Het Glazen Huis - Visual Radio

Voor de negende keer wordt op dit moment het Glazen Huis uitgezonden op radio, tv en internet, vanuit Enschede. Ik heb weinig met Serious Request en niks meer met Radio 3FM. Een paar jaar terug heb ik via de radio wel in de nacht naar Serious Request geluisterd om op de hoogte te raken van de stijl van de actuele dj's en van de populaire muziek. Mijn conclusie was dat ik in een paar dagen goed was bijgeluisterd, maar er allemaal weinig tot niets meer mee heb.

Sinds begin dit jaar kan ik via mijn pc ook de webcams volgen van radio-programma's. Dat heet tegenwoordig visual radio. Ik vind het weinig toevoegen aan mijn beleving als luisteraar. Toch hou ik wel van live-videostreams, maar dan moet er meer te beleven zijn, zoals nu.

Sinds de opening van Het Glazen Huis kijk ik 's avonds en 's nachts geregeld achter de pc naar de webstream van Serious Request. Het geluid zet ik uit en vervang ik door de grooves-stream van Radio 6. Een aardige combinatie. Heel af en toe schakel ik het geluid van het huis in als ik per se wil weten wat er aan de hand is, of wie er is. En als ik het paardrij-dansje van Gangnam-style zie, dan zet ik ook even het geluid aan.

Al eind jaren tachtig -begin jaren negentig- heb ik lange video-opnames gemaakt van een aantal grote feestjes. Puur als mellow-stream om later terug te kijken. Een paar jaar daarna kwamen er ook urenlange uitzendingen op tv van house-party's. Wel eens naar gekeken, ik snap dat heel goed. Achter mijn pagina kun je zo'n party-film bekijken die ik heb gemaakt, staat online bij vimeo.com. Helaas erg donker, maar wel veel gezichten en een puike, soulvolle soundtrack van dj Willy Jolly. Serious Request is zeker ook wel een feestje op de radio.

Let's Party - Video Haags Filmhuis - 1993 - De grote verhuizing (20 min) - Vimeo

En zo kijk ik dus af en toe naar de live-stream van Het Glazen Huis. En het meest opvallende is dat er geregeld korte shots zijn van de mensen die voor het huis staan. Ik kwam er al de eerste dag achter, maar kennelijk is al jaren de code dat alleen leuke meiden vooraan gaan staan en in beeld worden gebracht. Eerst ging ik er op letten of ik wel gelijk had, maar nu weet ik zeker dat het zo de bedoeling en afspraak is. Drie jongens draaien binnen de plaatjes en de leuke meisjes staan buiten voor het raam te dansen en te springen. Een aangename nachtelijke verpozing vanachter mijn beeldscherm. Ik ben verder alleen, maar toch een kleine party.

De mazzel!

MobyDirk

Amsterdam 23 december 2012 Den Haag 1960 - # 23

d.vos35@chello.nl