Marvin Gaye soulheld en legende

11 augustus 2010

"Deze site bestaat nu vijf jaar -ik ben ook 50 geworden- en ik heb steeds gewacht op een moment dat ik hier aandacht zou besteden aan ťťn van mijn favoriete, zo niet fŠvoriete muuziekheld; soulzanger en componist, Marvin Gaye. Jaren terug was ik al eens gaan zoeken naar aardige clips op YouTube. Die vond ik aanvankelijk wel, maar ze werden ook weer verwijderd. Onlangs weer eens grondig gezocht en er staat weer heel veel moois tussen. Hopelijk blijft het allemaal nu staan. Ik heb een stukje geschreven en een selectie gemaakt uit zijn oeuvre met vrijwel alleen maar filmmateriaal en mogelijk wat onbekendere live-opnamen (van de BRT en VPRO!). Veel plezier."

In 2017 schreef ik een beknopte biografie over Marvin Gaye, wel interessant artikel, ook achter deze site te vinden.

Marvin Gaye (1939-1984) - Zanger en soullegende - #3 historiek.net

Marvin Gaye (1939-1984) - Zanger en soullegende - #3 De Jongenskamer

Marvin Gaye - A capella I Heard it through the grapevine

Nu ken ik Marvin Gaye al uit mijn tienertijd in de jaren zeventig, maar mijn herwaardering voor met name zijn werk na 1970 ontstond pas kort na zijn dood in 1984. Ik ontdekte toen ook de popmuziek uit de jaren zestig en de jazz van nog langer geleden. Maar de soulmuziek van Motown tot Stax kon inmiddels ook op mijn warme belangstelling rekenen. Ik ging nog veel uit in die tijd en in de disco's hoorde je nog steeds de dansbare soulnummers. Zeker ook de klassieker Sexual Healing uit 1982. Ook de oude hit I Heard It Trough The Grapevine wordt in 1986 nog een hit door een Levi's-reclame.

Marvin Gaye en Tammi Terrell - Ain't no Mountain High Enough - 1968

Ik ontdekte Marvin Gaye als componist en zanger van een geheel eigen stijl en muziek. Zwevend, vloeiend, uitgesponnen, emotievol en vol overgave. Zijn Motownwerk voor de dood van zijn zangpartner Tammi Terrell -in 1970- vind ik ook erg goed, maar dat zijn voornamelijk korte hitnummers. Hij zong ook prachtige duettten met onder meer Kim Weston en en Mary Wells. Maar het eigen werk begint pas voor mij bij Let's Get It On uit 1971. Een ommekeer en mijlpaal.

Marvin Gaye - Let's Get It On - live in Montreux 1980

Nu heeft Marvin Gaye wel politiek getinte nummers gemaakt, maar de boodschap daarvan is mij doorgaans ontgaan. Ik vind zijn muziek tijd- en boodschaploos. Ik vind het muzikale, zelfstandige meesterwerken. Ik ben niet erg tekstgevoeilig. En het draait uiteindelijk allemaal om de liefde, vrouwen en sex. Blijf kijken.

Marvin Gaye - What's Going On - What's Happening Brother - live - uit de film Save The Children - 1973

In 1978 verschijnt het dubbel-album Here My Dear, naar aanleiding van zijn scheiding met Anna Gordy, de zus van Motownoprichter Barry Gordy. Tot op de dag van vandaag wordt dit album als matig weggezet, maar ik vind het juist een hoogtepunt in zijn oeuvre. Een bijna doorgecomponeerd meesterwerk met als allerbeste nummer (6:19) When Did You Stop Loving Me. Ik heb het eindeloos gedraaid en soms nog steeds. Ik vind het een kleine opera met een aantal muziekwisselingen, eindigend in een diep melancholiek thema. Kippevel. Voor mij -denk ik- zijn beste nummer. Kies een geschikt moment en beluister het (nog) eens. Ik heb Here My Dear ook veel gedraaid voor mijn zoon toen hij nog een baby was, wiegend op de arm in de avond.

Marvin Gay - When Did You Stop Loving Me - foto-clip - Here my Dear - 1978

In 1994 zie ik op tv de documentaire Trouble Man , met het materiaal van Richard Oliver (BBC - Arena - (Remenber Marvin Gaye (2011) Transit Ostend (1982), over Marvin Gaye zijn verblijf in BelgiŽ, tussen 1981 en 1982. Begin 1981 toert Marvin Gaye door Engeland, maar kan na afloop niet terug naar de VS; helemaal blut, aan de drugs en aan de grond. Hij komt weer in contact met de Vlaamse concertpromotor Freddy Cousaert. Freddy nodigt Marvin uit om naar Oostende (en naar het bijgelegen dorpje Moere) te komen. Marvin Gaye neemt het aanbod aan en zal er iets langer dan een jaar blijven en weer op krachten komen. Hier werkt hij aan zijn succesalbum Midnight Love dat in 1983 een Grammy krijgt en waarop Sexual Healing staat. Het verblijf in BelgiŽ, inclusief de overtocht per boot, is in de verbluffende documentaire te zien. Hieronder een aantal fragmenten daaruit. De clip van Sexual Healing is nog opgenomen in de Casino-Kurzaal van Oostende. Ook gaf hij daar nog een concert dat door de BRT werd uitgezonden. Ook hieruit een aantal fragmenten. Door een rechtszaak die Richard Olivier aanspande tegen de BBC is de latere documentaire Trouble Man uit 1994 geheel van de aardbodem verdwenen. In 2001 maakte Richard Olivier zelf een aanvullende documentaire van zijn beeldmateriaal, maar lang niet zo goed als de BBC had gedaan. Hier de docu Remember Marvin Gaye op Vimeo:

Remember Marvin Gaye - Richard Oliver 2001 - Documentaire op Vimeo

En hier nog het meest interessante artikel dat ik over Marvin Gay in Oostende ben tegengekomen. Aanrader. En in die tijd was zijn vriendin het Nederlandse model Eugenie Vis. De speelfilm Sexual Healing van Julian Temple over de periode in Oostende is in 2013 deels opgenomen, maar door geldgebrek toch gestrand. Freddie Cousaert is eind jaren 90 overleden. Eugenie Vis leeft ook niet meer. Op 14 februari 1981, Valentijnsdag, zette Marvin Gaye voet aan wal in Belgie, en op 1 april 2014 is het dertig jaar geleden dat hij door zijn vader werd doodgeschoten, en de dag daarop, op woensdag 2 april 2014, zou Marvin Gaye 75 jaar zijn geworden. Een muzikaal genie als componist, drummer, pianist, en zanger; verslavingen, sex, drugs, sm, exhibitionisme, kip en paranoia, maar er is altijd de muziek.

Interessant artikel Marvin Gaye in Oostende

Marvin Gaye - Sexual Healing - 1982

In 1982 keert Marvin Gaye terug naar de Verenigde Staten en maakt een succesvolle comeback. Maar hij raakt ook weer aan de cocaÔne. Een dag voor zijn 45e verjaardag wordt hij bij een ruzie door zijn vader doodgeschoten. Marvin Gaye liet drie kinderen achter en een geweldig oeuvre van het allerbeste van de soulmuziek. En Marvin Gaye is momenteel weer herontdekt door oudere en jongere muziekliefhebbers.

In 2013 scoort Robin Thick -met Pharell- een megahit met de bass-groove van Got to give it up.

Blurred Lines - Robin Thicke feat. Pharrel - YouTube

Blurred Lines - Robin Thicke feat. Pharrel - Ongecensureerd - Vimeo

The original - Got to give it up - Marvin Gaye - Live Montreux 1980 - YouTube

Filmtrailer Troubleman - Soundtrack Marvin Gaye - 1972

Marving Gaye op de boot naar BelgiŽ, februari 1981

Marvin Gaye - After The Dance - live in de Kurzaal - Oostende - 1981 - met opmerkelijk einde

Zomergasten VPRO met Tom Barman en Connie Palmen - 2005 - encore Marvin Gaye in het cafť, maar meer. Uitkijken!

Marvin Gaye in Oostende - Compilatie 40 minuten

Marvin Gaye live met Let's get it on - 1976 VPRO televisie - Live Jaap Edenhal - Met ontbloot bovenlijf-einde.

Repetitie van I want You in Oostende - Fragment Transit Ostend

Marvin Gay live - Grammy-awards 23-02-1983 - Sexual Healing

(NB: In Trouble man (Freddie Cousaert) is ook de demo te horen die ze in BelgiŽ opnamen. Het wordt afgespeeld op een casette in een rijdende auto. Voor de single Sexual healing en het album Midnight Love, werd in Brussel alleen gebruik gemaakt van gitaar, synthesizer en drumcomputer, geen bas en drums.)

Begrafenis Marvin Gaye - april 1984

Marvin Pentz Gay, jr.

Washington D.C. - 2 april 1939 - Los Angeles - 1 april 1984

__

NB 2017

Ik heb een biografisch artikel voor Historiek geschreven en hier kan ik kort over zijn. Ik wilde al heel lang en heel graag een keer schrijven over mijn grote soulheld Marvin Gaye. Bij dezen.

Marvin Gaye (1939-1984) - Zanger en soullegende - #3 historiek.net

Marvin Gaye (1939-1984) - Zanger en soullegende - #3 De Jongenskamer

En nog dit in de marge.

Reactie op column Nico Dijkshoorn over keuzefilm Remember Marvin Gaye - De Jongenskamer

Linkjes

Sexual healer - Marcel Goedhart - 2014 - volkskrant.nl

Eigen reactie op keuzefilm Nico Dijkshoorn Remember Marvin Gaye - Augustus/september 2014

Radio documentaire Oostende Healing - Marco Raaphorst - April 2014

Fragment Marvig Gaye 75 jaar / 30 jaar geleden overleden - Met het oog op morgen - Marco Raaphorst - Ferry Maat - 1-4-14

Marvin Gaye op de Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Marvin_Gaye

Harry Knipschild - Marvin Gaye over de ondergang van de wereld - 18 maart 2014

Artikel Harry Knipschild over Marvin Gaye in de jaren 60 - www.harryknipschild.nl/1442

Kort interview met Freddy Coesaert uit 1994 - www.humo.be/humo-files/marvin-gaye-van-ellende-naar-oostende

Bericht ANP in het Parool bij het overlijden van de ontdekker en 'surrogaatvader' van Marvin Gaye - Harvey Fuqua- 7 juli 2010

Here, My Dear: Anna Gordy Gaye is overleden - Marco Raaphorst 2014

Sexual healing won een Grammy voor beste R&B-song en voor beste R&B-instrumental. Die versie staat op de b-kant van de single.

Interessant artikel Marvin Gaye in Oostende

Outtakes en alternatieve versies van Sexual healing - iTunes

"Bijgaand nog een interview met Marvin Gaye in Holland door Joost den Draaijer uit "Hitwezen" 28-11-1964" - Bert Bossink - 3 augustus 2010

( NB: In het artikel staat dat Marvin Gay die dag een half uur disc-jockey was in het Radio Veronica-programma Rythms and Blues Hop van Joost den Draaijer. Dat werd op 8 december 1964 uitgezonden. Harry Knipschild was daarbij in 1964. Begin jaren tachtig is Soul Show-dj Ferry Maat nog met Marvin Gaye in Amsterdam wezen stappen. En Marvin Gaye zou de componist zijn van Dancing In The Street, van Martha (Reeves) and the Vandellas. Niet helemaal correct. Het wordt toegeschreven aan William Stevenson, Jo Hunter en Marvin Gaye ...)

Marvin Gaye in Holland - Hitwezen 11-12-1964 - scan Bert Bossink

Augustus 2010 / 2014

__________________________________________

DirkJan Vos d.vos35@chello.nl

__________________________________________