YouTube

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

YouTube bestaat tien jaar. Ik was er destijds snel bij en heb er heel veel plezier aan beleefd, nog steeds.

De eerste jaren heb ik veel gekeken en ontdekt, vooral samen met de Rotterdamse documentairemaker Peter Scholten. Hij is ook gek op muziek en archiefmateriaal. Ik leerde hem via internet kennen, hij mailde een reactie over mijn pagina met Stones Kurhaus. En zo bleven we in de mail en wisselden we ontspannen 's avonds linkjes van YouTube uit met commentaar. Later ook met anderen gedaan, ook nu nog wel. Zoals met Jaap met wie ik jazzvideo's deel. Ik gebruik YouTube soms ook als muziekspeler. Dan speel ik hele albums af, of een live-concert, maar dan zonder te kijken.

Ik ben nog steeds enthousiast, maar ik kijk veel minder en ben ergens verzadigd. Er moet nu meer reden zijn om iets aan te klikken. Maar ik heb niet alleen gekeken, ik heb ook zelf zo'n twintig video's toegevoegd. Wat video-footage die ik zelf heb gemaakt en video's die ik digitaal kon bemachtigen (onder meer ook met dank aan Peter). Allemaal nergens verder te vinden. Dan voeg je iets toe. Ik denk met name aan het materiaal over de Q65 en Wally Tax.

En je kan maar maximaal 15 minuten per video uploaden, tenzij je een sms naar YouTube stuurt en krijg je een speciale code toegestuurd. Heb ik (toch) gedaan en daarom staat er ook een aantal lange video's online.

Ook heb ik een blog gehad met alleen maar embedded clipjes van YouTube. Het tonen van je eigen smaak en profiel. De blogsite is helaas ter ziele, maar al snel waren veel clips ook niet meer beschikbaar. Er is ook vanwege rechtenkwesties veel materiaal niet (meer) te zien, of zijn niet te hergebruiken voor eigen video's. Dat ondervond ik ook met mijn montage met fragmenten van YouTube-clips over Den Haag popstad Nummer 1! Die heb ik vorig jaar daardoor op Vimeo moeten zetten, een goed alternatief. Ik heb daar nog wat meer staan.

YouTube was mijn tienerdroom: een eigen archief met clips, tv-programma's, home-video's, filmfragmenten, documentaires en meer. Ik heb dat nooit kunnen realiseren, maar nu heb ik alles in De Jongenskamer onder handbereik.

YouTube - youtube.com

__

Hieronder twee linkjes voor een overzicht met wat ik op YouTube en Vimeo heb gezet.

YouTube Channel - Vossenhol99 - YouTube

Video's Malpertuis - Vimeo

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl