( klik op logo voor HOMEPAGE )

Albumhoes Wish You were here - Pink Floyd - Design Hipgnosis

Feestje!

(fictie)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

Vanavond werd er rond zeven uur aangebeld. Mijn moeder deed open en het was Machteld uit mijn klas, 5V, ze kwam voor mij. Ik was wel heel verrast en was even uit mijn evenwicht. Machteld is best wel een mooi meisje, een stoot, half Indisch. Ik vind haar wel heet, maar wat moet ik nu met een meisje of een vriendin? Liever nog even niets, het komt vanzelf wel een keer. Maar ze kwam voor wat anders dan ik misschien dacht.

Ik nam haar mee naar boven en ze zette zich neer op mijn bed. Ik ging in mijn oude leren leunstoel zitten. Ze had half-lang zwart haar, wat katachtige ogen, maar weer niet echt een donkere huid, die was heel licht gekleurd, eerder wat gelig. Ze had een spijkerbroek aan met daaroverheen een dikke paarse wollen trui waarin haar grote knoppen heerlijk naar voren staken. Het was al wat koud herfstig weer begin oktober. Ik moest steeds naar haar borsten kijken, ik zou haar zo willen bespringen zoals ze daar lag, maar ik ben verder een keurige jongen. En zij een net meisje.

Ik ben van 1960, zei ze, en ik word volgende week 16, ik ben de jongste van onze klas, maar wel het langste meisje. Mijn verjaardag wil ik daarna op zaterdag goed vieren met een groot feestje thuis en mijn ouders vinden het allemaal goed. Ik heb alles al helemaal in mijn hoofd en mijn broer gaat me helpen. Er komen zo'n dertig man. De meeste uit de klas en van school, maar ook van de hockeyclub en van mijn muziekklasje, ik speel gitaar, weet je.

Een feestje dus. Ja, met zoveel mensen kan daar best. Ze hebben een groot huis en haar ouwe lui hebben poen. De familie Van Remmerswael, pa is notaris met een kantoor op de Hooigracht hier in het centrum van Den Haag. Op de gevel van het pand hangt een groot koperen bord met zijn naam. Ik fiets er wel eens langs. Ze wonen op De Ruychrocklaan, groot huis met drie verdiepingen. Wij wonen dan verderop een stuk kleiner, maar goed mijn ouders werken weer allebei. Wat haar Indische moeder doet weet ik niet, maar volgens mij weinig, of niets. Ik ben niet echt bevriend met Machteld, dus ik was nog steeds even verbaasd. Ze is wel wat kakkineus, maar ook progressief, zo houdt ze ook van symfonische rock. En een rookster van Marlborootjes en ik ken haar oppervlakkig uit de rokershoek van school. Ik rook Drum, lekkere dunne sjekkies.

Nu weet ik dat je af en toe plaatjes draait op feestjes, zei ze, en zou je dat ook bij mij willen komen doen? Er is een installatie en er zijn wat platen, maar het gaat vooral om je eigen plaatjes en singletjes, ook de hits van nu. Ik wil dat er later op de avond in de achterkamer ook gedanst wordt. Wil je dat doen Sjors? Ik heb in ruil een platenbon voor je van 25 gulden en je mag zelf wat vrienden meenemen als je wil.

Ik heb dat het afgelopen jaar twee keer eerder gedaan, plaatjes gedraaid met mijn grote verzameling Top-40-singletjes op een huisfeestje, een bij een vriend, Frank, en een bij een kennisje van mijn zus in het Bezuidenhout. En dan met één draaitafel en ik nam mijn lichtorgel mee. Gaaf. Waren geslaagde avonden.

Ik zei gelijk ja.

_

Sjors werd al vroeg op de avond naar Machteld gebracht door zijn vader met de auto. Hij had een paar kratten met platen en singles bij zich en ook nog het lichtorgel en wat gekleurde lampen om in de verlichting te draaien voor in de achterkamer, de disco. Toen hij aankwam waren de ouders van Machteld al vertrokken naar vrienden in Dordrecht. Ze zouden rond middernacht terugkomen en dan om één uur 's nachts het feestje beëindigen met koffie voor iedereen met een stukje taart. Om uiterlijk half twee allemaal de deur uit. De oudere broer van Machteld was er wel. Die studeerde rechten en woonde in Leiden, maar was er vooral om een oogje in het zeil te houden. Maar voorlopig even geen ouders, dat was een puik begin vonden ze allemaal.

Om half negen belde Manon aan, de eerste gaste en Machtelds hartsvriendin. De muziekinstallatie van pa stond klaar op een tafel tussen de voor- en achterkamer, Sjors had zich geïnstalleerd, er was de juiste sfeerverlichting met rood, blauw en groen gedempt licht, de hapjes en drank stonden op tafel en vijf kratten bier buiten op het bordes met ruim honderd bruine pijpjes wachtten in de kou om gepakt te worden. Genoeg wijn en ook een paar flessen Pisang Ambon. Overal asbakken. Er kwamen snel meer vrienden. Sjors legde de lp op de draaitafel met de lange cover Get ready van Rare Earth die de hele A-kant besloeg. Get ready, cause here I come ...

Volume nog op mediumsterkte, maar het feestje was begonnen.

_

Feli en twee zoenen, op z'n Frans.

Wat een leuk rokje heb je aan Mach, maar is het niet te koud nu voor blote benen? Leuk truitje met die blauw-witte strepen.

Ik ga vanavond rustig aan het bier en kom verder niet meer deze stoel uit. Vooral niet als iemand het wil hebben over de politiek. We moeten ons daar meer druk over maken als jongeren. Hoi, is Wytze er al?

Ik zit al sinds de eerste klas op HGC, echt een top-hockeyclub voor meisjes. Goeie sfeer en fanatiek. Dat ben ik ook. Ik zit nu in Dames 2, prima, ik kan nog verder opklimmen. Maar het blijft wel een hobby natuurlijk. En ik hou ook van een wijntje, maar ik rook niet, dat is echt heel dom, roken. Dat is echt voor dombo's. Ik snap ook niet waarom Mach rookt. Zit ze de hele dag tussen die jongens ook.

Waar staat het bier, koud bier? In de ijskast? Ok, shit, buiten. Ik vind het wel. Jij ook nog een flesje of iets anders? Wel lekkere muziek verder, maar ik heb helemaal niks met Abba, wat een ka-u-tee-zaadmuziek. Voor meisjes, homomuziek. Ik hou van Genesis, Yes en Pink Floyd, maar dat draaien ze hier vast niet vanavond, te freaky.

Hé Sjors, gaat goed, gave plaatjes. En dan ben je ook gek op disco, maar zelf dans je dan niet. Straks wel even blitsen met Sexmachine van James Brown a.u.b, ik geef wel een seintje. Nog een meisje zoeken.

Ja, Batman, jeugdsentiment, de Thunderbirds. Wij hebben sinds kort een kleuren-tv, is wel gaaf met Top Pop. Ik heb een eigen zwart-wit-toestelletje op mijn kamer.

Je hebt alleen maar flessen wijn gekregen zo te zien. Ok, ook boekenbonnen. Ben jij een lezer? Ik dacht ik kan het beste geld geven, daar heb je het meeste aan. En wat vond je van mijn kaart? Snoezig toch?

Dus je ouders zijn er niet? Nou dan kunnen we alles doen toch? O, ze komen straks wel terug. Balen, ik dacht even.

Nee, ik heb niks met blowen en hashkikkers, ik heb veel met muziek en een biertje, daarom draai ik graag de plaatjes vanavond. Heb je nog een verzoekje? Iets van Bowie of Brian Ferry? Ja, goed hè die lp van Ferry, net zo goed als Roxy Music, ik ga zo eerst Let's stick together draaien en later Love is the drug. Maar dan wel dansen.

Dansen mensen!

Itchi gitchi ya ya da da da
Itchi gitchi ya ya here
Mocha-choco-lata ya ya
Creole lady Marmalade

Voulez-vous coucher avec moi ce soir?
Voulez-vous coucher avec moi?
Voulez-vous couchez avec moi ce soir?
Creole lady Marmalade

Ik ben gek op Pisang Ambon met Appelsientje, lekker drankje. Heb je een vuurtje voor me?

Hoezo nivelleren met Joop den Uyl, een vuilnisman hoeft niets te doen en niet na te denken, daarom verdient een advocaat meer. Daar heeft Wiegel helemaal gelijk in. Maar zonder dollen, ben jij zo'n rooie rakker? Haal nog eens twee pils uit de tuin. Gelijk om de hoek. Praten we zo verder.

Maarten legt het met ieder meisje aan, maar heel even en dan gaat ie weer vreemd. Ongelofelijk onbetrouwbaar en een lul. Ik haat jongens.

Ik roei met Casper in de dubbel-2, op de club van school. Altijd lekker op het water op de Vliet.

Goeie serie toch, Starsky en Hutch. Ik vind die blonde wel leuk. Hij lijkt ook wel wat op Johan.

Danilo heeft tegenwoordig zo'n afghaanjas en van die puntige cowboylaarzen, wel wat anders dan eerst zo'n collegejas en een buttondownoverhemd ...

Heaven must me missing an angel nu van Tavares, kom op, gaan we even op dansen samen, wat kan jou het schelen. Goed nummer.

De Vries is geen lul, maar een klotenklapper met zijn strafopdrachten. Afvoeren die man, abführen!

Todd is God.

Frank probeert de blits te maken met zijn nieuwe vriendin. Dat wijf is een cockteaser en wil alleen maar droogneuken.

Stapt een neger op maandagmorgen de bus in en zegt tegen de chauffeur, Bobo niet betalen. De chauffeur schrikt en laat de man zonder betalen door. En dat gaat zo dagen door, iedere morgen die Surinamer in de bus met, Bobo niet betalen. Maar na een week is die chaufeur het zat en trekt de stoute schoenen aan. Zegt die man weer, Bobo niet betalen en vraagt die chauffeur, Waarom wil Bobo niet betalen? Antwoordt ie, Bobo heeft een abonnement. Lachen. Ken jij nog een goeie Belgenmop? Een Jodenmop, laat maar even zitten, te heavy.

Ik wil een brommer voor m'n verjaardag, een Puch Maxi. Ik ben dat fietsen helemaal zat steeds van Wassenaar naar Benoordenhout en terug. Kost me anderhalf uur per dag. Heb jij Maarten al gesproken vanavond?

Die broer van Mach is wel een bal, maar ook een spetter, en oud.

Nee joh, ik kan helemaal niet dansen. Ik kan goed bier drinken en sjekkies draaien.

Als jonge liberaal ben ik voor abortus en tegen Van Agt met de sluiting van Bloemenhove, hoe kijk jij daar tegenaan? Toch ook baas in eigen buik en vrije sex? Al dat preutse gedoe. Ben jij preuts?

Wat? Ik versta je niet goed, iets van Bowie? Ok, ik draai zo Golden Years, dit jaar uitgekomen. Goed nummer. Swingt ook lekker.

Manon is helemaal niet populair, mocht ze willen.

De moeder van Mach heeft gebeld. Ze kunnen niet wegrijden van waar ze zijn, ik geloof ergens in Dordrecht. De Wegenwacht kan ook niets doen. Heftig. Ze moeten daar overnachten. Dan kunnen we langer feesten als we die broer uitschakelen.

Ik ben wat aan de late kant. Ik heb geen echt cadeautje maar wel een fles wijn met een strik erom.

Wel een lekker mokkel dat niesje, van die geile zaadvragende ogen.

Ik ben helemaal gek op ouwe soul, Sam en Dave nu met Hold on I'm coming.

Mensen even stil. Jullie hebben het gehoord, onze ouders komen niet vannacht meer, maar we gaan het echt niet heel laat maken, maar wel wat later! Ik ben de broer van Machteld en het is gezellig, dus bel even naar huis als je wat langer blijft. Ik geef straks wel een seintje wanneer het over is. Ok, nu nog maar even feesten.

Get it on, get it on, get it on ... Even freaken.

Pascal is van de week afgegaan in de klas bij Willemsen, niet normaal. Onwijs, wat een kruk. Een rooie boei en stotteren voor de klas. Door dat briefje aan Manon.

Je moet alleen lid zijn van de VPRO of Veronica, de rest van de omroepen deugen niet.

Zullen we weer eens naar het zwembad gaan met een clubje?

Robin vind ik wel een stuk, maar bezet.

Al die shitboeken, ik lees strips, net weer de nieuwe Suske en Wiske gekocht, De Minilotten van Kokonera. Willy van der Steen, dat is pas echte literatuur.

Er mag alleen geblowd worden in de voorkamer mensen, en zet dan even een raam open. Of niet, want er komt toch verder niemand controleren, maar het stinkt zo.

Even zonder dollen, Den Uyl is een lul, een progressieve rooie boef, maar hij houdt wel Bernard uit de wind met Lockheed. Moet ie niet doen. Allemaal corrupt dat koningshuis. Proost op Oranje!

Trek in die huzarensalade met stokbrood. Jij ook wat? Haal ik gelijk nog wat te drinken.

Waar is de kurkentrekker?

I love Donna Summer. Donna dit is Evert, Evert dit is Donna.

Network, hele goeie en belangrijke film. De toekomst van televisie is waanzin, de vertrossing. Echt, je kan beter goede boeken lezen.

Nee pik!

Ok mensen, even opletten. Ik ga nu een nummer draaien waarbij jullie allemaal het refrein mee moeten zingen. Allemaal op de dansvloer en komt ie: I can't get no - ta da da - Satisfaction. I can't get no, SATISFACTION!

Tamar staat in de keuken, helemaal in tranen en overstuur. Depri. Ze ziet het leven niet meer zitten. Toch geen gekke zelfmoordplannen? Zoek Mach even op, die moet met haar gaan praten. Misschien ook wel de drank. In ieder geval Peter uit de buurt houden. Heftig.

Shit! Welke mafkees heeft m'n aansteker gejat!

Ik snap niet wat mensen aan reggae vinden. Doe mij dan maar liever Bach.

Lelijk als de nacht met haar varkensoogjes en paardenbek. En ze stinkt naar patchouli.

Ulrike Meinhof is gewoon vermoord in de gevangenis. Op zeker, orgineel waar.

Als ie spatjes krijgt, geef je 'm een paar okkie's op z'n harses.

Sofie doet weer heel popi met al die hippe boys om haar heen. Die heeft echt honing aan haar reet.

Heb jij niet dat verhaal over Edith in de schoolkrant geschreven, of schrijf jij gedichten?

Die eikel is echt een onwijze frust.

Heb jij nog een peuk voor me?

Ik ben alles aan het verchromen van m'n Mobylette. Veel gaver dan zo'n ouwe Puch.

KAN DIE MUZIEK WAT HARDER!

Van Os is een watje en Offringa een patiént, ik zweer 't.

Jij bent goedgekeurd door het Simplistisch Verbond. Lees jij nog wel eens poëzie? Achterberg, Marsman, Lucebert?

Sylvia wordt dronken, die kun je zo uit de weg nemen. Gewoon proberen en pakken. Nee, ze is al dronken, te dronken.

Mach, nu even kappen met de wijn het is bijna middernacht. Een heksenketel nu. We moeten straks al die mensen weer de deur uit krijgen. Maar laten we de koffie maar overslaan. Misschien zo een stukje taart voor wie nog wil.

Hoe herken je een Belg op het naakstrand? Aan zijn puntzak!

Ik heb een paar honderd oorlogskranten gevonden, zomaar in zakken in de bosjes. Allemaal aan het uitpluizen. Ik ben gek op geschiedenis en op 8-mm-filmpjes maken. Grappige oorbellen. Jij zit toch op paardrijden met Manon?

Al die wijven nemen een pretpakket en gaan dan kunstgeschiedenis studeren, of wat doen met mode. En dan snel een rijke vent aan de haak slaan. Schei uit.

Aan ABBA vind ik echt geen ruk aan, maar die blonde is wel lekker.

Die twee zitten de hele dag te beppen en te geiten.

Kek jasje.

Money, money money ... Mag afgezet worden. Nu Bette Midler.

Naar de Pink Panter geweest, heel grappig. Peter Sellers. Inspector Kloezo. Maar Novecento is dan wel even een meesterwerk, ook met Robert de Niro. Ongelofelijke rol in Taxidriver. Heb je die film gezien? Zeker heengaan.

Wat een gaaf nummer, Hot stuff, nieuwe single van de Stones, te gek. De Beatles vind ik niks, ouwe meuk, is geweest.

Ik hou wel van een dolletje, maar Maarten moet gewoon van zijn poten van mijn vriendin afblijven.

Jij kan onwijs goed tekenen. Ik kan niet eens een potlood vasthouden.

Hé ouwe rukker, sta je hier plaatjes te draaien? Lachen.

Weg met al die papen en gristenen. Het geloof is voor de dommen. Het geloof is het opium voor het volk, zei Marx, niet van. Ik geloof nergens in. Ja, in een goed glas wijn. Ik ga nog even bijschenken. Of haal jij wat?

Robin haar op zijn borst? Mocht ie willen, beetje dons. Donsje.

Shit, wat is dit voor stuf? Zit daar iets van opium in of zo? Maar goed dat die ouders van niks weten. Ik drink verder alleen maar cola. En zit aan de wokkels.

Carlo homo? Nou en? Als ie maar van m'n reet afblijft: Freek de Jonge. En onze rector heeft dus een paar jaar geleden verboden dat Neerlands Hoop kwam optreden. En ook de film M.A.S.H. mocht niet worden gedraaid. Reactionairen, allemaal. Ik ben liberaal van de JOVD en hou van bier en mooie meisjes. Ik kots op die zakkenwasser, malle Eppie die broochem.

Welnee, Hubert Lampo is pulp, net als de Tros. Je moet Hermans lezen. Of Hesse. In het Duits.

Ik wil wel een plaat aanvragen. Heb je School van Supertramp? Dat vind ik zo'n gaaf nummer.

Ik hou niet van meisjes met te veel make-up, zo ordi. Naturelle schoonheid.

Ik lees nog iedere week de Donald Duck. Languit op de bank met een zak drop, kokindjes en erwtjes.

Draai ik zo Take a walk on the wildeside van ome Lou. Puik plaatje met die sax en basintro.

Wie wil er een stukje taart met een glaasje cognac?

Ik heb een hekel aan die kliek rond Jasper. Dombo.

Het gaat hard met het bier en ook de wijn. En wat een vette bagger die salade.

Jezus, Janine heeft knoppen als meloenen.

Er heeft iemand op het toilet gekotst, maar we weten niet wie. Er zitten zwarte pitjes in de kots, getverdemme!

Nu een verzoekje, School van Supertramp. Allemaal op de dansvloer.

Zit nou niet zo te miepen.

Ik ben een pindarotsje.

Jij lijkt precies op je zus, allebei van die mooie groene ogen.

Ik speel dan elektrische gitaar, die jazzrock-solo's van Spectrum van Billy Cobham. Echt te gek om te doen, maar ik geef mijn buurmeisje dan les in Neil Young. Heart of Gold.

Alleen al van de geur van die pretsigaretjes word ik een peux nerveux.

Ik ga even wat knagen. Krijg een vreetkick, orgineel.

Nee joh, niet vingeren, gelijk op de stok nemen. Gooi op.

Play that funky music wild boy ... Wauw, te gek. Kom op, stop met ouwenelen en beppen, allemaal dansen lui.

Mechtelien vind ik wel zo'n ongelofelijk lekkere stoot, maar onbereikbaar voor mij. Welnee joh, gewoon proberen en zo op afstappen, ze heeft van die lekkere geile witte kniekousen.

Ik ga helemaal uit m'n dak!

Die ouders hebben weer gebeld hoe het gaat. Alles goed hoor. Machteld zit nu bij Frenk op schoot en neemt ook een paar trekjes van de joint. Niet doen Mach, zei ik. Ik ben jarig en dan mag alles, zei ze. Ik ga zo naar huis.

Ik kom altijd op voor mijn vrienden en zeker voor Sjoerd, dat is m'n boezemvriend. Kap is even lekker.

Get uppa. Stay on the scene, like a sexmachine, get uppa, like a sexmachine ... Get uppa.

Jasper moet altijd popi doen, griezel.

Jij bent helemaal lala met je lachkick, mafketel.

En op verzoek twee Haagse nummers achter elkaar, Venus en Radar Love. Daarna nog een keer Peter Frampton. En later meer reaggae.

Ik ga toch mijn vriendschap met Herman niet op het spel zetten voor een of ander maf shitwijf?

Tamar moet echt naar huis en iemand moet haar thuisbrengen. Kan die broer van Mach dat niet doen? Of anders Sjoerd?

Ik heb jeuk aan m'n snikkel.

Lekker die gehaktballetjes, pittig. Indisch zeker?

Ik verzamel schedels van dieren. Je trekt er geen meisjes mee, maar een interessante hobby. Ook zelf uitkoken. Verzamel jij iets? Oorbellen, ook mooi, ik zie het.

Hoe heet die broer van Machteld, die is lam en stronken, zit nu ook steeds te blowen met die gasten in de voorkamer.

Jimmy Carter wordt vast straks president van de VS. Ben ik voor. En nu nog een pils.

Een afgelikte boterham? Ze is gewoon een slet.

Meerburg is geen droplul, maar een oetlul! Een eikel die vent. Net als Van Boven, z'n holmaatje, zakkenwasser, die is ook nog voorzitter van Luxebad Scheveningen. Lachen.

Volgens mij hebben alleen Sjors en jij echt lang haar van de jongens. Ik vind het wel mooi.

Gijs heeft een baaltje rooie Libanon, prima de luxe, maar ik word er wel helemaal kniftig van.

Er staat geloof ik nu een buurman aan de deur of het allemaal wat zachter kan. Maar die broer is ook dronken. Gaat hij een partij ruzie maken met die man. Straks wordt de politie gebeld. En de muziek staat echt heel hard. Ik kan ook niemand goed verstaan op de gang.

Heb je gezoend met die puistenkop?

Pas Last tango in Paris gezien in de Passage, kun je gewoon heen onder de 18. Ja, dat is wel even andere koek dan Rijk de Gooijer of Monique van de Ven. Goeie muziek ook.

Wim is een onwijze soulknakker met zijn bakkebaarden en soulbroeken.

Waarom staat iedereen hier in de keuken van die taart te eten? Die is voor straks, iedereen een stukje.

Weet je wat beffen is?
- Tuurlijk.
Maar weet je dan wat baffen betekent?
- Geen idee.
Dat is van achteren likken!
- Getsie.
En weet je wat boffen is?
- Nee.
Als je niet hoeft te baffen.

Danilo heeft een snor laten staan, geen porem, een vlassnorretje, mafkikker.

Ik wil het nu niet over de Tweede Wereldoorlog hebben, ik ben op een feestje. Ga maar tegen iemand anders brallen over Wilhelmina.

Déjà vu is dus hele mooie ouwe muziek.

Die maffe meid valt altijd op foute jongens. Kun je zo de bosjes mee in.

En dan is het nu eigenlijk bedtijd? Ik word tipsy van de rosé geloof ik.

Die Franse kaas is best binnen te houden.

We skipped the light fandango
Turned cartwheels cross the floor
I was feeling kinda seasick
But the crowd called out for more

Mariette en Ludo staan te vozen op de dansvloer op een slow-plaatje, nee Sjors, alleen nog maar up-tempo graag. Zo jaag je iedereen weg.

Never nooit niet. Zal toch wel.

Die nieuwe lerares Frans, Groenewegen, die redt het niet, dat is een softie, kan totaal geen orde houden. Jong ook nog. En knap lelijk.

Ja, Boney M!

Jaap doet wel arro, maar hij is een aso.

Ik haal nog een rondje en als ik te druk ben moeten jullie het zeggen.

Er liggen nu cocktailworstjes op de tafel in de achterkamer jongens. Nu nog lekker warm.

André van Duin vind ik geen reet aan, eigenlijk ook niet aan de Mounties, maar daar kijk ik wel naar - cult - en met een zak cornuco's. Tommy Cooper is echt lachen.

Harbert met die pijp wil geld inzamelen en dan scheert hij zijn hoofd helemaal kaal. Zo'n onwijze kakker die eikel. Egotripper.

Ik wil zo wel even slowen met Yvonne, ik dacht aan Je t'aime moi non plus, of Let's get it on, doe iets langzaams. Kan dat?

Hester is echt wel een paard, hu.

Ho, stop, kappen, we gaan geen gitaar spelen, niet nu en niet straks. Leg die gitaar terug waar je hem vandaan hebt gehaald. En niemand mag meer boven komen. Ook niet voor de andere wc, dan wacht je maar even.

Ik ga even wat nassen in de keuken.

De ouders van Vivian aan de telefoon, waar ze blijft. Ze is net weggegaan meneer en ze is zo thuis. Komt goed, goedenacht verder. Snel opgehangen en tegen Vivian gezegd dat ze nu direct naar huis moet.

Nee, Paul McCartney en Wings vind ik niks aan. Emmerson Lake en Palmer zijn werelds.

Cecile studeert rechten in Leiden, alleen maar feesten en beesten.

Als Sjors wat van Zappa gaat draaien, ga ik helemaal uit m'n plaat.

You should be dancing, yeah

My baby moves at midnight
goes right on till the dawn
My woman takes me higher
my woman keeps me warm

What you doin` on your back aah
What you doin`on your back aah?
You should be dancing, yeah
dancing, yeah

Blowers vind ik wel zulke onwijze losers.

Help! Ik moet nog 18 worden en ben nu al nostalgisch en sentimenteel.

Shit, nog nooit eerder cognac gedronken, heavy, is best lekker als je er van houdt.

Meathead! Bal gehakt!

Shame, shame, shame, shame, shame
Shame on You
When You can't through

Dieuwke en Michael zijn een leuk stel, die gaan denk ik nooit uit elkaar. Ik wil ook alleen maar een serieuze relatie. Niet van die jongens die alleen maar aan je willen zitten.

Frits is weer para van het blowen, straks flipt ie en gaat ie out. Heftig.

Wie is er nog niet dronken? Die moet zich even melden bij de conciërge.

Dat zei m'n vrouw ook vannacht.

Er zijn wat jongens boven aan het tafelvoetballen. Iemand heeft een stuk taart tegen het schilderij van een voorvader van de familie gegooid. Zit helemaal onder de slagroom en jam. Hij is gelijk naar huis gestuurd en eruit gegooid. Ze moeten er zo een eind aan breien. Ik ga ook zo, was een leuk feestje.

Eerst Listen to the music en dan komt daarna Get off, even wachten, kun je zo uit je bol gaan.

De Pisang Ambon is op. Ik wou dat het zomer was, dan konden we nu met zijn allen naar het strand. Er was toch ook cognac?

H.P. Lovecraft lees ik het liefst. Ken je die, horror en fantasy. Heb alles van hem in het Engels. Ik ben ook lid van de Cthulhu-fanclub. Snel nog een biertje pakken.

Ik heb schijt aan al die kakkers, mafkezen.

Even bij iemand een Marlborootje bietsen.

Ik ga dan maar even in de tuin zeiken, moet als een stier.

Nog een nummer om op te slowen. Bob Marley. Gaan we nog heel even door?

Kappen nu! Van Kappenstein!

Ok, mensen de party is over, drie uur, en nu iedereen zo naar huis. Ook dat stelletje dat nu in de slaapkamer van m'n ouwe lui ligt. Haal ze weg en zet ze op de fiets. Sjors, muziek zacht, het is nu drie uur en ouders gaan bellen. Kappen nu. Jassen aan, naar huis.

Bij het weggaan draai ik nog de allerlaatste plaat, Once upon a time in the West, de allerbeste film ooit gemaakt.

Opzouten lui.

Er is nog bier guys. Niet iedereen naar huis hoor, een paar intimies mogen nog blijven. Niet verder vertellen. Manon, Dieuwke, Michael, Milou, Hein, Sjors, Robert-Jan, nog een paar. Nog even nazitten.

Chieltje net op de gang bij de jassen, schreeuwen op z'n plat-Haags: Zijn er nog vroûwe die van een mannelichaam gebrûik wille make?

En wie een vreetkick heeft, er is nog taart en huzarensalade te knagen. Snel zijn. En nog pindarotsjes.

Mijn hemel wat een puinhoop in huis, ik ga dat nu niet opruimen allemaal. Iedereen nu naar de achterkamer. De muziek moet een stuk zachter. We zijn nu nog met even tellen 6, 8, man. Nog een laatste drankje en dan echt nokken allemaal. Wil er iemand koffie, dan ga ik koffie zetten. Er is ook nog cognac. Ik ben de baas nu.

Laten we dan nog even een laatste joint draaien en rond laten gaan. Relax! En is er ook het album Wish You were here Sjors? Prima de luxe, zet dan zo Shine on You crazy diamond op en dan doen we met z'n allen 'de cirkel'. Pas ook gedaan in Leiden, onwijs gaaf. Dan gaan we in een kring staan en houden we elkaars handen vast. Zet eerst maar op Sjors en eerst die joint. Wie haalt er nog bier?

_

Sjors zette de lp op en startte Shine on You crazy diamond van Pink Floyd. De achterkamer werd alleen nog een beetje verlicht door een rood en een groen lampje. Machtelds broer Bas trok iedereen overeind en maakte een kring.

En pak nu elkaars handen vast en dan gaan we steeds van achter naar voren in de kring oplopen, en dan steeds de handen omhoog en omlaag. Ok, daar gaan we. Shine on You crazy diamond ... Gaaf, magisch zo met z'n allen. Machteld in het midden.

Remember when you were young?
You shone like the sun.
Shine on, you crazy diamond
Now there's a look in your eyes
Like black holes in the sky
Shine on, you crazy diamond
You were caught in the crossfire
Of childhood and stardom,
Blown on the steel breeze
Come on you target
for faraway laughter;
Come on you stranger, you legend,
You martyr, and shine

You reached for the secret
too soon
You cried for the moon
Shine on, you crazy diamond
Threatened by shadows at night
And exposed in the light
Shine on, you crazy diamond
Well, you wore out your welcome
With random precision
Rode on the steel breeze
Come on you raver, you seer of visions;
Come on you painter, you piper,
You prisoner, and shine

Nobody knows where you are,
How near or how far
Shine on, you crazy diamond
Pile on many
more layers
And I'll be joining you there
Shine on, you crazy diamond
And we'll bask in the shadow
Of yesterday's triumph
And sail on the steel breeze
Come on you boy child, you winner and loser,
Come on you miner for truth and delusion,
And shine.

_

Iedereen was naar huis en Bas laveloos naar bed, alleen Machteld en ik waren nog beneden. Al mijn platen had ik weer keurig opgeborgen. Ze wilde dat ik nog even bleef om wat na te praten, maar het was al half vijf. We zaten op de bank in de achterkamer, Machteld aan een wijntje en ik aan een laatste biertje. Ik was goed aangeschoten. Lekker wijf, dacht ik weer, lekkere lange stalpoten ook. Maar ik ga niets doen, ik ga zo braaf naar huis. Ik ga ook geen blauwtje lopen bij deze dame. Ik zette de lp What's going on op van Marvin Gaye. Soft.

Ineens pakte ze me beet en fluisterde in mijn oor, Je mag me nu neuken, ik ben zo geil als een dweil. Ik schrok me het apelazerus en dacht, No way, niet neuken. Ik duwde haar een beetje van me af, maar hield haar vast. Shit, holy shit. Nee ik ga je nu echt niet neuken, zei ik, daar ben ik veel te dronken voor en ik heb het nooit gedaan. Ik heb nog nooit wat met een meisje gedaan, helemaal niets. Maar dat geeft toch niet, zei ze, je moet het een keer voor het eerst doen, ik heb het al een paar keer gedaan. Ik heb boven een condoom op mijn kamer liggen. Nee, echt niet, zei ik, ik wil met je vozen.

Ik begon haar gelijk te tongzoenen. We vielen achterover op de bank bij de schemer van het rode lampje. Dat was even heftig vrijen, aan haar borsten zitten en lebberen en ik begon haar onder haar rokje te vingeren. Nooit eerder gedaan, wist wel goed hoe het zou moeten. Was opwindend zo'n natte doos. Ze kon goed kreunen en kronkelen. En toen kwam ze schokkend klaar. Was lekker, zei ze, maar ik ga je nu niet pijpen of klaarmaken, dat vind ik te smerig. Je mag je wel zelf aftrekken als je wil.

En daar zat ik op mijn knieën op de bank, volkomen in een roes. Machteld met haar trui omhoog, haar zwarte bh naar beneden. Kreun weer even, zei ik, en masseer je borsten. Doe je rok en alles helemaal naar beneden, om te kijken. Ik ga zo direct komen. Ik verzuip in je tieten en in die geile spleet van je ...

Wham!

Nog geen kwartier later liep ik verdoofd en met een verhit en vurig hoofd door de koude nacht naar huis. Jezus wat een avond. Nee, ik wil het niet met je aanmaken, zei ze nog, ik ben gewoon niet verliefd op je. Maar je bent een aardige jongen en het was een leuke avond, ook net zo samen op de bank. Doen we misschien nog een keer, dan wat rustiger. Ze gaf me nog een kus op mijn wang bij de deur en zei, Slaap lekker.

Ik heb God gezien en weet nu dat het een vrouw is.

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Oktober 2016

Het Nederlands Lyceum
Het Maerlant Lyceum

__

Twitter 12 september 2020

__

Pink Floyd - De Jongenskamer


( klik op logo voor HOMEPAGE )