RIA


--------------------------------------------------------------------
Newsgroups: fido.belg.keuken, nl.culinair, 
            nl.gezondheid.medisch, nl.gezondheid.voeding
Date: Sat, 24 Oct 1998 22:38:53
From: DirkJan Vos 
Subject: Re: alcoholvrije wijn 
--------------------------------------------------------------------


Op Sat, 24 Oct 1998, Ria schreef:


> Wie van wijn houdt maar de alcohol niet wil, kan een 
> eenvoudige methode gebruiken om de alcohol uit te filteren.

Pardon! Hier kom ik zo even op terug. Hier moet ik even een half
uurtje over nadenken.

Groet,

DirkJan

Eerst oesters en azijn en nu wijn zonder alcohol...
Ik zie nu ook dat 't gepost is op fido.belg.keuken.
Maar Ria lijkt mij niet zo iemand die grapjes maakt.
Ik denk dat ik voor een replaai even een flesje ga
opentrekken: wijn zonder alcohol...

... chocolade zonder cacoa
.. ranja zonder limonade
.boerenkool met worst zonder worst

Kennen jullie het kookboek uit Absurdistan?


--------------------------------------------------------------------
Date: Sat, 24 OCT 1998 13:40:52 +0200 
From: Ria 
Newgroups: fido.belg.keuken, nl.culinair, nl.gezondheid.medisch,
           nl.gezondheid.voeding
Subject: alcoholvrije wijn 
--------------------------------------------------------------------


Wie van wijn houdt maar de alcohol niet wil, kan een eenvoudige 
methode gebruiken om de alcohol uit te filteren.
Opwarmen tot de wijn lichtjes begint te schuimen en dan meteen 
van het vuur. Afkoelen in koud water en overgieten in de fles. 
Kurk erop en een dag laten rusten.
De wijn houdt zijn smaak, aroma en ook een lichte spirit 
(te vergelijken met schuimwijn). Het alcoholgehalte
blijft binnen de natuurlijke grens en verhoogt het plezier. 

Van nu af aan een hele avond leuk wijndrinken zonder
roes of kater. En je bent ook geen spelbreker meer op feestjes.

Ik heb wel moeite met witte wijn, omdat die meer suiker bevat 
die er ook uitgefilterd wordt, wat bij goedkope wijn een verzuurde 
smaak geeft. Alleen met merkwijn blijft het resultaat goed, 
maar je kan je terecht afvragen of het resultaat opweegt 
tegen de prijs.
Ik houd het dus bij goedkope, Europese bulkwijn in 
tweeliterflessen (bij Aldi heel goedkoop). 

Wie de echte alcoholvrije wijn heeft geproefd zal het er met 
mij eens zijn dat die ten eerste veel te duur is en ten tweede
bijzonder mager uitvalt wat smaak betreft.

Ik ben benieuwd om je reactie. Vooral uit medisch standpunt: 
blijven de medische voordelen behouden? (hart, vaten, cholesterol).

Ria



Goeimorgen bakker...

DJ

--------------------------------------------------------------------
Newsgroups: nl.culinair
Date: Sun, 25 Oct 1998 01:05:45(MET DST)
From: DirkJan Vos 
Subject: R en R [ was Re: alcoholvrije wijn en oesters met azijn ]
--------------------------------------------------------------------


Nl.culi's only!

--------------------------------------------------------
From      : Ria 
Newsgroups: fido.belg.keuken, nl.culinair, 
            nl.gezondheid.medisch, nl.gezondheid.voeding
Subject   : Alcoholvrije Wijn
---------------------------------------------------------


Soms lijkt het alsof usenet een droom is, een droom zonder
werkelijkheid. Ik bedoel, ik hou erg van sprookjes en van
bijvoorbeeld science-fictionfilms. Het meest wonderlijke
vind ik dan wel eens achteraf hoe je zelf bereid bent
om alle onmogelijke premissen van het drama te aanvaarden
om vervolgens vrij in het verhaal op te gaan. Dat is een
mooie vorm van escapisme. Bijna een ultieme vorm.
Maar dat zijn dus sprookjes en verzinseltjes, maar dan
de werkelijkheid. Neem bijvoorbeeld Ria. Of Raymond. We mogen
aannemen volwassen mensen, we hebben 't niet over kinderen
van onder de 14, vast niet. De een post eerst dus over
oesters en azijn, en de ander over een recept voor wijn
zonder alcohol... Wie neemt nu wie in de maling? Ik, of
Raymond en Ria?

Moet je je voorstellen; het echtpaar Raymond en Ria. Raymond 
zit in de oesters met azijn en Ria in de alcohol met, sorry, 
in de wijn zonder alcohol. En nu hebben ze elkaars krachten 
gebundeld in dit verstandshuwelijk en sindsdien rijdt er in 
de Belgische plaats Schenk een klein wit busje rond waarmee 
het echtpaar het Vlaamse platteland aftoert voor party's, 
recepties, feesten en trouwerijen.

Op het busje staat geschilderd:


                    Raymond en Ria

    Oesters in 't zuur   *   Wijn zonder alcohol


Ze zijn de succesnummers overal waar hun busje de
straat indraait. Door weer en wind, ziekte of
tegenslag, altijd staan Ria en Ray overal klaar,
om, always with a smile, hun waren en kunsten
aan de man te brengen: hij met z'n oesters zij met
haar wijn. En dan daarna, of tussendoor de demonstraties.
Precies, hij demonstreert hoe je oesters in 't zuur moet
leggen en zij, Ria, vertelt dan een verhaal over haar
vernuftige uitvinding om alcohol uit wijn weg te filteren.
Toveren is eigenlijk meer 't woord. Ria tovert wat lekkers 
weg [doe het nou niet Ria, doe dat gas uit. Die fles kostte
drieendertig gulden!], en Ray kilt een zeedierdiertje in 
zoutzuur [Ay, Ay, Ay...:( ). Zo'n act. Dus je denkt dat 
wordt lachen met Ray en Ria zo achter de schermen. Maar
nix hoor. Ray en Ria lachen prive de laatste 23 jaar al
niet meer met elkaar. 'Al drieentwintig jaar en precies
drie maanden -vandaag- doen Ria en ik dit werk, jawel.
En nochthans heb ik nooit ene klacht mogen bekomen
van niemand niet over mijn schone azijnzure saus. 
Nooit geen ene keer...'

En toen hield ik er maar even mee op, want hij begon
me al gelijk te beschuldigen dat ik dan zeker zo'n 
noordstedelijke frituurvetvreter zou wezen. En ik zei, 
kalm nu maar Ray.
Rustig aan. Neem anders even even lekker glaasje wijn.
Wil jij ook wat drinken Ria?
Wat drink jij Ria?
Wat...
Ik versta je niet...
Met of zonder...
En toen werd het even stil.

Ria in haar folder:

> Wie van wijn houdt maar de alcohol niet wil, kan een 
> eenvoudige methode gebruiken om de alcohol uit te filteren.

Ik ken ook zo'n methode, en die is veel goedkoper. En veel
eenvoudiger. Dat je dat niet ziet Ria.

> Opwarmen tot de wijn lichtjes begint te schuimen en dan 
> meteen van het vuur. Afkoelen in koud water en
> overgieten in de fles. Kurk erop en een dag laten rusten.

Kun je je dat voorstellen: Beste mensen. En nu een recept 
voor een, let op, lekker, glaasje, koud bier. Maar dan een 
gezond biertje zonder al die nare bijwerkingen van alcohol. 
Bier zonder alcohol. 

En dan is 't recept dat je 24 uur van te voren een flesje 
bier moet open maken, zeg een beugelflesje Grols, kost geloof 
ik 1 vijftig zo'n flesje. Dan giet je 't Grolsje in een pan, je 
laat 't een half uur flink inkoken, zodat je amper een glas, 
gelig water over hebt. Stel 't dan vervolgens nog eens 24 uur 
bloot aan de zuurstof en drink het dan afgekoelde flesje de 
volgende dag op... 
En vergeet vooral niet om er *geen* dop op te doen.

Of ben ik nu gek?

Ria gaat verder:

> De wijn houdt zijn smaak, aroma en ook een lichte spirit 
> (te vergelijken met schuimwijn). 

Schuimwijn?

> Het alcoholgehalte blijft binnen de natuurlijke grens en 
> verhoogt het plezier. Van nu af aan een hele avond leuk 
> wijndrinken zonder roes of kater. 

Ja, dan kan je beter bij Ria op bezoek gaan. Dan heb je
een leuke avond binnen de natuurlijke grens, en laten we
wel wezen, Ria is met haar apparatuur van harte welkom
op menig gezellige feestavond. Van nu af aan, kom op
allemaal, we gaan met z'n allen vanaf vanavond aan
de wijn zonder alcohol. You're kidding Ria. Of word je
ergens gevangen gehouden door een geheim kerkgenootschap?


                 Raymond en Ria
  Oesters in 't zuur   *   Wijn zonder alcohol


Ik zei al net tegen de mensen hier op nl.culinair, 
dat jullie zelf zo weinig lachen. En toen zei ik natuurlijk
gelijk, Ria is zo depressief door die obsessie met die wijn
zonder alcohol en Ray vanwege dat zuur en die oesters.

> En je bent ook geen spelbreker meer op feestjes!

* ploink *

(sprakeloos mode) Dat is een aanprijzing; Nodig Ria en Ray bij 
u thuis uit. Succes verzekerd. Ik had geloof ik toch al gezegd 
dat 't van huis uit succesnumers waren? Nee, geen enkele spelbreker 
meer op feestjes door Ria's toverdrank.
Besides: Psstt...; Ik heb Ria en Ray beloofd
om met geen woord te reppen over de demonstraties die ze toen voor 
mij hebben gedaan. En dat heb ik beloofd. En ook Ria mag ik hier niet 
aan het woord laten. Ik kan alleen maar zeggen dat het eigenlijk te
bizar voor woorden is wanneer ik hier zou gaan beschrijven wat er dus
toen allemaal feitelijk gebeurde.

> Ik heb wel moeite met witte wijn, omdat die meer suiker 
> bevat die er ook uitgefilterd wordt, wat bij goedkope
> wijn een verzuurde smaak geeft. 

Niet alleen de alcohol lost op, ook de suiker en de smaak.
En alleen bij witte wijn valt 't procede tegen? En hoe
staat het met de rode? Ik weet gewoon van gekkigheid niet wat voor
vraagtekens ik bij deze onzinpotporie moet zetten; te kust en 
te keur, het is eten en drinken tegelijk.

> Ik heb wel moeite met witte wijn, omdat die meer suiker 
> bevat die er ook uitgefilterd wordt, wat bij goedkope
> wijn een verzuurde smaak geeft. 

Dank je wel voor tip Ria, ik bedoel, dus dan zou ik juist dure flessen
wijn moeten kopen(koken!), omdat bij goedkope wijn het hele wezen van
de drank er uit wordt gefilterd; Ria de tovenaarsleerlinge van de
uitvinder van het buskruit en het klosje zwarte garen: wijn zonder
alcohol. Ik bedoel, dan volstaat net zo goed de eerste de beste
goedkope druivenlimonade van Albert Heijn. [ Heb ik toevallig
vanmiddag van mogen proeven in de Albert Heijn. Een dame serveerde een
huismerkversie van een pak rood en een wit fruitdruifje. Ik mocht van
beide smaken proeven. Wel lekker fris, maar imo te zoet. ] Luister je
nog Ria?

> maar je kan je terecht afvragen of het
> resultaat opweegt tegen de prijs.

Dank je wel Ria, voor 't advies. Vanaf nu af aan
gaan we nooit meer wijn zonder alcohol drinken of
zelf brouwen. Kijk dan heb je een recept voor het
Grote Kookboek van Absurdistan.


> Ik houd het dus bij goedkope, Europese bulkwijn in 
> tweeliterflessen (bij Aldi heel goedkoop). 

En nou weer ineens lekkere non-alco-wijn brouwen uit hele goedkope
bulkwijn? Wat bedoel je nou? Of drink je die dan maar, met alcohol?

> Wie de echte alcoholvrije wijn heeft geproefd zal het er met mij 
        !^^^^^!
> eens zijn dat die ten eerste veel te duur is en ten tweede
> bijzonder mager uitvalt wat smaak betreft.

Bedoel je een bestaande aloholloze wijn, net zoals de biertjes
zonder ballen van Bavaria of Amstel? Ik snap er nix meer van.

> Ik ben benieuwd om je reactie. Vooral uit medisch standpunt: 
> blijven de medische voordelen behouden? (hart, vaten, cholesterol).

Pardon?

Je bedoelt, omdat je geen wijn, alcohol mag drinken en dat toch wel
weer eens moet proeven, dan zou je de vraag kunnen stellen of iemand
dan z'n wijn thuis mag uitkoken om 's avonds toch een glaasje, nep,
alcoholloze wijn te kunnen drinken, eigenlijk, zo genaamd, alsof... ?
Op die fiets Ria? 

Bedoel je dat?

(frons mode) En heet 't dan ook nog wel wijn, wijn zonder alcohol?

[ ALERT! benzine bijna op ALERT ]

Medisch standpunt? Wat is dit nu voor een aap uit de mouw? De 
geneeskrachtige bijwerking van wijn in het algemeen en die van 
uitgekookte bulkwijn in het bijzonder? Zou een gewoon vers, koel 
glaasje fruitdruifje van Appie Heijn dan ook
niet ten principale te verkiezen zijn boven de absurde receptuur van
jou, Ria...? En het is ook nog zovele malen goedkoper. Doe desnoods
een vitamine pilletje en een heel klein scheutje alcohol door je
fruitdruifje, maar -tussen jou en mij gezwegen Ria- wat jij hier
suggereert is natuurlijk wel geplukt uit het Grote Kookboek van
Absurdistan. Ken je, kennnen jullie, dat kookboek niet? Nee echt niet?
Dat kookboek met die recepten voor witte chocolademous, zonder witte
chocola en zelfs zonder moes. Dat is een gek recept. Of kennen jullie
dat recept niet van die Limburgse gehaktbal zonder gehakt? Dat is echt
een wonder van kookvernuft, hoe je dan die ballen eerst gewoon met
gehakt, rund, half om varken, geit, maakt allemaal nix uit, hoe je dan
gewoon die ballen eerst gewoon moet draaien en bakken, en dat je dan
na het bakproces  de gehaktbal van zijn ballen gehakt gaat ontdoen. En
dat je dus daarna iets  op je bord krijgt waar bij nadere inspectie en
proeve inderdaad blijkt dat 't om een gehaktbal zonder nog maar een
pixeltje gehakt blijkt te gaan. 

- Oeps de motor scheidt er bijna mee uit -

Ria: het middelpunt van iedere party omdat zij vanavond voor iedereen
Ria's Portugese sherry-zonder-alochol stoomcursus gaat geven (en dan
daarna, dat Ray ineens in een Zorropak als Sandeman tevoorschijn
schiet. 'Da's machtig mooi,' zegt Ray, 'als die vrouwen dan toch even
schrikken. En Ria speelt in mijn demonstratzie de Kleine Zeemeermin,
de heks dan natuurlijk, maar wel verkleed als een zeemeermin, zeg
maar, zij is dan de vrouw die mij de mand met oesters komt aanrijken.
En dan doen we daar een instructief dialoogje over... Jawel, Zo
van...'

Laat maar even Ray. We snappen 't wel.

Veel succes met jullie nummers.

> Ria

Groet,

DirkJan


En de Zangeres Zonder Naam is dood gegaan.
Dat was ook een smartlap op zich die vrouw.

En nu vragen jullie je af wat heeft dit alles
met nl.culinar te maken? Dat is heel simpel,
want Ria en Ray vinden elkaar al zolang omdat ze
beiden zo van lekker eten en een lekker glaasje
houden; zij houdt van zijn oesters en hij een
heel klein beetje van haar wijn...

;-)

En nu heb ik trek in een groot bord kleffe
witte rijst met krokante jonge varkentjes babi pangang.
En dan wil ik daarbij drie sauzen in drie aparte bakjes:
een rode zoetzure saus
pindasaus
en heeft u ook satesaus?

En ober...

Doet u alvast maar een koud biertje vooraf
en heeft u vandaag ook verse kreeft?

En Els, ik hoor nu net Sinatra, net na de klok
van 1 bij de Avro Radio. Glaasje wijn en dan
een paar lekkere oesters. Zonders saus, dat wel
Els. Dat je daar rekening mee moet houden.