Wim T. Schippers

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Mijn drie grote, Nederlandse humorhelden waren, in de juiste volgorde: Wim T. Schippers, Kees van Kooten en Freek de Jonge. Freek de Jonge zag ik in het theater, Kees van Kooten heb ik ooit zien voorlezen in Diligentia en ik heb hem eenmaal zijn planten buiten zien begieten voor zijn huis in Amsterdam aan de Amstel. En ik heb hem ooit daarvoor, begin jaren tachtig, nog een keer kort gesproken toen ik twee boeken liet signeren op een boekenmarkt op het Centraal Station in Den Haag. Hij schreef in één boek nog wat extra's.

Wim T. Schippers zag ik voor het eerst en het laatst op een zomeravond, eind jaren negentig. Hij stond bekend als een lastige man, en dat had ik jaren ervoor - indirect - zelf ondervonden toen hij twee maal een uitnodiging weigerde voor het bijwonen en opvrolijken van een retro-avond in Den Haag over zijn werk uit de jaren zestig en zeventig die ik in Den Haag organiseerde. Ik sprak zijn vrouw aan de telefoon en die zei dat Wim niet aan de lijn wilde komen, nergens voor.

Ik was een actieve liefhebber van zijn hele oeuvre.

Eind jaren negentig woon ik vlakbij de Magere Brug in Amsterdam. Ik ben aan het werk en als uitje ga ik regelmatig naar het café. Bij voorkeur naar café Krom in de Utrechtsestraat. Geen muziek, maar wel een ouderwets café met klein terras. De bediening loopt rond in zwarte pantalon en wit overhemd. Wie muziek wil horen kan bij de bar een kwartje vragen voor een paar nummers uit de jukebox. Een heerlijk buurtcafé voor iedereen. Maar het is er ook wel eens rustig. Zoals op die zomeravond en iedereen met vakantie is.

Het is een vrijdagavond en rond half zes ga ik naar Krom voor een biertje. Er is bijna niemand. Ik bestel een fluitje en loop naar de deur om nog even van het mooie weer te genieten. Er lopen wat mensen voorbij.

Ik kijk richting het Frederiksplein waar je door de bomen nog wat kan zien van de Nederlandse Bank. En ik zie op een tiental meters van mij vandaan Wim T. Schippers aankomen lopen. Leuk, en het verbaast me niet dat hij hier loopt, want hij wil dat het gebouw van de Nederlandse Bank plaatsmaakt voor een nieuw gebouw voor Cultuur en Volksvlijt.

Ik vermoed dat Wim T. Schippers zo voorbij loopt en dan zou ik weer naar binnen gaan. Om even na te genieten dat ik hem had gezien. Altijd leuk als je zo één van je grote helden voorbij ziet lopen.

Maar Wim T. loopt niet door. Hij geeft mij een knikje en loopt het café binnen. Ik draai me om en zie hoe Wim T. aan de bar gaat zitten, op de hoek. Verder een nagenoeg lege zaak. Het is klokslag 18.00 uur.

Om een lang verhaal kort te maken, ik heb vervolgens tot half twee 's nachts met Wim aan de bar gezeten en geouwehoerd. Over alles. Een mega-relaxt, hilarisch gesprek annex interview. Zeven-en-een-half uur lang. Veel pils, pils en als avondmaal hebben we ieder twee tosti's gegeten. Het klikte als een bord patat met mayonaise.

Vrijwel geen onderwerp en personage uit zijn rijke oeuvre bleef onbesproken. Maar ja, ik was ook een kenner. En we kenden gemeenschappelijke mensen, zoals mijn goede Haagse vriend Paul Rijperman die zijn eerste stripboek met Theo Uitenboogaard met Sjef van Oekel had uitgegeven ... En nog wat meer mensen ...

En ik maakte toch even een twistpuntje dat hij en Theo nooit een cent royalty aan Dolf Brouwers hadden betaald voor de strips. We kwamen er niet uit, maar Wim T. bleef aardig en beleefd.

En zo gingen de gesprekken over op andere onderwerpen. Zoveel dat ik na afloop alles bijkans was vergeten. Maar wel heel veel gelachen.

's Nachts na sluitingstijd namen we buiten nog luid pratend en kakelend op straat in de zomerse nacht afscheid en gingen ieder weer onze eigen weg. Ik naar het atelier van mijn ex waar ik tijdelijk woonde, hij naar zijn vrouw Ellen.

Een geweldige avond en legendarische herinnering, kwa memorabel.

__

Een paar maanden geleden hoorde ik dat veel radio-afleveringen van Wim T. Schippers ontregelende en hilarische programma Ronflonflon (1984-1991, woensdagmiddag 17.00/18.00 Hilversum 3 - VPRO) op cd waren verschenen. Maar nu las ik net dat het ook al een tijdje allemaal online staat. Bijna alle afleveringen op mp3 en vaak met draaiboek en veelal overal gedetailleerde beschrijvingen van de uitzendingen. Twee interessante links.

De Ronflonflon-uitzendingen

vpro.nl/ronflonflon

De vele aantekeningen van Lies Schrier

weblogs.vpro.nl/ronflonflon/category/aanvullingen-door-lies-schrier

Veel plezier.

__

Legendarisch waren ook de gesprekjes tussen Jacques Plafond en de filemelder van half zes. Dat liep later zo uit de hand dat filemelder Jelles Bode niet meer in de uitzending wilde komen. Hieronder een voorbeeld van zo'n gesprek, van de blog:

-

afl. 34 24.10 Vrouw van verkeersinfo en Plafond.

P Ja oh hoe is het op de A67, 4 km Leenderheide?
V Eh, bijna goed dat is op de A zev…
P Bijna goed, 5 km dan,
V eh
P of A 68, niet Leenderheide maar Velp.
V Even voor de duidelijkheid, op de A67, Venlo richting Turnhout, ja, staat tussen de knooppunten Leenderheide, dat was goed, en de Hocht: 4 km file.
P Wat was er dan fout?
V Eh…van alles.
P Van alles? Wacht even, dus A 67…3 km…is het precies 3 km?
V Nee, precies vier.
P Precies vier? Dat is heel wat anders dan drie.
V ja…
P Dan moet u dat niet zeggen. Zullen we het hier maar bij laten dan? Of is er nog meer file inmiddels ontstaan?
V Nee, dit was alles.
P Misschien ontstaan er wel files door dit praatje ook, (vrouw giechelt) dat mensen denken, daar gaan we es naar toe, en dan een beetje lekker aan die file, en dan horen of het op de radio komt…hè?
V Ja, wie weet.
P Ja, zullen we daar es over praten, om die fileberichten een beetje op te peppen dan, dat het een beetje ook eh….
V Ja, is goed, straks na vieren.
P Tijdens Tom Blom?
V Tijdens Tom Blom.
P Ja?
V Ja hoor, prima.
P Die Tom Blom, wat vindt u daar eigenlijk van?
V Ja, nou, tot na vieren dan.
P Nee, wat vindt u van Tom Blom?
V Goedenmiddag.
P Wie vindt u aardiger: Tom Blom of mij?
V U natuurlijk.
P Ja?
V Ja.
P O, dat zal ik even…ja, echt waar?
V Echt waar.
P Maar wat is er zo leuk aan mij dan?
V Ja dat weet ik niet, daar denk ik dan nog even over na. Goedenmiddag.
P He? Nou, gauw maar een plaat.

________________________________________________________

27 januari 2010

Café Krom - Utrechtsestraat - Amsterdam

________________________________________________________

In maart 2011 ben ik lid/abonnee geworden van het Wim T. Schippers Genootschap. Dat is kosteloos. Meer informatie en een aanmeldadres vind je direct hier op de Ronflonflon-site.

Naschrift.

De initiatiefnemer Henk Bom is inmiddels overleden en het genootschap ter ziele. Heel jammer, maar helaas. Pindakaas.

__

En ik heb nog eens een paginaatje gemaakt toen Wim T. Schippers 70 jaar zou worden, dat mag wel gevierd worden vond ik en ik stuurde een ideetje naar het Instituut voor Beeld en Geluid, het Genootschap Wim T. Schippers en de Herensociëteit Nuts voorheen de Neut uit Olst die het Willy Dobbeplantsoen hebben bedacht en beheren.

Wim T. Schippers 70 jaar - De Jongenskamer

Opening Willy Dobbeplantsoen - Olst - 1997

En ook een pagina op De Jongenskamer voor een standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) in Den Haag. Wordt hoog tijd, zeker na het beeld van Haagse Harry.

Een standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) - De Jongenskamer

En nog dit grapje.

Brouwersgracht wordt Dolf Brouwersgracht - Zaterdag 31 maart 2012 - De Jongenskamer

Zette een interview van Max Pam met Wim T. Schippers op Vimeo. Met dank aan Peter Scholten.

Max Pam in gesprek met Wim T. Schippers - NOS 1994 - Vimeo

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl