The Who in de Marathon - Foto via Fritz Al (staat op de achtergrond)

Pete Townshend - John Entwhistle - Keith Moon - Roger Daltrey

The Who - De Marathon Den Haag 1965
+ meer

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Van mijn Kladblokje.

Op de site van Rob van der Werf, over het oude Haagse drummerk Westend Drums, is een allereerste foto opgedoken van The Who die op 21 september 1965 in de Haagse Marathon optrad. Helaas niet van het optreden zelf en met de drumkit van Jaap Eggermont, maar wel een overtuigend visueel bewijs dat ze er toen waren. Ook een mooi verhaal er verder bij van wat langer geleden.

Keith Moon plays Westend; alsnog internationale furore - John van der Ree - Westend Drums - westenddrums.nl

De link werkt niet meer en Rob van der Werf heeft de hele pagina verwijderd. Er is onenigheid onstaan over de interpreatie van de nieuwe foto en over het drumstel van Keith Moon. John van der Ree huldigt nu een opmerkelijk standpunt en eiste verwijdering van zijn stuk.

Rob heeft een kort eigen stuk geschreven over het concert en het mysterie van de twee drumstellen.

Keith Moon op Westend of toch niet? - Rob van der Werf - Westend Drums - westenddrums.nl

[ Ik heb de foto en link op Twitter gezet en getweet naar Leo Blokhuis. Hij heeft het geretweet met een commentaar. Leo heeft 80.000 volgers. Mooi succesje met toch wel een primeurtje. Leuk voor Rob en ook voor mij in de Twitter-marge. En de retweet van Leo heeft indirect verder nog wat andere interessante zaken opgeleverd ... ]

Door de opgedoken foto van The Who in de Marathon in Den Haag in 1965, raakte ik in een e-mailgesprek met Marco Raaphorst. Hij haalde nog het verhaal aan dat The Who al in 1964 voor het eerst hadden opgetreden in een voetbalkantine in Den Haag. Dat had hij al eens eerder geschreven, maar nu was ik daar weer nogal sceptisch over en ben er toch nader op ingegaan en ben ook gaan googelen.

En inderdaad als je op de Nederlandse Wikipedia-pagina kijkt over The Who vind je onderaan bij de trivia het volgende:

<< Het eerste – en totaal vergeten – optreden van The Who, in zijn oorspronkelijkste bezetting, in Nederland vond plaats in een afgetrapte voetbalkantine in Den Haag voor een publiek van 40 man in 1964. Theo Uittenbogaard maakte daarvan een van zijn eerste radioreportages, voor Op de Jonge Golf een wekelijkse uitzending van de jeugdomroep Minjon van de AVRO. Vermoed wordt, dat de opnamen verloren zijn gegaan. >>

The Who - Wikipedia Nederland - nl.wikipedia.org

Daar is op internet verder niets over te vinden, behalve dat het ook op de Wikipagina van Theo Uittenbogaard staat. De lange pagina doet vermoeden dat Uittenbogaard alles zelf heeft geschreven en de bron is voor het verhaal.

Theo Uittenbogaard - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Ik vind het een onwaarschijnlijk verhaal en ik denk dat Uittenbogaard zich vergist met het eerste concert een jaar later in de dancing en rolschaatsbaan de Marathon in Den Haag. Daar is ook al niet veel over te vinden, maar juist wel een verhaal op de site van Westend Drums waar ik kort hiervoor de url had gegeven.

En The Who heeft van het begin af aan heel veel opgetreden en voor ieder jaar is een Engelse Wikipedia-pagina. In 1964 staat een lange lijst met plaatsen en data, maar niet Den Haag. Wel staat er dat er dat jaar nog niet buiten de UK werd opgetreden. Dat was pas in 1965. Dan komt The Who in september wel naar Den Haag, maar is niet hun eerste buitenlandse optreden.

Marco heeft het op Facebook in de groep gegooid, maar ik verwacht daar niet veel van, want het is moeilijk iets vertellen over iets wat niet heeft plaatsgevonden. Theo Uittenbogaard is via internet niet op te sporen en dan nog zou hij kunnen volharden in een foutieve herinnering. Misschien ga ik later een opmerking plaatsen op beide Wikipedia-pagina's.

Ik houd het erop dat The Who voor het eerst in de Marathon speelde in 1965 en dat vind ik al onbekend en bijzonder genoeg. En wie weet duikt die radio-opame van Theo Uittenbogaard nog eens op.

[ Rinus Gerritsen was erbij en heeft bij de muziekwinkel van Nico Servaas gevraagd om de Danelectro-basgitaren van John Entwhistle te importeren. ]

__

Update: Ik heb Theo Uittenbogaard gebeld, vooral ook over een eventuele opname van het radio-item. In een mail naar Rob schreef ik:

<< Vriendelijk gesprek van een kwartier en ik ben alle punten afgegaan. Hij heeft zich in de datum vergist en gaat de Wiki aanpassen. Hij mocht al niet meer van zijn ouders voor Minjon werken vanwege zijn school, maar in september 65 was hij net klaar met zijn eindexamen en kennelijk toen toch nog op pad gegaan. Hij heeft geen idee waarom. En toen gevraagd wat hij zich nog kon herinneren. Niet veel, hij had een interview met Daltrey dat vooral ging over mods en over kleding. Mogelijk geen opname van het concert. Hij denkt dat de opname niet meer aanwezig is, maar heeft mogelijk wel een getypt transcipt van de reportage. >>

Ik heb Uittenbogaard gevraagd om het transcript en eventuele andere info naar Rob te sturen van Westend Drums. Rob is ook nog bezig om meer info over het concert boven water te krijgen. En er komt mogelijk een verhaal over in de Haagse Weekkrant Den Haag Centraal. Zo gaan kleine balletjes toch rollen. Voetnoten bij een voetnoot. Leuk!

Marco heeft er een blog over gemaakt. Ik wilde er geen aparte pagina over maken. Doe ik nog maar bij hoge uitzondering. Gewoon alle stukjes vrolijk onder elkaar. Keuze.

De Who in een afgetrapte voetbalkantine in Den Haag - Marco Raaphorst - marcoraaphorst.nl

En een reactie geplaatst.

Overgenomen van mijn eigen Kladblokje.

Kladblokje - dejongenskamer.nl

__

Op 7 januari verscheen er een aardig artikel van Danny Verbaan over het concert in de weekkrant Den Haag Centraal.

__

Een week later schrijft Danny een vervolg met nu een opgedoken foto van het optreden zelf. Geweldige vondst. De foto is gemaakt door het tienermeisje Ellen Pronk die later ook fotografe werd. De foto en het artikel zal ik over een tijdje hier ook plaatsen. En op de foto speelt Keith Moon op een Premier drumstel en niet op het drumstel van Jaap Eggermont. Een raadsel tenzij hij op twee drumstellen heeft gespeeld wat het meest waarschijnlijk is omdat de versterkers werden gewisseld. Wordt vervolgd op de site van Westend Drums.

De foto is gevonden door Adelbert Foppe die met Ellen Pronk getrouwd was. Ik kende Adelbert vrij aardig uit de contreien van het Kijkhuis in Den Haag.

__

Update Nieuwe foto en artikel uit de weekkrant Den Haag Centraal op pdf. En ja, het is met al het materiaal wel een legendarische voetnoot geworden bij de (Haagse) popgeschiedenis.

__

The Who in de Marathon (links voor het podium Freddy Haayen en rechts achteraan Jaques Senf - foto Ellen Pronk

'Ik had nog zelden zo iemand dronken gezien als Roger Daltrey' - Danny Verbaan - Den Haag Centraal - 14-01-15 - pdf - dejongenskamer.nl

__

En dan nog een berichtje van eerder dit jaar van de Nederlandse fansite van The Who over het optreden in de Marathon. Ik geef de link mee omdat in het artikel nog aardig wordt geciteerd uit het verwijderde artikel van John van der Ree op Westend Drums. Zo gaan die dingen.

Artikel over The Who in Den Haag - Alles over The Who - whonederland.wordpress.com

NB: Inmiddels heeft John van der Ree gereageerd onder het artikel met de belachelijke aantijging dat de foto van Adelbert Foppe is gemanipuleerd. Een complotdenker met tunnelvisie om zijn verhaal kloppend te krijgen. Ik heb ook gereageerd.

__

Rob kwam nog een opmerkelijke YouTube-clip tegen die eind december 2015 waarschijnlijk door een Engelsman online is gezet. Het zou gaan om de geluidsopname van het concert in de Marathon! Een registratie van 25 minuten in zeer slechte geluidskwaliteit. Ik heb gereageerd en gevraagd om meer informatie en bewijs of het ook echt is opgenomen in de Marathon.

Er zijn twee belangrijke punten tegenin te brengen. Ten eerste zou het concert zijn onderbroken na het achtste nummer en dat is hier niet te horen. Het tweede punt is, dat als er een opname van zou zijn, dan was dat in Nederlandse muziekkringen al lang bekend geweest en was er ergens iets op internet of op Facebook over te vinden.

Er is gereageerd op mijn reactie en de man van de bootleg schrijft dat hij het jaren geleden in zijn bezit kreeg met de mededeling dat het in de Marathon was. Rob, Danny en ik zijn sceptisch. Maar mocht het wel zo zijn, dan is het natuurlijk een vondst. Onder de clip vind je dan nog de setlist van het concert. Omdat het niet zeker is, ga ik die nu niet hier plaatsen. Anders komen er nog meer onware verhalen in de wereld. Maar weet er iemand meer?

NB!!!

Nee, navraag via Danny (bedankt Paul de Kievit!) wees gelijk uit dat het gaat om het geluid van een tv-opname van een dag eerder, op 20 september 1965, in studio Bellevue in Amsterdam. De opname is gemaakt door pianist Nico van der Linden (broer van drummer Pierre van der Linden) met een kinder-bandrecorder. Geen De Haag, geen Marathon. De opnamen zijn al eerder op YouTube gezet met de juiste datum. Ik laat de clip staan, zodat iedereen toch een idee krijgt wat en hoe ze ongeveer de volgende dag in de Marathon speelden.

Oude Nederlandse Who-opnames opgedoken - Alles over The Who - whonederland.wordpress.com

The Who- Live In Holland 1965/09/20

De foto bij de clip klopt verder niet. Hieronder de setlist van het concert in Bellevue.

Eerste set

Land of Thousand Dances 0:59
Daddy Rolling Stone (incomplete) 1:15
Jump Back 2:22
I Can't Explain 1:49
Dancing in the Street 2:31
Bald Headed Woman 2:10
Anyway, Anyhow, Anywhere 2:27
Please, Please Me (incomplete) 0:34

Tweede set

Love Hurts 2:54
I Don't Mind 2:47
Just You and Me, Darling 1:43
Man With Money (incomplete) 1:12
My Generation 3:02?

Dat sommige nummers niet compleet zijn kwam omdat Nico een paar keer de batterijen van zijn recorder moest wisselen. Een deel van het concert is daags na het optreden door de AVRO uitgezonden en later nog een keer herhaald. Onbekend of het materiaal nog bij de Beeld en Geluid aanwezig is. De producer was Bob Rooyens.

<< Het programma wat simpelweg “The Who” genoemd wordt, wordt de volgende dag, 21 september 1965, op Nederland 2 uitgezonden van 20.01 tot 20.20. De laatste zeven nummers worden later in het programma Tiener TV op Nederland 1 nogmaals uitgezonden, op 9 Oktober 1965 van 16.40 tot 16.55. >>

__

Door deze concertopname in Amsterdam kwam ik onderstaande foto op de andere YouTube-clip tegen. Is waarschijnlijk niet van de Marathon, maar wel van september 1965. Ik plaats de foto hier omdat ze dezelfde kleding, T-shirts, aan hebben als op de foto's van de Marathon. En nu in kleur.

__

In een bericht op internet over de tv-opname staat dat The Who op 20 september met de boot in Hoek van Holland aankwam. The Who verbleef in hotel Wilhelmina in Delft, maar is het verhaal van Jaques Senf waar dat Keith Moon een drumstel uit zijn hotelraam gooide?

__

En de basis voor het concert van The Who in de Marathon werd gelegd door Freddy Haayen die toen net bij Polydor werkte. Hij werd op de band geattendeerd door Willem van Kooten en niet veel later reisde Haayen af naar Londen en sloot een contract af met de manager van The Who. Het verhaal gaat dat het niet om contanten ging, maar om een 35-mm-projector die de manager wilde hebben. Haayen dacht dat hij een koopje binnenhaalde, maar een filmprojector kostte toen een godsvermogen. Geen info hoe dat verder afliep. En daarna is kennelijk de jonge Jaques Senf verantwoordelijk geweest voor de organisatie van het concert in de Marathon.

Dat was hij ook toen The Who een jaar later voor de tweede/derde maal in Nederland optrad en weer in Den Haag. Nu in het Casino Ober Bayern op Scheveningen, in Club 192. Dat concert was op 12 oktober 1966. Via Rob van der Werf ontving ik twee foto's van het optreden met Keith Moon achter een Premier-drumstel.

Keith Moon - Club 192 - Fotograaf onbekend

Keith Moon - Club 192 - Foto Bally Nienhuis

__

Keith Moon en Jaques Senf in Studieo Bellevue. Bron onbekend. Van Facebook van Ron Swart.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl