Radiospelletjes

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Vragenrace

Ik luister regelmatig naar De Gouden Greep tussen 19.00 en 20.00 uur op Radio 2. Vooral voor het aardige muziekspelletje De hitcarrousel rond kwart voor acht.

Sinds enkele weken is er een nieuw spelletje bijgekomen. De vragenrace. Ik ga het niet uitleggen, maar het gaat om open kennisvragen die een luisteraar moet beantwoorden. Dat viel niet mee, want de meeste luisteraars strandden steeds al bij de eerste vraag. Te moeilijke vragen of te domme luisteraars?

Vanavond begon een nieuwe serie vragen algemene kennis.

De eerste vraag is: Op welke datum begint de herfst. De man antwoordt: 21 Maart. Weet je het zeker, vraagt de dj. O nee, 21 september. Het antwoord wordt goedgekeurd. Vraag twee. Waar komt oorspronkelijk de thee vandaan? De man antwoordt: Ceylon. En weer vraagt de dj of de deelnemer het wel zeker weet. Hij herstelt zich snel en antwoordt China. Ook dat wordt goed gerekend. Daarna kwamen nog een paar heel simpele vragen en de man won zijn prijs.

Ik denk dat de vragen nog makkelijker moeten...

DJ

Vraag drie was: Welke bank staat deze dagen in het nieuws?

En de vragen van het Theater van het Sentiment zijn vaak lastig en moeilijk opgooglebaar. Hoewel?

Jaar in Jaar uit

Ik luister al lang naar Het Theater van het Sentiment en doe sinds een jaar of drie mee aan de spelletjes. Dat betekent vier keer per jaar meedoen, eens in de drie maanden. En tot nu toe is het me steeds gelukt om snel de prijs(zen) te winnen. Ik ga daar dan wel voor zitten en wil er zo snel mogelijk vanaf zijn. En dan is het een kwestie van a) het antwoord weten op de vraag en b) in de uitzending komen.

Als de vraag wordt gesteld staat mijn mobiel al ingetoetst met het nummer, alleen nog een knopje indrukken. Niet te vroeg bellen, want dan wordt er niet opgenomen. Timen. Als ik de vraag hoe dan ook niet weet, dan bel ik niet. Valt er nog wat te gokken, dan bel ik wel. Soms kom ik er dan niet doorheen, of word ik als een volgende kandidaat in de wacht gezet. En dan weet je voorganger het juiste antwoord. Kun je weer ophangen.

Het gaat mij niet om de miniatuurvoertuigen en de extra prijzen. Het gaat om het meedoen en winnen. Omdat anderen ook graag winnen. Soms hoor je dezelfde mensen ook regelmatig voorbij komen met steeds foute antwoorden. Moeilijke beslissingen: wachten of toeslaan, gokken en er doorheen komen.

De laatste keer was een paar weken geleden. De vraag wordt gesteld over 1966. Wie was toen de minister zonder portefeuille van ontwikkelingssamenwerking? Geen idee, maar ze lieten eerst nog een fragment van zijn stem horen uit een gesprek. Dat gaf enige tijdwinst en ik typte achter de pc gelijk -minister ontwikkelingssamenwerking 1966- in. En in de eerste blokjes van Google zie ik de naam Bot staan. Het gesprek is afgelopen en ik druk op mijn mobiel. Moeilijke vraag en ik ben er snel bij. Gelijk als eerste kandidaat in de uitzending. En zonder Google te noemen zeg ik dat het de vader is van een latere minister van buitenlandse zaken, de heer Bot. De Renault 4, baby blue, gewonnen.

Toen nog ronde twee, het muziekfragment raden. 1966. Moet een makkie zijn. Nog een hele afweging achteraf en ik kies verkeerd! Ik kies nota bene voor een nummer van The Doors. Ik weet dat dat later is, maar toch...

Enfin. Opgehangen en mijn hartslag kon weer omlaag.

Ik vind Jaar in Jaar uit, nog steeds een heel aardig spelletje. Ook al mag je niet meedoen. Wel jammer dat ze steeds meer kroonjaren uit het recente verleden maken en steeds minder uit de jaren zestig.

-

En ik heb dus toen gelijk gebeld naar De Gouden Greep om mijn ongenoegen kenbaar te maken en dat de kandidaat bij vraag een al had moeten afvallen, zeker bij vraag twee. Krijg ik een bitse vrouw van de EO aan de lijn. De jury had anders en terecht beslist. Goedenavond mevrouw.

Enfin.

Opgehangen en mijn hartslag kon weer omlaag.

;-)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl