meisje en iedereen mag Benjamin Herman, want het kan niet anders dan een sympathieke man zijn. En ook hij is lid van de Rotterdamse jazzmaffia. Ik ben een fan en vind hem een held. Ga eens luisteren en genieten.

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam – September 2011

En Frank Jochemsen is natuurlijk inmiddels ook een grote jazz- en radioheld! (2015)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl