( klik op logo voor HOMEPAGE )

Recept originele Surinaamse roti (kip)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Twitter

Er is een kleine Surinaamse toko in Amsterdam (Basnoe, Krigerplein) die een heerlijke verse roti-kip bereidt, maar dat is een uitzondering, want veel Surinaamse zaakjes verkopen roti met diepvries-sperziebonen, en/of kipfilet. En dan mankeert er nog meer aan. Dat is allemaal niet de bedoeling en het beste recept is om een goede roti-kip zelf te maken. De roti-bladen zou je ook zelf kunnen maken, maar koop ze kant en klaar, dat is makkelijk en ook raadzamer. Maar de rest, die maak je zelf.

Ingrediėnten voor drie personen

§ Drie roti-bladen
§ Een hele kip in stukken gehakt
§ Twee uien
§ Drie teentjes knoflook
§ Zes aardappelen, ongeveer
§ Drie eieren
§ Een bos kousenband
§ Een zakje Indiaase kerriepoeder massala
§ Twee madame-jeanette-pepers
§ Een bouillonblokje
§ Madame jeanettesambal - geel (of rood)

Je hebt verder wel een grote braadpan nodig of een koekenpan met daarnaast een grote hoge kook-soeppan.

Maar eerst de boodschappen. Ga naar een poelier, of islamslager en laat een hele kip in negen stukjes hakken. Koop een zakje aardappelen, eieren en bouillonblokjes. Bezoek een Surinaamse toko voor de kousenband, de massala, de Madame Jeannete en niet te vergeten drie roti-bladen. Dan kun je aan de slag.

Bestrooi de stukken kip met veel massala en braadt ze aan in ruim olie of boter. Steeds keren en na tien minuten op een zacht pitje. Voeg gelijk gesneden halve uitenringen toe en laat mee bakken. Ook de teentjes uitgeperste knoflook. Schil de aardappelen en snij in tweeėn. Kook de drie eieren in een pannetje water in 12 minuten zodat ze zijn hardgekookt. Blus de kip af met wat water. Snij de lange slierten kousenband in stukjes van zo'n vijf centimeter.

Zet nu een grote pan op het vuur, of gebruik de braadpan. Nog een scheut water erbij voor de noodzakelijk jus. Hevel de kipstukken en het braadvocht over en voeg de aardappelen toe en de kousenband. De aardappelen moeten nu net onder water staan met alles erbij. Verkruimel het bouillonblokje en voeg ook de twee madame-jeannette-pepers toe. En nu zo'n half uur rustig laten sudderen, stoven en zachtjes borrelen. De roti is klaar en gaar als de aardappelen al dente zijn. Prikken met een vork.

De eieren kun je nu apart frituren, maar is niet noodzakelijk. De hardgekookte eieren kunnen nu op het laatst ook in de pan. Haal op het allerlaatst de pepers uit de roti.

De roti-kip is klaar en er kan worden gegeten. Zet de grote pan op tafel en verwarm in een boterhamzakje de drie roti-bladen in de magnetron tot ze goed heet zijn. Het roti-blad serveer je naast het bord. Op een groot bord voor eenieder drie stukjes kip, vier stukken aardappel een ei en de kousenband met voldoende jus. Die jus is essentieel, net als de Madame-Jeanette-pepers en het bouillonblokje. Dat is echt Surinaams, smaakverhogend en smaakbepalend. Tast toe.

De rotibladen kun je eventueel nog bestrijken met (gele) Surinaamse madame jeanettesambal.

En dan is het eten geblazen. Je scheurt een stuk van een roti-blad af en probeert van alles van de roti erin op te nemen; van alles wat. Het ei apart misschien en ook nog wat te kluiven van de kip. En natuurlijk de lekkere en rijke jus. Een heerlijk gecombineerd genoegen van diverse smaken en texturen wat een feest is voor de liefhebber. Geen bestek nodig; je handen en je mond doen het werk. Wel servetten en bij voorkeur met een koud glas bier.

Njang swietie. Eet smakelijk!

[ En als je overhoudt, bewaar dan nog wat voor 's avonds laat of de volgende dag. En dan kun je -vooraf- beter een paar extra roti-bladen kopen. ]

PS. Je kan de roti ook prima vegetarisch maken en dan de kip vervangen door grote gebakken tahublokjes. Even goed marineren in madame jeanettesambal.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )