The Shane - Den Haag

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Zo'n vijf jaar geleden zag ik twee tv-clipjes uit 1967 op YouTube van de Haagse beatband The Shane. Twee aardige nummers met een intrigerende presentatie, van een voor mij - en veel anderen - volstrekt onbekende band uit de jaren zestig. Nooit eerder van gehoord. Maar er waren toen honderden beatbands in Den Haag.

De sound van The Shane houdt een beetje het midden tussen The Who en The Faces, maar lijkt ook op de Haagse Motions. Ja, ik vond het echt een Haagse sound. Leuk.

Daarna ben ik gelijk op internet gaan zoeken naar meer informatie over de band, maar ik vond alleen ergens een heel kort paginaatje zonder veel info. Het zou een leuk internet-projectje kunnen zijn om aan te pakken, maar ik heb het niet gedaan.

En nu vijf jaar later is er wel veel over The Shane te vinden en is er ook een Facebookpagina. In mei 2014 was er een geslaagd reŁnie-concert in de Uithof in Den Haag en zette de band zich weer even op de kaart.

En er is ook op andere plekken dan de Facebookpagina een en ander te vinden, maar nog steeds is er geen webpagina, annex site over de band zelf met hun hele, korte geschiedenis (1964-1969). Wel zijn er twee video-documentaires gemaakt en staat ook het concert uit 2014 online. En ook nu denk ik, iemand zou het eens goed moeten oppakken en dat alle info ook buiten Facebook op ťťn plek is te vinden. En met een goed verhaal over deze Haagse mods.

The Shane was een band die geluk had met de tv-uitzending in 1967 en er veel optredens aan overhield, maar al in datzelfde jaar stopte de band en kwam er geen nieuwe single. The Shane is een goed voorbeeld van een van die vele Haagse beatbands die het probeerden te maken.

[ Ik zou wel een kort e-mail-interview met Aad den Burger willen doen. ]

Dat is gelukt en zie verder onderaan. Ook met een reactie van drummer Bram van Steenbergen. Ook Bram bedankt!

__

(De presentator is Hans Kemna)

Lady Bountiful - The Shane (A-kant single) - Twien - NCRV - 21-04-1967 - YouTube

Hoesje single 1967, Decca. Met spelfout in de titel van de A-kant! ;-)

Got To Hold On - The Shane (B-kant single) - Twien - NCRV - 21-04-1967 - YouTube

__

The Shane, the beginning ... - Documentaire - 5 min. - YouTube

The Shane Back to the Hague 2014 - Docu voor en tijdens het reŁnie-concert - 20 min. - YouTube

The Shane - Optreden Uithof 2014 - Compilatie - YouTube

Foto's en knipsels The Shane - Flickr Aad den Burger - www.flickr.com

Openbare Facebook-pagina The Shane - nl-nl.facebook.com/the.shane.den.haag

Ik kon via-via contact leggen met Aad den Burger en legde hem vijf vragen voor die hij per mail heeft beantwoord. Heel hartelijk dank Aad!

1. Hoe is het precies gegaan met de tv-opnamen?

We hadden de single 'Lady Bountiful' gemaakt bij Phonogram op het Decca label, allemaal heel professioneel. De plaat moest worden gepromoot, dus zorgde de producer voor een tv-opname. Het werd een playback opname. Van de opname zelf herinner ik mij dat het allemaal heel snel ging, ik meen dat we de nummers twee keer deden, elk met ťťn camera. Daarna werden deze opnames gemixt.

2. Wat gebeurde er daarna?

We kregen veel aanvragen om in het hele land te komen spelen. De meeste werden gehonoreerd waardoor we door heel het land reden met onze apparatuur: opbouwen, spelen, afbreken en weer naar huis.

3. Zaten jullie ook in de Haagse beatscene en hoe was dat?

We gingen wel bij andere groepen kijken maar heel veel contact was er niet. Ook gingen we soms in het weekend na afloop van ons optreden nog naar Scala op de Driehoekjes in Den Haag waar veel leden van bands uit die tijd (Q65, Motions, Golden Earrings) nog even een drankje kwamen doen. En er waren in de Marathon speciaal bandavonden, ik meen op de woensdag, waar we wel eens kwamen en contact hadden met anderen, vooral over de plekken waar de diverse bands hadden gespeeld.

4. The Shane werd in 1964 opgericht, later kwam er vrijwel een nieuwe bezetting en kwam jij erbij. Hoe is die overgang gegaan?

De manager van The Shane had contacten met de platenmaatschappij en met Radio Veronica en wilde de band professionaliseren. Er werden wat nieuwe leden van andere bands gevraagd, waaronder ik als zanger.

5. Waardoor ging The Shane in 1967 uit elkaar?

Ik verliet de band in 1967 omdat ik het na plaat en tv uitzending veel te druk vond worden. Ik had ook nog een leuke fulltime baan die ik wilde blijven doen. De band is met een andere zanger nog een jaartje doorgegaan. Ik weet eigenlijk niet precies waarom ze toen uit elkaar gingen.

=============

Reacties

Hallo DirkJan,

Om het verhaal van Aad aan te vullen. Aad verliet de Band en werd vevangen door Jaques Kouwenhoven, een zanger die erg op Robert Plant leek en onze live-optredens waren inderdaad een combinatie van Small Faces and The Who en erg succesvol.

We hebben bijkant de Eurobeurs in Apeldoorn and Arnhem afgebroken zien worden, het waren soms Beatles-taferelen.

Koos Derksen, die de eerste nummers had geschreven, had een opvolger, Mexico City en Freddy Haayen (Golden Earrings), toonde belangstelling om het te produceren. Gelijktijdig kwam een brief van de KRO binnen die ons een programma aanbood a la The Monkees op te nemen voor een wekelijks of maandelijks (ben ik vergeten) tv-programma.

Wij waren in alle staten maar toen begon het trekken. Wij waren bij een paar scholen als beste Band uitgekozen en moesten daar natuurlijk optreden, iets wat in het management-kamp van de Golden Earrings niet goed viel want ook in het land gingen wij Earings vaak voorbij met onze optredens vanwege the show die wij er omheen hadden.

Zonder verdere verklaring werd de show van de KRO gecanceld, Freddy Haayen gaf geen thuis meer en Jaques Senf wilde The Shane niet meer boeken voor zijn bekende club 192. Koos en Hans verlieten de Band teleurgesteld en werden vervangen en het vuur was aan het doven.

We hadden nog steeds optredens genoeg, maar ook het feit dat Joost den Draaijer eiste als schrijver op de plaat gezet te worden want anders draaide Veronica hem niet, was een bittere pil. De plaat is ondanks vele aanvragen slechts 1 x gedraaid op Veronica, tenminste dat ik weet en wel bij Op de koffie bij Tineke.

Als ik het juist heb zijn er ongeveer 4500 exemplaren verkocht, genoeg destijds voor een Top-40-notering maar ook dat werd ons onthouden.

in 1968 hield ik het voor gezien en ik geloof dat The Shane nog een paar maanden na mijn vetrek door dobberde en toen uit elkaar viel.

In 1969 heb ik samen met de zanger The Shane her-opgericht maar het success herhalen lukte niet dus hebben we binnen een half jaar een punt achter het Shane-verhaal gezet.

The Motions en verschillende andere bands hebben ook hetzelfde lot als wij ondergaan, de jongens van The Earrings hadden een geweldig sterk management dat van plan was iedere band die in de weg stond te dwarsbomen en met behulp van Jan van veen en Joost de Draaijer van Veronica, plus Jaques Senf en Freddy van Haayen lukte dat vlekkeloos.

Overigens de jongens van de Earings waren hele aardige gozers, ze hadden gewoon mazzel een sterk management-team te hebben.

Dank voor je verhaal. Men attenteerde mij erop dat het ergens op facebook stond en ik zal je zeggen dat de reŁnie een hoogtepunt in mijn muzikale leven was. Niet qua muziek, maar wel in het terugbrengen van een enthousiaste zaal en de oude sound te hebben die wij bijna 50 jaar geleden ook hadden.

Groetjes,

Bram van Steenbergen
Drummer
Huntington beach, California

1968

ReŁnie-concert - 11 mei 2014 - De Uithof - Den Haag

Aanvullingen DJ:

Bram heeft het over 4500 persingen van de laatste single, maar ik denk dat het mogelijk een nulletje te veel is. Haagse bluf? ;-)

Ontvangen van Facebook. Scan Carl ter Hennepe.

__

Hieronder een screenprint van een pdf die ik jaren geleden ontving van Rob van der Werf. Een artikel van Jaap Schut (RockArt) van september 2009 uit De Oud Hagenaar: Bram van Steenbergen van The Shane vertelt ... Het gaat verder niet over The Shane, maar voornamelijk over drummen. Een fragment met een foto van Bram achter zijn Ludwig, met een floortom van het Haagse Westend.

__

Van de uitgebreide bio-story op YouTube bij de documentaire In the beginning.

<< In 1965 werd er in de GTB studio van Gť Bakker in de Jan van Nassaustraat een single opgenomen als promotieplaatje: de cover "Leave me be" van The Zombies en de cover "Gloria" van Them. Die nummers kwamen op de radio in het populaire programma RedBandToppers. Optredens waren er o.a. in de Laan, de De Drie stoepen, de Eekhoorn, de Marathon, en Middelbare Scholen zoals het V.C.L. en H.M.L. De populariteit van The Shane groeide. >>

The Shane, the beginning ... - Documentaire - 5 min. - YouTube

In The Shane hebben veel verschillende jongens gespeeld, maar ik denk dat er drie periodes waren. De beginperiode met Koos Derksen op zang, dan daarna de periode met Aad den Burger en tot slot nog de paar laatste jaren.

Veel info staat op de Facebookpagina van The Shane, die is voor iedereen te bekijken.

Openbare Facebook-pagina The Shane - nl-nl.facebook.com/the.shane.den.haag

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl