RAY II



--------------------------------------------------------------------
Date: Mon, 26 OCT 1998 01:10:46
From: Raymond Crott 
Newgroups: nl.culinair
Subject: Re: R en R [ was Re: alcoholvrije wijn en oesters met azijn ]
--------------------------------------------------------------------


Man wat loop jij over van eigenwaan!
Jou literair geknoei is zo mogelijk nog triestiger dan je 
grootheidswaanzin. Het erge is dat je ongelooflijk dom bent 
en dat niet beseft. Maar geen getreur wij hier ALLEN beseffen 
het wel. Laat me raden: je bent alleen, door iedereen in de 
steek gelaten, je hebt geen leven, niemand die van je houd en 
daardoor heb je zwaar last van een minderwaardigheidskomplex?
Ga deskundige hulp inroepen en laat de boel hier gerust.

Raymond

DirkJan Vos heeft geschreven in bericht ...


> Nl.culi's only!


> From: Ria 
> Newsgroups: fido.belg.keuken, nl.culinair, nl.gezondheid.medisch,
> nl.gezondheid.voeding
> Subject: alcoholvrije wijn


> Op het busje staat geschilderd:

>               Ryamond en Ria
> Oesters in 't zuur   *   Wijn zonder alcohol



                      ***


--------------------------------------------------------------------
Newsgroups: nl.culinair
Date: Thu, 29 Oct 1998 15:51:33
From: DirkJan Vos 
Subject: Re: R en R [ was Re: alcoholvrije wijn en oesters met azijn ]
--------------------------------------------------------------------

OESTERTIP: In het zonovergoten Zuid Frankrijk, vlakbij de Spaanse 
grens worden oesters gegeten in combinatie met ultra scherpe, rode 
knoflookworstjes: eerst neem je een harde hap van de vlammende worst 
en dan doof je dat met de zachte ziltheid van de oester. En zo ga 
je net zolang door tot de oesters of de worst op is. Wel een aardige 
dialectische provocatie. Wat jij Ray?

Maar laat ik er niet omheen praten. Vorige week maakte
ik dus kennis met onze Vlaamse vrinden Ray en Ria 
(ja, die van dat witte bestelbusje). En Raymond
was al zo furieus als een spaans rood peperworstje
in verband met die oesters en azijn, en toen koppelde
ik 'm ook nog eens aan Ria met haar alcoholloze wijn.
Afijn. Maar het R & R draadje was mijn geimproviseerde
toetje na een dag in de keuken staan. En ik had overigens
nix gedronken hoor, zelfs geen wijn zonder alcohol.
KOOKREGEL NUMMER 2: drink nooit alcohol tijdens het
koken wanneer je voor gasten kookt! Wees ook matig
tijdens het eten. Pas als iedereen weer weg is, de
boel is opgeruimd en afgewassen, dan mag er genoten
worden van een lekker glas, al dan niet in combinatie
met nog een paar achtergehouden liflafjes om zo
genoeglijk terug te blikken op een culinaire dag...
Vandaar dus dat ik Ray in een visioen voor me zag.
Samen met Ria...

;-)

Op Sun, 25 Oct 1998, Raymond Crott schreef:


> Ik heb lak aan soaps, en als ik al soaps zou willen 
> ga ik voor de buis zitten.


Of voor je beeldscherm.  


> Eerlijk gezegd heb ik zo het vermoeden dat bijna iedereen 
> meer interesse heeft in het culinair aspekt van deze nieuwsgroep.


'Bijna iedereen', net als met Estelle, die wist stellig dat *iedereen* 
van nl.culinair wilde dat ik zou ophoepelen. Laten we 't er maar op 
houden dat iedereen minus een er een andere smaak op nahoudt. En op die 
ene, zij weet zelf wel wie ik bedoel, richt ik me dus verder maar een 
beetje...

> Om hen dan ook niet te vervelen  met ons wederzijds gemekker 
> hou ik het reply'n aan jou dan ook voor bekeken.

Tja, en dat was dan nog 't ergste. Raymond kwam er pas de volgende 
dag achter wat ik met hem en Ria had gedaan. En hoe zou 't met Ria gaan?

> PS; brokje info: 

Ik hou erg van brokjes. Wist je dat een oester kwa massa voor het 
grootste gedeelte bestaat uit de lever?

> er zijn nogal wat mensen die niet zo gek zijn op oesters.

En er zijn nogal wat mensen die er wel mee weglopen... Zo hou ik 
bijvoorbeeld niet van gebakken bloedworst. Daar zijn er wel meer van, 
net zo goed dat ik ook mensen ken die gek zijn op gebakken bloedworst. 
Maar als je iets niet lust, dan ga je dat toch niet eten? Wel eens van 
Het Grote Kookboek van Absurdistan gehoord Ray? Daar staan ook 
'lekkere' recepten in voor gerechten die mensen niet zo lekker vinden.

> Zij lusten die blijkbaar wel liever met die sjalot saus. 

Ook al doe ik een appelmoessaus, een sjalotsaus of een weet-ik-wat-voor-saus
over gebakken bloedworst, dan lust ik 't nog niet. Hou je niet van kaviaar,
prak er dan een ons basterdsuiker door [bron: Grote Kookboek uit Absurdistan].

> Zo valt er niemand uit de toon. 

Ah, nu komt het capucijneraapje uit de mouw: dat dan niemand van de 
familie uit de toon valt: 'Doe niet zo ongezellig Ria, neem dan een 
oester in sjalotsaus? Je drinkt al geen glaaske mee, en dan ook nog 
gaan miezemuisen over ik lust geen oesters. Hier in sjalotsaus, dan 
proef je geeneens meer dat je een oester eet'. En hoe zou 't overigens 
met Ria gaan. Trouwens; en dan zeggen ze wel eens dat belgen dom zijn, 
maar Ria lijkt mij een behoorlijk uitgekookt tiep.

> Trouwens; die befaamde saus is nogal algemeen. Ik heb me laten
> informeren bij sommige restaurants (hier in Belgie) en ze kenden 
> het bijna allemaal. 

Alsof iets dat algemeen is dan ook direct goed of lekker is. En dan 
'sommige restaurants'. Hoeveel? Een stuk of drie en dat daar in ieder 
geval een restaurant(33,33%) er nog nooit van gehoord had? En je wekt 
een beetje de indruk alsof je die saus kent. Maar goed je schreef ook 
dat je dacht dat er 'iets' aan ontbrak. En dan zal ik je nu onderwijl 
even helpen Raymond, aan een oestersaus met azijn:

- vocht uit de oesters (oesters dus eerst openmaken!)
- een scheutje lichte, witte, wijnazijn.
- al dan niet gefruitte, fijn gesneden sjalotjes
- wat gehakte peterselie
- wat geraspte Gruyere kaas
- eventueel een beetje creme fraiche (daarmee wordt 't een blanke 
  roomsaus, anders een heldere saus)
- optioneel wat zwarte peper
- geen citroensap


Meng alles in een verhouding naar eigens smaak en inzicht, door elkaar 
en klaar is kees. Je kan de saus ook goed gebruiken voor gegratineerde 
oesters. Haal dan de oesters uit de schelp doe er wat van de saus in, 
leg de oester terug, weer een beetje saus erover, eventueel nog wat kaas 
erover en tot slot even grillen onder de bakoven. Wisten jullie trouwens 
dat een oester wel enkele tientallen miljoenen eitjes per jaar legt?

> Of je het nou lust is uiteraard een andere zaak. 

Het lijkt mij de kern Ray van lekker eten.

> Smaken verschillen en wat de boer niet kent lust ie niet. 

Het is niet een kwestie van niet lusten, maar een van niet willen. 
Ik ga toch niet iets wat al heel lekker is verpesten door er van alles 
doorheen te roeren om, ik noem maar een dwarsstraat, niet uit de toon 
de vallen? Ik wil gewoon lekker eten, en liever zonder iets dan met iets. 
En wat de boer niet kent? Precies, laten al die bange oesterfoben het 
maar eens zonder sjalotsaus proberen...

> Ik zie hier ook eens dingen staan die ik nogal dubieus vind, 
> maar dat geeft mij het recht niet om er idioot commentaar op 
> te geven. 

Het is geen kwestie van 'recht', ik beschouw 't als een plicht Ray! 
Maar ja, smaken verschillen.

> Ik ben Escofier niet, en dat is niemand hier vrees ik.

Je onderschat me Ray.

;-)

Groet,

DirkJan

*

OESTERTIP: Ik schreef al net dat je *geen* citroensap door een 
oestersausje moet doen. Er zijn drommen domme mensen die oesters 
zonder saus maar wel met wat citroensap eten. Dat is nergens voor 
nodig. En weet je hoe die citroenmythe de oestercultus is binnengeslopen? 
Dat komt omdat vroeger, vanaf de 17e eeuw, oesters over lange afstanden 
werden vervoerd. En om te kijken of de oesters nog vers en niet bedorven 
waren testte men de eerste oester door er een paar druppeltjes citroensap 
over te gooien. Werd de kleur grijs, dan was de oester niet vers meer en 
bleef de kleur helder, dan konden ze gegeten worden. De andere oesters 
werden dan zonder citroensap gegeten.

**

Bij de diabolische oester/worstcombinatie wordt overigens rode wijn 
gedronken!

***

Sommige tongen fluisteren wel eens dat het eten van oesters een 
zware erotische connotatie heeft. Ik kan dat volmondig bevestigen; 
oesters eten is behoorlijk geil (vooral als je een beetje flink 
dooreet).