De wereld draait door, sta even stil!

(een momentopname)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Amsterdam, 27 juli 2016

Het is vrijwel niemand ontgaan, maar we leven momenteel in een welhaast krankzinnige periode, in een wereld vol verwarring, geweld en tegenstrijdigheden. Er lijkt geen kompas meer te zijn voor het vormen van een eenduidige mening, want feiten spreken elkaar tegen, verrassende ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en als het tegenzit kun je nu met iedereen wel ergens ruzie over maken. Een kleine greep uit de afgelopen maanden.

De problematiek rond zwart-racisme lijkt van Amerika naar Nederland te zijn overgeslagen. Militante figuren roepen op tot verzet en zijn tegen etnisch profileren, maar hoe moet de politie dan zijn werk doen? Donald Trump kan door de grote media-aandacht president worden van de Verenigde Staten en legt de liberale Hilary Clinton het wellicht af tegen deze non-valeur. Door de aangewakkerde anti-Europa-sentimenten en moslimhaat kan de PVV volgend jaar mogelijk de verkiezingen winnen en is het eerste Kabinet Wilders niet ondenkbaar. De PVDA is stuurloos door een onzichtbare en ondoortastende Diederik Samson en zou dan uitgerekend de moslim Aboutaleb het vertrouwen van de verloren aanhang terugwinnen?

Aanslagen in de wereld waarvan niet direct duidelijk is waarom ze zijn gepleegd. Iedereen wijst gelijk naar islam-terrorisme, ook kwaliteitskranten doen voorbarig mee met speculeren. IS, de oorlog in Syrië, de enrome vluchtelingenstromen. In Nederland worden er meer gevallen van verwarde mensen in de samenleving gesignaleerd. De lone-wolves. Het spel Pokémon Go zorgt ervoor dat jongeren die doorgaans altijd binnen zitten naar buiten gaan, maar raken wel verslaafd aan een stompzinnig spelletje op hun telefoon. Na het grote Russische dopingschandaal zouden de Russische sporters worden geweerd van de Spelen in Rio, maar dat is uiteindelijk nauwelijks bestraft door het IOC. Wielrenner Chris Froome valt van zijn fiets en zet het op een lopen tijdens de Tour de France en als beloning krijgt hij extra compensatie-seconden. Ook de sport staat op zijn kop. Zeker bij de nieuwszender Radio 1 die vier maanden lang wordt gedomineerd door alle trivialiteiten rondom de sportzomer. Het dringende nieuws in de wereld is secundair.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Over Abou Jahjah in de NRC en zijn optreden in Zomergasten op de VPRO-televisie. Alles moet en mag kunnen. De opwarming van de aarde. Erdogan wordt verguisd en manifesteert zich als een dictator, maar de EU zegt Turkije niet de wacht aan voor het EU-lidmaatschap. En nu staat iedereen plots achter de conservatief-religieuze Gülen-beweging. De Tweede Kamer komt niet van reces om met minister Koenders de kwestie Turkije te bespreken: de VVD en PVDA vinden het niet urgent genoeg. Ook wordt niemand wakker dat Nederland bij lange na niet de klimaatdoelen gaat halen met 8 miljoen auto's en met nog meer vliegvakanties. Niets klopt er meer, alles wringt.

Het kan allemaal raar lopen. Het is niet precies aan te geven wanneer het allemaal is begonnen, het heeft zich langzaam opgebouwd met misschien de Zwartepietendiscussie als een eerste markering dat de krankzinnige wereld voor Nederlanders veranderde. En daarna het Oekraïne-referendum als nationale splijtzwam. De Brexit en de anti-EU-sentimenten tegen de heersende regenten van links en rechts. En nu kun je op Facebook en Twitter verder ruziemaken over alles en iedereen, en lieden gelijk blokken met een onwelgevallige mening. Er zijn mensen die al het nieuws allemaal niet meer aankunnen en het niet meer willen volgen. Dat is je kop in het zand steken, dat helpt niet, de wereld blijft op zijn kop.

Maar is er nog een verklaring voor de onafgebroken reeks aan opeenvolgende gebeurtenissen van de laatste tijd? We zullen het vooralsnog op toeval moeten houden, maar misschien zitten we aan het begin van een nieuwe evolutie-bubbel waarbij mensen met steeds meer gebeurtenissen in de werkelijkheid worden geconfronteerd. De wereld wordt steeds groter en sneller. Dat weerspiegelt zich ook in het intensieve gebruik van internet en sociale media. Alles is - hier en nu - permanent via alle media beschikbaar, oproepbaar en bespreekbaar. En het wordt alleen maar meer. Onze hersenen raken wellicht letterlijk van slag en oververhit.

Maar wat kun je er tegen doen? Ik volg het nieuws op de voet via radio en internet, maar kijk al heel lang geen tv meer, dat scheelt een slok op een borrel. En helemaal toeval zal het niet zijn, maar ik ben onlangs vegetariër geworden. Mogelijk ook een reactie op alle waanzin in de wereld en vond ik het tijd om voor mezelf een consequentie te trekken en dieren ook hun recht op leven te geven. Ik ben altijd tegen de bio-industrie geweest en was ergens verslaafd aan vlees. En zonder vlees en vis gaat het ook prima. Ik voel me nu niet direct een beter mens, maar ik vind dat je ergens moet beginnen om je te weer te stellen tegen deze wereld in opperste verwarring. De wereld draait door, maar sta er eens even goed bij stil.

DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)

Al het leven - ons denken en handelen - is eigenlijk ook natuurkundig te herleiden tot één keten van oorzaak en gevolg vanaf de big bang.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl