( klik op logo voor HOMEPAGE )

IM Herman Stok - 1927 / 20-21

(De Beatles in Treslong 1964)

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl

Amsterdam - Den Haag 1960

HERMAN STOK (1927 / 20-21)

Herman Stok overleden, mooi oud geworden op een leeftijd van 93 jaar (geboren in Rotterdam) en zijn levenslange partner en latere echtgenoot Kees van Maasdam overleed pas twee jaar geleden.

Ik ken Herman Stok alleen bewust van zijn radioprogramma Z.O. (Zaterdag Ochtend) dat hij in de jaren 70 voor de VARA-radio presenteerde samen met Letty Kosterman. Vond het wel aardig als tiener, prima muziek, veel Nederlandstalig herinner ik me en er was voor het eerst het spelletje met het raden van een stem te horen. Natuurlijk wist ik wel van Herman Stok zijn verleden als tv-presentator van Top of Flop en de beelden daarvan zijn vaak op tv herhaald, dat gebeurt nog steeds en zeker ook vanavond vast weer. Later kwam ik als radioliefhebber ook te weten dat hij presentator was geweest van Tijd voor Teenagers dat bedacht en geproduceerd werd door Co de Kloet sr. eind jaren vijftig en het eerste echte popprogramma voor jongeren was. In de eerste aflevering werd met veel aandacht Peter Koelewijn gelanceerd met zijn single Kom van 't dak af, maar Herman Stok presenteerde het pas wat later, maar ook met veel succes.

Gek, op Wikipedia staat dat hij de interviews deed voor de radio toen de Beatles begin juni in 1964 twee dagen in Nederland waren voor twee optredens (Blokker). Maar dat was voor tv en de interviews met John, Paul, George en Jimmie deed Berend Boudewijn, maar de veel grotere rol in de uitzending was wel voor Herman die de vragen voor de Beatles ophaalde bij het teenager-publiek in een andere, nabijgelegen ruimte. Heel leuk is dat.

Dat ik nu dit stukje schrijf, heeft er vooral mee te maken dat ik Herman Stok een keer ontmoet heb, midden jaren 80 toen ik in Den Haag in het Kijkhuis (video) en het Filmhuis een weekend-festivalletje organiseerde met een terugblik op de jaren zestig met name op de jongeren- en popcultuur die toen was opgekomen. Het heette Blow up the sixties en er werd van alles op video en film vertoond, er waren wat podium-interviews en met nog een leuke sixties dansparty in theater Pepijn dat aan het Filmhuis in hetzelfde pand vastzit.

Voor een VARA-tv-programma over jongeren in de jaren 60 uit de jaren 60 dat werd hervertoond, had ik ook de maker Kees van Maasdam uitgenodigd om erover te komen praten. Hij kwam graag en was met zijn partner gekomen, Herman Stok. Na afloop hebben we met allerlei mensen gezellig zitten naborrelen en raakte ik even met Herman in gesprek. Hij had het zo leuk gevonden en hij was verbaasd dat er nog jonge mensen waren zoals ik die daar allemaal nog in ge´nteresseerd waren. Toen zei ik tegen hem dat ik helemaal niet verbaasd was, integendeel en verwachtte dat dit nog maar het begin was waarin de media alle oude decennia permanent (nostalgisch) zouden gaan herdenken en recyclen, ook de jaren 70 en later de jaren 80, enzovoorts. Hij zag dat niet voor zich. maar ik geloof dat ik wel gelijk heb gekregen.

Die uitzending met de Beatles in studio Treslong op 5 juni 1964 en met Herman Stok staat op YouTube, maar is als je het niet weet onvindbaar. Velen kennen het daardoor niet en mogelijk wordt er daarom overal onjuist over geschreven. Hier te zien, 12 minuten, kostelijk.

The Beatles Go Dutch - Interview 1964
https://youtu.be/yemuX-PbZYU

NB. Leuk om te zien dat George en de vervanger van Ringo (hij had griep), Jimmie Nicol, zitten te roken en met voor hun op tafel een pot bier. In het publiek, maar niet te zien, bevonden zich onder meer Kees van Kooten met zijn toen nog vriendin Barbara, Wim de Bie en Wim Kan met zijn vrouw Corry Vonk waren er ook bij en eveneens Jan Cremer.

Herman Stok werd eigenlijk wel stokoud en bijna zijn leven lang samen geweest met zijn grote liefde Kees. Toen in 2000 het homohuwelijk in Nederland als eerste land werd ge´ntroduceerd, zijn ze ook gelijk getrouwd. Radio en televisie, geld en succes, allemaal mooi, maar uiteindelijk draait het in het leven alleen maar om de liefde. Goede reis Herman!

Groet,

DirkJan

O ja, het korte optreden van The Beatles na het interview staat ook op YouTube, best aardig, maar niet beroemd omdat het allemaal play-back was. Halverwege het Beatles-interview stelt een tienermeisje een vraag over de sokken van de Fab Four. Je herkent haar niet als je het niet weet, maar dat is Marga van Praag.

Geschreven in een comment op Spreekbuis.nl = DJ - 2 juni 20-21.
Herman Stok overleden - spreekbuis.nl

DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)
www.dejongenskamer.nl

__

Update 5 juni 20-21 - BeatlesTalk

Onderstaande reactie gepost onder een blog van BeatlesTalk:

The Beatles in Hillegom: het vergeten optreden in Treslong op 5 juni 1964 (en het Beatlesmonument dat er te vinden is) - 5 juni 20-21 - beatlestalk.blogspot.com

+++

In het wekelijkse artikel van Anne Hurenkamp op haar blog BeatlesTalk besteedt ze zaterdag 5 juni aandacht aan het 'vergeten' concert van The Beatles in Treslong, 5 juni 1964, vandaag (ook een zaterdag) 57 jaar geleden. Ik denk vergeten omdat het niet echt live was, maar er werd geplaybackt.

Ik lees wat dingen die ik nog niet wist, maar mogelijk wist Anne niet dat het interview met de Fab Four wel integraal op YouTube staat, Ze verwijst wel met een linkje naar een paar minuten van het tv-optreden dat op YouTube staat, maar waar het geluid waarschijnlijk vanwege copyrights zijn verwijderd.

The Beatles - Hillegom 1964 - (2:10 - zonder geluid)
https://youtu.be/a1ZlEpSdbk8

Wat jaren geleden heb ik nog wel het hele optreden op YouTube gezien, met geluid en met op het einde al de keurige teenagers die voor het podium gingen dansen. Ik heb nu wel even de setlist opgezocht en ze playbackten de volgende zes nummers. Het tv-optreden begon om 20.00 uur.

Twist and shout
All my loving
Roll over Beethoven
Long tall Sally
She loves You
Can't buy me love

Op YouTube is nog een clipje te vinden met veel foto's van de repetitie in Treslong met daaronder een gebrekkige geluidsopname met publiek van I want to hold Your hand, maar is niet van Treslong, want daar hebben ze dat niet gespeeld.

The Beatles rehearsal at Dutch TV Show in Holland 1964 /photos (2 min. 45)
https://youtu.be/TCjyHmFL3Lw

Nu heb ik van de week een stukje geschreven op mijn website naar aanleiding van het overlijden van Herman Stok (heb hem ooit ontmoet) en heb ik daar een linkje gezet naar het tv-interview dat aan het optreden vooraf gaat.

Nu verbaas ik me nergens meer over en mogelijk vond Anne het niet interessant om een linkje naar YouTube te geven, maar ik denk dat ze niet wist dat het op YouTube staat, want het is moeilijk te vinden (ik schrijf daar in mijn IM wat meer over) en ook iemand als Henk van Gelder heeft er in zijn in memoriam voor Herman Stok in de NRC geen melding van gemaakt. Ik denk ook door onwetendheid,

Hier de link naar mijn stukje waarin je de link naar het interview kan vinden en met nog wat meer. Daar kan je ook lezen welke (ongelooflijk stompzinnige!) vraag Marga van Praag stelde en vervolgens het hele interview kan bekijken en ook zien hoe ze de vraag doorgeeft aan Herman Stok. Het zijn - vind ik - 12 heel vermakelijke minuten.

IM Herman Stok - 1927 / 20-21 (De Beatles in Treslong 1964) - De Jongenskamer

Door het stukje op BeatlesTalk heb ik nu ook maar de foto die ergens anders op mijn site is te vinden ook onder mijn stukje gezet met een bekend iemand die ook in het publiek zat en waar ik zelfs de grootste Beatleskenners nog niet over gehoord heb.

En zo voegen we gezamenlijk nog steeds zoveel jaren later wat kleine stukje toe aan die grote, heerlijke puzzel die The Beatles heet.


Jan Cremer in het publiek bij het optreden van de Beatles 5 juni 1964

Jan Cremer en Jayne Mansfield (foto's) - De Jongenskamer

Morgen is het 6 juni 20-21 en toen waren in 1964 de twee niet uitverkochte concerten in Blokker. Ik ga dan nog proberen om er aandacht voor te krijgen op de radio, ook vanwege het recente overlijden van Herman Stok. Als er wat van terechtkomt, dan plaats ik een nieuwe update.

De Jongenskamer - Website DirkJan Vos

+++

6 juni 20-21 / 22:15 = Ik heb mijn best gedaan vandaag voor Herman Stok en de Beatles, maar ook Leo Blokhuis op Radio 2 geloofde het wel met mijn appje 's avonds in Blokhuis voor enige aandacht voor Blokker, vandaag 57 jaar geleden en om ook Herman Stok nog te memoreren, hij ging nergens op in, ook niet om I saw her standing there te draaien omdat The Beatles daarmee in Blokker begonnen, maar vlak voor het einde van zijn programma draaide hij met die prachtige hoornsolo For no one.

DirkJan Vos

+++

DJ dA FoX

DirkJan Vos - d.vos35@chello.nl


( klik op logo voor HOMEPAGE )