( klik op logo voor HOMEPAGE )

De Taptoe - De Last Post

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

4 mei, dodenherdenking. En zowel op de Dam als op de Waalsdorpervlakte wordt vlak voor acht uur, voorafgaand aan de twee minuten stilte, een trompetsignaal geblazen. Velen denken dat het om The Last Post gaat, maar het is de Nederlandse Taptoe.

De Taptoe dateert van het begin van de 17e eeuw en werd geblazen aan het einde van de dag voor de soldaten die aan het drinken waren. De biertap ging dicht, de tap toe, de Taptoe. Het is dus een Nederlandse compositie.

Later is het signaal overgenomen door de Engelsen en veranderd in The Last Post. Een vorm van plagiaat.

De Taptoe wordt gevormd door vier natuurtonen en duurt één minuut en tien seconden. Door de natuurtonen worden door een trompet voor het signaal geen ventielen ingedrukt, want in de 17e bestonden die nog niet.

In Nederland wordt The Last Post alleen geblazen als het gaat om internationale gebeurtenissen en er internationale doden zijn te betreuren. Voor Nederlandse gesneuvelden wordt de Taptoe geblazen, dus ook om even voor achten op 4 mei.

Een prachtig en aangrijpend, kort muziekwerk.

Bronnen: Etymologiebank, Wikipedia, de Koninklijke Landmacht via eigen e-mail.

In 2013 heb ik een item voor 4 mei bedacht voor Radio 6. Onderstaand geluidsfragment opent met de Taptoe, even voor 20.00 uur, live vanaf de Dam in Amsterdam.

Concept aangedragen voor Johnny & Jones - Dodenherdenking 4 mei 2013 - VPRO Radio 6 - Eigen mp3

De opname heb ik in 2017 op YouTube gezet.

Mini live-docu voor Radio 6 bedacht - 4 mei Dodenherdenking 2013 - Johnny & Jones - YouTube

De Taptoe heb ik ook laten spelen door Harry Berg uit Den Haag op een verhuizingsfeestje van het Haags Filmhuis in 1993. Zit op het einde. Geweldig en goed gedaan Harry!

Let's Party! - Haags Filmhuis - 1993 - YouTube

In 2020 wprdt er door de coronacrisis op 4 mei geen natiomale Dodenherdenking gehouden. Blazers in Nederland worden opgeroepen om vanuit hun huis of balkon even voor 20.00 uur de Taptoe te blazen.

Mijn zoon (Mees Vos 1994) is professioneel hoornist en gaat op 4 mei bij zijn moeder, mijn ex, op haar balkon het signaal blazen. Het is in een kleine straat in Amsterdam-Oost waar veel Marokkaanse en Turkse gezinnen wonen, maar ik woon ook in de straat en kan hem straks vanuit mijn keukenraam schuin aan de overkant zien en horen spelen. Mooi! Ik plaats hier later nog een filmpje dat hij gaat maken.

Kippenvel!

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )