#VEGADAG - 21 MAART 2018

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Vegetarisch eten staat nog steeds volop in de belangstelling. Er liggen steeds meer vegetarische producten in de winkel, maar toch is er vorig jaar weer wat meer vlees gegeten dan het jaar ervoor.

Er is een beeld dat veel mensen flexitariŽr of vegetariŽr zijn geworden, maar laten we eerlijk zijn en erkennen dat nog maar een heel klein deel van onze maaltijden ook echt vegetarisch is. Er is dus alle reden om vegetarisch koken en eten goed onder de aandacht te brengen en zo kwam ik op het idee van een nationale vegadag. Op die dag proberen zoveel mogelijk mensen vegetarisch te eten en een dagje geen vlees of vis op het menu. Voor velen is dat een uitdaging. Doe allemaal mee!

Ik koos voor woensdag 21 maart 2018 als nationale vegadag, want dat is het begin van de lente en van al het nieuwe leven. En woensdag was traditioneel altijd gehaktdag, maar daar maken we nu een vegadag van. Doe allemaal mee. Deel het logo of een bericht via sociale media met een hashtag, #vegadag. Roep op om vegetarisch te eten op 21 maart en verspreid vegetarische recepten en tips. Doe allemaal mee!

Hartelijk dank voor de aandacht.

DirkJan Vos
Amsterdam

(En ik ben een gewone betrokken Nederlander van 57 jaar die twee jaar geleden uit idealisme vegetariŽr is geworden en dat bevalt prima. Ik ben aan niets en niemand verbonden en ben deze actie geheel zelfstandig vanachter mijn computertje gestart. Hoort zegt het voort!)

Mijn recept voor #vegadag

Broodje vegaburger

Bak een ui in ringen aan met wat olijfolie in een koekenpan, lekker een kwartier zacht en zoet laten smoren. Dan vegaburger erbij om goed warm te worden, na vijf minuten omkeren en rijkelijk bestrooien met oregano. Na twee minuten plakje chili-cheddar-kaas er bovenop. Wit zacht, doormidden gesneden broodje kort meewarmen in de pan. Nog twee minuten en klaar. Dan broodje opbouwen met onderop wat gewone slablaadjes, plakje tomaat, vegaburger met kaas erop en afsauzen met likje mayo en ketchup. Voorzichtig met twee handen eten. Hap. Eet smakelijk!

REACTIES

Ik heb een aantal mailtjes rondgestuurd, waaronder een naar Wakker Dier. Die reageerde gelijk:

<< Wij zijn het met u eens dat het een goed idee is om een vegetarische dag te organiseren. Daarom roepen wij elk jaar heel Nederland op 4 oktober (dierendag) op om een dag geen vlees te eten en mee te doen met EetGeenDierenDag. >>

Toen ik het las, kon ik me hun actie ook weer herinneren. Dat slaat wel de bodem onder mijn plan uit. Nou ja, ik laat het verder zo.

__

Ik bedacht me nog het volgende.

Iemand die geen vlees, maar nog wel vis eet, kan zich beter geen vegetariŽr noemen. Ik eet geen vlees en vis, maar twijfel ook, want ik eet wel ei- en melkproducten. Misschien kan ik me beter een vlees- en visverlater noemen. Ei- en melkproducten zijn ergens ook niet bepaald diervriendelijk. Mijn voorstel, Moeten we niet van de term vegetariŽr af? En een vegetariŽr is iemand die geen producten van dieren eet die geslacht zijn. Is duidelijker dan geen vlees eten.

__

VegetariŽr geworden - De Jongenskamer

Ei - De Jongenskamer

__

Lees ik nu pas ;-). Er komt ook al een groots opgezette Nationale Week Zonder Vlees, van 5 tot en met 11 maart. Ok, prima, met een stichting en sponsorpartners. Ik houd het lekker simpel. Succes!

Nationale Week Zonder Vlees - weekzondervlees.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl