( klik op logo voor HOMEPAGE )

Haags speelkwartier

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

"Den Haag werd in de late jaren vijftig en de jaren zestig de grootste beatstad van Nederland: van de indorockers tot de Golden Earring, van Q65 tot Shocking Blue – in Den Haag wemelde het van muzikaal talent en klonk het geluid van een nieuwe generatie.

Muziekwinkel Nico Servaas speelde daar een centrale rol in. Nico Servaas, grijsblauwe stofjas, Brylcreem in het haar, is niet muzikaal, maar heeft wel altijd de juiste apparatuur voor elke muzikant, beginnend of gelouterd. Ze verlekkeren zich aan de glimmende spullen, houden voor even dezelfde gitaar vasthouden als waarop Jimi Hendrix speelt, kopen een te dure versterker op afbetaling en ontmoeten collega-muzikanten … Wie niet bij Servaas kwam hoorde er niet bij.

In Haags Speelkwartier vertelt Leo Blokhuis aan de hand van het verhaal van de winkel en zijn klanten het verhaal van de bloeiende muziekscene van de jaren zestig en van de geboorte van de rockmuziek in Nederland."

Bovenstaande samenvatting las ik een paar maanden geleden op de site van uitgeverij Ambo. En nu begin november is het boekje uitgekomen en heb ik het in twee uurtjes met veel plezier in een keer uitgelezen. Toen ik over het boek hoorde was ik direct enthousiast en ik vond het een regelrechte vondst om de Haagse popgeschiedenis te beschrijven aan de hand van de bekende Haagse muziekwinkel Servaas, van de indorock tot Kane. Leo Blokhuis heeft hiervoor een stuk of tien muzikanten en andere betrokkenen gesproken rondom de Haagse muziekscene. En natuurlijk Nico. Met vaak maar korte kwoots verlevendigt hij het verhaal van met name de beatmakers uit de jaren zestig. Ook hanteert hij af en toe een verhalende vorm en voert hij Nico Servaas op in scènes in zijn winkel. Een aardige en geslaagde kunstgreep. Het formaat van het fraai vormgegeven boekje is niet groot, maar wel een stevige hardcover op glanzend papier en met een groot aantal kleurenafbeeldingen. En de prijs van 12,50 euro mag er zeker zijn.

Ik ga het verhaal en de anekdotes nu niet navertellen of humoristische details verklappen en zeker niet de afloop, want dan is de lol er voor de lezer snel af. In ieder geval wordt duidelijk hoe vanaf het midden van de jaren zestig alles en iedereen in Den Haag samenkwam: de popmuziek, de tieners, de beatbandjes, de clubs, buurthuizen en rolschaatsbanen, Radio Veronica, het strand, de managers en impressario's en ook muziekwinkel Servaas. Het werpt niet een nieuw licht op de Haagse popgeschiedenis, maar wel levert het een goed geschreven verhaal op vanuit een verrassend en interessant gezichtspunt. Haags speelkwartier is een aanrader voor iedere muziekliefhebber, Hagenees of niet, jong of oud.

Wel hoop ik ergens dat dit boek eindelijk eens een aanleiding is om voor het eerst een grote documentaire te realiseren over Den Haag als Beatstad - Popstad- en Rockstad Nummer 1! Er zijn makers mee bezig, ook met mijn ideeën, maar concrete interesse en geld is er bij de omroepen nog steeds niet. Materiaal genoeg. In ieder geval is nu weer een geschreven document over Den Haag en zijn rijke popmuziekverleden verschenen en vastgelegd. Met dank aan Leo Blokhuis. En als ik het boek en Nico Servaas in drie woorden zou moeten samenvatten, dan zie ik drie G's voor me, de eerste letter van Gitaren, Golden Earring(s) en Geld.

En wie toch nog wat meer wil weten over het boek, op writteninmusic.nl staat al een goede recensie. Maar ben je van plan het boek te gaan lezen, wacht dan met het lezen van de bespreking.

Haags speelkwartier - Leo Blokhuis - writteninmusic.nl - Edwin Wendt

Leo Blokhuis over Haags Speelkwartier - 3voor12.nl

Blog Marco Raaphorst over presentatie boek

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam – 16 november 2012 – Den Haag – 1960 - # 13

Persoonlijke herinnering.

Ik was een kind in Den Haag in de jaren zestig, maar van de beatcultuur heb ik nooit iets meegemaakt. Pas na 1970 gingen mijn ogen en oren open en pas in de jaren tachtig heb ik de muziek uit de jaren zestig herontdekt en omarmd. Maar tussen midden jaren zeventig en eind jaren tachtig kwam ik wel in de winkel van Servaas aan de Riviervismarkt, midden in het centrum. Ik kocht er mijn Spaanse gitaar, snaren en plectrums en diverse mondharmonica's en zelfs nog eens een nekstandaard om gelijk gitaar en mondharmonica mee te spelen. Maar ik wilde geen muzikant worden en ik had geen enkele ambitie. Ook nooit aandrang gevoeld om elektrische gitaar te gaan spelen. Mijn belangstelling voor de akoestische zelfstudie op gitaar was louter bedoeld om mijn passieve muziekinteresse te verdiepen. Zo speelde ik ook op dwarsfluit en later saxofoon. Ik heb eindeloos gitaarakkoorden geoefend, veel Beatlessongs gespeeld (en gezongen), maar nooit met iemand samen gespeeld. Had ik ook geen behoefte aan. En zo heb ik nog duidelijke herinneringen aan Nico Servaas die herkenbaar was aan zijn stofjas. Ik mocht ook graag in de etalage kijken naar allerlei synthesizers en elektrische piano's. Daar zou ik er wel een van willen hebben. Ik had vroeger saaie pianolessen gehad. Maar het bleef bij kijken. (Veel later kocht ik van een vriend een tweedehands elektrische piano, een Wurlitzer, en nog veel later kon ik aanschuiven achter de piano van mijn vriendin in Amsterdam.) Maar goed, ik herinner me ook nog de eindejaars-uitverkopen van Servaas. Dan bivakkeerden er in de nacht voor de uitverkoop jongens in slaapzakken voor de zaak. Ik heb ze gezien, of ken het van foto's uit de Haagsche Courant. Later ben ik meer te weten gekomen over de rol en betekenis van de winkel en eind jaren tachtig verscheen het boek De b-kant van de beat van Dick Slootweg. Hierin komt ook Nico Servaas uitgebreid aan het woord. Nico Servaas, de juiste man, in de juiste tijd, op de juiste plaats. Den Haag - St. Lucia, rock-'n-roll!

Kort interview met Leo Blokhuis over Haags Speelkwartier - bolcom.nl

Vroegah was betah: Servaas Booklet 1968 - hofstijl.nl

Nico Servaas: "Maakt niet uit, als je hem maar meeneemp!" - hofstijl.nl - Marco Raaphorst

Korte pagina over Nico Servaas op westenddrums.nl met fraaie foto's

www.leoblokhuis.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )