( klik op logo voor HOMEPAGE )

Wally Tax op YouTube gezet

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Van mijn Kladblokje - In My Life.

Kladblokje - In My life - dejongenskamer.nl

Voorjaar 2015. Hieronder de overname met onderaan eventuele updates.

Op zondagavond 11 mei 1997 speelden The Outsiders met Wally Tax hun eerste concert van hun reünie- en tegelijk afscheidstournee in het Paard (van Troje) in Den Haag. Ik vond hun sound van vroeger wel goed, maar de Q65 toch beter. Kende natuurlijk de verhalen rondom Wally. Ik was nieuwsgierig en was bij het optreden. Een mager gevulde zaal en ik zal ongeveer de jongste zijn geweest. Ik vond het geen goed concert en ook met slechte zang van Wally, maar toch een beatlegende en ik hou zeer van de sixties-garage-sound.

Omdat ik bij het Paard had gewerkt kon ik na afloop backstage. Wally zat als een prins in de kleedkamer. Mooi om te zien met zijn lange, fris gewassen haren. Ik heb het Paard-affiche van het optreden door hem op de achterkant laten signeren en hangt in de gang.

Een aantal jaren later verhuis ik naar Amsterdam-Oost, waar Wally al zijn hele leven woont. Ook nu hoor ik veel verhalen en ik kom hem twee maal tegen in zijn stamkroeg Het Boek, vlakbij de Amstel. Geprobeerd een gesprek met hem aan te knopen, maar dat ging niet. Onverstaanbaar en niet te volgen. Anders had ik graag een lang video-interview met hem willen doen. Als.

Al weer wat jaren sta ik in goed contact met gitarist Jaap Schoonhoven die met Jay Baar van de Q65 heeft gespeeld, maar ook jaren met Wally Tax. Ze hebben met een band zelfs begin jaren tachtig een demo opgenomen. Mede door wat toeval op internet krijg ik de cassette van de demo boven water. Belangrijk voor Jaap. Wellicht krijgt hij nog eens de master in handen en wil hij dan misschien een uitgave maken. Hij is bezig met een boek over zijn muziekverleden.

Op 10 april 2015, precies tien jaar na Wally zijn dood verschijnt er een tweede biografie over zijn leven, geschreven door Rutger Vahl. De eerste (auto)bio heb ik gelezen, maar is niet echt goed vanwege de vele fabulerende verhalen van Wally, Waarom deed hij dat, zijn leven was toch muzikaal en persoonlijk al interessant genoeg?

Napost: Onlangs ontving ik een home-video op mp4 van een groot gedeelte van het Paard-concert uit 1997. Misschien inderdaad niet echt best, maar ik vind het nu te gek. Echte garagesound. Het is goed omdat het niet goed is. Ik ga kijken of ik het op YouTube kan/mag zetten. Uniek materiaal.

Geprobeerd te achterhalen van wie de opnamen zijn, maar niet kunnen traceren. Peter Scholten die het stuurde en ik hebben wel een sterk vermoeden. Ik heb nu een korte clip gemaakt met de aankondiging van de band en een gedeelte van het nummer Touch. Het stond niet compleet op de video, net als de meeste andere nummers. Voor en na de clip heb ik uit de databank van het Paard het affiche kunnen overnemen. En voor de sfeer heb ik de clip omgezet naar zwart-wit en pas op het einde het laatste stukje in kleur. En het blijft natuurlijk oude video, maar toch heel aardig zo. Cult-clip.

The Outsiders + Wally Tax - Live in het Paard van Troje - Den Haag - 11 mei 1997 - 4 min. - YouTube

Maar dat was lang nog niet alles. Het geluk viel mij toe en ik heb nu ook twee documentaires uit de jaren negentig over Wally en The Outsiders op YouTube kunnen zetten. Aanraders in veel opzichten, kost alleen wel even tijd en zoek een geschikt moment uit, of stuur de linkjes door.

Classic Albums - Outsiders - 1967 - Docu The Outsiders + Wally Tax - NCRV 1998 - 50 min. - YouTube

Wally Tax Outsider - Film Martijn de Groot 1998 - Afscheidstournee The Outsiders - 51 min. - Uur van de Wolf - YouTube

En om een en ander nog in het perspectief van de biograaf Rutger Vahl te plaatsen, hieronder een link naar een interview met de jonge biograaf over zijn boek Leven en lijden van een Outsider. Ik wacht nog even met kopen en lezen. Zie toch erg op tegen de narigheid die ik al ken uit alle verhalen en zijn mislukte autobiografie die ik heb gelezen. Maar mooi dat er nu een realistischer relaas naar buiten is gebracht. Wally Tax, charlatan, charmeur en onverbeterlijke romanticus.

Radio-interview met biograaf Rutger Vahl over Wally Tax, Leven en lijden van een outsider - OVT - VPRO - Radio 1 - 13 min.

Rock-'n-roll lives!

[ En wel bijzonder jammer dat ik later nooit een keer de Q65 of de Kjoe heb gezien. Ik heb er gelegenheid voor gehad, maar het kwam er kennelijk niet van. ]

__

Noot begin 2016. De video's zijn alle drie nu meer dan 2.000 maal bekeken.

___

Van mijn Kladblokje - Februari 2016

§ Op Valentijnsdag heeft Rob Antenbrink een nummer van een demo van Wally Tax van begin jaren tachtig op YouTube gezet. Valentijnsdag is de geboortedatum van Wally. Aardige geste van de bezitter van het materiaal.

Maar aardig is ook dat ik - wat jaren terug - ergens de 'vinder' ben geweest waardoor onder andere dit nummer is opgedoken en gedigitaliseerd. Mijn goede contact Jaap speelt mee op de studio-sessie en is bezig aan zijn eigen muzikale biografie waar die demo ook ter sprake komt omdat hij er op meespeelt. Zo ben ik ook uiteindelijk op die cassette gestuit. Daar heb ik toen al op deze site over geschreven en ga het wellicht later nog eens opduiken of opnieuw schrijven, niet nu. Leuk verhaal wel, maar hier dan alleen een nummer van die sessie. Het is een demo en gedigitaliseerd met een zwevende cassette.

Valentine - Wally Tax en band - Demo Teerketelsessies - Amsterdam 1983 - YouTube

Opgenomen in juni 1983 in de United Sweat Studio van Coen Vrijberghe de Coningh en Jaap Vrenegoor in de Teerketelsteeg in Amsterdam. Tekst, muziek en zang Wally Tax, Jaap Schoonhoven gitaar, Pieter Gerritsen keyboards, drums Kim Weemhoff en op bas Jaap Gerritse.

De demo werd gemaakt voor EMI. De overgezette master op cassette kwam via Wally in het bezit van Rob(ert) Antenbrink die nu Valentine op 14 februari 2016 op YouTube heeft gezet.

Voorjaar 2016 verscheen er een boek over Laurie Langenbach, de grote liefde van Wally, met veel van haar eigen teksten. Tip: half uur interview van Theodor Holman met biograaf Rutger Vahl.

Theodor Holman - Rutger Vahl over schrijfster Laurie Langenbach (1947-1984) - OBA Live - YouTube

Dirk Vos - d.vos35@chello.nl

[ De laatste jaren van Wally Tax hier in Amsterdam-Oost waren moeizaam voor hem, heel moeizaam en altijd een gebrek aan geld. Aan buren en andere mensen om hem heen vroeg ie wellus om een kleine gift. Dan zei die: Kan je me 1 gulden 15 geven, want dat kom ik net tekort voor n treinkaartje. Of, Ik heb echt nu 2 euro 20 nodig, want ik moet nu wat op de post doen naar Amerika. Hij kreeg t altijd met n glimlach en iedereen wist dat t geld bedoeld was voor t café en anderszins. Er was ook een woord voor zijn bedelacties: De Wally-tax! ;-) ]

[ En dan leeft er nog steeds de hardnekkige mythe dat de Outsiders de Stones in 1966 zouden hebben weggespeeld in het voorprogramma in de Brabanthallen. Alle kranten schreven daarover. Maar er was een fanatiek clubje Amsterdamse Outsiders-fans meegereisd naar Den Bosch en die hebben voor het podium de nodige stennis geschopt en aandacht getrokken. Het werd later allemaal zwaar overtrokken. Dat gold ook voor de algemene populariteit van de band en de heel matige platenverkopen. Het was vooral allemaal goede media-publiciteit van Wally. Het was hem allemaal gegund. ]

Tweet donderdag 11 augustus 20-22

Dirk Vos @djwvos
Was vanmiddag op begraafplaats De Nieuwe Ooster, geen last van de warmte en t is ook n arboretum (bomenpark) met meer dan 1000 verschillende boomsoorten. Graf Wally Tax, Jos Brink, Nescio. Theo van Gogh bleek gecremeerd! ;-) Was mooi, een mooie dag voor de dood. We leven nog ...


( klik op logo voor HOMEPAGE )