Willy Jolly

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Een bekende Hagenaar in de brede culturele cirkels van mijn Haagse jaren was Willy Jolly. Een Indische, of half-Indische, man die bijna vijftien jaar ouder is dan ik. Hij was vooral bekend als deejay met twee draaitafels en een goede smaak voor uiterst dansbare soul, jazz en andere swing-curiosa. Zijn aanpak was simpel: stoelen aan de kant, een rode lap over de lampen en plaatjes draaien en dansen maar.

Hij was jaren een van de vaste deejays van discotheek Ao-Zora waar ik graag kwam en hij werkte als barman in het Haags Filmhuis. Daar heb ik hem beter leren kennen als een zeer aimabele man.

Hij ging altijd modieus gekleed in de trends van de jaren veertig en vijftig. Hij had een eigen coterie om zich heen van veelal jonge mensen die zich ook zo kleedden. Als Willy in het Filmhuis werkte, kwamen mensen speciaal voor hem naar de bar, voor de gezellige sfeer en fijne muziek van zijn zelfgemaakte compilatie-cassettes. Ik heb er een aantal van gekopieerd en veel beluisterd.

Willy was dacht ik verder altijd alleen en woonde op een etage bij zijn moeder. Een goede vriend van hem was Philip Akkerman, de schilder van zelfportretten en soul-funkliefhebber. Willy ging later ook fotograferen en maakte vooral zwart-wit-portretten van mensen met een romantische fourties- of fifties-look. Ook zat hij in de kleding en herinner me van hem een souterrain-winkel op een gracht in Amsterdam. Liep er een keer toevallig langs. Hij had mogelijk ook eerder een modezaak in Den Haag, Buck Danny. Hij kwam ook in het Kijkhuis.

Willy Jolly door Philip Akkerman

Ik heb er voor gezorgd dat Willy een keer draaide in het Paard, op een feest dat ik organiseerde. Gek dat hij nooit eerder was gevraagd, vond hij ook.

Hij was ook de drijvende kracht en gangmaker van de tientallen gratis toegankelijke Filmhuis-feestje op de Denneweg met vaak als dansplek het zaaltje van Pepijn dat aan het Filmhuis vastzat. Die feestjes waren zeer populair. Een paar heb ik mee-georganiseerd en zelf was ik de motor van het afscheidsfeest van het Filmhuis op de Denneweg toen het naar het Spui verhuisde. Een groot succes en niet in de laatste plaats weer door Willy.

Van die avond heb ik met Edo Kuipers video-beelden gemaakt en die zijn later op mijn aanwijzingen door Johan Hoekstra gemonteerd tot twintig minuten. Ik vind de video heel aardig, maar helaas is de film hier en daar nogal donker. En er gebeurt niet veel, maar toch ook van alles. En nog met een verrassend einde.

De film was een eerbetoon aan het Filmhuis op de Denneweg en aan al die feestjes, maar ook een hommage aan Willy Jolly die prominent in beeld komt. En de live-soundtrack is ook van hem. Let's party 1993!

Let's Party! - Verhuizing Haags Filmhuis 1993 - YouTube

__

Bron mijn: Kladblokje - dejongenskamer.nl

__

Website Willy Jolly - Fotografie - willyjolly.nl

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl