( klik op logo voor HOMEPAGE )

Vegetariėrs bestaan niet!


- Apologie van n omnivoor -

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Ik ben IEMAND, want I(k) E(et) M(et) A(aandacht) voor N(atuur) en D(ierenwelzijn).
Diana Baak - me jongste tante ;-)

In mei is restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen bekroond met twee Michelinsterren voor hun uitzonderlijke botanische keuken. Ze noemen zich “een praktisch veganistisch restaurant“. Goed dat niet meer alleen de exquise sterrenkeukens die gedomineerd worden door vlees en vis in de aandacht staan, maar ook de alternatieve en groene restaurants. Chapeau!

Zo“n zeven jaar geleden was ik t eten van vlees en vis helemaal beu. Dat had diverse redenen, ook n fysieke, maar mijn belangrijkste motivatie was de slechte behandeling, mishandeling van consumptiedieren in de bio-industrie. Waarom zou ik nog kip eten en daardoor meewerken aan stalbranden, karbonaadjes kluiven van varkens die een rotleven hebben, of vis die alleen maar schaarser wordt? Het was genoeg, basta, maar ik bleef wel zuivel eten en drinken, melk, eieren en kaas en zo mocht ik me dan officieel een vegetariėr noemen, toch ergens ook een eretitel.

Geen vlees en vis meer op t menu ging prima, was geen enkel probleem en “t opvallendst was dat als ik tegen mensen zei dat ik vegetariėr was ze zich gelijk verontschuldigden en dan zeiden, Maar ik eet weinig vlees hoor! Dat zijn de flexitariėrs, nog zo“n aparte categorie eters en er zijn natuurlijk nog de veganisten die niets dat van dieren komt eten of gebruiken. In Nederland gaat dat om zo“n 40.000 principiėlen, verwaarloosbaar weinig. Vegetariėrs zijn er ook, dat zijn er 5 op de 100 Nederlanders, ook niet veel en met de kanttekening dat daar in de statistieken ook nog de categorie bewuste culi“s wordt meegerekend die geen vleesch, maar toch nog visch eten en dan blijft er maar een luttele 3 procent over voor de “echte, zuivere“ vegetariėr. Maar wat is echt, wat is zuiver?

Vorige zomer ben ik gestopt met mijn vegetarisme en ben ik weer vlees en vis gaan eten, met mate en veel minder dan vroeger, maar “t was en is heerlijk en heb er geen spijt van, of er een schuldgevoel over.

De belangrijkste reden om weer terug te keren naar vlees en vis was “t opgeven van m“n eigen hypocrisie dat ik weliswaar vegetariėr was en ik fel tegen de vee-industrie ben - nog steeds en ik onderschrijf de doelstelling van Wakker Dier - maar ik at wel gewoon eieren, dronk melk, gebruikte kaas voor de tosti, maar vegetariėrs laten we eerlijk zijn, ook de eieren van kippen zijn geenszins koosjer, melk evenmin. Een ei is weliswaar geen levend dier, maar is wel 100 procent een dierlijk product met eiwit en eigeel, maar bovenal de kip die “t ei legt, heeft “t net zo slecht als een slachtkip die vegetariėrs niet eten en bedenk dat een legkip uiteindelijk ook in de soep belandt, in de kippensoep die vegetariėrs dan weer niet mogen eten vanwege hun geloof, dat ook mijn geloof was. Voor melk en kaas geldt hetzelfde als je bedenkt dat er onder meer allemaal kalfjes moeten worden geofferd voor de mozzarella op een vegetarische pizza. Het klopte allemaal niet.

Dan kan je door zo“n zelfinzicht de conclusie trekken en veganist worden, maar dat wil en kan ik niet, daarvoor is eten me te lekker om helemaal niets dierlijks meer te eten. Ik had ook door kunnen gaan op de oude voet, ondanks “t besef van dat ik mezelf voor de gek houd, maar dan met de motivatie dat ieder beetje minder dierlijk eten meegenomen is, maar ook daar heb ik niet voor gekozen, want mijn conclusie was: Vegetariėrs bestaan niet, want ook zij eten dierlijke producten en deels zelfs ook nog vis. Het is bedrog, zelfbedrog en ik stop ermee.

Maar er waren nog twee concrete aanleidingen om de stap terug te zetten naar een bestaan als omnivoor. De eerste was dat ik las dat er een veganistische schijf van vijf was gekomen en dat die even evenwichtig zou zijn kwa voeding gelijk aan die met dierlijke producten en zuivel. Ik heb ernaar gekeken en vond “t onzin, want ik vond het niet evenwichtig, maar een eenzijdig en daardoor ongezond eetvoorschrift. De tweede aanleiding was n oproep van een aantal diėtisten die op zoek waren naar veganistische en vegetarische menu“s voor zwangere vrouwen, daar was behoefte aan. Daar schrok ik zo van en werd zelfs boos. Dit moet je niet willen, ook al wil je geen vlees of vis eten, of ook geen zuivel, maar zet dat opzij als je zwanger bent, geef je ongeboren kind al die stoffen die nodig zijn, stoffen die ook bij de natuur van de mens horen, zoals een stukje vlees, wat vis, melk, kaas en eieren. Als je dat later zelf in meer of mindere mate niet meer wil, prima, maar maak die onverstandige keuze niet voor je eigen kind dat in je moederbuik aan het groeien en bloeien is.

En toen stond ik op t punt om weer vlees en vis te gaan eten en dacht ook, Er wordt van alles gedaan om mensen minder vlees te laten eten, maar dat is gestagneerd. Er zijn al heel weinig vegetariėrs, vaak hoog opgeleide idealisten, maar t is n verloren strijd, een achterhoedegevecht, het overgrote deel van de mensen gaat nooit van het vlees af en ook het matigen gebeurt heel matig. Ook daar houden we ons mee voor de gek.

Door de ingrijpende maatregelen en beperkingen op ons leven door covid van de afgelopen twee jaar lijkt ook iedere vleesschaamte weer verdwenen, mensen zijn alle betuttelingen zat en willen gewoon deze zomer ook weer lekker barbeknoeien, weer lekker leven, lekker eten en drinken. Mensen lijken t meest verslaafd aan hun stukje vlees, omdat “t een stukje geluk is en dat zal nooit veranderen, ook niet door meer bewustwording en zeker niet door wat kleine prijsverhogingen, want vlees is nog steeds spotgoedkoop.

Ik ben weliswaar vegetariėr af, maar we kunnen wel met z“n allen toch blijven proberen om minder vlees te eten en vooral ook vlees met n betere afkomst en dat dan maar wat duurder is. En er mag wat mij betreft wel wat belasting over vlees en vis worden geheven om met dat geld primair de leefomstandigheden van dieren in de vee-industrie te verbeteren.

Ik ben niet verslaafd aan vlees en vis, maar ik vind t wel erg lekker en ik ben ook vegetariėr af omdat n beetje hedonisme en egoļsme natuurlijk natuurlijke eigenschappen van de mensch zijn. Dat ontkennen is eveneens zelfbedrog. Al jaren geleden ben ik tot het inzicht, zelfinzicht gekomen dat wij mensen weliswaar ook dieren zijn, maar wel heel andere dieren dan de kippen, varkens en visjes die we eten, we staan boven en aan t eind van de hele voedselketen en natuurhiėrarchie, dat is een gegeven en ik vind daar rechtvaardiging genoeg in om dieren toch te eten net als dieren onderling niet anders doen.

Ik ben vegetariėr af en hopelijk heb ik duidelijk kunnen maken dat vegetariėrs eigenlijk niet bestaan en ik zou ook willen pleiten om het onzalige label en ergens het eufemisme flexitariėr af te schaffen. We zijn allemaal mensen die goed, gezond en lekker willen eten, daar is geen aparte benaming of onderscheid voor nodig door wat we wel en niet eten, ook niet als het om vlees en vis gaat.

Restaurant De Nieuwe Winkel afficheert zich als “een praktisch veganistische keuken“. Als je op hun site kijkt, vind je niet wat deze groentetovenaars precies koken, maar ik lees wel dat ze een uitgebreid kaasdessert hebben. Dus “praktisch“ gezien is De Nieuwe Winkel juist al niet veganistisch, niet erg, maar laten we ons niet voor de gek houden, al kan ik er ook wel een beetje om lachen. Cheese!

Dirk Vos

21 juni 20-22, Amsterdam-Oost

Investeer in dierenwelzijn in de vee-industrie - Dirk Vos - Opiniestuk in Trouw - 22 juli 20-21

Reactie Wakker Dier

<< Wakker Dier is opgericht om het welzijn van de dieren in de vee-industrie te verbeteren en daar zetten wij ons voor in. We willen zo snel mogelijk een beter leven voor zo veel mogelijk dieren in de vee-industrie. Een volledig vegetarisch of plantaardig dieet draagt hier veel aan bij, net als het stimuleren van mensen om minder en diervriendelijker vlees te eten. Met de laatstgenoemde aanpak bereiken wij meer mensen en kunnen we sneller en meer verbeteringen voor het welzijn van de dieren realiseren.

Wakker Dier richt zich niet op het verbieden van vlees of het onmogelijk maken van vlees eten. Wij brengen enkel het leed - van zowel dieren als mensen - dat veroorzaakt wordt door goedkope kiloknallers onder de aandacht. We vragen supermarkten diervriendelijker vlees te verkopen tegen een iets hogere prijs. Dat betekent voor consumenten misschien wat minder vlees, maar wel op een eerlijke, diervriendelijkere manier geproduceerd.

Wij vinden elke seconde dat een dier moet lijden een seconde te veel. Wakker Dier blijft daarom strijden voor betere omstandigheden en meer respect voor de dieren. Ik hoop u hiermee inzicht te hebben gegeven in onze werkwijze en visie rondom vlees eten en wens u succes met uw publicatie.

_________________

De EgoKok - N culiconference - (1998)

Vegetariėr geworden
Actie gestart: Nationale #vegadag - Woensdag 21 maart 2018
Ei
Unox vegetarische rookworst
Vleesconsumptie neemt niet af
Tussen droom en daad (Eten we echt minder vlees?) - Ingezonden brief de Volkskrant - 20-21
Oproep van een realistische vegetariėr - Opiniestuk gezonden naar NRC Handelsblad - 20-21
Investeer in dierenwelzijn in de vee-industrie - Opiniestuk in Trouw - 22 juli 20-21 - (Extra: Laat de vleestaks los + Recept vegetarische Surinaamse roti)

Compilatie Mangiare! - Recept zuurkool a la Lies - Heel Holland Prakt - Radio 1 - 31-10-14 - mp3 - 11 min.
Inzending crogue madame speciaal - Mangiare! NPO Radio 1 - 08-01-16 - 8 min.
VRIJMIBO - Inzending receptenwedstrijd Mangiare! - Pasta salmone di Barilla di Elisabetta

De Scheveningse garnalenkroket - De Jongenskamer

EncorE

Op donderdag 23 juni 20-22 verscheen ter gelegenheid van de aanstaande 80e verjaardag van Wim T. Schippers n hilarisch interview met de grootmeester van t absurdisme in de Volkskrant. Mijn grote humorheld Wim T. houdt niet van vlees en eet t daardoor nooit, maar net als ik vind hij al die benamingen als vegetariėr grote flauwekul, er is toch ook geen naam voor iemand die alleen maar broccoli eet? Ik wist er niet van, maar toeval bestaat niet.

Een interview met Wim T. Schippers, hoewel de journalist geen vraag heeft gesteld - John Schoorl - de Volkskrant - 23 juni 20-22

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )

Lijstjes

Bommelwoorden/Homogrammen

Neushoornhoorn-woorden

Snoeplijstje

Kroeskopwoorden (Baukje van Kesteren)

Dubbeldieren

Synoniemen voor leuk

Indische woorden

Synoniemen voor borsten

Synoniemen voor k*t - l*l - ne*ken

Synoniemen voor politie

Loempia-namen

De Verdwenen Weg (Piet Punt)

Moppen over Duitsers

Moppen over halve kippen

Buitenlandse artiesten die in het Nederlands zingen

Woordenschat voor jongeren

Worst

Duoniemen

Acroniemen en bijzondere afkoringen van (sport)clubs en verenigingen

Brekend Nieuws

Concerten en voorstellingen die ik heb bezocht

Meer dan vijftig favoriete broodjes

Lijstje met minimaal vierledigsamengestelde woorden

Lijst met anglicismen - Engelse leenwoorden en uitdrukkingen (2100)

Lijstje met paarplaatsen (Woorddanser 2009)

Katenspekwoorden - Zin in woorden

Koppelnamen

Synoniemen voor dood / doodgaan


( klik op logo voor HOMEPAGE )