Radio 6 Soul & Jazz verdwijnt!

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Vanaf begin 2010 tot en met eind 2015 heb ik zes jaar met veel plezier vrijwel dagelijks geluisterd naar Radio 6 Soul & Jazz, de laatste jaren met name in de avonden. Ik kijk geen tv en de programmma's en de muziek waren voor mij een grote uitkomst. En een groot genoegen.

In het voorjaar van 2015 werd bekend dat door bezuinigingen de zender zou worden opgeheven per 1 januari 2016 en wat ook is gebeurd. Nu is er het themakanaal NPO Soul & Jazz voor in de plaats gekomen, maar vind ik een slap aftreksel en luister een stuk minder.

Sinds de bekendmaking van de opheffing heb ik op mijn Kladblokje diverse korte stukjes geschreven over de zender en het verdwijnen daarvan. Al die alineaatjes heb ik nu in omgekeerde, chronologische volgorde op deze pagina bij elkaar gezet. Ik denk niet dat er verder iemand over het verdwijnen van de zender heeft geschreven. Bij dezen.

Al een paar jaar eerder schreef ik een stuk over Radio 6 met daarbij drie passages over mijn favoriete presentatoren, Mijke van Wijk, Wilfried de Jong en Benjamin Herman.

Jazz Alarm! - 2012 - Radio 6 - dejongenskamer.nl

Radio 6 verdwijnt!

Tweet verstuurd.

Brekend nieuws: Radio 6 Soul & Jazz stopt per 1 januari 2016. Wat een verlies voor de radio en de jazz. Boos!

En het betekent dat de jazz van de Nederlandse radio verdwijnt, want Sublime FM is een middle-off-the-road soul-zender met weinig gepresenteerde programma's. Een actie opzetten voor behoud voor Radio 6 lijkt me kansloos, wel zou ik jaarlijks willen betalen voor een internet-kanaal voor jazz door de NPO met gepresenteerde programma's. Crowdfunding. Maar ook dat zie ik niet gebeuren. Het doek valt.

Het doek valt mogelijk voor NPO Radio 6 - radio6.nl

Nu ik onder dit nieuwe domein zit, kan ik weer een aantal radio-mp3's online zetten. Een daarvan is een telefoongesprek dat ik een aantal jaren geleden had met Mijke van Wijk op Radio 6. Ik heb toen een taart gewonnen en ik kon mijn favoriete jazzplaatje laten horen.

Maar nu nog over die taart. De dagen daarna zat ik toch wel een beetje reikhalzend gespitst op de voordeurbel te wachten: er kon ieder moment een taart worden gebracht. En dan wilde ik nog niet fantaseren over wat voor taart het zou kunnen zijn: een slagroomtaart, een Limburgse vlaai of een mooie hazelnoottaart? Geen idee.

Maar er kwam geen taart, ook niet na een week en niet na tien dagen. Ik beet op mijn onderlip en wilde Radio 6 niet mailen. Dan maar niet. Maar toen, twee weken later, viel er een grote envelop in de bus van het radiostation. Ik maakte de post open en daar zat een kleine voucher in van Multivlaai ter waarde van zeven euro vijftig. Ik voelde me genaaid, maar kon er ook smakelijk om lachen. En bovendien, kort daarvoor was hier in Amsterdam-Oost de Multivlaai door brand gesloten en zou niet meer open gaan. De tegoedbon kon ik nog tot een jaar na dato verzilveren en dan alleen in Amsterdam-West, het enige overgebleven filiaal in de stad. Zo'n reis was me geen zeveneneenhalve euro waard en ik gaf de prijs weg. Ik hoop dat hij nog ingewisseld is en er een vlaai mee is opgehaald.

Mijke's Middag - Winnen verjaardagstaart 6 jaar Radio 6 - Geluidsfragment - A night in Tunesia met Charlie Parker en Miles Davis - 6 min.

Radio 6 wordt per 1 januari 2016 opgeheven, weg, foetsie. Ik ben teleurgesteld en boos, maar ik heb ook kritiek op de zender, en niet omdat ze kennelijk te weinig luisteraars trekken voor die schamele drie miljoen euro per jaar. En dan zit Radio 6 ook nog eens niet in de ether.

Kritiek op de dag- en nachtprogrammering omdat het een commercieel format is van oude en nieuwe soul en r&b. Het onderscheidt zich niet van Sublime FM, behalve dat er bij Radio 6 dj's zijn.

Maar los van de kritiek, het gaat mij om de jazz en aanverwante muziek van toen en nu die je nergens anders hoort en met name om de actuele Nederlandse jazz die in de avonduren wel goed aan bod komt.

Maar wat hierna? Is er nog wat te redden aan interviews, live-opnamen en commentaren? En een ramp voor muzikanten, podia en festivals.

Er komt wat op Radio 2 en een non-stop-internet-kanaal. Kansloos. Bij Radio 2 zitten ze niet op jazz te wachten en jazz-liefhebbers niet op een doelloze stream.

Ik stel een internet-kanaal voor zoals KX-Radio, maar dan over jazz en soul, in die volgorde. En met gepresenteerde programma's. Onder de paraplu van de NPO. Streams en podcasts en zet dan een community op voor luisteraars, muzikanten, festivals en podia.

Ik zet in op Frank Jochemsen VPRO en Benjamin Herman NTR. Mijke en Co, Winfried en Wilfried, Phil. Zet een stap.

Take it away!

DJ

Radio 6 dreigt te verdwijnen en is voor mij ook een persoonlijke ramp dat ik straks met name de actuele jazz niet meer kan volgen. Ik heb hier al eerder over geschreven. Maar Radio 6 lijkt de strijd nu op te geven, al voor het definitieve besluit in het najaar.

Een actie-mail gestuurd naar Radio 6 om 6 ambassadeurs te benoemen die zich willen inzetten voor het behoud van de zender. En actie voeren voor 50.000 ondertekeningen van de lopende petitie en die later aanbieden aan de Tweede Kamer op een laatste actiedag. En vooral ook nog actie voeren tijdens, rondom en met North Sea Jazz.

Hoe dan ook, doe iets!

Ik tweet nog maar sporadisch, maar vanavond onderstaande tweet gemaakt. En teken die petitie!

Beluister het gedicht 'Jazz is' van Jules Deelder en teken de petitie voor behoud Radio 6! petitie24.nl/s288 + www.youtube.com/watch?v=b569XaxNHUo

En het Jazz Orchestra of the Concertgebouw organiseert maandag 25 mei, tweede pinksterdag, een gratis openlucht-concert in het Vondelpark voor Radio 6 onder de titel, Keep The Soul & Jazz Alive, The Radio 6 Concert. Het hele programma wordt 's middags op Radio 6 uitgezonden.

Er mag van mij meer reuring komen, meer optredens van bekende jazzcats en vooral hopen op goed weer. Meer info op de site van Radio 6.

Gratis concert voor behoud van soul en jazz - www.radio6.nl

Een kleinigheidje. Ik luisterde een radioprogramma van Radio 6 terug van vorig jaar en ineens hoorde ik mijn mailtje voorlezen bij een jazzgitaarspecial bij Vrije Geluiden van de VPRO, gepresenteerd door Jaap Boots. Zaterdagavond 9 augustus 2014. Rond half tien. En ik zet het nu voor de aardigheid online omdat ik het nummer zo goed vind en omdat het een van de eerste jazznummers was die ik als kind hoorde. Ouderen zullen weten dat het de tune was van het tv-programma Wie van de drie. Nu helemaal.

Nummer aanvragen op Radio 6 - Wes Montgomery - Caravan - 3 min. mp3

Ik zit al weer een tijdje behoorlijk in de oude jazz-grooves met de bebop en aanverwanten. Onlangs weer opnames gehoord uit 1941 van de eerste jazzgitarist Charlie Christian. Fantastische zwarte muzikant en hoort bij de uitvinders van de bebop.

Maar dan ook Thelonious Monk. Vanaf de eerste keer dat ik zijn muziek hoorde, werd ik gegrepen door zijn unieke en grillig-melodieuze stijl van componeren en spelen.

In 1961 deed hij voor het eerst Nederland aan voor een paar concerten. Het nachtconcert in het Concertgebouw is door Lou van Rees opgenomen en is vorig jaar door het Jazz-archief op cd uitgebracht. Radio 6 besteedde er destijds een uur mooie radio aan met presentator Frank Jochemsen en cd-samensteller en jazz-veteraan Bert Vuisje. Een uur top-historie en een uur top-radio. Met opnames van het uitgejouwde voorprogramma met het trio Pim Jacobs.

Het hele uur is op onderstaande link terug te luisteren en terug te zien via de webcam-opnamen die zijn gemaakt. Maar het gaat om het gesproken woord en de muziek. Even op de pagina naar beneden scrollen. Een regelrechte aanrader.

Cd-presentatie Monk - Concertgebouw 1961 - 5 oktober 2014 - Visual Radio 6

We gaan nu luisteren naar Starbright, een opname van 3 augustus 1956 op het label Indigo van het Duane Edwards quintet. Met Harry Cole op drums, John Greece op bas, Brian Thompson piano, Phil Cooper trompet en Duane Edwards op tenorsax ...

Bij popmuziek hoor je op de radio nooit dit soort aankondigingen, maar bij jazz is het juist vrij standaard. Dat was in de beginjaren al en het gebeurt nu nog steeds. Het geeft wel wat rust en aandacht. Alsof je de platenhoes erbij hebt gepakt. Ik kan niet al die namen onthouden, maar langzaam bouw je een encyclopedie op in je hoofd met alle front- en sideman uit de jazz.

[ En ik houd er niet van als popnummers worden gecoverd door andere popbands. Gebeurt ook zelden. Maar bij jazz vind ik het juist aardig; instrumentale covers van pophits. Ik heb wel eens een Beatles-jazz-cover Top 25 voorgesteld bij Radio 6. ]

Vanwege het overlijden van saxofonist Ornette Coleman, de grondlegger van de freejazz, stuurde ik vanavond een mailtje naar de redactie van Mijke en Co Live! van Radio 6. Er was twee uur actuele aandacht.

Hai mensen,

Was een goede en relevante aflevering van het programma. De freejazz was en is niet mijn grootste liefhebberij, maar ik wil juist ook muziek horen buiten mijn eigen gebaande paden. oud en nieuw. En Ornette Coleman viel me dan nog wel mee kwa freejazz.

Eind jaren tachtig heb ik hem zien spelen op North Sea in Den Haag, ik meen op het dakterras, een kleine zaal en met niet heel veel publiek. Ik kwam voor de legende, maar ik moest toch afhaken vanwege het te experimentele getoeter.

Maar was weer een actuele en uitstekende live-radio vanavond op Radio 6.

Groet,

DirkJan

En ook een fijn uurtje na middernacht met Monk.

Begin jaren negentig heb ik nog ludiek actie gevoerd om het radio-programma Album van Gerrit den Braber te behouden. Het was een programma met musette en amusementsmuziek van voor, in en na de oorlog. Voor oude mensen, wat oubollig, maar ik vond het juist ook als jonge luisteraar interessant.

Toen het dreigde te verdwijnen heb ik een actiebrief naar alle media gestuurd - via de post, nog geen internet - en ondertekend met de Actiegroep Cor van der Laak. Later een paar keer wat over gehoord op de radio, maar verder tevergeefs.

Ruim tien jaar later nog een actie-blog gemaakt voor het verdwijnen van het radio-programma Tros-forum en daarna nog een oproep geplaatst voor het dreigende verdwijnen van het radio-programma For the Record van Mart Smeets (en met Leo Blokhuis). Dat haalde de NRC en NRC Next met een klein berichtje dat ergens achter deze site staat afgebeeld met een scan. Heel aardig. En het is toen hoe dan ook gebleven, maar jaren later alsnog verdwenen vanwege bezuinigingen.

En nu is de hele zender van Radio 6 aan de beurt.

Tweet verstuurd:

Waren drie heerlijke dagen op @NPORadio6 met North Sea Jazz. Bedankt @mijkevanwijk @FrankJochemsen @winfriedbaijens en de rest. Proost!

En ik moet zeggen dat North Sea dit jaar een zeer sterke jubileum-programmering kende.

Ik heb ook 's nachts bij uitzending gemist gekeken naar de tv-verslagen van North Sea. Ook relaxt en veelzijdig, maar anders dan met radio. Radio is live en met je ogen dicht.

En dan was dit hoogst waarschijnlijk de laatste keer op Radio 6, want exit per 1 januari 2016. Een historische vergissing.

Hij kreeg dit jaar de compositie-opdracht van North Sea Jazz, gitarist Reinier Baas. Bewonderd en bewierookt. Hij is zeker een begenadigd gitarist, maar ik trek de muziek die hij maakt uiteindelijk toch niet zo erg. Maar rondom de hoekige, vaak ook syncopische avantgarde stijl van Reinier Baas zit nog een heel clubje. Bands zoals The more socially relevant jazz music ensemble, Windkracht Zeven, Kapok, Kruidkoek en nog een paar. Het zijn vrijwel allemaal mensen van het Amsterdamse conservatorium, of wonen nu in Amsterdam. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van een Amsterdamse school. Duw het maar in een hokje.

De afgelopen twee weken verving dj Eddy de Clerq, Wilfried de Jong in de zaterdag- en zondagnacht op Radio 6 bij de Vrije Geluiden van de VPRO. Hij maakte een vierluik over zijn grote liefde voor de oude en nieuwe zwarte Zuid-Afrikaanse amusementsmuziek. Net een mailtje naar Vrije Geluiden gestuurd en sloot af met: Bedankt Eddy!

[ En ontving later een hartelijk mailtje terug. ]

Vanavond was Freek de Jonge drie uur te gast op Radio 6 met veel muziek. Je kon vragen insturen, maar uiteindelijk kwam alleen mijn vraag aan bod. De presentator was Andrew Makkinga in het programma Winfrieds Woonkamer. Ik was wel benieuwd naar Freek zijn antwoord.

Hai mensen, Andrew, Freek,

Eind jaren zeventig zag ik als tiener een geweldige show
van Neerlands Hoop in het Scheveningse Circustheater.
Ik zat in het midden op de eerste rij.

Freek gaat het podium af en vraagt wat aan een
paar mensen in het publiek, waaronder aan mij.

En hij vraagt, Wat voor maat schoen heb je?
Ik antwoord, Ik heb maat 45.
Er volgde een kwinkslag die een running gag was.

Toch mooi dat Freek mij een keer een vraag stelde
en wellicht heb ik nu de gelegenheid om een vraag
terug te stellen: Freek wat is jouw schoenmaat?

Groet,

DirkJan

En dan hier het audiofragment met vraag en antwoord.

Vraag en antwoord - Freek de Jonge op Radio 6 - 10-09-15

[ En de running gag in de voorstelling was, Als je de helft had gezegd, had ik je ook geloofd ... ]

Een paar dagen later twitterde Freek de Jonge nog over zijn optreden op Radio 6. Natuurlijk gelijk gereageerd. Weer een paar dagen later nog een antwoord van hem. Tof.

Winfrieds Woonkamer heeft een tijd in het teken gestaan van eten, koken en foodblogs. Leuk om te volgen en reageerde geregeld. Had dan contact met producer Ties. En toen werd de formule gestopt omdat het eerste uur over eten een bedroevend laag aantaal luisteraars trok. Maar ja, tussen 19.00 en 20.00 uur, dan is er ook De wereld draait door.

Aan het begin van de avond plaatste de NRC op zijn website een oproep om een alternatieve troonrede in 100 woorden te schrijven. Daar doe ik dan graag aan mee. Even nagedacht - een idee - snel geschreven en verzonden.

Alternatieve troonrede

Nederlanders en medelanders. Het gaat weer goed met de economie en heel Nederland wenst alle vluchtelingen hier een hartelijk en warm welkom en bestaan. Daarom kan ik nu zeggen dat het wegbezuinigen van de jazz- en soulzender van NPO Radio 6 wordt teruggedraaid. Het kan niet zo zijn dat we deze multi-culturele zender met swingende muziek uit alle windstreken, opgeven voor een luttele drie miljoen euro. Jazz en soul vormen de ritmische hartslag van onze bruisende muziekcultuur. De voorgenomen opheffing van NPO Radio 6 was een historische vergissing. Ik wens u allen een spiritueel en soulvol jaar. Bird lives!

DirkJan Vos - Jazz- soul- en radioliefhebber

Mijn troonrede werd vooralsnog niet geplaatst. Dat kan natuurlijk, maar bekende Nederlanders hebben hoe dan ook een streepje voor en niet iedere bijdrage was een alternatieve troonrede, maar gewoon een reactie op de troonrede. Hieronder de link naar de pagina met alle bijdragen tot nu toe.

Troonredes van Özcan Akyol, Alexander Pechtold, Thierry Baudet en andere landgenoten - nrc.nl

Mijn troonrede heb ik ook gelijk naar Radio 6 gestuurd, naar het programma Mijke en Co Live!. Werd door Co de Kloet gelijk opgepikt en direct na het nieuws van 22.00 uur een mooie opener met passende muziek. Straks hier te beluisteren.

Nu online. Duurt kort.

Mijn troonrede op Radio 6 - Mijke & Co Live! - 15-09-15 - dejongenskamer.nl

De muziek is du moment uitgekozen door Co de Kloet en paste kwa lengte perfect. Het orkest is van Stan Kenton en Co heeft een echootje over zijn eigen stem gezet. High five!

NB. Alsnog een mailtje naar de NRC gestuurd over de voordracht op Radio 6. En nu heeft de NRC mijn troonrede alsnog op hun webpagina opgenomen (met linkje naar mijn audiofragment). Eind goed al goed.

Al eerder zitten rekenen met de kalender. Vandaag zijn er nog precies 100 dagen te gaan voor Radio 6, tenzij de NPO en de politiek het voornemen voor opheffing ongedaan maken.

[ Radio 6 hierover getipt. ]

Het doek is gevallen voor Radio 6, er was geen Kamermeerderheid voor het behoud van de zender. En ik heb me al die maanden ingehouden, maar ergens ben ik nu woedend. En het zal vanaf 1 januari 's avonds een hele dobber worden om voor mij nog naar aantrekkelijke radio te luisteren. En nu maar hopen dat er op andere zenders en het themakanaal nog genoeg aandacht is voor jazz en met bij voorkeur ook nog enkele gepresenteerde (live) programma's. Damn!

En wie ga ik naast de muziek dan missen? Hopelijk is een aantal nog op een andere zender of online te horen. Lijstje niet in willekeurige volgorde.

Radio 6

Frank Jochemsen
Benjamin Herman
Mijke van Wijk
Co de Kloet
Winfried Baijens
Phil Horneman
Wilfried de Jong
Leo Blokhuis
Dolf Jansen

Als vaste luisteraar van Radio 6 en van Vrije Geluiden op de zaterdag- en zondagavond van de VPRO met Frank Jochemsen, had ik af en toe wel mailcontact met het programma. Eerder dit jaar werd ik door hen benaderd of ze bij mij thuis een reportage konden maken over mij als muziek-, jazz- en radioliefhebber. Het was voor een serie in het najaar in Vrije Geluiden over hun vaste luisteraars. Leuk idee en ik zou best wel een en ander zinnigs kunnen zeggen, maar ik moest het toch laten passeren. Ik ben totaal ongeschikt voor media-optredens en voel me dan totaal niet senang. Daar ging mijn kans op eeuwige radio-roem, maar ik heb al genoeg aan mijn andere bijdragen op afstand in de marge.

Het laatste, korte seizoen van Mijke en Co Live! vanuit de Sugarfactory op Radio 6 gaat weer van start. Het worden nog geen tien afleveringen omdat Radio 6 er per 1 januari mee op moet houden. Maar nu nog even drie uur live-muziek op de woensdagavond en tot in de nacht, gepresenteerd door Mijke van Wijk.

Het programma startte eind 2009 en vanaf begin januari 2010 heb ik met veel plezier geluisterd. Toen heette het nog Mijkes Middag Live en was het op de vrijdagmiddag, eerst vanuit Panama, daarna het MC-Theater en nu vanuit de Sugarfactory, tegenover de Melkweg in Amsterdam.

Er is ook een vaste huisband, de Ob6sions. Bestaande uit Jeroen van Helsdingen op toetsen, bas Sven Schuster, op drums Victor de Boo en saxofonist Efraïm Trujillo. Ze hebben nog een klein Radio-6-hitje gehad met het nummer Happy Hood. Goeie band.

En de huisband speelt covers, eigen nummers en begeleiden andere muzikanten en solisten. En dan is er iedere week de oproep en uitvoering van een voorstel van een luisteraar voor een cover, maakt niet uit wat voor soort original. Als ze het zien zitten, spelen ze die dan. Tegenwoordig om half een 's nachts.

En in de loop der jaren heb ik - dacht ik - wel zes(!) verzoekjes gehonoreerd gekregen. Maar een enkele is afgewezen en natuurlijk anderen moeten ook aan de beurt komen. Dat schreef ik er ook bij. En ik koos dan altijd iets dat bij de actualiteit of een feestdag paste. Zoals My favorite things met Sinterklaas, Last Christmas met Kerstmis, How do You like Your eggs in the morning met Pasen en de laatste keer met de zwartepietendiscussie in 2013 vroeg ik een interpretatie aan van Pete's Groove van saxofonist Piet Noordijk, Witte Piet ... En altijd met een kwinkslag in de mail die werd voorgelezen.

Maar na die laatste keer vond ik het welletjes en bovendien was het programma naar de woensdagavond verhuisd en had en heb ik daar wel moeite mee. Andere sfeer en omdat ik vaak nog bezig ben, heb ik minder aandacht zoals op de vrijdagmiddagen.

Maar het houdt op eind december. Heel, heel jammer. En dan heb ik toch nog een laatste verzoekje. Een eindplaatje dat ik natuurlijk heel goed vind. Het is zelfs een van mijn favoriete nummers en een standard uit het American Songbook: As time goes by van Herman Hupfeld uit 1931 en bekend geworden door Dooley Wilson in de filmklassieker Casablanca.

In het verleden heb ik dit nummer verschillende malen aangevraagd bij barpianisten en dan vroeg ik altijd alleen dit nummer aan. En dan nu aan de Ob6sessions. Een melancholieke song over de verleden tijd en afscheid, maar ook volgens een regel uit het nummer van, No matter what the future brings, as time goes by ...

Mijke en de Ob6sions, take it away ...

__

Aangevraagde cover Pete's Groove - De Ob6sions - Radio 6

__

As time goes by - Dooley Wilson - Fotoclip - YouTube

As time goes by - Play it Sam - Filmscène Casablanca - YouTube

Casablanca filmessay in English - De KultKonspiracy 1992 - dejongenskamer.nl

As time goes by met Dooley Wilson is begin jaren zestig nog een hitje geweest in de Verenigde Staten. En hij kon niet pianospelen.

Op Radio 6 is 's avonds nog ruimte voor een verzoekje, voor een live-track. Ik dacht aam een uitvoering van mijn favoriete standard A night in Tunesia, gespeeld in een saxofoonbattle tussen Benjamin Herman en Piet Noordijk. Opgenomen op 7 augustus 2010 in het Concertgebouw. Benjamin Herman had toen een weekend carte blanche.

Het concert van de zaterdagavond is door Radio 6 uitgezonden, maar is niet in hun archief opgenomen.

Benjamin Herman en Piet Noordijk vind ik de twee beste Nederlandse saxofonisten. Piet Noordijk is overleden en Benjamin is helaas straks niet meer te horen op de radio. Als ze het nummer kunnen draaien, dan zet ik hem hier als hommage aan beiden online, of op YouTube. Bye bye Radio 6 ...

Vanavond en vannacht live-verslaggeving en concerten op Radio 6 in de eerste nationale Nacht van de jazz vanaf diverse jazzpodia in het land, gepresenteerd vanuit een studiootje in de Paradox in Tilburg door het woeste duo Mijke van Wijk van de NTR en Frank Jochemsen van de VPRO. En straks kan dat dus allemaal niet meer op de radio. Maar nu nog tot 03.00 uur genieten bij het groene oog en een beetje Twitter. Alles aan boord.

Tweet.

Jules Deelder nu live: "Hank Mobley had nog maar één long en is doodgegaan aan een dubbele longontsteking."

[ De laatste twee uur zakte de boel in, ook door een niet zo enthousiaste Mijke. Het ging als een nachtkaars uit. Zal ook zo met Radio 6 gebeuren. ]

[ En Mijke spreekt niet altijd de r uit in bepaalde woorden. Ze heeft het over een pogamma en kaatjes. Ze is ondanks haar verder prima uitspraak niet de enige ... En ergens knapte ik op Mijke af toen ze op de radio ging vertellen over haar afkeer van vooral mannen in een zwembad. En over vuile borden in de gootsteen, oude sokken: mannen! ... ;-) Ik hoop dat ze gelukkig is in de liefde. Net als iedereen overigens. ]

Voor Jurre Bosman, de baas van Radio 2 (soul & jazz), heb ik wel een nieuwe naam: Burre Josman.

Nog een klein detail. Ik heb wel geregeld meegedaan met de spelletjes van Radio 6, alleen als de opgave moeilijk was. Vaak prijs. Maar al weer tijden mee gestopt. Maar op de valreep nog een keer ingezonden voor een passepartout van een club-weekend in de Sugarfactory in Amsterdam. Het was een moeilijke vraag. Maar ik schreef, Niet voor de prijs, maar voor het meedoen. Toch won ik de prijs, waarschijnlijk was ik - voor spek en bonen - toch de enige met het goede antwoord. Niet voor de eerste keer, nu wel de laatste keer.

In radiospelletjes is niemand meer geïnteresseerd in het winnen van cd's of dvd's. Je moet nu euforisch zijn als je kaartjes wint voor een concert waar doorgaans gewoon nog kaarten voor te koop zijn. Hypes. Kom eens met iets origineels.

Het is van een paar jaar geleden, maar ik kwam het net ergens op mijn pc toevallig tegen.

Nu houd ik wel van een moeilijke quizvraag en heb ik wat met radiospelletjes. Al genoeg over geschreven.

Toen er een format-wisseling kwam bij Radio 6 heb ik naar een nieuw, dagelijks avondprogramma op de soul- en jazz-zender een suggestie gestuurd voor een wekelijks, moeilijk muziekspelletje.

Er wordt een korte cryptische omschrijving gegeven en de luisteraars moeten puzzelen om wie het gaat uit de soul en jazz. Er kan gelijk worden ingezonden, maar wordt de oplossing niet die avond gevonden, dan loopt de vraag nog een week door. En zonder hints.

Ik heb toen ter illustratie gelijk vijftien vragen gemaakt, wat kan schelen om het concept over te nemen en ze hebben gelijk vragen voor de komende vier maanden.

Die vragen zet ik nu hieronder neer, met gelijk daaronder de antwoorden. Ik ga het niet onnodig nog moeilijker maken.

1. Een filmprijs met de zoon van een jongen.
Oscar Peterson

2. Sjieke rivier in Egypte.
Nile Rodgers

3. Twee jongensnamen waarvan één ook de jongste is.
Benjamin Herman

4. Een plak van een tiet.
Michiel Borstlap

5. Hij was geen homo.
Marvin Gaye.

6. Hij blaast en de letters van zijn initialen zijn hetzelfde.
J.J. Johnson

7. Een funky Constantijn.
Prince

8. Een Engelse lengtemaat met een tennisprijs.
Miles Davis

9. Een bruine 007.
James Brown

10. Deze wielrenner is ook op de maan geweest.
Louis Armstrong

11. Snoepgoed voor Prince.
Candy Dulfer

12. Een legendarische Engelse wc.
John Legend

13. Is het Memorex?
Ella Fitzgerald

14. Ze dronk graag alcohol in huis.
Amy Winehouse

15. De kunst van het drummen.
Art Blakey

Dat waren de vragen en antwoorden. Ik kreeg snel een reactie, Bedankt voor het meedenken, maar we willen juist van de spelletjes af en we vinden het ook veel te moeilijk. Dan houdt het op.

;-)

Mijn radio-anker Radio 6 in de jazzy avonduren stopt per 1 januari, maar ze knopen er nog een mooi en feestelijk einde aan. Nu heb ik al een ideetje voor het afscheid ingestuurd en dat wordt gehonoreerd. Daarover later een keer meer, maar ik heb nog een klein, persoonlijk plannetje dat ik ze ga voorleggen. En er suddert ook nog mogelijk iets anders dat ik ze heb voorgesteld. Allemaal even aanzien. De cirkel rondmaken.

En verder afwachten. Via de kabel komt er straks NPO Soul & Jazz. Het thema-soul- en jazzkanaal onder de hoede van Radio 2 en Burre Josman. Tussen 19.00 en 23.00 uur gepresenteerde programma's. Maar over de invulling is nog niets bekend.

De Zwarte Lijst op Radio 6 is al een paar dagen bezig en ik ben vanavond overgeschakeld en blijf de komende dagen 's avonds luisteren tot het einde. En hoewel ik in het verleden veel met lijstjes heb gestrooid, heb ik er in de kern weinig mee. En zeker niet met lijstjes die je moet delen met de voorkeuren van anderen. Ik hou nog wel van een persoonlijke voorkeur, maar niet die van de grootste gemene deler.

§ De laatste drie uur vandaag van de Zwarte Lijst was met Co de Kloet. Ook hem viel een aantal aardige noteringen ten deel. Ik geloof sterk in toeval, maar er zijn grenzen. En hij bekende dat hij een groot liefhebber is van Sade, nadat You're love is king van haar werd gedraaid.

Ik kom er niet voor uit de kast en heb altijd bijzonder gehouden van de wat monotone, maar mellow groove van haar stem en muziek. Hoe ijs kan branden.

Een soundtrack en trance en cadans voor een amoureuze avond. Onder hypnose van een leuke vrouw op de bank thuis, en ook haar hypnotiseren. Jaren tachtig. Glaasje wijn en een Melba-toastje met witte kruidensmeerkaas en een zwart olijfje bovenop. De lp Diamond life op de draaitafel en steeds opnieuw opzetten.

En Sade - half Nigeriaans, half Engels - zag er natuurlijk ook aantrekkelijk uit, hoewel ik daar verder nooit bij stilstond. Het was de muziek zelf die al sexy en zwoel genoeg was. Maar het zal meespelen. Sade is nog steeds populair, juist ook onder jonge gangsta-rappers en hiphoppers. Misschien is Sade wel mannenmuziek bij uitstek.

Ik luister 's zomers nog wel een paar keer naar een goed live-concert dat in mijn pc staat. Anderhalf uur Sade om in de warmte bij weg te zakken in de nacht. Niet te vinden op YouTube, maar vond een andere aangename stream met albumtracks van een klein uurtje. Staat nu op.

Love de Luxe album - Part 1 - Sade - 54 min. - YouTube

Vanavond weer de laatste drie uur van de Zwarte Lijst geluisterd. Met Mijke van Wijk en morgenavond is haar laatste shift. En ze had wederom geluk, want nu de twee laatste en hoogste noteringen voor John Coltrane. Eerst In a sentimental mood in een kleine bezetting met Duke Ellington en voor middernacht A love Supreme Part 1, de meest favoriete jazzplaat van Mijke. De wonderen zijn de wereld nog niet uit met al die muzieklijsten.

Om mee te doen tijdens deze uren - niet voor de prijs - heb ik In a sentimental mood getwitterd, maar zeker niet A love supreme. Ik ken ook een oudere en betere uitvoering van In a sentimental mood, de opname die gebruikt is voor de tv-kronkels van Simon Carmiggelt en de Engelse soap Coronation Street.

En Coltrane was natuurlijk een groot saxofonist, buiten kijf, maar ik vind dat hij toch al vroeg het spoor bijster was en later helemaal de weg kwijtraakte. A love supreme vind ik al weer lang veel te veel spiritueel getoeter. Maar toen ik de jazz ontdekte vond ik het bijzonder en geweldig.

Mijn favoriete saxofonist was en is nog steeds Charlie Parker. Ik hoor hem niet eens meer zo vaak, maar een vast ijkpunt in de hele ontwikkeling van mijn muzieksmaak. Coltrane maakte muziek over het leven na de dood, Parker over het leven voor de dood.

Een luisteraar schreef net dat hij niet kon kiezen tussen de grote drie, Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Sarah Vaughn. Ik kan dat ook niet meer, maar ik heb die keuzes in het verleden wel gemaakt en alle drie hebben ze een keer bovenaan gestaan. Je hebt er weinig aan.

En bij de Top 2000 heb ik het sterke vermoeden dat ze de lijst manipuleren om overdag andere muziek te draaien dan 's avonds en 's nachts. Nu bij de Zwarte Lijst is dat denk ik niet veel anders. Niet toevallig dat juist nu in de avonduren met Mijke van Wijk mellow tunes voorbijkomen en ook nog eens twee nummers van haar favoriete jazzheld John Coltrane. Ik heb er weinig moeite mee, want uiteindelijk is dan iedereen het meest tevreden. Mijke, de luisteraar en ik ook.

De Zwarte Lijst is voorbij en ik heb toch naar het laatste uur geluisterd. Niets opvallends, en de hoogste notering voor een jazznummer was Take Five. Tja. Als kind en tiener vond ik het geweldig. Het staat op naam van Dave Brubeck, maar het is geschreven door Paul Desmond die ook de saxofoonsolo speelt. En je mag het niet zeggen, maar het is ergens toch blanke jazz die net dat zwarte randje ontbeert met zijn vijf-kwartsmaat. Toen ik later de jazz in zijn gehele omvang ontdekte is Take Five behoorlijk gezakt voor mij. Maar het is een goede ingang en opstap voor jonge mensen.

En nu tot het einde van het jaar, tot het einde van Radio 6, alleen nog de avondprogrammering met een hopelijk spetterend einde met Mijke en Co Live! in de Sugarfactory. Op oudjaarsdag is het definitief afgelopen met non-stopmuziek. De nachtkaars. Wie blaast hem uit?

Mijn bescheiden bijdrage op afstand aan het verdwijnen en het afscheid nemen van Radio 6 gaat door. Mooi.

En dan direct na middernacht de overschakeling naar het nieuwe themakanaal NPO Soul & Jazz ...

In de jazzwereld was het hoogtepunt dit jaar de doorbraak van saxofonist Kamasi Washington. Leverde een drie-dubbel album af en hij gaf hier een paar concerten met grote bezetting en met twee drummers. De hele muziekpers was lyrisch.

Ik heb het allemaal gehoord dit jaar en ik snap de opwinding wel, vind het ook zeker goed, maar het is naar mijn idee meer dat jazzliefhebbbers snakken naar wat nieuws, naar een ander geluid dan dat ze al zo lang zo goed kennen. Net als met de nieuwe Amsterdamse school rondom Reinier Baas. Ik snap het wel en volg het met interesse, maar het is allemaal niet echt mijn muziek.

"Jazz is not dead, it just smells funny."

Frank Zappa

Vanavond was de laatste radio-uitzending van Wilfried de Jong met zijn platenkoffer op Radio 6 in Vrije Geluiden van de VPRO. Goede jazz-connaisseur en vrijwel alles is alleen maar instrumentaal en in de stijl van Blue Note-records. Hij draait vaak van vinyl, maar helaas zijn de uitzendingen niet live.

En het is dan wel helemaal mijn genre, toch wil ik bij andere programma's ook de nieuwe jazz en aanverwante muziek horen, ook al vind ik die veelal minder. Ik heb die afwisseling nodig. Maar heel jammer dat het verdwijnt. Wat komt er straks allemaal voor terug?

[ En Giel Beelen had ook een uurtje mellow instrumentale house-soul op Radio 6. Luisterde er vroeger wel naar, maar later niet meer. Niet live en dan ontbreekt bij mij vaak de noodzaak. Kan ik het ook later beluisteren, maar wat ik dan vaak niet doe. ]

Vanavond was van 19.00 tot 01.00 uur de laatste keer het programma van Vrije Geluiden op Radio 6. Gepresenteerd door Frank Jochemsen en live vanaf een geheime lokatie die, zoals ik vermoedde, zijn huiskamer in Diemen was.

De hele avond stond in het teken van de Fender Rhodes-piano en er werd alleen van vinyl gedraaid. Ook stond er zo'n elektrisch-mechanische Fender waar Jeroen van Vliet op kwam spelen en later nog een pianist uit Amersfoort, die na een oproep tijdens de uitzending gelijk de deur uit was gegaan. Was allemaal te gek en het toont ook weer aan hoe mooi live-radio is en kan zijn.

Ik zal het programma op de zaterdag- en zondagavond missen, maar ik verwacht ergens dat Frank Jochemsen binnenkort wel weer opduikt. Er is nog niets bekend over de avondprogrammering van het nieuwe thema-kanaal van Radio 2. Wel is mij maanden geleden verteld dat de VPRO van plan was om een digitaal kanaal te starten. Maar gaat dat er ook komen, mag dat nog wel van de NPO?

Het zal de komende tijd allemaal vanzelf duidelijk worden. Eerst nog de laatste twee weken van de avondprogrammering van door de week. En dan houdt dat ook op. Zes jaar geluisterd.

[ En ik had Vrije Geluiden en Frank al eerder getipt om radio te gaan maken vanuit zijn huis. Ik denk dat dit eenmalig was, maar er liggen voor jazz nieuwe uitdagingen om op andere manieren radio te gaan maken en gepresenteerde programma's aan te bieden via internet. Zoals ook de live-streams van het Bimhuis. ]

Tweet.

Beste @jurrebosman @NPORadio2 is er plek op NPO Soul & Jazz voor @mijkevanwijk @FrankJochemsen @Benjamin_Herman @CodeKloet @philhorneman ?

En ik wil Burre Josman van Radio 2 nog een tweet sturen over het aanstaande thema-kanaal Soul & Jazz. Zo wil ik graag voorstellen dat na de gepresenteerde programma's, na 23.00 uur, vooral jazz en desnoods easy-listening wordt gedraaid door de computer en geen soul en r&b! Die kun je overal elders wel horen. Jazz is voor de late avond en nacht. En overdag het rijk alleen voor de liefhebbers van soul en r&b. Maar niet 's nachts. Die fout heeft Radio 6 al die jaren gemaakt en kan nu hersteld worden.

_

En het programma van de laatste week van Radio 6 is nu bekend. Nog drie dagen Winfrieds Woonkamer en dan de laatste dagen live vanuit zijn echte eigen woonkamer. Maandag de laatste keer met Benjamin Herman en woensdag die met Phil Horneman. En tijdens deze slotuitzendingen komt ook een kleine suggestie van mij voorbij, maar anoniem, als vaste luisteraar. Later schrijf ik hier precies hoe of wat en met een mp3.

En dan nog drie dagen Mijke en Co Live!. Misschien dat dan meer over de komende programmering bekend wordt gemaakt. Wie gaan er mee naar het nieuwe kanaal? Mijke, Co, Frank, Steef? Winfried Baijens, Benjamin Herman en Wilfried de Jong in ieder geval niet. En ook producer Ties van Winfried's Woonkamer is zijn baan kwijt. Over al die dag- en nacht-deejays maak ik me verder niet druk en geen zorgen. Ik was een avondluisteraar van Radio 6, van 19.00 tot 01.00 uur. Met uitstapjes naar andere zenders.

Maar dan op woensdagavond de laatste live-uitzending vanuit de Sugarfactory met heel veel gasten uit het verleden en het afscheid van het programma en van Radio 6 met de huisband de Ob6sions. Wordt één grote jam-sessie. Een spetterende muzikale finale.

En dan resteert nog oudjaarsdag, maar dan is Radio 6 al van de beademing af en wordt er alleen nog vanaf de computer uitgezonden. Er is nog wel een avondprogramma met de favoriete muziek van Mijke, Co en Winfried, maar dat is dan al eerder opgenomen. De nachtkaars wordt niet uitgeblazen, maar is al voor middernacht gedoofd. Wat geweest is, is geweest en de blik vooruit.

En dan luisteren naar wat er na middernacht gebeurt op het themakanaal Radio 2 Soul & Jazz. Ik stel als eerste nummer voor Round midnight in een uitvoering van Miles Davis.

[ En mijn grootste zorg is of straks die gepresenteerde programma's nog wel live zijn, of een soort podcasts worden. Ja, het houdt me nog even bezig. En hoe zou het zijn met saxofoniste Suzanne Alt of met zangeres Kris Berry, met de jongens van Jungle by Night, ... ? ]

Wordt vervolgd.

Een tijdje geleden een tweet gestuurd naar Leo Blokhuis. Hem bedankt voor al die jaren een uurtje goede en pure soulmuziek op Radio 6 met Sweet soul music. Maar dan tweet ik niet dat ik het wel bijzonder jammer vond dat het niet live was. Zou hij straks voor Radio 2 op de zondagavond wel naar de studio in Hilversum komen?

[ En Dolf Jansen etaleerde met zijn Afslag Thunderroad op de zondag-namiddag ook altijd een goede smaak. En ik moet ook zeker nog Jaap Boots noemen (en Koen Schouten). En Andrew Makkinga, Angelique Houtveen en Sylvana Simons. Ja, hola, ook Steef Cuijpers en Astrid de Jong! Maarten van Heuven achter de schermen bij Vrije Geluiden, Vera Vingerhoeds en Aad van Nieuwkerk, Vincent van Engelen. Sherill Samson, Jaap Brienen een maal gehoord 's ochtends, ging laat naar bed! ;-) Edwin Rutten & Tuffie Vos (met de golden couple als samenstellers Arjan Went en Ineke Heijliger). Rudy Mackay, Vincent Gerhardt, Bas van Dalen, Pieter Kok, Bart Slim, Alex van der Lugt, Jeroen Kijk in de Vegte, Alfred van de Wege, Jan Paul Grootentraast, Herman Hofman, Corné Klein. Gerard Ekdom. Giel Beelen, Rob Stenders, Ruben Hein ... Jazzroddelaar Kisman, technicus Marc Broer, David Gibbs, Ties, Vincent van Engelen, Wilbert Mutsaers, (Bert Vuijsje en Hans Mantel), Charlie Crooijmans, Joep Pelt, Jesse Mayeux, Yuri Honing, Els Levebvre ... En nog wat namen die ik ben vergeten, Robert Soomer en heel veel stagiaires. ]

Vanavond hoorde ik een coverband met het werk van Steely Dan bij Mijke en Co Live! vanuit de Sugarfactory. Mijke had niets met deze mannenmuziek - ik wel - en ik moet zeggen dat het heel goed werd gedaan door een band met topmuzikanten. Maar wat voegt het toe en wat heb je eraan?

De laatste week en dagen zijn voor Radio 6 ingegaan. Ik voel het niet als dramatisch en word niet sentimenteel, zeker niet omdat ik de stellige indruk heb dat - wat de jazz aangaat - een en ander straks op het themakanaal wordt voortgezet, ook met een aantal bekenden die nu presenteren. Maar ze houden de spanning erin en woensdagavond nog het afscheidsfeestje in de Sugarfactory.

Maar wie zeker niet meer terugkomen zijn Winfried Baijens, Wilfried de Jong en Benjamin Herman. En vanavond was de laatste uitzending met Benjamin, live vanuit de woonkamer in Rotterdam van Winfried.

En ik had een verzoekje voor Benjamin, maar ook voor mijzelf en de luisteraar. Ik had er Ties van de productie al ruim van te voren over gemaild.

In 2010 kreeg Benjamin Herman een weekend lang carte blanche in het Concertgebouw en dat live op Radio 6 op zaterdagavond werd uitgezonden. Ik herinner me nog goed de saxofoonbattle tussen Benjamin en Piet Noordijk en ook nog eens met mijn meest favoriete jazzstandard, A night in Tunesia. Benjamin en Piet op hun allerbest.

Maar die uitzending is niet terug te vinden op de site van Radio 6 en zo vroeg ik de opname nog een keer aan voor de laatste uitzending. En dat is gebeurd, zonder mij te noemen, dat wilde ik niet. En inderdaad, mijn herinnering liet me niet in de steek: Het is een fenomenale live-track!

En zo heb ik het nummer nu wel uit de laatste uitzending kunnen knippen en online gezet. Vooraf nog een kleine conference van Benjamin toen en met nog een klein stukje commentaar daarna van Winfried en Benjamin zelf nu. Maar het gaat om de muziek.

Voilà.

A night in Tunesia - Piet Noordijk / Benjamin Herman - Concertgebouw Amsterdam - 7 augustus 2010 - mono - Radio 6 - mp3 - dejongenskamer.nl

Tnx Benjamin voor vier jaar Radio 6 op de maandagavond.

Ik heb deze opname inmiddels ook op YouTube gezet.

A night in Tunesia - Benjamin Herman & Piet Nooordijk - Live 2010 - YouTube

Met het einde van Radio 6 in zicht, bedacht ik me dat ik 'toevallig' van al mijn favoriete presentatoren wat soundbytes achter mijn site heb staan. Audiofragmenten waar ik allemaal iets mee te maken had. Je kan ze op de voorpagina vinden als je wat naar beneden scrollt. Maar één presentator ontbrak nog, Wilfried de Jong. Om het lijstje compleet te maken heb ik een kort stukje geknipt uit een oudere live-uitzending van zijn programma voor Vrije Geluiden. Ik heb er verder niets mee van doen.

Als Radio 6 over een paar dagen ter ziele is, zal ik hier in een alineaatje alle linkjes met soundbytes neerzetten.

Wilfried de Jong - Radio 6 - Live vanuit Dizzy Rotterdam - Dinsdagavond 18 juni 2013 - Fragment mp3 - de jongenskamer.nl

Ik luister nu naar de laatste live-uitzending van Radio 6. Morgenavond alleen nog een eerder opgenomen afsluiting. Maar op dit moment presenteert Mijke van Wijk vol overgave en vuur drie uur lang het wekelijkse programma Mijke en Co Live! met live-muziek vanuit de Sugarfactory. Een fijne afsluiter. Bedankt Mijke, zes jaar met veel plezier naar al je programma's geluisterd.

En op onderstaande link kun je de hele laatste live-uitzending van Radio 6 in de Sugarfactory terugluisteren. Ook nog met een puike versie van A night in Tunesia. En er staat nog zoveel moois meer in het archief ...

Mijke en Co Live! - Live vanuit de Sugarfactory - 30 december 2015 - 22.00 - 01.00 uur - Terugluisteren - radio6.nl

Verslag Jazzenzo met foto's - Knallend slot voor Radio 6-programma Mijke & Co Live! - David Cohen - jazzenzo.nl

En er is vandaag voor het eerst meer bekend gemaakt over de invulling van het nieuwe themakanaal per 1 jamuari. Ik ga daar nu niet verder op in en wacht ook de eerste week af hoe het allemaal uitpakt. Toch verrassend dat Winfried Baijens dus nog zijn programma behoudt, maar dan wekelijks op de vrijdagavond, maar heel teleurstellend is dat Frank Jochemsen kennelijk geen plek heeft gekregen. De VPRO doet wel mee en hoe zit dat met hun plannen voor een internetplatform? Ik laat het allemaal even rusten en til het naar het nieuwe jaar. Nu nog even lekkere live-muziek.

Het is bijna afgelopen en Co de Kloet houdt een gloedvol betoog voor live-muziek, voor echte muziek, gespeeld door echte mensen. En hartelijke woorden voor Mijke. Dit was haar laatste avond. Ciao. X.

En als laatste nummer Sunny. Morgen weer een dag.

En hier nog mijn lijstje met mijn favoriete presentatoren van Radio 6 van de afgelopen jaren in een aantal soundbytes.

__

Frank Jochemsen

Concept aangedragen voor item Johnny en Jones - Dodenherdenking 4 mei 2013 - VPRO Radio 6 - 24 min.

Mijke van Wijk

Mijke's Middag - Winnen verjaardagstaart 6 jaar Radio 6 - Geluidsfragment - A night in Tunesia met Charlie Parker en Miles Davis - 6 min.

Jaap Boots

Nummer aanvragen op Radio 6 - Wes Montgomery - Caravan - Jaap Boots - mp3

Co de Kloet

Mijn troonrede op Radio 6 - Mijke & Co Live! - 15-09-15

Mijke van Wijk

Aangevraagde cover Pete's Groove - De Ob6sions - Radio 6 - 08-11-13

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong - Radio 6 - Live vanuit Dizzy Rotterdam - Dinsdagavond 18 juni 2013 - Fragment mp3 - de jongenskamer.nl

Benjamin Herman en Winfried Baijens

A night in Tunesia - Piet Noordijk / Benjamin Herman - Concertgebouw -
Amsterdam - 7 augustus 2010 - mono - Radio 6 - 28-12-15 - mp3 - dejongenskamer.nl

Ik heb deze opname inmiddels ook op YouTube gezet.

A night in Tunesia - Benjamin Herman & Piet Nooordijk - Live 2010 - YouTube

Frank, je gaat toch niet weer vlaaien verkopen?!

Zo dadelijk, even voor middernacht, overschakelen naar Radio 6 voor het einde en de overschakeling naar het nieuwe themakanaal van Radio 2, NPO Soul & Jazz ...

Nogmaals bedankt alle mensen van Radio 6 en we gaan vrolijk verder.

[ De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder. Goede muziek stopt nooit. ]

Tweet.

Om 00.00 begint het radio-themakanaal Soul & Jazz. Ik ben voor jazz in de nacht en geen tweede Sublime FM met slappe r&b. @jurrebosman

Radio 6 is radiogeschiedenis en de laatste woorden waren voor Co de Kloet. Na middernacht volgde een korte nieuwe jingle van NPO Soul & Jazz (Met Gerard Ekdom en Sylvana Simons) en was het eerste nummer I'll be there van Incognito. Een soulformat voor na elven en de nacht. Vooralsnog geen jazz.

Het nieuwe themakanaal NPO Soul & Jazz stelt mij wat de muziek aangaat, tot nu toe diep en diep teleur.

Vanwege het opheffen van Radio 6 is er nu op Radio 2 op de zaterdagvond en -nacht een 'soulnight'. Ik heb er eenmalig een en ander van gehoord en spreek me nu toch uit. Het zijn opgedrongen uren met smooth soul en dito zielloze deejays. Brr. En niet live. Geen radio.

Het themakanaal NPO Soul & Jazz is voor mij zo teleurstellend dat ik er nagenoeg niet meer naar ga luisteren. In ieder geval niet meer 's avonds door de week. Als alternatief luister ik nu naar Radio 5, met tussen 20.00 en 22.00 uur Volgspot met Hylco Span. En dan nog ook wat Radio 2. Tja, het is helaas niet anders. Met name de Nederlandse jazz heeft nagenoeg geen platform meer.

Tweet, en Jurre Bosman is de zendermanager van Radio 2 en het NPO Soul- en Jazz-themakanaal.

Idee: Draai zaterdag in de muzieknacht na 23 uur alleen jazz op @NPOsouljazz en geen soul, dat is er nu op @NPORadio2 . Doen! @jurrebosman

Oudje van de Jongenskamer, mijn gouden anekdote met Chaka Kahn op het North Sea Jazz-festival in 1989.

En toen internet opkwam, en wat later, dacht ik, Er moet een tiental mensen zijn geweest die Chaka Kahn, Lester en mij (alle drie met een zonnebril op) hebben gefotografeerd toen we gedrieën de Statenhal verlieten na het concert van Chaka. Dat heb ik met eigen ogen gezien. Maar ik ben helaas nooit een van die foto's tegengekomen. Een oproepje.

Maar hier het hele verhaal.

Ain't nobody - dejongenskamer.nl

Met het verdwijnen van Radio 6 is mijn luisterpatroon veranderd. Ik ga dat allemaal niet uitleggen, maar op de vrijdagavond is mijn spoorboekje als volgt:

Eerst eens in de twee weken op Radio 1 Mangiare! tussem 19.00 en 20.00 uur, dan overschakelen naar het themakanaal NPO Soul & Jazz tot 22.00 uur, toch gewoon de doorstart van Winfrieds Woonkamer - nu alleen op de vrijdagavond - met maandelijks in plaats van wekelijjks Benjamin Herman weer als gast. Hij was er vanavond voor het eerst dit jaar. Welcome back gentlemen!

[...]

Door de week presenteert Andrew Makkinga 's avonds een bijzonder oppervlakkig programma op NPO Soul & Jazz. Ik luister af en toe, maar wissel ook af met Radio 1, Radio 2 en Radio 5. En allemaal met weinig echt enthousiasme.

Op de zaterdag- en zondagavond is er op NPO Soul & Jazz eerst twee uur Co Live!, met op zaterdag daarna Vrije Geluiden met Tom Klaassen. Op zondagavond worden de twee laatste uren gevuld door (een vrij kinderlijke) Edwin Rutten met bekende jazz-nummers. Maar ja, Co Live! heet wel live, maar is niet live, is een uitgezonden podcast. Zinloos. Maak een programma dat wel live is.

Ik ga het verder niet allemaal recenseren, maar ik wil alleen zeggen dat de hele sfeer van jazz en live-radio in het weekend weg is na het gedwongen vertrek van Frank Jochemsen die voorheen de zaterdag- en zondagavond kleur en diepte gaf. Heel, heel jammer.

Hier laat ik het verder bij.

__

Bron: Kladblokje - dejongenskamer.nl

Jazz Alarm! - 2012 - Radio 6 - Mijke van Wijk - Wilfried de Jong - Benjamin Herman - dejongenskamer.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Februari 2016