( klik op logo voor HOMEPAGE )

Schaatspret in Den Haag

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Ik heb zo'n vijftig winters meegemaakt. De meeste ben ik vergeten, maar soms zijn er nog wel herinneringen aan een strenge winter waarin je kon schaatsen, in Den Haag. Dat kon lang geleden ook al, bijvoorbeeld op de Hofvijver. Ook tegenwoordig mag je op eigen riscio op de Hofvijver schaatsen. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, goed dat het mag. Begin 2009 is er nog aan de zijde van de Lange Vijverberg een kunstijsbaantje aangelegd.

Schaatstafereel Hofvijver- Adam van Breen - rond 1618 - Op de voorgrond pronkt een rij hoogwaardigheidsbekleders waarin onder meer Frederik Hendrik van Oranje, zijn halfbroer prins Maurits en veldmaarschalk Ernst Casimir zijn te herkennen. In deze tijd zat Johan van Oldenbarnevelt in de Gevangenpoort - Collectie Haags Historisch Museum

Ik heb als kind in het midden van de jaren zestig leren schaatsen met een stoel op het ijs op de Haagse Bosvijver, tussen de Bezuidenhoutse en Benoordenhoutseweg. Het waren vaak lange, heerlijke dagen met op het ijs een koek en zopie. Gloeiende wangen en ijskoude tenen.

Schaatsgezicht op de Haagse Bosvijver - Louis Apol (1850-1936)

In de jaren zeventig heb ik als tiener geschaatst op de ondergespoten tennisbanen van tennispark Mariahoeve en van tennispark de W.W. in Benoordenhout. Heerlijke middagen en avonden aan het zwieren en cirkelen rond de meisje met rode koontjes op hun wangen en op witte kunstschaatsen. Ze schaatsen in slierten en houden elkaar vast met een schaatbeschermer. Later kon je niet meer schaatsen op tennisbanen, te onrendabel en de banen werden te zwaar beschadigd. Als kind ben ik nog een keer met mijn vader naar een ijshockey-wedstrijd geweest van het Haagse Hijs Hokij. Was dat niet in de Houtrusthallen? En toen kwam er de Uithof in 1973. Met een ijshockey-hal en een grote buitenbaan. Ik ben er geweest, maar ik vond het er niet gezellig. Schaatsen moet je in of buiten de stad doen op natuurijs, heb ik ook gedaan en ik heb aan de muur van mijn woonkamer nog een medaille van de Molentocht hangen.

De winter van 1979 was echt heel koud en memorabel, je kon zelfs op straat schaatsen, wat ik toen ook heb gedaan. Uit dat jaar, of wat jaren daarna, herinner ik me ook nog goed dat een groot deel van het grasveld van het Zuiderpark werd opgespoten om op te schaatsen. Ben daar een keer heen gegaan met mijn ijzers. Daarna heb ik in Den Haag de schaatsen niet meer ondergebonden.

IJspret op de Hofvijver 2009 - (c) Roel Wijnants

Mijn ideale koek en zopie (op een besneeuwd schelpenpad van de Lange Vijverberg) voor een dagje schaatsen op de Hofvijver is voor mij:

koek en zopie

warme chocolademelk met slagroom
gevulde koeken
erwtensoep
broodjes bal gehakt met mayo
glühwein

En met opgewekte kermismuziek uit een paar grote speakers ...

(Zopie (‘zoopje, soopje of sopie’) is een oud woord voor borreltje. Het was in de 17e eeuw een 'duivelse' schaatsmix van bier, rum, eieren, kaneel en kruidnagels.)

Hopelijk blijft het stevig vriezen en kan er weer geschaatst worden in de stad en op de Hofvijver. Haal je ijzers alvast uit het vet. IJspret in Den Haag.

De mazzel!

MobyDirk

+

Amsterdam - 3 februari 2012 - Den Haag - 1960 - Voor hofstijl.nl # 5

IJspret in Den Haag - 3 februari 2012 - # 5

+

Willem-Alexander vroeg zijn Máxima in januari 2001 tijdens een privéschaatsles op de Bosvijver bij Huis ten Bosch ten huwelijk. ,,Het was een mooie vrijdagmiddag en ik dacht Máxima moet toch leren schaatsen”, zei Willem-Alexander over het aanzoek. ,,Wat is er nou Hollandser dan schaatsen?”

+

'1917 - Koningin Wilhelmina leert prinses Juliana schaatsen op de ijsbaan van de Haagsche IJsclub in het Bezuidenhout' - Foto Vereenigde Fotobureaux, collectie Haags Gemeente-archief

+

Wintergezicht op de Hofvijver - Anton Pieck

(ontvangen van het Haags Historisch Museum)

+

Update - 12 februari 20-21. De eerste schaatstdag van de corona-winter op de Hofvijver viel al aan het begin van de middag in het water.

+

Koning Willem-Alexander is op zondag 14 februari 20-21 (Valentijnsdag), ruim twintig jaar na dato, opnieuw op zijn knieën gegaan voor koningin Máxima. De koning deed dat op precies dezelfde plek als toen: op de bevroren Bosvijver bij Huis ten Bosch.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )