Broodje shoarma met bananen-milkshake

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Benodigdheden voor twee personen, ongeveer. Maak altijd te veel, want het is ook de volgende dag als lunchhapje erg smakelijk.

Alles is te koop bij je lokale supermarkt. En makkelijk en snel te maken. Ga voor echte lamsshoarma naar een goede slagerij.

Shoarma

- vier shoarma/pitabroodjes

- 500 gram shoarma-lams- of varkensvlees in reepjes (eventueel zelf te kruiden met een zakje shoarmakruiden)

- half kropje ijsbergsla

- beetje olijfolie

- veel knoflooksaus, zelf maken, maar niet uit een fabrieksflesje! (citroen/aioli) mayonaise, 6 tenen knoflook, scheutje yoghurt, beetje citroensap van een kwart citroen

- rode chili- of barbequesaus, of rode shoarmasaus, flesje of bakje kopen

- eventueel een klein uitje

- eventueel een paar likjes sambal

Voor de bereiding van de shoarma en de broodjes kun je het beste twee koekepannen gebruiken, maar één is ook voldoende. Dan eerst de shoarma bakken en daarna de broodjes.

Doe in een grote koekepan een beetje olijfolie en voeg het shoarmavlees toe. Met een houten spatel op hoog vuur omscheppen. Als al het vlees aangebraden is nog tien minuten door laten garen en blijven omscheppen.

Maak onderwijl de sauzen klaar en snij de ijsbergsla in kleine reepjes. Doe de sla in een grote kom.

Voor de knoflooksaus: meng de mayonaise met een beetje yoghurt, knijp de teentjes knoflook fijn en voeg wat citroensap toe. De saus mag niet te dun worden. Doe de saus in een grote kom.

De rode shoarmasaus kun je kopen in de winkel. Je kan er een klein gesnipperd uitje aan toevoegen. Doe ook in een kom.

Eventueel een potje sambal op tafel voor de pedis-liefhebbers.

Als de shoarma gaar is de pitabroodjes afbakken. Bak ze per twee stuks in een aparte koekepan of schep de shoarma op een groot bord en bak dan af in dezelfde pan. Snij de broodjes met een scherp mesje voor de helft aan de zijkant in. Doe een beetje olijfolie in de pan. Dan op hoog vuur in een paar minuten aan beide zijden bakken. De broodjes hoeven/mogen niet bruin worden. Gaat snel.

Zet twee borden op tafel, de sauzen en de sla. Leg op ieder bord een broodje en voeg daarbij een kwart van de shoarma. Stop op de bodem van het broodje een beetje sla, dan de shoarma erin. Vervolgens afsauzen met eerst de knoflooksaus, dan de rode saus en eventueel een likje sambal. Dan met twee handen voorzichtig eten en met een vork de shoarma op het bord zoveel mogelijk in het broodje stoppen. Eventueel nog een tweede keer bijsauzen. Herhaal alles voor een tweede broodje. En zorg voor voldoende servetten.

Je kan er nog een aangeklede salade bij serveren met de ijsbergsla en eventueel een klein bordje friet.

Bananen-milkshake

- twee bananen

- bak vanille-ijs

- paar scheuten halfvolle melk

- rietjes

Voor een milkshake heb je een blender, keukenmachine of mixer met spiraalstaven nodig. Maar dan gaat het ook snel:

Doe de vaniile-ijs in de mixbeker, doe de twee gepelde bananen in grove stukken erbij, scheutje melk en mixen maar. Is alles door elkaar en staat er wat schuim op, klaar. Schenk in twee grote hoge glazen en doe er een rietje in.

Drink de shake bij de shoarma.

Dit gecombineerde recept is ook makkelijk te maken voor grotere gezelschappen en kinderen vinden het heerlijk.

Succes ermee!

Juli 2010

Bananen-milkshake

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl