Welkom op nl.taal

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

(nl.taler sinds december 2007, jaren daarna weer verdwenen en in de zomer van 2018 kijk ik weer even de kat uit de boom. Maar de nieuwsgroepen zijn nagenoeg uitgestorven, in nl.taal zit nog een beetje leven, maar ook nu maken ze elkaar nog steeds het leven zuur. Even aanzien. Op Twitter is het ook naak lauw-lauw geworden. Nee, toch weer gelijk afgehaakt.)

Charter nl.taal: nl.news-admin.org/info/charters/nl.taal

Welkom op de usenetgroep nl.taal, over taal en de Nederlandse taal in het bijzonder. Onderwerpen over spelling en grammatica komen aan de orde, etymologie, enzovoorts. Maar ook taaltcuriosa, taaltrivia en taalspelletjes.

Negeer de ruzies en vetes die je tegenkomt. Haal je schouders er voor op en concentreer je op je eigen topics en reacties. Je kan op iedereen en alles reageren, maar je kan ook negeren. Er zijn er die killfilters hanteren, maar dat hoeft niet. Sla over wat je niet interesseert.

Nu kun je de groep volgen door enkel te lezen -het zogenaamde lurken- maar je kan ook reageren op berichten. Een stap verder is door zelf een onderwerp aan te dragen en een nieuwe draad te starten. Voel je zelf dan verantwoordelijk voor je draad en reageer op reacties. Zorg dat je daar tijd voor hebt. Anders bewaren tot een beter tijdstip. Timing kan belangrijk zijn: post ik 's ochtends, of op zaterdagavond?

Vrijwel alles is toegestaan en er heerst regelmatig de nodige off-topic-drift. Het onderwerp verdiept zich in details en zijpaden. Er wordt overal op los gegoogeld en er worden kwoots en url's aangedragen. Schroom ook niet voor een persoonlijke anekdote als dat zo uit komt.

Post zo min mogelijk losse links en geef kwoots. Maar zet altijd je bron erbij, zoals je het hebt onthouden, of een url. Altijd. Neem tijd voor de opmaak van je reactie en onderbouwing. Lees ook altijd voor verzenden je tekst nog eens door. Je schrijft niet voor niets op nl.taal. Zie het schrijven als een uitdaging.

Waarom posten mensen op usenet? Ik denk om vijf uiteenlopende, en veelal gemengde redenen. Mijn persoonlijke top-5:

1. Om je intellectueel te profileren

2. Om te laten zien dat je kan schrijven

3. Om grappig te zijn

4. Voor de sociale interactie

5. Om informatie uit te wisselen

Al deze motieven kom je ook tegen op nl.taal. En er zijn specialisten en generalisten. En velen -waaronder ikzelf- willen gewoon ook op een ontspannen manier wat keuvelen over taal.

Heb je een taalkundige vraag, zoek dan eerst via Google. Type je vraag of een paar steekwoorden in en zet daar dan achter: taaladvies. Daarmee kom je snel op een taaladvies-site van de Nederlandse Taalunie of het Genootschap Onze taal. Maar ook als je antwoorden vindt kun je er een draad over starten. Wees ook niet bang om voor dom te worden versleten. Iedere vraag wordt serieus en vaak uitputtend behandeld. Misschien weet je zelf wel achtergrondinformatie. En als je een vraag stelt en antwoord krijgt, laat dan nog even wat van je horen.

Start een draad, of hang eens de positieve trol uit! Zet je zelf even in de spotlights en stileer je ego. Daar is niks mis mee. Maar blijf aardig en geduldig. Het gaat ook om de ontspanning.

Probeer nooit te kruisposten naar of vanuit een andere groep. Ongewenste off-topics zijn: politiek, religie, multi-cul, koningshuis, tweede wereldoorlog, misdaad, milieu, enzovoorts. Verder dient de nl.taler rekening te houden met diverse stokpaardjes van deelnemers. Ga ook niet te veel psychologiseren over andermans gekte. Concentreer je op je eigen voorkeuren en interesses.

Nl.taal is nog een van de laatst levende groepen van nl-usenet. Het gaat over taal en over schrijven, posten en reageren. Alles bij elkaar. Wees wat brutaal, enthousiast en doe mee!

DirkJan - op persoonlijke titel - september 2010

-

Voor het volgen van taal-topics een aantal relevante links.

Een specifieke nl.taal-link is: nltaal.nl; taalbronnen, nl.taal-specifieke sites, verzamelingen, Veel Voorkomende Vragen, termen en gewoonten, frequente posters met links naar taalstekkies, site-tips.

Abonneer je op de Taalpost, de Taalmail, de Woordpost, en de Taallink. Kijk eens op de database van het INL voor oude woordenboeken. Volg het nieuws en kijk naar de courante koppen, nomens est omens en andere trivia.

En hier de link van de grote taalbaak van de Nederlandse Taalunie. Taaladviezen over alle denkbeeldige onderwerpen: taaladvies.net

"De website van de ANS of de Algemene Nederlandse Spraakkunst, een grammatica van het Nederlands, wil informatie bieden over de ANS in boekvorm en over de elektronische versie van de ANS, kortweg de E-ANS genaamd". www.let.ru.nl/ans.

Weet je niet precies wat een bommelwoord is? Hier de bommelpagina.

Verder is er nog een pagina over synonieten die gerelateerd is aan nl.taal. Met veel nuttige taallinks.

Natuurlijk de Digitale Bibliotheek van Nederland met veel vindplaatsen. Ook wel bekend als de DBNL.

Het Opperlands is de Nederlandse taal met vakantie. Van Hugo Brandt Corstius. Het staat integraal op de site van de DBNL. www.dbnl/opperlands.

En dan nog de blogsite van Onze Taal. Om te bookmarken.

Voor de rubriek opvallende en dubbelzinnige courante koppen kun je eens kijken op:

news.google.nl
www.kranten.com
www.krantenkoppen.be
teletekst.nos.nl
www.nu.nl

Nog een aardige (Vlaamse) site met neologismen.

Test je taalkennis met een dagelijkse opgave op de Vlaamse Taaldrop.

De officiŽle woordenlijst van de Nederlandse spelling, ook bekend als het Groene Boekje: Nederlandse Taalunie: woordenlijst.org

Een wekelijkse blog op de webstite van de NRC van Ewoud Sanders over taalkwesties: weblogs.nrc.nl/woordhoek

Ook 29 (woorden)boeken van Ewoud Sanders staan online en zijn doorzoekbaar. De woorden van Koot en Bie, geoniemen, eponiemen en veel meer: www.ewoudsanders.nl/boeken

Interessante taalsite van Aad van de Wetering.

Van een Vlaamse nl.taler, genaamd Wugi: home.scarlet.be/~pin12499/taalzaak.htm.

De Taalprof (web-log.nl): "De taalprof beantwoordt al je vragen over grammatica, geeft uitleg en snijdt zelf leuke en interessante grammaticakwesties aan."

Sinds de zomer van 2010 is er een ambitieuze site gelanceerd waar iedereen taalmeldingen kan doen. Veel korte, aardige berichten op het Meldpunt Taal. Op de site ook een overzicht van veel Taallinks Meldpunt Taal.

-

En schaf voor minder dan 100 euro -of op een andere manier- de cd-rom aan met de elektronische Van Dale 14. Beperkt zoeken kun je op Van Dale Online.

Tot zover een persoonlijke selectie.

Veel plezier.

NB: nl.taal is ook te volgen via Google: http://groups.google.nl/group/nl.taal/topics?hl=nl&gvc=2

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl