( klik op logo voor HOMEPAGE )

Alblumhoes Animals

Pink Floyd

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

In mijn tienertijd ging ik helemaal op in de symfonische rock van Genesis, Yes en Pink Floyd. En die voorliefde deelde ik met mijn vrienden Joan en Thijs. Eindeloos over praten en de albums draaien op onze jongenskamers. En we zijn samen naar een aantal concerten geweest. Die waren overrompelend.

Maar nadat ik de jazz had ontdekt heb ik helemaal afstand genomen van die bloedeloze, gecompliceerde muziek. De enige groep in het genre die voor mij nog stand hield was Pink Floyd, dat vond en vind ik dan toch meer tijdloze muziek, vooral door hun smaakvolle sounds met synthesizers. Toen ik een cd-speler kocht met een stapeltje must-have-cd's zat daar ook Dark side of the moon tussen.

Begin jaren tachtig was ik op een verjaardagsfeestje van Liesbeth Groenendijk in het grote kraakpand op de Ieplaan. Een gezellige avond en nacht. En niemand wist later waarom en hoe het ontstond, maar op het einde werd Shine on You crazy diamond gedraaid en gingen we met z'n allen in een kring staan en hielden elkaars handen vast. En op de muziek liepen we tegelijk naar het midden van de kring en wijkten dan weer naar achter en erbij luid meezingen. Af en toe deden we onze handen omhoog. Op en neer. Het was een spontaan dansritueel en we voelden ons in een roes even intens met de muziek en elkaar verbonden.

Een maal ben ik naar een concert geweest van Pink Floyd en dat was - zo weet ik nu - in februari 1977, op de 17e, 18e, of 19e. Dat was in Ahoy ten tijde van hun album Animals dat tot het mindere werk wordt gerekend. Dat vond ik toen ook wel, maar live was het toch imponerend.

We zaten met wat vrienden helemaal vooraan, op de eerste rij in het midden. Een mooi mazzeltje omdat de vader van Gert-Jan uit mijn vriendenkring directeur was geweest van Ahoy. Normaal gingen we voor concertkaartjes de nacht ervoor liggen bij het verkoopkantoor. Eerst was dat bij dagblad Het Vaderland in de Parkstraat en later bij het bespreekbureau van de Haagsche Courant op het Spui. Maar voor de kaartjes voor Pink Floyd hoefden we niets te doen.

Voor de pauze speelden ze het hele album Animals en daarna integraal Wish You were here, schitterend! De toegift was Money. Ik herinner me nog goed de filmprojecties en het grote opblaasvarken dat door de zaal vloog.

Later wist ik dat Pink FLoyd al eind jaren zestig diverse concerten in Nederland had gegeven, ook in kleine zalen in kleine steden. Maar op onderstaand overzicht van de Nederlandse fansite van de band zie ik dat het er veel meer waren. Verrassend.

Fansite Pink Floyd - Pagina concerten in Nederland - pinkfloydfans.nl

[ Tip van Rieks. ]

Bron mijn: Kladblokje - dejongenskamer.nl

Pigs on the wings

__

Van mijn: Kladblokje - dejongenskamer.nl

Like.

Het is al van een tijdje geleden en het is hoogstwaarschijnlijk een twitterbot die reageert op de woorden Pink Floyd. Maar je weet het nooit, zeker niet als je bedenkt dat Pink Floyd eind jaren zestig heel veel in Nederland heeft gespeeld. Ik heb ze in de jaren zeventig gezien.

Pink Floyd - dejongenskamer.nl

En nog een opgemerkte voetnoot. Mijn goede contact Martin(1946) is geboren in Zaandam, verhuisde later onder meer naar Nijmegen - voor lange tijd - en brengt nu zijn leven door in Bussum. Niets bijzonders. Maar in al die drie plaatsen heeft Pink Floyd een keer opgetreden. Martin heeft alleen niets met de muziek. Ik had het wel geweten!

__

Ja, was een bot. Ik heb de screenprint getwitterd en heb in de tweet Pink Floyd geschreven. En ja, al vrij snel weer een like van David. ;-)

[ David Gilmour was de gitarist, zanger en componist van Pink Floyd. ]

__

Leestip, met humor en voor Pink Floyd-fans!

Feestje! - Kort fictieverhaal - De Jongenskamer
(voor wie rond 1960 is geboren)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )