Homepage

Wim T. Schippers 70

Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) 100

Amsterdam, 8 januari 2012

Beste mensen van Beeld en Geluid,

Mijn naam is DirkJan Vos, geboren in 1960 in Den Haag en nu woonachtig in Amsterdam. Om even te situeren.

Ik kwam er ongeveer een jaar geleden achter dat op zondag 1 juli aanstaande, Wim T.Schippers 70 jaar wordt. Een mijlpaal voor deze tv-kunstenaar die wel herdacht mag worden. Op 31 augustus 2012 zou Dolf Brouwers, alias Sjef van Oekel, 100 jaar zijn geworden. Een verwante, memorabele dag.

Graag wil ik jullie een idee aan de hand doen om -uitgerekend op een zondag!- op 1 juli aanstaande de verjaardag van Wim T. Schippers te vieren in Beeld en Geluid. Nu is al het televisiewerk van Wim T. Schippers op dvd uit, maar ik stel een publieke tv-programmering voor op groot beeld, voor fans die de geselecteerde programma's/fragmenten gezamenlijk kunnen beleven. Begin jaren 80 heb ik zo'n avond al eens meegemaakt in het Haagse Kijkhuis. Allemaal nog jonge mannen die toen samen kwamen, om samen te genieten en te lachen om zijn oude shows uit de jaren zeventig. Op die avond was Harry Touw, alias Fred Hachee, ook aanwezig. Met een bijzonder gezellige nazit, waar in Beeld en Geluid ook ruimte voor is.

Een feestelijke middag kan omlijst worden met een talkshow (met beeld- en geluidsfragmenten) met een aantal figuren rondom Wim T. Schippers. Er is keuze genoeg. Ik denk bijvoorbeeld aan, Rogier Proper (Ronflonflon), IJf Blokker (Barend Servet), Mimi Kok (Ge Braadslee), Clous van Mechelen (Jantje Vos) of Rob van Houten (Boy Bensdorp). De talkshow kan geleid worden door een kenner en liefhebber, en ik dacht aan Willem de Ridder. De kunstenaar die ooit met Wim T. Schippers is begonnen. Als hij niet geschikt is voor talkshowhost, dan zou hij ook in het gesprekspanel kunnen zitten. Hoe dan ook is hij een meesterlijk verteller. (Detail: Een andere naam als talkshowpresentator die ik wel wil noemen is de journalist Stan Rijven. Die doet dit soort talkshows vaker.)

De middag is ook uit te breiden naar de avond, of naar een heel weekend. Deze mail is slechts een suggestie en een aanzet om jullie aan het denken te zetten of jullie er wat in zien en wat de mogelijkheden zijn.

Ik ben zelf niet in staat om wat dan ook te organiseren of te programmeren, maar ik sta wel in contact met het Genootschap Wim T. Schippers en een groep mensen uit Olst die het Willy Dobbeplantsoen hebben aangelegd en onderhouden. Een bron met een paar honderd liefhebbers die jullie erbij zouden kunnen betrekken.

In de programmering en talkshow kan ook rekening worden gehouden met de 100e geboortedag van Dolf Brouwers.

Ik denk dat een Wim T. Schippers-dag in Beeld en Geluid een waardevolle en hilarische bijdrage kan zijn bij het onder de aandacht brengen van de tv-geschiedenis en om mijn grote held Wim T. Schippers in het zonnetje te zetten. En ik denk dat het met een redelijke entreeprijs ook niet begrotelijk hoeft te zijn. Er zal genoeg belangstelling en publiciteit zijn.

Het zou mooi zijn als Wim T. Schippers op zijn verjaardag dan ook acte de présence zou geven. Maar de kans dat hij komt lijkt mij klein. Het gaat dan ook in eerste instantie om een gedenkwaardige (mid)dag voor de nog vele fans van zijn meesterlijke tv-werk.

Hopelijk zien jullie wat in mijn idee en kunnen jullie er verder mee. Zo niet, laat het dan ook even weten. Ik heb dit idee verder nergens neergelegd. Ik dacht aan een simpele titel voor het project: Wim T. Schippers 70. En met als mogelijke ondertitel: Een peux nerveux, prima de luxe, of pardon, reeds.

Met vriendelijke groet,

DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)

Wim T. Schippers - Wikipedia

Dolf Brouwers - Wikipedia

8 januari 2012

________________________________________________________

Update # 1 - 28 januari 2012

________________________________________________________

Ik kan kort zijn over de mail: Ik heb geen enkele reactie van Beeld en Geluid ontvangen. Vervolgens een wat aangepaste mail gestuurd naar de Balie in Amsterdam. Die zouden dat ook precies zo kunnen organiseren, als ze interesse hebben. Maar dat hebben ze kennelijk niet, want ook van hen niets vernomen. En Wim T. Schippers kan ook breder worden gelauwerd, ook voor zijn beeldende kunst, strips, muziek, radio en toneelstukken. Als laatste stap ga ik de url van deze pagina naar de VPRO sturen, en daar laat ik het verder bij.

Wel aardig is dat de Herensociëteit -voorheen De Nuts Neut- te Olst (Drente), wel wat wil doen aan de verjaardag van Wim T. Schippers en de geboortedag van Dolf Brouwers. Ik heb ze erop geattendeerd. Festiviteiten zullen ze vast organiseren rondom het Willy Dobbeplantsoen. Als er meer nieuws is zal ik dat hieronder plaatsen. Voor meer achtergronden over het Willy Dobbeplantsoen, twee pagina's:

Opening Willy Dobbeplantsoen - 1997

Willy Dobbeplantsoen 10 jaar

Het Willy Dobbeplantsoen bestaat dit jaar 15 jaar. Ook om rekening mee te houden. Ik wacht de plannen verder af en zal er nog wel contact over onderhouden.

Er is een site bij de VPRO met alle uitzendingen van Ronflonflon. Met veel extra informatie:

weblogs.vpro.nl - ronflonflon

Wie lid wil worden van het Wim T. Schippers Genootschap kan dat kosteloos doen via onderstaande pagina. Dan ontvang je op gezette tijden een nieuwsbrief.

Aanmelden Wim T. Schippers Genootschap

Zelf heb ik Wim T. Schippers ooit ontmoet en een lange, lange avond met hem gesproken. Daar heb ik een paginaatje over geschreven:

Wim T. Schippers in café Krom

Een standbeeld voor Dolf Brouwers als Sjef van Oekel

Over de 100e geboortedag van Dolf Brouwers heb ik al eerder gelezen en ik weet dat er plannen zijn voor een tv-serie over zijn leven. Het moet nog een beetje gaan leven in Den Haag. Ik wil de Haagse weblog van hofstijl.nl benaderen om zijn geboortedag onder de aandacht te brengen. Wellicht dat er suggesties komen om er iets bijzonders rondom te organiseren. Zelf heb ik het wilde idee om een standbeeld van hem als Sjef van Oekel neer te zetten, en dan voor ijssalon en ontmoetingsplaats Florencia in de Torenstraat, hartje Den Haag. Een perfecte plek en ook nog vlakbij waar Dolf Brouwers de laatste decennia van zijn leven woonde. Ik heb een 1 op 1, zwart beeld voor ogen, bij voorkeur in een pose dat hij zingt, of zoals op onderstaande foto. Het beeld kan gefinancierd worden door de inwoners van Den Haag. Wellicht is het niet realistisch, maar ik vind wel dat er wat mag gebeuren rondom vrijdag 31 augustus 2012, reeds.

En ik vind dat er bij welke feestelijke activiteit dan ook iets gedaan kan worden met het eten en de catering. Dat mag toch wel een smakelijke Schipperiaanse invulling krijgen.

Voor nu, tot zover.

________________________________________________________

Update # 2 - 29 januari 2012

Een nieuw stukje over een standbeeld voor Dolf Brouwers staat nu op de blog van Hofstijl. Verder afwachten op meer reacties. Ik ontving al wel een mail van iemand die enthousiast is over het plan en actief wil meewerken. Hij noemde de term 'crowdfunding'. Eerst het idee verder laten rondgaan, gebeurt nu ook via Twitter.

Standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) - 29 januari 2012 - hofstijl.nl

Bericht Hofstijl op Facebook

________________________________________________________

Update # 3 - 25 februari 2012

Foto van internet geplukt met de situatie voor Florencia. Uitstekende plek. En het is ook een totaal-concept van het beeld en de plek. Ik heb nu de kunstinstelling Stroom gemaild over mijn idee. Zij adviseren en begeleiden onder meer alle kunst in de openbare ruimte in Den Haag.

________________________________________________________

Update # 4 - 21 juni 2012

"Zondag 1 juli 2012

Viering Wim T. Schippers 70 jaar (1942).

Locatie: Willy Dobbeplantsoen, aanvang ca. 17.00 uur, einde ca. 19.00 uur i.v.m. finale EK voetbal, later die avond."

Meer informatie over het feestelijke programma is op onderstaande pagina te vinden:

Ledenpagina Herensociëteit Olst

________________________________________________________

Update # 5 - 28 juni 2012 De VPRO pakt uit.

winkel.vpro.nl/wim-t-schippers-70jr-pakket

________________________________________________________

Update # 6 - 1 juli 2012

Vandaag heeft Wim T. Schippers de leeftijd bereikt van 70 jaar. Van harte gefeliciteerd. Deze middag is de mijlpaal gevierd bij het Willy Dobbeplantsoen in Olst, Overijssel. Klik op onderstaande link voor een verslag, foto's en verwijzingen in de media.

Herensoos - Wim T. Schippers 70 jaar

Toch mooi dat het niet ongemerkt gepasseerd is. Hulde voor de Herensoos uit Olst!

________________________________________________________

Reacties naar: DirkJan Vos: d.vos35@chello.nl

________________________________________________________

Beter geen gitaar dan helemaal geen gitaar. (Sjef van Oekel)

Beeld en Geluid in Hilversum, bij Bussum.

Ik word niet goed. (Sjef van Oekel)

__

Ontmoeting met Wim T. Schippers - De Jongenskamer

Opening Willy Dobbeplantsoen - Olst - 1997

En ook een pagina op De Jongenskamer voor een standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) in Den Haag. Wordt hoog tijd, zeker na het beeld van Haagse Harry.

En nog dit grapje.

Brouwersgracht wordt Dolf Brouwersgracht - Zaterdag 31 maart 2012 - De Jongenskamer Een standbeeld voor Dolf Brouwers (Sjef van Oekel) - De Jongenskamer

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl